Konkretno.. linija je tamo gdje je postavis.
Ali ima mnogo oetajucih faktora.
Uslovljavanje, predubjedjenja, odgoj, inhibicije.. itd.
Sve zavisi od osobe. Ne od roditelja. Iako naizgled izgleda da je do odgoja i roditelja.
Ti si taj koji treba jasno i glasno da kaze sto ces dozvoliti i koliko.
Jer na kraju ti si odgovoran za svoj zivot. Ti placas cijenu, a i kamatu.
Njihovo je da pokusaju.. tvoje da ocjenis sta je OK a sta nije OK.
Sada je pitanje, kako se izcupati iz kandji ako si vec upao u njih. A to je uvijek malo bolnije nego to odraditi na vrijeme.
Ako si jasan sebi, da si ti taj koji placa cijene za svoj zivot, onda nije tesko. Ali ako nije ti to jasno.. eeee.. u tom grmu.. maca sneva sne.
Kada kazem jasno, mislim da je TEBI, MENI.. i NJIMA.. jasno, na dosadasnjem iskustvu da si ti krojac svoje radosti i srece, ako i zivota kakav ces da vodis.
Opet jasnoca mora biti jaka i precizno odradjena.
Znaci, da neko vrijeme razmislis o sebi, sto zelis, kako to zelis, zasto bas to zelis.. i slicno. I da onda napokon stanes i pocnes da se boris za sebe.
Ali to ne znaci da ce s bas uvijek da uspijes, bice padova.. ali.. padovi sluze da ustanes.
Meni je rat dosta pomogao.
Kasnije, neke moje gluposti, kao i dobre stvari koje sam ucinio. Ali najvise sto nisam dao NIKOME da se mjesa u moj zivot. Pa sto god to bilo.
Pokusavali su. Ali izboris se sa tim. Bilo je perioda kada nisam sa njima kontaktirao.. dolazio doma. I slicno.
Sada, s vremena na vrijeme, proradi u njima ona poznati: "Ti si nas sin" i slicne mentalno emotivne igrice i manipulacije.
Ali kada primjetim da to prelazi iz mentalne artikulacije u pokusaj manipulacije, ostro reagujem na to.
Nekada napravis neku "glupost" i skines ih i sa kicme, nekada jasnim i glasnim stavom. Nebitan je nacin, sve dok ne ides u fizicko razracunavanje.
Prvo sam rijesio strah. Pa tek onda sve ostalo. Strah da ne mozes bez njih, da mora biti po njihovom, pa onda inhibicije, da si nesposoban i da ne mozes da zivis bez njih, da su ti oni temelj tvog zivota.. i bla bla bla..
I to je to..
Uh rasposao sam se..
Zelim srecu tvojim poznanicima.. i puno vjere u sebe.
Pozdrav
WW