apocalypto je napisao:
Do sada smo na temam pircali da li je problem sve sto se desava ali da li ste vi spremni da se mjenja svijet
Pitanje je jednostavno kao sto i vidimo sve ide u neku propast
pa jednostavno da li ste za to da se mjenja svijet i da li vazi ono pravilo kada zelis mjenjati svijet kreni od sebe?
Usotalmo sve nas se tice sta se desava na zemlji jer niko ne moze reci briga me ja cu pobjeci na drugi planet.
Koliko ste spremni da se rade promjene?
uzmimo recimo ovo gtlobalno zatopljenje vec se godinama o tome prica a niko nista nije uradio i ako je uradjeno nije prihvaceno, a sada niko nije kriv za to , mislim kako nije kada svi zivimo na zemlji
Ako krenes od sebe, promijenices sebe, ali ne i svijet. Promijenices i SVOJE vidjenje svijeta, ali ne i svijet. Cisti subjektivizam. Tu je kljuc ove pogresno postavljene teze. Dokaz tome, je da kad-tad, ti shvatis kakav je svijet zaista, a on nije idealan.. koliko ti god zelio da ga promijenis, uvijek naidjes na neki zid koji to ne dozvoljava. Tako treba shvatiti kako stvari zbilja stoje, a to je da mi mozemo kombinovati one promjene koje sami nacinimo i one koje cini sama priroda i drustvo svojom dinamikom postojanja.
Eto, sustina je u tome da trebamo ciniti promjene, a istodobno biti svjesni da nismo svemoguci., i da postoje ogranicenja kako unutar covjeka, tako i izvan njega. Isto tako postoje sile koje djeluju unutar nas, i one izvan nas. Ne zanosite se da se ove vanjske mogu nadvladati ovim unutrasnjim, svaki put.
Pozdrav.