Ja licno nemam nikakvog iskustva sa tim nasim doktorima i nasim bolnicama. Ali sam dosta toga cula od drugih koji imaju iskustva sa tim i iskustva su vecim dijelom negativna. Sto me i ne cudi uopste. Inace, imam osjecaj da se izgleda vecina osoblja koja radi u javnim ustanovama tako ponasa kako se ponasa. Uzmimo u obzir policiju, radnici u opstinama, pa eto i u bolnicama.
Znam momka koji je imao jako tezak udes sa autom, polomio je obe noge, vilicu.... i opet je morao satima da sjedi u kolicima, U HODNIKU, lomeci si od bolova, dok njegov otac nije dosao i sakupio nekako u sred noci 100 evra da donese doktoru samo da POCNE da pregleda polomljenog pacijenta. Lezao/sjedio je kao zabacen pas u hodniku sav polomljen, samo zato sto se doktor mora podmititi da barem POGLEDA pacijenta i obrati mu paznju, a kamoli da ga pregleda.
Duznost takvih osoba je da pomognu covjeku kad je u nevolji. To je ucio u skoli, pored toga 'kako ces postati doktor i koliku ces platu imati!.
Doduse, SVI smo duzni da pomognemo jedni drugima u nevolji. JA, TI, bilo kod od nas je duzan da pomogne nekome cak kraj puta kad vidimo da mu je potrebna pomoc. A kamoli doktor, koji ima znanje i tu odgovornost da pomogne covjeku a to ne radi!! Samo proci kraj osobe koja je u nevolji, a kojoj ti koliko toliko mozes pomoci a ne pomognes joj, je jadno, tuzno, neljudski...., cak stavise, i kaznjivo.
Kazete male plate, uslovi nikakvi... pa cuj, ja znam dosta skolovanih ljudi, koji imaju i diplomu i znanje i obrazovanje, i kojima nije neugodno da rade nesto drugo gdje mogu vise zaraditi iako su diplomirani doktori, arhitekti, inzinjeri.... Ako su male plate, onda zasto dzabe traciti vrijeme u tako 'slabo placenom' poslu i sjediti dzabe u kancelariji, pusiti i piti 55 kafa na dan i zauzimati mjesto nekome kome je
STALO do toga da POMOGNE NEKOME cak i za male pare??
Kao sto rekoh, ja licno nemam, hvala Bogu nikakva iskustva sa nasim doktorima i bolnicama, ali sta ipak dozivim kad dodjem jednom dva puta godisnje u nasu drzavu, kad odem u opstinu, ili cak na sam ulazak u nasu republiku. Znaci, pocev od tako nam lijepe granice i radnika na njoj...dosta puta mi se desilo da pozelim da se okrenem i vratim se 400 km opet nazad u normalnu drzavu.
Sta reci kad ti lopovi dodju pred kucu i pokusaju da ti ukradu auto, obiju i pokradu sve sto im treba, i onda dodje kao neka policija drugi dan, inspekotri kao

, i kaze "MI ZNAMO KO JE TO URADIO, ALI MI NJEMU NE MOZEMO NISTA. ON JE JAK COVJEK"!!!!! I to policija?? To ljudi koji zastupaju zakon??
Odem u opstinu da izvadim jedan obicni rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu, za dva obrazca i 2 markice moram obici pola opstine, i jos moram cekati pola sata na damu koja je u toku svog radnog vremena otisla 'na kratko' u banku (privatno razumije se), a nema je pola sata a banka pred nosom. Al dobro, treba se istracati sa komsinicom koja radi za salterom u banci. Sasvim razumljivo!!
I onda udjem u kancelariju, a sve sama gospoda, pa covjek bi pomislio da je dosao u neku metropolu, jedva pricaju od ponosa sto rade u opstini, i onda dodjem pred neku "Zelim da budem-Damu", sva rascupana, cik u ruci, kafa je tu, ne sme da fali kao i obicno i ona onako kao da joj krivo sto ja sad nesto trebam od nje, "STA TREBAS??" Sta trebam, ja sta trebam? U takvom slucaju bi trebala jednu vrecu krompira, i 1 kg luka.... ali posto sam u opstini, ocekivala sam barem malo vise solidarnosti i discipline. Nije da patim od nekog kompleksa i da zelim da me ljudi persiraju, ali zena radi u javnoj ustanovi, i ne treba joj biti neugodno punoljetnu osobu nazvati sa Vi, jer sam joj nepoznata i jer sam joj 'musterija'. Vec kad radi u opstini i kad se osjeca toliko uzviseno zato sto radi tu, moze se barem tako i ponasati.
Nekad stvarno imam osjecaj da su oni prodavaci na pijaci ili u obicnim trgovinskim kioscima obrazovaniji i kulturniji od onih koji rade u javnim ustanovama.
Ali dobro, to je moje misljenje, mozda i grijesim, mozda sam bas ja ta koja je nesto pogresno shvatila, i koja 'ne tika' dobro. Ali, opet, mislim da sam dovoljno prosla i dozivjela da bi mogla razlikovati normalno od nenormalnog i kulturu od nekulture.