banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Maj 2007, 10:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Za neke ce ovo biti preekstreman stav...

Da pocnem... U BiH imati stalan posao je premija. Roditelji sa ovako jadnim platama jedva sastave kraj sa krajem, da plate rezije i hranu od prvog do prvog u mjesecu... Ostaje neka jadna sumica za "luksuz", pod ovim se u nasoj tuznoj drzavi podrazumijeva sve sto ne obuhvata hranu, rezije, smjestaj i jedan set garderobe za otici na posao. Roditelji, koje zele najbolje za svoju djecu, odreknu se nekih "luksuza" da bi mogli djetetu dati dzeparac, ne bi li moglo izaci navece van, kupiti si uzinu na velikom odmoru i nesto slicno... I sta onda mali gotovani urade? Kupe cigare. Bacaju roditeljske tesko stecene novce u dim. I to ne bilo kakav dim, vec u dim kojim truju svoj organizam, kao i organizme pristunih. Nije li to cisti bezobrazluk, ili ja imam ipak previse ekstreman stav? Sta je njih namucilo u zivotu sa 14-18 godina, pa da su od borbe teske propusili, od muke crne!? Tezak zivot, radi se 8-10 sati, dodju kuci, treba vesh oprati/rasiriti/pokupiti/opeglati, rucak treba skuhati, ocistiti kucu, boriti se sa racunima...

I da pitam ove srednjoskolske pusace, sigurno ih ima na forumu, zar ih nije sramota da to jada od novca sto roditelji teskom mukom odvoje za dzeparac, trose na jednu od najvecih gluposti (izmedju ostalog, nikotin stvara zavisnost - droga), a znaju dobro da im roditelji izdvajaju taj dzeparac iz najboljih namjera, a ne da bi stvarali ovisnike i unistavali zdravlje svojoj djeci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 10:56 
sta tek onda retji o mladim narkomanima i alksima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne, ovdje se strogo ogranicavam na jednu ciljnu grupu! Nesto sto je opste prihvaceno kao ok, iako svi znaju da je stetno. Varijacija je na temu srednjo/osnovnoskolci i pusenje iz roditeljskog budzeta.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2007, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Rakun_Slavko je napisao:
zar ih nije sramota da to jada od novca sto roditelji teskom mukom odvoje za dzeparac, trose na jednu od najvecih gluposti (izmedju ostalog, nikotin stvara zavisnost - droga), a znaju dobro da im roditelji izdvajaju taj dzeparac iz najboljih namjera, a ne da bi stvarali ovisnike i unistavali zdravlje svojoj djeci.

ako to hoce da rade-nek rade!

kod mene je uvijek bio princip da dobijem svaki mjesec isti iznos koji sama mogu da rasporedim kako ja hocu - ako sam kreten kupicu jednu stvar za te pare a ostatak mjeseca necu imati ni za kafu, a ako nisam - imacu za sve prosjecne potrebe cijeli mjesec... :D pa i za cigarete...
i po meni je to najbolji princip!

roditelji daju dzeparac bez namjere da bi "stvarali ovisnike" (btw kakva glupa izjava! :roll: ) daju djetetu za ono sto ono hoce da ima... a svako bira sam za sebe i tu nema kompromisa!

edit:vise nisam srednjoskolac ali i sada me finansiraju roditelji tako da valjda spadam u -ciljnu grupu- :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 12:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ima kompromisa, privrnu ti cesmu, pa ako hoces da pusis, zasuci rukave i truj se o svom trosku... Roditelji ti daju za hranu, odjecu, smjestaj, skolovanje, ako si toliko zahvalna na dzeparcu da unistavas ono u sta oni ulazu, onda ok, mene bi bilo sramota.
Pusenje stvara ovisnost/ovisnike, sta je tu glupo, obicna cinjenica. Sad, sto ti nije ovisnost od koje mozes umrijeti, koja ti ozbijlnije pomucuje razum i stanje duha, to je drugi aspekt.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 12:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
Sad, sto ti nije ovisnost od koje mozes umrijeti,

Naravno da jeste....od posljedica pusenja se umire.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 12:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Rakun_Slavko je napisao:
Ima kompromisa, privrnu ti cesmu, pa ako hoces da pusis, zasuci rukave i truj se o svom trosku... Roditelji ti daju za hranu, odjecu, smjestaj, skolovanje, ako si toliko zahvalna na dzeparcu da unistavas ono u sta oni ulazu, onda ok, mene bi bilo sramota.

?????
nisam rekla da u vezi TOGA nema kompromisa vec u vezi cinjenice da SVAKO SAM BIRA ONO STO HOCE! citas li ti uopste napisano??? :oops:

dakle - daju tacno toliko i toliko para - ako mozes od toga i da jedes u gradu i da izadjes i da pijes kafe i da PUSHISH --- super! ako ne znas da rasporedis ili ako npr pusis 3 kutije cigareta dnevno - neces imati za sendvic, kafu, sok i slicno ---- i osjecaces se kao govno --- vrlo vjerovatno! a ako hoces da se osjecas tako - samo napred ( to je SUSTINA OVOG PRINCIPA) pa ko voli nek izvoli...

jel ti sad jasno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Rakun_Slavko koliko roditelja zna gdje i u sta dijete trosi pare?? "Na igrice...na kafu..na svesku za skolu..." a u biti - cigare...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Nebi da generalizujem niti da vredjam ikoga, ali i meni je vise muka kad odem dole (u BiH) svi kukaju kako se nema, kriza, nema se za hljeba.... a svi puse! Za hljeba nemam, ali za cigaretu mora da se ima. :-?
Sta toliko ljudi vide u tom duvanu, nemam pojma. Em sto je nezdravo, em sto je skupo... pa ja kad bi morala da dam zadnji dinar za tu jednu kutiju otrova... ja vise nebi vidjela svrhu za zivot. U AT je kutija cigara mislim da je 4 evra. Neko ko pusi kutiju na dan , to dodje oko 120 evra u mjesecu. To je dobra svota novca.
Preko puta mene je trafika i napolju ima automat za cigarete, necete vjerovati koliko naroda pridje tom automatu u roku od pola sata. :-?

Nedavno je jedan moj rodjak (18god.) imao veliki udes, polomio se sav, obe noge slomio, vilicu... bio je nepokretan par mjeseci... njegova majka (moja tetka) je morala da podigne godinu dana unaprijed platu da bi mu omogucila operacije, medikamente, terapije,...samo da on neostane invalid...a sta on radi... ja mu dosla u posjetu kuci, on frajer sjedi, nepokretan, na jednoj stolici sjedi na druoj digao noge (posto nemoze drugacije) i tako on meni kaze: (ja pomislila on ce reci "Sta bih sve dao da mogu da prosetam ili protrcim posto je dugo vremena bio vezan za krevet"").... a on ce meni: "Ee..sta bi sad sve dao kad bi uz ovaj cigar popio jednu hladnu pivu u kaficu"!!! :mad:
Sta covjek vise da kaze! Ja sam ostala bez teksta. Decko sjedi nepokretan mjesecima, a njemu jedina zelja da popije ledenu pivu i da zapali koji cigar! :roll:

Sad je pokretan, ugradili su mu zlatne sipke u nogama, ali je opet 70% invalid. Ne radi nigdje, zivi kod majke i oca, jedva prezivljavaju...a on decko, nasao sebi curu, i sad ceka bebu na ljeto. A nije sposoban ni sebe da hrani. Neka djece, nek su ziva i zdrava...ali sta ce on pruziti tom djetetu, kad nije sposoban ni sebe da hrani i uzdrzava...

To nije samo jedan slucaj, takvih ima koliko hoces. Ne razumijem kako taj nas narod zivi kod nas, samo od danas do sutra. Kafici su uglavnom uvijek puni... Rijetko ko da misli na buducnost. Svaka cast izuzetcima, ali takvih je jako malo.

Ja mislim da ljudi puse iz dosade i navike. Duvan nikoga ne moze "utjesiti". Nego samo otrovati.

A mene stvarno interesuje, ako neko ima solidan odgovor da mi da... zasto se kod nas tooliko kuka da se nema da je kriza...a svi puse?! Mene bi bilo sramota reci "Nema se" a pri tom ispirivati dim iz usta!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 13:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pusenje je prije svega nepostovanje sebe pa onda ostalih. Ali Bog je svima dao slobodnu volju, sve dok neko ne ugrozava druge nemamo pravo da mu namecemo svoju vollju ni misljenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 13:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
leona, dobro kazes.
Ako uzmes na primjer cak i oni koji puse krdzu od cigara koja kosta 1 km, to je mjesecno 30 km, a godisnje 360km, a za 10 godina 3600km. S tim parama mozes stosta, cak i mjesecni iznos pametnije potrositi na kremicu ili tretman kod kozmeticarke ili sebi kupiti neku kozmetiku, sampon i balzam malo bolji recimo Revlon. I ne smrditi po dimu, fuj.
Ja ne pusim vec skoro 2 godine i skontala sam da sam ustedila oko 500 km, s tim da sam pusila kutiju po 3 dana, kostala je 2km.
Kad se sve sabere i oduzme, cuvajmo zdravlje i mirisimo :fadein: :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Mrzim cigare. Mrzim duvan. Mrzim.
Prije par dana sam bio na slavi kod prijatelja u sobi u kojoj se dim mogao rezati nožem. Znači malo mi je trebalo da ruknem u nesvijest, imao sam osjećaj da natičem. Kad se neko sjeti da otvori prozor, svi redom se krenu žaliti na propuh... eeeeej babe jedne, propuh vam smeta ko babama.... a što u je u sobi količina toksina ravna omanjem hemijskom napadu, to vam ne smeta...
(na kraju sam maltene pobjegao... znači pokupio se i otišao) :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
Ajd Rakun ne zezaj...pa ko je to molim te od nas propusio od muke crne? Niko, a ne vjerujem ni da je neko od nasih roditelja...znas dobro zasto je svako od nas zapalio prvu cigaretu, pa prema tome sve sto si napisao nema smisla.

K`o da djeca nesto znaju o novcu u tim godinama. :roll:

A jos gluplje je kad bi mi sad davali djeci kako ti kazes, teskom mukom steceni novac, pa ih onda pratili i gledali na sta trose kintu. Djecu samo treba od malena uciti odgovornosti i racionalnosti..a za svoje pare nek` rade sta hoce. Kad potrose NEMA vise!!

Ionako ne mozes uticati na to...bar ne u nekoj ozbiljnijoj mjeri, zato relax.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

superhik je napisao:
Ajd Rakun ne zezaj...pa ko je to molim te od nas propusio od muke crne? Niko, a ne vjerujem ni da je neko od nasih roditelja...znas dobro zasto je svako od nas zapalio prvu cigaretu, pa prema tome sve sto si napisao nema smisla.

K`o da djeca nesto znaju o novcu u tim godinama. :roll:

A jos gluplje je kad bi mi sad davali djeci kako ti kazes, teskom mukom steceni novac, pa ih onda pratili i gledali na sta trose kintu. Djecu samo treba od malena uciti odgovornosti i racionalnosti..a za svoje pare nek` rade sta hoce. Kad potrose NEMA vise!!

Ionako ne mozes uticati na to...bar ne u nekoj ozbiljnijoj mjeri, zato relax.

Koje su to NJIHOVE pare? TO je novac koji si im ti dao u najboljoj namjeri, da bi mogli izaci vikendom navece, kupiti si neke grickalice, sok ili sendvic na pauzi izmedju casova/predavanja. Nek' se onda sutnu u venu, ipak mogu raditi sta hoce sa tim parama, zar ne?

I nije poenta zasto si zapalio prvu cigaretu. Svi smo prvu zapalili iz radoznalosti ili gluposti, ali je problem kada ne ostanes na prvoj!

Citiraj:
Pamella wrote:
dakle - daju tacno toliko i toliko para - ako mozes od toga i da jedes u gradu i da izadjes i da pijes kafe i da PUSHISH --- super! ako ne znas da rasporedis ili ako npr pusis 3 kutije cigareta dnevno - neces imati za sendvic, kafu, sok i slicno ---- i osjecaces se kao govno --- vrlo vjerovatno! a ako hoces da se osjecas tako - samo napred ( to je SUSTINA OVOG PRINCIPA) pa ko voli nek izvoli...

Razumijem ja tvoj "princip" o rasporedjivanju para, ali da li je imalo ispravno unistavati svoje tijelo. Roditelji ulazu ogromne kolicine ljubavi i rada u tebe, a ti im vracas time sto se unistavas polagano, i jos od njihovog novca. Eticki, pusenje bi bilo opravdano tek nakon trideset i neke (kada vise ne planiras radjati vise djece), jer nikotin (kao i ostala stetna jedinjenja) povecava broj gresaka pri transkripciji gena, ti mozes danas prestati pusiti, ali tvoje dijete, rodila ga za godinu dana ili deset, ce imati vise zdravstvenih problema od djeteta jednog nepusaca. Takodje, skracujes svoj zivot, sto znaci da ce dijete moci krace da dijeli ljubav s tobom, jer dobar dio pusaca ne dozivi bas puno. Nije li to krajnja sebicnost?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
Rakun_Slavko je napisao:

Koje su to NJIHOVE pare? TO je novac koji si im ti dao u najboljoj namjeri, da bi mogli izaci vikendom navece, kupiti si neke grickalice, sok ili sendvic na pauzi izmedju casova/predavanja. Nek' se onda sutnu u venu, ipak mogu raditi sta hoce sa tim parama, zar ne?

I nije poenta zasto si zapalio prvu cigaretu. Svi smo prvu zapalili iz radoznalosti ili gluposti, ali je problem kada ne ostanes na prvoj!

Pa dobro covjece..sve mi to znamo..sta sad, hoces medalju neku?

Pokusavam ti objasniti da to dijete kad zapali tu cigaru..sigurno je ne zapali da bi tebi kao ocu namjerno ucinio nesto nazao. I nek` se shutnu u venu, ako ti (naravno ne TI) kao otac nisi uspio da mu objasnis kako neke stvari funkcionisu..

A ako mislis da ce jedan djecak kad oko njega drugari pale prve cigare ustati i reci: "Znate, ne bi trebali da pusite, vasi roditelji su tesko radili da bi vi mogli da pojedete sendvic, ili da imate za zvake, a vi kupujete cigare"...grdno se varas.

Razumijem ja tebe...mozda bi ja i ti sada tako razmisljali da smo klinci a da nam je ova pamet, ali ocekivati takva razmisljanja od djece je pomalo nerazumno. Samo je mladost velika Slavko..a ona ne pita puno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
vim je napisao:
sve dok neko ne ugrozava druge...

zar nije i pasivno pušenje štetno po zdravlje (ako ne i štetnije)?

pušenje je najočitiji dokaz da ljudska glupost nema granica

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 18:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
vidis moja majka je pusila i pusi jos uvjek -a ja zdrava ko dren :D
je bi ga ja pusim i stvarno pare odose u kurac od toga jedva se krpim al sta je tu je -roditelji mi daju dzeparac da kupim sebi nesto do cega mi je stalo-a meni stalo do cigare ,....,,,i tako .......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 23:55 
Citiraj:
eeeeej babe jedne, propuh vam smeta ko babama

Sato ja sada sipam kapi u ushi i pijem antibiotike pa ti vidi....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 00:14 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 00:16
Rakun_Slavko je napisao:
Razumijem ja tvoj "princip" o rasporedjivanju para, ali da li je imalo ispravno unistavati svoje tijelo. Roditelji ulazu ogromne kolicine ljubavi i rada u tebe, a ti im vracas time sto se unistavas polagano, i jos od njihovog novca. Eticki, pusenje bi bilo opravdano tek nakon trideset i neke (kada vise ne planiras radjati vise djece), jer nikotin (kao i ostala stetna jedinjenja) povecava broj gresaka pri transkripciji gena, ti mozes danas prestati pusiti, ali tvoje dijete, rodila ga za godinu dana ili deset, ce imati vise zdravstvenih problema od djeteta jednog nepusaca. Takodje, skracujes svoj zivot, sto znaci da ce dijete moci krace da dijeli ljubav s tobom, jer dobar dio pusaca ne dozivi bas puno. Nije li to krajnja sebicnost?

Realno gledajuci,kako mlad covjek pocinje pusiti? uci se, a uci se po modelu. u slucaju pusenja osnovni model ne predstavljaju drugovi u razredu niti neki poznanici, a kamoli stranci,vec upravo rodielji. sigurna sam da ima i onih ciji roditelji nisu pusaci, a ipak propuse, ali vecina njih to radi PO UGLEDU NA RODITELJE! ...ili da kazem nas :oops:
I tu se postavlja pitanje da li roditelj koji je po tvom misljenju bio i sam nemoralan u odnosu na svoje roditelje kada je pocinjao da pusi ima moralno pravo da od svog djeteta trazi da ne cini isto? nikotin naravno stetno djeluje na bebu,ali ti isti roditelji ciji novac se danas trosi na kupovinu cigareta nisu prestali da puse...ili su eventualno prestali u trudnoci, pa se vratili na staro. da skratim, takav roditelj, po meni, nema pravo na moralne pridike ukoliko je i sam pusac...ali ima svako pravo da sam prestane da pusi i pocne uciti djete kulturi zivljenja od trenutka kada ga donese na svijet... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
nerevar je napisao:
vim je napisao:
sve dok neko ne ugrozava druge...

zar nije i pasivno pušenje štetno po zdravlje (ako ne i štetnije)?

pušenje je najočitiji dokaz da ljudska glupost nema granica

Da, u tom slucaju ugrozava druge. Ono sto sam ja mislio je da ne treba nikom nista braniti. Treba dati prijateljski, roditeljski itd savjet, ali ako osoba izabere da ne polusa ne treba da je zbog toga ne volimo ili odbacimo vec da pokusamo da joj pomognemo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]