banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Kazna za silovanje
PostPoslato: 21 Mar 2007, 14:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006, 19:10
Vidjeh na temi o silovatelju baba da je neko predlozio kaznu za istog pa mi pade na pamet da napravim temu o tome...

Sta mislite, kakva bi bila primjerena kazna za silovatelje?

Prepare for death and follow me.[/url]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 14:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
jebanje jeza :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
cudna je ta razlika kako se gleda na silovanje. Npr. kod nas se dobija u prosjeku 2-5 godina zatvora, u zapadnoj evropi 20-40 godina a u americi i dvostruko vise. ja razumijem da je to tezak zlocin, ali mislim da je to ipak previse.
Inace amerika je mozda jedna od najgorih zapadnih demokratija sto se tice zakona, jos nisu ukinuli ni smrtnu kaznu.
ne kazem da zlocin ne treba kazniti, ali recimo nije realno da neko ko ubije 100 ljudi i jednog covjeka dobija istu kaznu, sto je u americi cest slucaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
Npr. kod nas se dobija u prosjeku 2-5 godina zatvora, u zapadnoj evropi 20-40 godina a u americi i dvostruko vise. ja razumijem da je to tezak zlocin, ali mislim da je to ipak previse.

2-5 godina je premalo. A 20 uopste nije previse. Jer kao sto si rekao to je "tezak zlocin".

Evo ti na primjer slucaja ovoga sa silovanje starijih zena od kojih su neki zavrsili smrcu. 15 godina?? Premalo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Nista nije premalo,jedina pravedna kazna bi bila - KASTRACIJA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 19:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006, 19:10
laoce je napisao:
Pa, to bi u svakom slucaju bila uspjesna prevencija... Doduse, sada kada je nauka uznapredovala...

Prepare for death and follow me.[/url]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 19:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Citiraj:
Evo ti na primjer slucaja ovoga sa silovanje starijih zena od kojih su neki zavrsili smrcu. 15 godina?? Premalo.

vec sam pisao na toj istoj temi.. u srbiji je prema njihovom krivicnom zakonu maximalna zatvorska kazna 15 godina.. dakle nije moglo vise, sljedece je smrtna (mislim da u srbiji jos uvijek postoji, ali nisam siguran). kod nas je maximalna kazna zatvora 20 godina, a minimalna 30 dana. (cl. 32 Krivicnog zakona RS / sluzbeni glasnik 49/03), a smrtna kazna nije predvidjena istim zakonom. ipak cini mi se da jos uvijek postoji u nasem pravu, ali da je predvidjeno njeno ukidanje u promjenama ustava RS koje su u toku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 19:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

laoce je napisao:

mozda u kini.. :D oni i dilere i dalje vjesaju..

inace u zemljama serijatskog prava za silovanje je propisana smrtna kazna. za zene koje lazno okrive muskarca da ih je silovao kazna je takodje smrtna.. pa ti dokazi..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Mozda je malo prihvatljivija kazna vadjenje testisa... Nakon tog nema bas neke sanse da se doticnom "digne", a ostaje 100 % neplodan :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 23:22 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
vim je napisao:
cudna je ta razlika kako se gleda na silovanje. Npr. kod nas se dobija u prosjeku 2-5 godina zatvora, u zapadnoj evropi 20-40 godina a u americi i dvostruko vise. ja razumijem da je to tezak zlocin, ali mislim da je to ipak previse.
Inace amerika je mozda jedna od najgorih zapadnih demokratija sto se tice zakona, jos nisu ukinuli ni smrtnu kaznu.
ne kazem da zlocin ne treba kazniti, ali recimo nije realno da neko ko ubije 100 ljudi i jednog covjeka dobija istu kaznu, sto je u americi cest slucaj.

jeste, cudna je ta razlika. samo da ti kazem u zapadnoj evropi 2-5 godina i to za dijete. nemam sad taj clanak iz novina al prosle godine je tip dobio tako malu kaznu. zalosna demokratija. sve to treba po kineskom, metak u celo i fajronat.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 23:27 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
A u obrnutom slucaju, kad zene siluju muskarca? Ima i tih slucajeva. :)

Po meni je za silovanje optimalno 20+ godina, a u slucaju da su to bili tezi slucajevi, kao nad ovim starijim zenama ili u slucaju pedofilije - dozivotna kazna. Pa da onda on vidi kako je do prijatno iskustvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 00:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
FLASH je napisao:
A u obrnutom slucaju, kad zene siluju muskarca? Ima i tih slucajeva. :)

Ne znam kako je u šerijatskom pravu, ali po KZ RS izvršilac k.d. silovanje može biti lice i muškog i ženskog pola, isto se odnosi i na pasivni subjekat.
PS
Smrtna kazna ne postoji više ni u Srbiji, ni u RS po ugledu na zemlje EU i po njihovim preporukama...

Poslednji put menjao Revan dana 22 Mar 2007, 00:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 00:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
meni je davno neko pomenuo da zena ne moze biti osudjena za silovanje jer se pod silovanjem podrazumjeva nedopusteno pipanje zenskog tijela ali kao sto kazem ima od tada ihihiii
hmmm kazna neka bude kako bog kaze :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 00:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Neko ti je krivo napomenuo. Silovanje se sastoji iz upotrebe sile ili prijetnje i bilo koje radnje koja je preduzeta u cilju zadovoljenja polnog nagona.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 00:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Blah..šta ko ima od kastracije kad je on zločin već izvršio i žrtve su već trajno oštećene. Ja kažem: kastracija, pet godina zatvora, streljanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 00:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Ja bih se ugledala na Žutaće.

Oni sijeku ruke za krađu.
Kad bi kod nas bilo tako, imali bismo puno obogaljenih ljudi :)

A za silovanje: kastracija i samica, bar 20 godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 00:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2004, 12:24
><

Poslednji put menjao .Cave. dana 03 Mar 2008, 00:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 00:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Takve treba kastrirati, samo se ipak bojim da ne bude puno i nevino kastriranih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 09:12 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
zah je napisao:
Samo se ipak bojim da ne bude puno i nevino kastriranih.

Slazem se 1/1, zato mislim da je kazna zatvora najoptimalnija, samo tesko je procjeniti koliko dugo, i koliko je to efikasno. Ali barem se covjek sklanja sa ulice da ne ugrozava mir i sigurnost. Ali ne postoji ta kazna koja moze da nadomjesti zrtvu, pogotovo ako je ubijena. Covjek mrzi ubicu na pocetku, ali to sve prodje pa covjek drugacije razmislja. Mislim da je najbitnije da se drzava trudi da prestupnike lijeci, resocijalizuje, a ne da ih kao zvijeri drzi u kavezu dajuci im samo hranu i cigarete, jer bez obzira izasao on za 15, 20 ili 40 godina, ako ga kazna nije naucila pameti, eto njegove slike opet u crnoj hronici.
Ali iskreno da vam kazem, molim Boga da me sacuva od iskusenja da budem svjedok silovanju, jer ni sam ne znam sta bih ucinio silovatelju. Samo kad razmisljam o tome osjecam takvu neku negativnu energiju pa se pitam isplati li se uopste o tome razmisljati.
Sjecam se jednog slucaja, zena izbola muza nozem i zavrsila u zatvoru, i on njoj isao redovno u posjetu, i kad je ona izasla iz zatvora oni opet zajedno kao da nije nista ni bilo :-)

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 09:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Smrtna kazna ne postoji više ni u Srbiji, ni u RS po ugledu na zemlje EU i po njihovim preporukama...

u pravu si.. ukinuta je jos '99 evo i linka:

IZVJESTAJ O STANJU LJUDSKIH PRAVA U BOSNI I HERCEGOVINI januar - decembar 1999. godine >>> http://www.bh-hchr.org/Izvjestaji/izvj1999.htm

ucinilo mi se da sam nacuo nesto o smrtnoj kazni pri pomenu aktuelnih promjena ustava RS, kao da ce se ukidati i sl.

Citiraj:
Mislim da je najbitnije da se drzava trudi da prestupnike lijeci, resocijalizuje, a ne da ih kao zvijeri drzi u kavezu dajuci im samo hranu i cigarete, jer bez obzira izasao on za 15, 20 ili 40 godina, ako ga kazna nije naucila pameti, eto njegove slike opet u crnoj hronici.

Bas sam pisao o tome, ali si me pretekao. :)
Samo da napomenem ovdje svrhu kazne: sprjecavanje ucinioca da cini krivicna djela i njegovo prevaspitavanje (cl.28. Krivicnog Zakona RS/S.G. br. 49/03).

Dakle, cilj nam je da napravimo drustveno korisnu osobu, a ne da nekog ubijemo, osakatimo ili zatvorimo dozivotno, pa da bude samo teret drustvu. Ponavljam, kazna zatvora ne moze po zakonu biti veca od 20 god niti manja od 30 dana.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]