banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Ketmen
PostPoslato: 20 Mar 2007, 15:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Da ne kucam ja bez veze sve po redu, evo ukratko sa wikipedije, mada se ću dodati nešto o tome:

Citiraj:
Кетман, односно такија (што на арапском значи „обезбедити заштиту”), даје право муслиману да крши све верске забране.

Куран каже да ће Алах ценити сваког муслимана по томе шта му је у срцу, а не шта му је на језику. Ово учење је дало верски легитимитет схватању да муслиман има право да лаже, користи мимикрију и скрива своје веровање у ситуацији када се осећа угроженим због свог веровања. Mуслиман који сматра да кад је у опасности има право да порекне своју веру и исповеда веру неверника. Употребу такије муслимани не сматрају лагањем, већ дозвољеном мером самозаштите. На сваком је вернику да сам у складу са својом савешћу процени степен опасности и оцени да ли ће и у којој мери применити такију.

„Ако неко жели да говори о исламској власти и њеном успостављању, мора се држати такије”, написао је имам Хомеини у књизи Исламска власт, манифест иранске револуције. Из егзила у Паризу Хомеини је годинама обећавао демократију, слободне изборе и једнакост жена. Комунистички герилци и умерени политичари му се не би прикључили у борби против шаха да су знали да је његов прави циљ исламска република.

За разлику од сунита који верују да се такија може примењивати само у рату или ситуацији директне претње, мањинска заједница шиита је кетман сматрала обавезом и стубом своје вере.
Да није кетмана ни бројни дервишки редови не би опстали. Сунити су традиционално сумњичави према кетману. Они виде ову мимикрију као зло које постаје оправдано током џихада. Јасер Арафат се сматра „уметником такије" - палестинска ситуација представља пример околности у којима се она сме примењивати. Тек су 1979. године, после доласка на власт ајатолаха Хомеинија у шиитском Ирану, многи сунити схватили колико кетман може бити користан.

„Обмана (такијом) је до данас остала моћније оружје од класичних џејмсбондовских обавештајних тактика зато што за разлику од западних метода има цивилизацијску, глобалну димензију", пише професор Валид Фарес са Универзитета на Флориди. „Оно у чему је данас такија јединствена јесте њен успех када се примењује унутар напредних и софистицираних држава."

„Никада не откриј своје намере и оно шта стварно мислиш, правило је свих фундаменталиста... Наивни људи са Запада суде о њима искључиво према ономе што говоре", пише Мухамед Сифауи, алжирски новинар.

Пољски дисидент Чеслав Милош је закључио да су се муслимани у непријатељском окружењу кроз историју понашали слично пољским интелектуалцима под стаљинистичким режимом и да кетман онима који га прммењују даје осећај супериорности.

Ketman je znači fenomen koji ljudi koriste prilikom laganja, uvereni da su pod zaštitom od bilo kakvih moralnih i etičkih osuda. Ima više o tome na http://www.yurope.com/zines/republika/a ... 194_13.HTM

Sad, moje pitanje glasi, koliko naši ljudi pribegavaju upotrebi ketmana u svakodnevnom životu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Hahah, ja prvo pomislio covijek-macka (batman, catman, :lol: :lol: )

Ako je cilj sacuvati glavu na ramenima, potpuno opravdavam to. Nece li svojoj vjeri vjernik vise doprinijeti ako se pritaji i "preobrati" godinu-dve, dok opasnost ne prodje, pa ostatak zivota nastavi praktikovati svoju prvu i pravu vjeru, ili da se busa u prsa i ostane na zemlji sa metkom u celu?

Ali je, opet, neopravdano za ostvarivanje politickih ciljeva, jer bi vjera trebala biti iznad toga, iako svi vidimo da nije.

Ovo me podsjeca na moju babu, ona bi pobila sve muslimane u BiH, jer "kad god bude rat neki, oni promjene vjeru i naciju, nemaju svog karaktera, oni su zadnja klasa poturcenih srba", aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 18:08 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Sta mislis monstrume, zbog cega ja i ti nismo poturceni? Zato sto su nasi preci junacki prkosili Turcima pa su ih Turci kao mucenike pobili ;-), zato sto su svi Srbi koji nisu htjeli biti poturceni pobjegli u sume (njih par stotina hiljada), ili zato sto smo jednostavno imali srecu?

U vezi teme: ...

:D :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 18:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Dak je napisao:
Sta mislis monstrume, zbog cega ja i ti nismo poturceni? Zato sto su nasi preci junacki prkosili Turcima pa su ih Turci kao mucenike pobili ;-), zato sto su svi Srbi koji nisu htjeli biti poturceni pobjegli u sume (njih par stotina hiljada), ili zato sto smo jednostavno imali srecu?

U vezi teme: ...

:D :-)

Cetvrta opcija u tvom nagadjanju: Zato sto je Turcima, kao i svakoj drugoj osvajackoj sili, trebala velika baza "domaceg" stanovnistva iz kojeg ce izvlaciti ogromne namete, muslimani su imali povlastice, a carstvu se, naravno, isplatilo da imaju sto manje raje sa povlasticama.

Ja bih rekao da je ova cetvrta. Naravno, sumetine i vukojebine nasih planinskih masiva su svakako imale ulogu u olaksavanju odrzavanja vjere kod "sumskih" ljudi :lol:

Usput, nisam religiozan pa sumnjam da bi me i poturcili :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 18:36 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Hm, izvinjavam se na off topicu, malo me zamislio prvi post monstruma pa sam pozelio da odgovorim. Ali da ne bude da non-stop off-topikujem reci cu u vezi teme: gledaj BlackHand, ako je sve to tako kako pise u tome clanku, i ako Bog zaista gleda u srce i ako Bog nije lazov i licemjer, onda su ovi muslimani sto se izvlace na takiju tesko nadrapali ako im Bog bude sudio po onome sto im je u srcu. A posto je jedan Bog, ako su muslimani u pravu sa tvrdnjom da Bog gleda u srce, tesko i nama koji se izvlacimo na sve i sva samo da mozemo i dalje da lazemo i cinimo nasilje nad drugima.

@Monstrume, vjerovatno nisam najbolje formulisao moju misao. Ja nisam pitao zbog cega nisu svi Srbi poturceni vec iz kojeg razloga ja i ti nismo dospjeli u onu grupu koja je poturcena, iz kojeg od navedenih razloga koje sam nabrojao? Sta ti mislis?

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 19:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Nema moja tema veze sa Bogom. Radi se o društvenom pogledu na taj fenomen ketmena. Svi svakodnevno pribegavamo različitim lažima, čak i kad se radi o nekim najbanalnijim stvarima. Više nije u opste poenta da nekome ne kažemo istinu, nego baš da ga zavaramo, odnosno, navedemo na pogrešan trag. Upravo kako ne opisao Časlav Miloš u svojoj knjizi "Zarobljeni um:"
Citiraj:
Onaj koji pribegava Ketmanu oseća se superiornim i nadmoćnim u odnosu na onoga nad kim Ketman primenjuje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]