banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 02:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Skinheadi
PostPoslato: 23 Sep 2002, 19:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Apr 2002, 01:00
Zacijelo jedan od najomrazenijih pokreta koji zivi i siri se i danas je fasisticki pokret ciji su nosioci “skinsheadi”, popularno nazvani skinsi. Skinsi nastoje ozivjeti Hitlerove ideje, Hitlera smatraju najvecim idolom i najvecim covjekom u povijesti koji zaslužuje samo postovanje i divljenje. Nazalost, doslo je do povezivanja i punk pravca rock muzike koji je nastao na ulicama Engleske sa skinskima, pa su se te dvije ideologije izmiješale i fasisti su bacili crnu sjenu na punk muziku. Ali ponekad se vezuje i uz metal. No da punkeri nisu nuzno i skinsi, to nam je jasno, ali nas ne smije iznenaditi kada vidimo skinsa koji se kune u Hitlera i punk. Kult skinsa, ako to mozemo nazvati kultom, privlaci psihicki nestabilne licnosti, neformiranih pogleda na svijet. Ponekad skinsima prilaze vrlo senzibilne i ogorcene osobe koje pronalaze u tom kultu osjećaj pripadanja i nacin praznjenja negativne energije. Ponekad i prilaze osobe koje su se od početka razvijale u agresivne i delikventne ličnosti, pa im kult dođe kao opravdanje za njihovo drustveno neprihvatljivo i opasno ponasanje. No može se dogoditi da sasvim obični mladi budu zaneseni fasistickim idejama i pridruze se ovom kultu. Simbol skinsa ostaje kukasti kriz, a pripadnici tog kulta vrlo često i briju glave do kože. Ne treba napominjati da pripadnici mogu biti samo ljudi ciste bjelacke krvi. Zavedeni fasistickim idejama, skinsi napadaju druge ljude iz raznih razloga, a njihove najcesce mete su pripadnici drugih rasa, seksualne manjine i slicno. Nije rijedak slučaj da pripadnici skinsa s vremenom osjete nepodnosljivi nemir i nesklad između svoje prirode i svojih postupaka, sto uslovljava jos veću agresivnost, ponekad delikventskom ponasanje odvede pripadnike skinsa do krajnjeg samouništavanja, a nerijetko i do samoubojstva. Većini pripadnika pokreta skinsa potrebna je pomoć psihologa, a ponekad, nazalost i izolacija radi dobrobiti društva.
Skinsi su u zapadnim zemljama vrlo rasprostaljeni i pretstavljaju opasnost za svakog pojedinca u svakom trenutku. Naravno da su uzgroženiji crnci ili homoseksualci, ali svaki i bijelac može biti napadnut, jer skisni ponekad, u bijesu i nemiru, zaboravljaju svoju prvobitnu ideologiju. U susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, skinski imaju svoje pokrete i nastoje unijeti što više pometnje i straha među građane. U Bosni i Hercegovini imamo začetke ovog pokreta, pa možemo računati da će u budućnosti naša zemlja biti suočena sa novim problemima sigurnosti.
No skinski nisu samo mladići sa obrijanim glavama i kukastim križevima. Postoji veliki broj, posebno u BiH, tzv. pasivnih skinsa, to su mladi koji slijede i propagiraju fasisticke ideje, ali bez izravnog prikljucenja ovom pokretu. Neki od njih prođu tu fazu, sazriju i promijene mišljenje, no nazalost, neki ostaju i dalje isti i nastoje dokazati da fasizam ima smisla, da treba “pobiti gamad” i slučno. Takve ljude susrećemo svaki dan, a jedino što ih izravno ne obiljezava kao skinse je njihov izgled i nemogućnost trenutnog prikljucenja skinsima.
Nijedan fanatizam, bio on vjerski, nacionalni, ili bilo koji drugi, redovno vodi ka propasti. Jedan od najgorih fanatizama je zasigurno fasizam. To je ujedno i najveca opasnost za društvo. Pitanje je: zasto ni sada kada zivimo u civiliziranom svijetu, u dvadesetprvom vijeku, ne mozemo pobijediti taj neljudski pokret koji prijeti da unisti temelje demokratije i sve ono što je covjek gradio?
I pitam se ja jos, zasto je sve vise skinheadsa, i zasto se sire po BiH (iako nema nekog dokaza o pokretu kao sluzbenom pokretu). kako opasni mogu biti, to su vec osjetile susjedne zemlje, hocemo li i mi uskoro?
Sta vi mislite o skinheadsima i kakvo rjesenje predlazete za suzbijanje njihovih fasistickih uvjerenja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2002, 23:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
po mom misljenju treba pobiti govna .. dobro ne toliko zestoko ali u svakom slucaju izmisliti zakon ili nacin neki nacin sankcionisanja tih pokreta i okupljanja.
U sustini citajuci tvoj post skotnao sam da vecina njih u "skinhead" pokretu vidi samo razlog odnosno opravdanje svog bahatog, nasilnog i unistilackog ponasanja..
Nista vishe..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2002, 09:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Prvo da se osvrnem na vezu izmedju punkrocka i skinsa. Nekad, kao klinac sam ga slusao tako da otprilike znam nesto o tome... Malo ko od skinheada slusa Punk, u smislu klasicnog Punka (Sex Pistols, Clash i sl.). Oni su se okupili i razvili poseban pravac Punk muzike zvani OI! koji obradjuje upravo njima svojstvene tematike. I uvijek isticu, kako slusaju OI!, a ne Punk.
Skinsi u zapadnim zemljama (a narocito u Njemackoj) stvarno predstavaljaju ogroman problem. Kada si pominjala ugrozene (navela si homoseksualce i crnce) potpuno si zaboravila mozda i najugrozeniju grupaciju: Jevreje. Cini mi se da su skinsi najrasprostranjeniji u Njemackoj i Americi. Interesantno je kako na Istoku uopste ne postoji ni tracak Hitlerovog kulta (al' ipak... kad malo razmislim oni tamo imaju Staljina, sta ce im uvozni proizvod).
Vezano za balkanske drzavice... Ovdje pokret skinsa prvo dobija nacionalisticka, a tek zatim rasna obiljezja. U najnepovoljnijoj situaciji je Hrvatska (skinsi se direktno upucuju na istoriju svog naroda - NDH). U ovom rasprostranjivanju skinsa "diljem lijepe njihove" uvelike imaju udjela organizacije iz Njemacke.
U SR Jugoslaviji skinsi su prvenstveno okrenuti prema Romima. Svi se sjecamo slucaja kad je skinhead u BG olukom ubio malog Roma. Citao sam jednom da su beogradski skinsi u paketu poslali u Njemacku cigisa na poklon svojim prijateljima, na sta su im ovi odgovorili: "Mi prvo koljemo Srbe, a zatim Cigane."
Sto se tice nase drzave... Konkretno naseg grada... Pih... Kao i sve drugo i taj pokret je pogresno protumacen i nerazvijen. Primjer: Nekidan sjedim u galeriji kad ispade neki skins sa obeljezijima SS-a i ruksakom na kojem je Dzordan... :-? I ovdje se oni baziraju na nacionalzmu. Moj utisak je da to rade da bi "bili cool", "jer to tako treba", "jer je to tako na razvijenom zapadu". Interesantno kako mi uvijek pokupimo ono sto ne treba sa tog zapada...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2002, 15:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Ja nisam doktor i nikad necu ni biti. Ipak, znam neke osnovne stvari iz medicine, npr. bolest se ne lijeci tako sto se otklanjaju simptomi vec se lijecenje usmjerava na uzroke bolesti. Mislim da je skinheads pokret simptom bolesti drustva.

Sta je to sto je dovelo do njegovog stvaranja ?

E, pa, kad je Lithium vec zaboravila da kaze, reci cu ja : Skinhead pokret je stariji od gospodina Hitlera. Nastao je u Engleskoj dvadesetih godina dvadesetog vijeka. Evo zasto i kako : To je bilo vrijeme velike ekonomske krize koja je pogodila razvijene kapitalisticke zemlje, problem hiperprodukcije ( proizvodilo se vise nego sto je raja mogla kupiti ) i rastuci problem nezaposlenosti. Vlasnici fabrika su se okrenuli zaposljavanju jeftine radne snage, prije svega Indusa, Libijaca i slicnih egzoticnih nacija ( govorim o Engleskoj ) zato sto su oni bili spremni da rade za manje para od Britanaca. Znaci, obican fabricki radnik u Engleskoj je ostajao bez posla jer je na njegovo mjesto zaposljavan neki nesrecnik iz Azije...Sasvim je logicno da se stvorio antagonizam Britanaca prema strancima a narocito prema Indusima i Libijcima. Grupe celavih mladih ljudi su spartale radnickim kvartovima, cugale pivo i mlatile ljude tamnije puti od njihove. Osim toga, po zidovima su crtali srp i cekic, komunisticke simbole. Kao i ekonomska kriza, Skinhead pokret se brzo rasirio u ostale zapadnoevropske zemlje... Kasnije, nakon drugog svjetskog rata, pokret se razbio u vise razlicitih struja i pravaca, od kojih je najveca ona o kojoj vi ovdje razglabate. Vise-manje ste u pravu. Manje... Pripadnici Skinhead pokreta se mnoze kao i stranci u njihovim zemljama, opet logicna i obicna stvar.

Po meni je mnogo glupo to sto je u Srbiji ( ne znam kakva je situacija u Hrvatskoj ) skinsi loze na Hitlera i mlate Cigane ( povremeno se saraju i sa Kinezima ). Hitler je Slovene smatrao nizom rasom, onom koja treba da bude potcinjena arijevcima...

Skinsi nisu problem. Nesto drugo je problem - od ukupnog svjetskog bruto drustvenog proizvoda 86 % pripada razvijenim zemljama svijeta. U tim zemljama zivi svega 4 % ukupnog svjetskog stanovnistva. Bogati u tim zemljama sacinjavaju svega 2 % stanovnistva... E, to je bolest drustva. Rijesite taj problem i, sa gomilom ostalih, nestace i minorni problem skinsa...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2002, 17:05 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 22 Sep 2002, 00:27
Skinsi su djeca srednjeg sloja (sto kod nas nije slucaj), i samim tim citav zivot su imali koliko-toliko lagodan i mogli su da pisaju po svemu i svacemu. Vremenom nekolicina njih ugleda hitlera vidi sta je radio ,svidi im se to i jos ako su bjelci super! eto nas mi smo arijevci..itd.

Napadaju socijalno najugrozenije staleze drustva a to su : Cigani, u zapadnim zemljama crnci i Arapi. Jedina stvar koju rade iz ideoloskih razloga jeste da maltretiraju Jevrje...

Jednom rjecju slika i prilika ljudskog drustva !

Lithium je rekla :
Pitanje je: zasto ni sada kada zivimo u civiliziranom svijetu, u dvadesetprvom vijeku, ne mozemo pobijediti taj neljudski pokret koji prijeti da unisti temelje demokratije i sve ono što je covjek gradio?

Sta su uopste temelji demokratije ... demokratija je umrla sa starom grckom , ovo sto danas vidis ti je cisti imperijalizam , kontradiktorno smece samo sebi i svima koji po tom obrascu zive.

A nemozemo ih pobjediti zato sto nema potrebe da ih pobjedjujemo izumrijece cim jaci vjetar dune....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2002, 19:52 
Pripravnik
Pripravnik

Ne slazem se Hari sa tvojim gledanjem na problem koji skinsi predstavljaju. To nikako ne treba potcenjivati i ne treba nuzno povezivati sa globalizmom. Skinsi u nasoj zemlji uzimaju maha i ja vam garantiram da cemo uskoro osjecati njihov teror na vlastitoj kozi. Zato sam i pokrenula ovu temu, da na vrijeme upozorim na pokret koji ce uskoro da nam bude velika opasnost. KKK je problem u SAD-u i ja ne zelim ulaziti u to, mene brinu skinsi ovdje i skinsi u susjednim zemljama (znamo tko je baccao dimne bombe na Gay Parade u Zagrebu). I da, ne slazem se da trebamo tako crno da gledamo na demokratiju, sada treba da je gradimo, a vi bi je u duhu pravog komunistickog odgoja, vec rusili. Polako, ljudi, skontajmo sta zelimo od drustva u kojem zivimo i borimo se za svoja prava. Politiciranje, nacionalizam i pesimizam ostavimo onima koji nisu bas najbistriji. A skinheadsi predstavljaju ono sto svaki od nas treba da se grcevito bori protiv toga. Ako budemo sada skretali temu i govorili problem je ovo problem je ono (sto ne znaci da nije, ali nema veze sa ovom temom), zanemarujemo problem fasizma koji ce mladi uskoro donijeti medju nama. I mislite da ce sutra vas postedjeti zato sto ste bijeli ili slicno? Ne. Ima vrlo principilnih i pametnih skinsa, ali vecina ih zeli samo vlast, manipuliranje i mlatretiranje drugih. Imajte to na umu kada budete zanemarivali ovaj problem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2002, 21:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
To smo već osjetili (progon, zlostavljanje, ubijanje nesrpskog stanovništva).
Zar ne mislite da je veći problem kod nas - duboko ukorijenjen nacionalizam? Ja mislim. Kod nas se skinhedsi svode na neku dječurliju (poznajem ih nekoliko iz naselja u kom živim). Na koncertu na kom sam bio prošle godine (u "Pećini") bilo je nekoliko shinheda koji su malo galamili, skinuli tablice sa automobila gostujućih muzičara (iz Hrvatske) i poslije otišli na muslimansko groblje razbijati spomenike. Dakle, skinhedsi kod nas postoje, ali mislim da se radi o dječurliji koji se furaju na taj fazon (kao hevi metalci, reperi i sl.).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2002, 23:10 
Pripravnik
Pripravnik

Joh, problem je dublji, ali imas pravo ga povrsno sagledavati. Ja sam svoje ucinila, sad prepustam vama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2002, 13:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nyme, nemoj da si kontradiktoran ( kao demokratija ). Imperijalizam iskljucuje postojanje srednje klase.

Lithium, problem Skinheads-a je u uskoj vezi sa globalizacijom, ne mozese se posmatrati odvojeno.

Not Now John, sasvim je tacno da je kod nas rijec o nafuranoj djecurliji. Ovdje se pokret ne moze snazno razviti, nema osnove za tako nesto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2002, 21:56 
Pripravnik
Pripravnik

[
Not Now John, sasvim je tacno da je kod nas rijec o nafuranoj djecurliji. Ovdje se pokret ne moze snazno razviti, nema osnove za tako nesto.[/quote]
Moze opklada?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2002, 23:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
cak i da se može razviti mislim da ovde imamo mnogo razvijenijih problema

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2002, 12:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Moze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2002, 10:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jul 2002, 10:59
ne mozemo im zamjeriti sto se KOte,
ipak bosna
je idealno leglo za takve pojave u drustvu.
:evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2002, 21:48 
Pripravnik
Pripravnik

anTi.EveRtHiNg je napisao:
ne mozemo im zamjeriti sto se KOte,
ipak bosna
je idealno leglo za takve pojave u drustvu.
:evil:
Tako je! To je duh!
I jos kazu da budemo optimisti... :cry:

Vrh

Tema posta: konkretan primjer
PostPoslato: 12 Okt 2002, 11:56 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 13 Feb 2002, 01:00
Ja mislim da pravi skinsi nemaju nikakve veze sa punk-om, 100% se slažem sa Schwabom, dakle oni slušaju OI!

A sad konkretan primjer tzv. banjalučki skinsi:
u BL nema niti jedan pravi skins. Ja sam ubjeđen da 90% tih tzv. banjalučkih skinsa to fura čisto iz fazona i ne vjerujem da će se po tom pitanju nešto mijenjati još dugo dugo vremena.

Nema više Skinheadsa - TO NIJE MODERNO OI!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2004, 16:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
misk0 je napisao:
po mom misljenju treba pobiti govna ..

Нема више шта да се дода! :x

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2004, 01:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
jad i bjeda istorije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2004, 22:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
citao sam u kliku da skinsi trenutno imaju problem sa homoseksualcima koji su se infiltrirali u njihove redove (znamo da skinsi nisu ni njih postedjeli). neki izgledaju kao regularni skinsi a neki se raspoznaju po ruzicastim martinkama i ogromnim naramenicama.
elem, prema rijecima skinsa (ovih ortodoxnih) danas kada prodju ulicom vise ih se niko ne boji.. svi misle da su pederi.

takodje sam tu procitao nesto sto do sad nisam uvidjao a sto je stvarno tako.. na sjeveru sad-a skinsa stvarno nema, dok su na jugu prisutni. navodno ih je bilo i na sjeveru ali su se neke ultra ljevicarske organizacije na brutalan nacin obracunale sa njima i iskorijenile ih. sta mislite o tim organizacijama?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2004, 05:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
aj ovako
niko od vas nije nista rekao o skinsima u bh i u bl
svi znamo kako su tjerali pankere da gutaju bedzeve u bgdu, kako su tukli repere u zgu ali u bl?? ja znam za slucaj da je jedan skiner natjerao cigisa da jede trotoar (nagazio mu je cizmom potiljak tj lobanju dok je ovaj grizao cosak trotoara, razmisljajte o posljedicama...). u pravu je onaj koji je rekao da u bl nema pravog skinsa. ovo su sve picke, ovi koji su trenutno "skinsi" (celo i co. smrdare). al ajd razmislite nesto sta sa cigisima? sigurno imate neki stav o tome? cigani i prosjacenje je jedna rasirena mreza u nasem gradu. kao fol zicaju, satro tesko nam je. oni pljuju na nase djevojke, gadjaju ljude kamenjem kad im ne daju pare, njihovi sefovi voze audije nove (ja sam svjedocio da su cigis i ciganka izasli iz brand neu audia, a mogu glavu dati na tanjiru ako je iko od njih dvoje imao vise od 3 razreda osnovne...). sta sa njima? skinsi ih se samo rjesavao na nama povoljniji nacin. mozemo ih jos samo poslati u opskrbne centre na grbacu drzavi tj love koju mi dajemo na poreze. siguran sam da cete provaliti njihovu logiku. nazalost, utopia ne postoji. nemozes nekoga istrjebiti zato sto je druge vjere i boje koze. zauvjek ce biti i cigana i jevreja i kineza i skinsa da se mlate sa njima. mene licno boli takija i za jednim i za drugim, sve dok mene ne diraju svejedno mi je za njima. ali ja glasam za to da ce nam biti bolje baz rasnih manjina, satro nije nam dovoljno tesko i bez kineza balavih. sad me mrzite, boli me, to je moje misljenje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2004, 15:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
Бога ми на неки начин сам те и замрзио... Не волим ни ја кад је град пун цигана који просе, али мало си претјерао. "Боли те брига" док скинси ударају цигане... нека скинса за такве ствари, је ли? А кад тебе једном ухвате?
И шта имаш против Кинеза и Јевреја? Немој само рећи да Кинези отимају радна мјеста домаћој популацији... а Јевреји су били бољи "Срби" у оба свјетска рата него многи прави Срби.

И још једном - тај потпис ти је одвратан!

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]