Nitro je napisao:
Ne vjerujem da će Buš da se usudi da povuče takoav potez, kao što je napad na Rusiju. Iako je malouman, nije baš toliki glupan da povuče rizik nuklearnog rata, samo da bi ostvario dominaciju na vojno-taktičkom planu. Uostalom američki kongres, u kojem sjede bar donekle pametni ljudi, odlučuje o tim pitanjima, a teško da će oni olako da odobre sredstva Bušu za još jedan rat. Ameri sve rade svjesno i proračunato, samo što njihov račun obično ne prati realno stanje stvari. Tako su sa Irakom računali na siguran ogroman profit, nakon preuzimanja iračkih izvora nafte, što bi indirektno značilo i jaču dominaciju na svjetskom tržištu. Zbog toga su u kongresu dozvolili, da se rat u Iraku započne, ali su poslije shvatili da su se preračunali, da su troškovi rata ogromni, a pitanje je da li će na kraju uopšte doći u posjed sve te nafte. Tipično američki. Bez adekvatne analize unutrašnje političke situacije, samo su došli sa trupama i očekivali da se svima stresu gaće od njihove vojne sile. A irački fanatici će prije da zapale cijeli Irak, sa sve naftnim izvorima i nevinim stanovništvom, prije nego dozvole da kompletan Irak padne u američke ruke. Kongres u SAD je shvatio grešku, pa pokušao da obori Bušov zakon o izdvajanju novih 120 milijardi za rat u Iraku, na šta je Buš iskoristio pravo veta, na koje, koliko znam, ima pravo samo jednom. Drugim riječima, donekle pametni kongresmeni, neće odobriti napad na Rusiju iz dva razloga
1. nema ekonomske isplativosti (osim vojne i taktičke dominacije u Evropi za koju polovina SAD smatra da je polusotrvo na jugu Afrike)
2. straha od Putina, koji nije uplašen poput svojih prethodnika
Dakle ako Buš bude sam insistirao na sukobu sa Rusijom, ostaće bez podrške, a više nema pravo na impičment (stavljanje veta na odluke kongresa). Poučeni lošim iskustvom iz Iraka, neće se usuditi na još jedan krupan korak. Usuđujem se da kažem da izi istih razloga, neće, osim prijetnji, uputiti ništa konkretno ni protiv Irana, te da američke krstarice plove po Perzijskom zalivu, samo da bi pokušale da uplaše Ahmadinedžada.
Inače je Buš pri kraju mandata i ovi svi diplomatski manevri su samo pokušaj njegove administracije, da donekle opere totalni fijasko, koji je doživjela ta garnitura na čelu sa Bušom.
Vrlo temeljna analiza. Svidza mi se