Nebi da generalizujem niti da vredjam ikoga, ali i meni je vise muka kad odem dole (u BiH) svi kukaju kako se nema, kriza, nema se za hljeba.... a svi puse! Za hljeba nemam, ali za cigaretu mora da se ima.
Sta toliko ljudi vide u tom duvanu, nemam pojma. Em sto je nezdravo, em sto je skupo... pa ja kad bi morala da dam zadnji dinar za tu jednu kutiju otrova... ja vise nebi vidjela svrhu za zivot. U AT je kutija cigara mislim da je 4 evra. Neko ko pusi kutiju na dan , to dodje oko 120 evra u mjesecu. To je dobra svota novca.
Preko puta mene je trafika i napolju ima automat za cigarete, necete vjerovati koliko naroda pridje tom automatu u roku od pola sata.
Nedavno je jedan moj rodjak (18god.) imao veliki udes, polomio se sav, obe noge slomio, vilicu... bio je nepokretan par mjeseci... njegova majka (moja tetka) je morala da podigne godinu dana unaprijed platu da bi mu omogucila operacije, medikamente, terapije,...samo da on neostane invalid...a sta on radi... ja mu dosla u posjetu kuci, on frajer sjedi, nepokretan, na jednoj stolici sjedi na druoj digao noge (posto nemoze drugacije) i tako on meni kaze:
(ja pomislila on ce reci "Sta bih sve dao da mogu da prosetam ili protrcim posto je dugo vremena bio vezan za krevet"").... a on ce meni: "Ee..sta bi sad sve dao kad bi uz ovaj cigar popio jednu hladnu pivu u kaficu"!!!
Sta covjek vise da kaze! Ja sam ostala bez teksta. Decko sjedi nepokretan mjesecima, a njemu jedina zelja da popije ledenu pivu i da zapali koji cigar!
Sad je pokretan, ugradili su mu zlatne sipke u nogama, ali je opet 70% invalid. Ne radi nigdje, zivi kod majke i oca, jedva prezivljavaju...a on decko, nasao sebi curu, i sad ceka bebu na ljeto. A nije sposoban ni sebe da hrani. Neka djece, nek su ziva i zdrava...ali sta ce on pruziti tom djetetu, kad nije sposoban ni sebe da hrani i uzdrzava...
To nije samo jedan slucaj, takvih ima koliko hoces. Ne razumijem kako taj nas narod zivi kod nas, samo od danas do sutra. Kafici su uglavnom uvijek puni... Rijetko ko da misli na buducnost. Svaka cast izuzetcima, ali takvih je jako malo.
Ja mislim da ljudi puse iz dosade i navike. Duvan nikoga ne moze "utjesiti". Nego samo otrovati.
A mene stvarno interesuje, ako neko ima solidan odgovor da mi da... zasto se kod nas tooliko kuka da se nema da je kriza...a svi puse?! Mene bi bilo sramota reci "Nema se" a pri tom ispirivati dim iz usta!