banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jan 2007, 20:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2006, 20:36
Gdje povuci granicu kada je u pitanju mijesanje roditelja u vas zivot? Poznajem par osoba kojima roditelji ( pogotovo majke ) odredjuju sta ce obuci, koliko para ce potrositi, itd..
Da li je problem u roditeljima ili u osobama koje si dozvole sve to?
Sorry ako se o ovom vec raspravljalo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2007, 21:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
Konkretno.. linija je tamo gdje je postavis.
Ali ima mnogo oetajucih faktora.

Uslovljavanje, predubjedjenja, odgoj, inhibicije.. itd.

Sve zavisi od osobe. Ne od roditelja. Iako naizgled izgleda da je do odgoja i roditelja.
Ti si taj koji treba jasno i glasno da kaze sto ces dozvoliti i koliko.
Jer na kraju ti si odgovoran za svoj zivot. Ti placas cijenu, a i kamatu. ;)
Njihovo je da pokusaju.. tvoje da ocjenis sta je OK a sta nije OK.

Sada je pitanje, kako se izcupati iz kandji ako si vec upao u njih. A to je uvijek malo bolnije nego to odraditi na vrijeme.

Ako si jasan sebi, da si ti taj koji placa cijene za svoj zivot, onda nije tesko. Ali ako nije ti to jasno.. eeee.. u tom grmu.. maca sneva sne. :)

Kada kazem jasno, mislim da je TEBI, MENI.. i NJIMA.. jasno, na dosadasnjem iskustvu da si ti krojac svoje radosti i srece, ako i zivota kakav ces da vodis.
Opet jasnoca mora biti jaka i precizno odradjena.
Znaci, da neko vrijeme razmislis o sebi, sto zelis, kako to zelis, zasto bas to zelis.. i slicno. I da onda napokon stanes i pocnes da se boris za sebe.
Ali to ne znaci da ce s bas uvijek da uspijes, bice padova.. ali.. padovi sluze da ustanes. :)

Meni je rat dosta pomogao.
Kasnije, neke moje gluposti, kao i dobre stvari koje sam ucinio. Ali najvise sto nisam dao NIKOME da se mjesa u moj zivot. Pa sto god to bilo.
Pokusavali su. Ali izboris se sa tim. Bilo je perioda kada nisam sa njima kontaktirao.. dolazio doma. I slicno.
Sada, s vremena na vrijeme, proradi u njima ona poznati: "Ti si nas sin" i slicne mentalno emotivne igrice i manipulacije.
Ali kada primjetim da to prelazi iz mentalne artikulacije u pokusaj manipulacije, ostro reagujem na to.
Nekada napravis neku "glupost" i skines ih i sa kicme, nekada jasnim i glasnim stavom. Nebitan je nacin, sve dok ne ides u fizicko razracunavanje. :(

Prvo sam rijesio strah. Pa tek onda sve ostalo. Strah da ne mozes bez njih, da mora biti po njihovom, pa onda inhibicije, da si nesposoban i da ne mozes da zivis bez njih, da su ti oni temelj tvog zivota.. i bla bla bla..

I to je to..
Uh rasposao sam se..

Zelim srecu tvojim poznanicima.. i puno vjere u sebe.

Pozdrav
WW

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2007, 12:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Bravo Walter Wolf, svaka ti je na mjestu.
Ja sam imala drugaricu koja s mamom ide u shoping i sve sto se mami svidi ona kupi, ko da nema svog mozga. Srecom, pa joj mama i nije imala toliko los ukus sto se tice garderobe :lol:
Ali nikad joj nije palo na pamet da kupi nesto sama, bez mame, mozda iz straha kako ce joj mama reagovati. Glupost!
Ja uvijek kupujem sama, mrzim ici s nekim samo mi smeta :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2007, 12:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
11 minuta je napisao:
Bravo Walter Wolf, svaka ti je na mjestu.
Ja sam imala drugaricu koja s mamom ide u shoping i sve sto se mami svidi ona kupi, ko da nema svog mozga. Srecom, pa joj mama i nije imala toliko los ukus sto se tice garderobe :lol:
Ali nikad joj nije palo na pamet da kupi nesto sama, bez mame, mozda iz straha kako ce joj mama reagovati. Glupost!
Ja uvijek kupujem sama, mrzim ici s nekim samo mi smeta :fadein:

A mozda ne iz tolike potrebe da se njenoj mami svidi, vec iz inhibiranosti da ona nije sposobna sama sebi odabrati sto voli, bez tudje (ovaj put mamine) pomoci. :)
Najcesce sam susretao to sto napisah.

No, glupo se optuziti druge, odgoj i drustvo. Zrelost se stjece i uci samo kada se suocis sam sa sobom, sa onim sto volis, sto ne volis, zasto to sve volis..
Nisam neki pobornik analize, jer nije nesto ekstra za duge staze, ali je jako dobra samopomoc..

Pozdrav..
WW

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]