banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 11:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jul 2007, 18:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Slika

Citiraj:
Republika Srpska

IstraŽivanja Ministrstva zdravlja RS
Žene veruju da mužima pravo da ih tuče
Autor: R. Radosavljević | 10.07.2007 - 19:36

BANJALUKA - Oko pet odsto žena u RS u dobi od 15 do 49 godina i dalje veruje da mužima pravo da ih tuče, a kao osnovni razlog za takvo ponašanje navode zanemarivanje dece, pokazalo su istraživanje socijalnog i zdravstvenog stanja žena i dece koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja RS.
Navodi se i da se oko jedan odsto žena udaje pre 15. godine i otprilike toliki broj u tom dobu stupa u seksualne odnose. Podaci, takođe, ukazuju da je čak 40 odsto dece uzrasta od dve do 14 godina bilo izloženo bar jednom obliku psihičkog ili fizičkog kažnjavanja, a nešto manje od tri odsto teškom zlostavljanju. Nešto manje od jedan odsto dece ne žive sa svojim biološkim roditeljima, a manje od pet odsto mališana nema živog jednog ili oba roditelja.
Zdravstveni pokazatelji govore da oko tri odsto dece uzrasta do pet godina nema visinu po uobičajenim standardima, a skoro četvrtina ima problema sa viškom kilograma. Istraživanje je pokazalo i da je stopa pismenosti kod odraslih 90,6 odsto.

http://www.blic.co.yu/repsrpska.php?id=7933

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2007, 19:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ima li negdje tema "zlostavljanje u porodici"?

Vecina tih "zrtava" vjeruje da ne zasluzuju bolje, zato im se to i desava. Dakle, ultra nizak nivo samopostovanja. Sad je vjecna dilema da li im je nisko samopostovanje zato sto ih tuku ili ih tuku zato sto im je nisko samopouzdanje. Vjerovatno je dvosmjerno, jedno podupire drugo.

Dalje, vecina ovih zena su ekonomski ovisne o suprugu pa iz te ovisnosti lako se radja jedan zlostavljacko- zrtveni odnos.

Ovo je vjecno vrzino kolo... jedan tesko razjasnjivi mehanizam psihomanipulacije i tesko dokaziv na sudu, a po nasem zakonu treba da te mlati dugo godina, da bi tek onda dobio titulu zlostavljaca.

eto toliko ja o tome znam.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2007, 20:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
SIJUKS je napisao:
Slika

Citiraj:
Republika Srpska

IstraŽivanja Ministrstva zdravlja RS
Žene veruju da mužima pravo da ih tuče
Autor: R. Radosavljević | 10.07.2007 - 19:36

BANJALUKA - Oko pet odsto žena u RS u dobi od 15 do 49 godina i dalje veruje da mužima pravo da ih tuče, a kao osnovni razlog za takvo ponašanje navode zanemarivanje dece, pokazalo su istraživanje socijalnog i zdravstvenog stanja žena i dece koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja RS.

http://www.blic.co.yu/repsrpska.php?id=7933

Ne mogu da povjerujem...da je iko na anketi tako nesto izjavio.*cuj da ima pravo*zlostavl;janja ima ali da same da smatraju da je to ok :roll: ..a tek daima cak 5%zena koje se ovako osjecaju...jad

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2007, 21:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
09.07.2007, BANJALUKA
Izvor: PRESS RS
SILEDŽIJE U NALETU!
"Mobilni tim" u poslednjih mesec i po dana 50 puta intervenisao u slučajevima nasilja u porodici, a samo 10 odsto žena prijavi nasilnika, tvrde u NVO

ŽENE TRPE GODINAMA... Nada Golubović

"Mobilni tim", koji su formirali MUP RS i Centar za socijalni rad, samo za mesec dana u Banjaluci imao je 50 intervencija u slučajevima nasilja u porodici!

Nada Golubović, predsednik banjalučke nevladine organizacije " Udružene žene" iz Banjaluke, tvrdi da nasilje u porodici u RS poprima zabrinjavajuće razmere.

Izbacio ženu i decu na ulicu

Članovi "Mobilnog tima" spremni su da intervenišu i u slučajevima kada se pobesneli nasilnik zabarikadira u kući i prekine svaku komunikaciju sa porodicom.
- Nedavno smo u gluvo doba noći dobili telefonsku prijavu o porodičnom nasilju u Trnu. Zatekli smo nasilnika koji se, pošto je izbacio napolje ženu i decu, zaključao u kuću. Poziv nam je uputio komšija kojeg je uznemirila galama i vriska. Tek posle pola sata ubedili smo "podivljalog" supruga i oca da primi nazad ženu i decu - kaže naš izvor.

- Samo u mesec i po dana, koliko traje zajednički projekat naše organizacije, MUP-a RS i Centra za socijalni rad, imali smo više od 50 intervencija u Banjaluci, a verujem da situacija nije ništa bolja ni u drugim delovima Srpske - kaže Golubovićeva za Press RS.

Ona navodi da je u poslednjih deset godina putem SOS telefonskih linija pomoć zatražilo oko 6.800 osoba, uglavnom žena, koje su bile žrtve porodičnog nasilja.

- Međutim, statistika kaže da se svega desetak odsto procenata žena odlučuje da prijavi nasilnika - tvrdi Golubovićeva.

Ona kaže da sve žene koje se plaše da prijave nasilnika mogu da se privremeno sklone u "Sigurnu kuću", jer one postoje u Banjaluci i u nekoliko drugih gradova RS.

- Ženama koje smestimo u "Sigurnu kuću" zagarantovana je anonimnost. Zaštitu im pružamo tri meseca, ali ako žrtva nasilja zatraži produženje boravka u kući, potrudimo se da im izađemo u susret - kaže Nada Golubović.

Međutim, sigurne kuće u unutrašnjosti Srpske zbog finansijskih problema, žrtvama nasilja često ne mogu da produže boravak.

- Osim toga, postojećim Zakonom o zaštiti žrtava nasilja u porodici nije precizno definisan način finansiranja "Sigurnih kuća", pa je Skupština RS nedavno usvojila Nacrt izmena i dopuna ovog zakona i uputila ga u javnu raspravu.

Najveći problem ipak je u patrijarhalnom vaspitanju i ustaljenom mišljenju da su žrtve krive za situaciju u kojoj su se našle. Zbog toga se retko odlučuju da prijave nasilje koje trpe - tvrdu Nada Golubović.

I policajac banjalučkog Centra javne bezbednosti, inače član jednog "Mobilnog tima", kaže da se susreo sa različitim oblicima nasilja u porodici - od verbalnog, fizičkog, pa čak i finansijskog.

- Žene se retko odlučuju da zaštitu potraže u "Sigurnoj kući". Stvar je u kulturi naše sredine. One radije ostaju da žive sa siledžijom nego da "pukne bruka" da su pobegle od kuće i napustile muževe - kaže naš sagovornik.

On navodi da je alkohol najčešći uzročnik porodičnih svađa, iz kojih se rađa i nasilje.

- U većini slučajeva u kojima smo intervenisali, muškarci koji su maltretirali žene i decu bili su pijani. To nam znatno otežava zadatak, ali već imamo dovoljno iskustva kako da takvim ljudima priđemo i smirimo ih - kaže sagovornik Pressa RS iz banjalučke policije.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
On navodi da je alkohol najčešći uzročnik porodičnih svađa, iz kojih se rađa i nasilje.

Ubijedjena sam da je ovo presudan faktor. Uzasno me nervira "kultura" : "Haj'mo na pivo, a bas bismo mogli popiti pivo, a onda bismo mogli popiti po jednu...da se opustimo :D Tezak zivot, problemi :D ." ( i mase onih koji samo cekaju vikend da se olese, kao nesto ce biti lakse ). A onda to predje u naviku, a onda pocnu pravi problemi. A onda shtocira djevojku/zenu. Oooops... :oops: nisam ja, rakija. :D Itd... :sleeping: O djevojkama i zenama koje piju alkohol redovno - no comment.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 00:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
Moj stari sve vise pije...ali je sve mirniji...ili je moj stara amazonka 8)
mah....poslijeratne posljedice...negdje morju imati ventil...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 00:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
Dobro, znam da se batine ne mogu opravdati...i ne trebaju, ali treba razdvojiti brutalne tuce, poremecene likove i slicne stvari..od nesporazuma u braku..koji nazalost zavrse tucom.

Licno, nikada ne bih mogao udariti zenu..ali poznajem milion ljudi koji su mi pricali kako su recimo osamarili zenu..pa mi pricali..."jebi ga stari, volim je ko Boga..i zao mi je sto sam to uradio..ali jednostavno se nisam mogao kontrolisati..toliko me iznervirala...vrijedjala me tamo gdje ZNA da ludim"..i slicne stvari.

Onda cemo doci do onoga..da li zena u svadji ponekad namjerno srlja u samar??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 00:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
LillyBg je napisao:

mah....poslijeratne posljedice...negdje morju imati ventil...

Pa upravo to i kazem. Svi uvijek nadju neko opravdanje za alkoholiziranje. Ima milion drugih ljepsih nacina da se nadje ventil. Tvoj otac je mozda depresivan, a alkohol mu nece izlijeciti depresiju, to je 100 %.

Najgore od svega mi je kad u drustvu ( cesto ) moram trpiti nekoga ko me davi zato sto je alkoholiziran i toga uopste nije svjestan/a, a ja npr nisam popila ni kap alkohola. Dodje mi da $&^&"#;*>% tu osobu ! ( ali se naravno samo smjeskam :D )

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 11 Jul 2007, 07:21, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 00:52 
:drinking: :drinking:
Pivo mi ne dirajte!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 01:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja ne kuzim tu agresivnost podstaknutu alkoholom. Ja kad se napijem, ja se samo cerekam, pjevam i plesem i volim cijeli svijet i tako to. Ovo je mozda sto se ja napijem jako rijetko :D :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 08:07 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
XIX century je napisao:
Ovo je mozda sto se ja napijem jako rijetko :D :lol:

Pa, ako posle na snimku izgledaš kao budala, onda jeste zato, ali ako izgledaš cool, e onda se to zove talenat 8)

A o udaranju žena... Jebiga, ravnopravnost! Svejedno, imamo i većih problema :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 09:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
XIX century je napisao:
Ovo je mozda sto se ja napijem jako rijetko :D :lol:

Pa, ako posle na snimku izgledaš kao budala, onda jeste zato, ali ako izgledaš cool, e onda se to zove talenat 8)
quote]

Joj pa jel to test? Ja uvijek na snimku posle izgledam ko budala :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 11:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
Onda cemo doci do onoga..da li zena u svadji ponekad namjerno srlja u samar??

Kako? Kako srlja u samar??

Citiraj:
A o udaranju žena... Jebiga, ravnopravnost! Svejedno, imamo i većih problema

O kakvoj ti ravnopravnosti pricas ziv bio?? Znam da si "zenomrzac", lude godine, pubertet, niko te ne voli...ali bato, o kakvoj ravnopravnosti pricas??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 11:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

superhik je napisao:
.....vrijedjala me tamo gdje ZNA da ludim"..i slicne stvari.

Nesto poput ovog...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 11:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Cekaj, muskarac ne vrijedja?? "Losa si majka, nesposobna si, kurvo, droljo...." I sta sad?? Kako ona njemu da "vrati".

Muskarac zna da je jaci. Pitanje je samo ko ce iskoristiti a ko ne svoju nadmoc u fizickom smislu. Svi mi imamo ponekad kratak fitilj, nerviramo jedni druge, ali rijetko je zena digla ruku na muskarca. Obicno zene ne odlaze iz straha da ce ih naci, ponovo pretuci ili oduzeti djecu, ubiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 11:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

superhik je napisao:
superhik je napisao:

A gdje to? da mu nije sprzila testise? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 12:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A tebe, a tebe, a tebeeee....... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 13:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006, 16:51
evo recimo mali primjer :
XIX century je napisao:
superhik je napisao:

A gdje to? da mu nije sprzila testise? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 15:25 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Helena je napisao:
O kakvoj ti ravnopravnosti pricas ziv bio?? Znam da si "zenomrzac", lude godine, pubertet, niko te ne voli...ali bato, o kakvoj ravnopravnosti pricas??

Pa o kakvoj... Sme da te bije policija, sme da te bije komšija, pa onda sme da te bije i muž:P Ja ženomrzac ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 15:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006, 16:51
che.guevara je napisao:
Helena je napisao:

Pa o kakvoj... Sme da te bije policija, sme da te bije komšija, pa onda sme da te bije i muž:P Ja ženomrzac ...

:D :D :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]