Kako obuzdati ljutnju
Nekada davno zivio je djecak koji je imao losu narav. Njegova majka mu je dala kesu punu eksera i rekla joj da svaki put kad izgubi zivce mora zabiti jedan ekser u ogradu.
Prvi dan je morao zabiti cak 37 eksera! Tokom sljedecih nekoliko nedjelja kako se ucio kontrolisati, broj zabijenih eksera smanjivao se iz dana u dan.
Shvatio je da joj je lakse obuzdati ljutnju nego zabijati ekser u tvrdu ogradu.
Stigao je dan kada djecak nijedanput nije izgubio zivce. Rekao je to majci i ona joj je savjetovala da svaki takav dan koji prodje u miru - izvuce jedan ekser.
Dosao je dan kada je djecak rekao majci da vise nema ni jednog eksera u ogradi. Majka je uzela sina za ruku i odvela je do ograde: "Dobro si ucinio sine moj...ali pogledaj rupe koje su ostale u ogradi...ograda vise nikada nece izgledati isto. Kada kazes nekome nesto u ljutnji povrijedis ga. Kao da zabijes noz u tu osobu i zatim ga izvadis napolje. Nema veze koliko puta kazes "Zao mi je"..rana je ipak jos uvek tu. Povrijediti nekoga rjecima je ponekad gore nego fizicki. Prijatelji su nase rijetko bogatstvo i treba ih cuvati. Oni te nasmijavaju kada si tuzan, ohrabruju te kada trebas uspjeti nesto u zivotu, pozajmljuju ti rame za plakanje, usi za slusanje i otvaraju ti srce."
Cuvajte svoje prijatelje i izvinite im se ako ste ikada napravili kakvu rupu u njihovoj ogradi.
p.s. Ne mislim da ce ova tema promijeniti bilo sta, otvorila sam je bez bilo kakvih ambicija ( za razliku od masu "life changing" tema na ovom forumu ). Ne svidja ti se, nemoj je citati. Jednostavno.