Citiraj:
svako moze ostvarivati svoja prava dok ne ugroza prava drugog
Upravo tako, ali nazalost to je previse uopsteno pravilo. ko je mjerodavan da kaze da li neko krsi muskarceva prava abortusom, ili se zabranom abortusa krse prava zene?
@Revan: Svaka cast, ovo su argumentovani odgovori..
Ako se desi nezeljena trudnoca, pa zena odluci zadrzati djete, a muskarac to ne zeli, on je duzan placati alimentaciju.
Ako se desi nezeljena trudnoca, pa zena odluci izvrsiti abortus, a muskarac to ne zeli, vec zeli da mu se dijete dodijeli i da bude "single parent" i da se brine o djetetu, zena nece placati alimentaciju jer ce jednostavno abortirati. Jednakost polova?
Mislim da se zabranom abortusa u slucajevima kad se muskarac zeli starati o djetetu i zeni daje "druga sansa", jer mi se cini da se zene kasnije cesto pokaju zbog uradjenog abortusa u mladosti.
Citiraj:
@nikson : kolega, nisi bio tako iskljuciv na tom predavanju - zasto ? ? ?
Da li ovo znaci da je nikson kolega koji je odrzao predavanje? Sto se samog predavanja tice, mislim da ga mozemo podijeliti u dva dijela, prvi u kojem je kolega izlagao svoj seminarski rad i drugi u kojem se vodila rasprava i u kojem je kolega odgovarao na pitanja.
Prvi dio je bio mogo bolji. U drugi dio kolega je usao previse temperamentno i subjektivno, tako da se gubio onaj naucni pristup, koji je karakterisao prvi dio. Istina i situacija je bila vrlo nezahvalna jer je ispalo da 40 ljudi osudjuje predavaca zbog njegovih stavova.
mislim da treba spomenuti i podatak koji je kolega iznio u toku predavanja da recimo u srbiji na svaki porodjaj dodju 2 abortusa treba uzeti ozbiljno. na predavanju smo se takodje podsjetili na koji nacin nastaje pravo: u drustvu se javi pojava i pravo reaguje propisujuci norme kojima se uredjuje ta pojava. Ako imamo cinjenicu da u jednoj godini bude izvrseno 70000 abortusa (cini mi se da je to cifra koju sam procitao u novinama) u Srbiji, sto je citav jedan grad u toj zemlji, a sve je prisutnija ideja da izumiremo kao nacija, onda i zabrana abortusa moze biti jedno od sredstava za borbu za povecanje nataliteta. [Srbiju sam naveo u svom primjeru jer za RS ne postoje podaci]