banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 14:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Avg 2007, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
Utorak, 28. avgust 2007. 20:23

Najpoznatiji srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je u intervjuu ruskom dnevniku "Utro" da on nije "menjao veru" kada se krstio u pravoslavnoj crkvi.

Kusturica je objasnio da je jedan deo njegove porodice u vreme Otomanskog carstva primio islam, a da se on krstio. "To nije promena vere, već prosto krštenje", rekao je on, dodajući da se deo porodice u kojoj je njegov otac, uvek smatrao Srbima.

Povodom sadašnjeg života na Mokroj Gori, planini u zapadnoj Srbiji, kojoj je udahnuo novi život, Kusturica je rekao da je odlučio da živi tamo gde ga "ljudi biraju ne na izborima, već zato što im se dopada ili ne", a da je Drvengrad jedna moderna verzija manastirskog života i njegova zadužbina. On je dodao i da izuzetno voli da boravi u Moskvi, jer u Rusima vidi bratski narod: "To je kulturna i antropološka veza koju niko ne može da raskine".

Kusturica se u intervjuu posebno osvrnuo na pitanje Kosova, ocenjujući da ukoliko Zapad prizna nezavisnost Kosova, on priznaje i "biološki recept" i ideju o vladavini "onih kojih je više nad onima kojih je manje", a ne gradjansko društvo, za koje se bori.

"Ne razumem težnju Zapada da prizna nezavisnost Kosova, gde nije zaživela ideja o zajedničkom životu, gde treba da vlada princip biološkog recepta, koji se zasniva na činjenici da je Albanaca više i da oni treba da imaju nacionalno prvenstvo", rekao je on, ocenjujući da "to potpuno protivreči idejama nove Evrope".

http://www.mtsmondo.com/entertainment/v ... vest=68542

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2007, 22:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
Legenda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2007, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
:D Bravo Kusta. ha ha

Sta li ce dusebriznici iz Sarajeva reci na ovo? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2007, 21:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
A sta sad ima veze Kosovo sa njegovim krstenjem?

Mjesa licno i drustveno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2007, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:
A sta sad ima veze Kosovo sa njegovim krstenjem?

Mjesa licno i drustveno.

Covek je samo odgovarao na pitanje novinara

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2007, 21:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Kad nekom pitanja ne odgovaraju (ili ne zna odgovor) ima izbor da odgovori ili precuti.

On je sam izabrao odgovoriti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2007, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:
Kad nekom pitanja ne odgovaraju (ili ne zna odgovor) ima izbor da odgovori ili precuti.

On je sam izabrao odgovoriti.

Sta ne valja u njegovom odgovoru?Ja bih pre rekao da ga ti ne gotivis zbog nekih drugih stvari ,ali necemo sad o tome :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2007, 22:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Za mene on je jedino i samo reziser.

Mijesa drustveno sa privatnim. Grijesim li?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 02:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
NebeskaKrila je napisao:
Za mene on je jedino i samo reziser.

Mijesa drustveno sa privatnim. Grijesim li?

Grijesis, jer je cijela poenta intervjua njegovo vidjenje razlicitih stvari, kao sto mnoge poznate danas pitaju, i o Kosovu, i o tome s kim spavaju, i sta su jeli, pa sve u jednom intervjuu. On jeste reziser, ali ovaj intervju nigdje ne spominje njegovu karijeru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 10:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Bas tako, nigdje se ne spominje njegova karijera (ni reziserska ni muzicka). Zasto se ne spominje njegova karijera?
Ko je on, reziser/muzicar ili politicar?

Skakljivo nije sta "zvijezde" jedu i s'kim spavaju, mada ovo zadnje dobro prodaje tiraz zahvaljujuci frustriranim.
Zalosna istina.

Istovremeno izlagati svoje krstenje i poglede na Kosovo mi se cini prekomjerno smjelo brljanje u danasnjoj situaciji na Balkanu, stavljanje dio svog licnog vjetra na vatru, jer eto sve je slucajno, "duhnulo mu" tako.
Ma daj, to moze proci za ignorantne.

I da spomenem jos nesto.
Pokretac ove teme nije izdvojio krstenje i "antiglobalizaciju" koja se isto spominje u intervjuu, vec eto slucajno je presjekao.

Farbajte one koje mozete, mene ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 10:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
replika na komentar sa teme "Promjena vjere", a mislim da ovde više odgovara zbog euforije oko ove Kusturicine izjave i onih koji se "pale" na to

zah je napisao:
Inace, jako se cudim, da se danas promjeni vjere pridaje toliki znacaj, da i novine o tome pisu. Vjera je stvar licnog izbora, i to nije nikakva katastvrofa kako to danas neko shvata.

To je zato što današnja vjera više nije vjera nego samo odraz nacionalizma. Mnogi današnji vjernici nisu vjernici već nacionalisti. Nabijanje na nos drugima ovakvih vijesti su jasan pokazatelj toga. Vjernici to ne bi radili. Vjernici bi pročitali ovako neku vijest i zaboravili je za 2 sekunde, ili bi najvjerovatnije pročitali samo naslov i ne bi ni željeli da čitaju dalje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 11:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
Vader je napisao:
To je zato što današnja vjera više nije vjera nego samo odraz nacionalizma. Mnogi današnji vjernici nisu vjernici već nacionalisti. Nabijanje na nos drugima ovakvih vijesti su jasan pokazatelj toga. Vjernici to ne bi radili. Vjernici bi pročitali ovako neku vijest i zaboravili je za 2 sekunde, ili bi najvjerovatnije pročitali samo naslov i ne bi ni željeli da čitaju dalje.

Pa dobro.

Ali ipak se polako medju ljudima uvlaci znanje da nacionalni i vjerski identitet nije isto. Sve vise je srba koji su izabrali neki drugi ne-pravoslavni pravac, a evo i slucaja gospodina Emira.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 11:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Vader, u pravu si.

Precutati ponekad je tesko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 11:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
daamir je napisao:
Sve vise je srba koji su izabrali neki drugi ne-pravoslavni pravac, a evo i slucaja gospodina Emira.

Nije bitno ko je koji pravac odabrao već je bitno ko je kakav kao čovjek. Sve ostale podjele ljudi su negativne i često pogubne, zbog njih se razvija mržnja, dolazi do sukoba i ratova, jer su jedni jedne vjere a drugi druge, jer su jedni jedne nacije a drugi druge, jer su jedni jedne boje kože a drugi neke druge, jer jedni navijaju za jedan klub a drugi za neki drugi. Podjela ljudi preko tih kriterija je nečovječna i opasna, sa strašnim posljedicama, to nas cijela istorija uči.

Treba biti iskren i objektivan pa priznati da mnogo toga u vlastitoj naciji, vjeri, mentalitetu, navijačima našeg kluba ne valja. A zatvarati oči pred tim, stalno uzdizati svoje pa i ono što ne valja, skakati od sreće kad neko uzme našu vjeru (kao da smo time mi, naša vjera ili on nešto dobili :roll:) je odlika duhovno nezrelih ljudi, i onda svaka priča o vjeri postaje suvišna jer se vidi da tu nema plodova vjere/duhovnosti već da se vjeri pristupa iz drugih pobuda: nacionalnih (kod srba je to izraženo srbovanje), pomodarstva...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 12:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
Mislim da do sukoba dolazi zbog manipulacije u kojoj se pridaje nepostojeca vaznost pojmovima.

Ko je kakav covjek jeste sustinsko pitanje i zivog covjeka kao da nigdje nema, jer je sve obavijeno nekim konceptima i lazima u koje smo povjerovali.

A oko istine se ne mozes svadjati, jer je vise od jednostavna.

Pozz Vaderu. Samo opusteno :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 12:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

"Sve postoji zbog zgodnosti ali u stvarnosti samo postoje atomi i prostor."

(slobodni prevod)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Ja tamo kad ono međutim.

Slika

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
super je odgovorio, svaka cast!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 02:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Od nekadasnjeg rezisera nije ostalo ni "R". Filmove ne snima, a izgled face pokazuje i zasto. Cime se sad bavi????

"Kusturica trenutno živi na Mecavniku iznad Užica, gdje prodaje prirodne sokove s likom Che Guevare na etiketi i eko-hranu. Prodaje i svijece (jedna za pomen 2 eura), te šerpe koje podsjecaju na djetinjstvo. Društvo izbjegava, ali svako malo izviruje kroz balkon i "hvata" eventualne poznate goste. Tako je prije nekoliko dana jednog sarajevskog Hrvata, koji je proputovao kroz selo, docekao na sebi svojstven nacin : gdje si š….k, kako je živjeti s balijama?" Živjeti u Sarajevu, fakat, nije najbolje što se covjeku može desiti, ali ni Mecavnik nije Hollywood"

A sta kazati za rodbinu u Sarajevu. Svi su ga se odrekli. Ko mu je bio otac. Stari udbas, koji se nije ni mogao drukcije izjasnjavati nego onako kako se izjasnio. Film Otac na sluzbenom putu govori o porodici cijeg je oca Kusturicin otac poslao na Goli Otok. Da li znate ciji je to otac bio??????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 07:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
hahah can`t :lol: belive..:lol: .da s` ti meni ziv i zdrav Kusti je extra,u Herceg Novom je i skoro je otvorio lokal koji je itekako posjecen narocito od strane Srpske,,kreme ili elite``..a o filmovim no coment...pa on je vise nego odlicino uspjesan. :P :drinking:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]