banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: previse je zaista ...
PostPoslato: 28 Dec 2006, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
danas sam slucajno se dokopao CV od lika koji radi u gradskoj biblioteci kao administrator racunskog centra, lik je izmedju ostalog zavrsio medicinski skolu i jako dobro poznaje corel!!!
onda sam saznao iz povjerljivih informacija da tog lika je ugurao neko iz ministarstva prosvjete a ince je u podmaltku SNSD-a.
mislim zaista pa do kad ce ici ovkve partijaske linije i postavljanje nepismenjakovica koji nemaju veze sa poslom kojim se bave ... mislio sam da je period komunizma odavno prosao, ali izgleda da nije ...

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2006, 10:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
blejalo je napisao:
i postavljanje nepismenjakovica koji nemaju veze sa poslom kojim se bave

To da li on zna raditi posao kojim se bavi se vidi "na terenu" tj. iz toga kako on taj posao radi, a ne iz CV-ja niti čak toliko iz toga koju je školu završio. Ako on ne zna raditi taj posao onda ne znam kako ga tu i dalje drže, iako je primljen po ovoj ili onoj "liniji", jer nije mala ni lagana stvar biti administrator računskog centra.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2006, 10:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
Sto jest jest..

Ali kakve to ima veze sa skolom?

Ja sam zavrsio srednju Metalsku. I filozofski fakultet.
A radim kao Graficki dizajner!!!

Ali slazem se sa tobom u vezi tih gluposti i ubacivanja raznoraznih licinki preko partijske ili ko zna kakve linije u neke visoko kotirane firme.
Ali to nije nista novo. Sve je to stara prica... ;)

Zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2006, 12:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cekaj, polako, mjesamo babe i zabe ... kakve veze ima corel sa administraciom (vjerovatno crta cekice, kombinirke, let lampe ...:D) sala mala ... mislim da ako apliciras za administratora da ti treba stajati rad na UNIX-u, Linuxu i poznajem M$ win server ako se ozbiljno posvecujes poslu...
pa mislim do kad ce se vise primati ljudi koji nisu strucni da obavljaju odredjene poslove po partijskoj liniji... kad ce kvalitet isplivati na povrsinu???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2006, 15:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Eh, dragi blejalo... Moja sestra je završila učiteljski prije 100 godina i već isto toliko putuje u neko selo iz centra grada dok se neko ko je u stranci zaposli u gradu... :roll: Za sve treba štela, nije bitno koliko poznaješ svoj posao... Sreća ako se nađe neko sa štelom, a usto je i dobar u svom poslu... A takvih je malo..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 00:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Redovno citam novine i vidim sta se desava. Prije rata radio sam sirom BiH. Upoznao sam puno ljudi. Jedan od poznanika sa kojima sam radio, poslije rata postao je ministar, dva su bila pomocnici ministara, neki su danas cak i ugledni politicasri u strankama. Medjutim , za vrijeme svoga mandata nisu nista ucinili, jer su nesposobni za tu fuknkciju. Ali, to su stranckci ljudi, stranke guraju svoje kadrove, najcesce po rodbinskoj veci.

Ja mislim da treba postojati javni konkurs, sa jasno postavljenim uslovima. Onaj ko ima najbolje uslove, taj treba da bude primljen, jer samo tako drustvo moze napredovati. Drustvo moraju voditi sposobni, a ne podobni. Vrijeme socijalizma je proslo, ali socijalisticke navike su i dalje ostale u svojesti ljudi.

Nje mi jasno, da neko zavrsi metalsku skolu, pa upise fakultet, zavrsi fakultet i radi kao dizajner. Nesto tu nije uredu u sistemu prijemnih ispita. Eto citam da u BiH imalo likovne akademije u Sarajevu, Banja Luci, Sirokom Brijegu ako se ne varam. Pa dok smo imali jednu Likovnu akademiju u Sarajevu, svi svrseni studenti nisu imali posla, a sta ce tek biti sad. Kriter prolaznosti je pao na niske grane, a zna se i zasto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 07:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
zah je napisao:
Nje mi jasno, da neko zavrsi metalsku skolu, pa upise fakultet, zavrsi fakultet i radi kao dizajner. Nesto tu nije uredu u sistemu prijemnih ispita. Eto citam da u BiH imalo likovne akademije u Sarajevu, Banja Luci, Sirokom Brijegu ako se ne varam. Pa dok smo imali jednu Likovnu akademiju u Sarajevu, svi svrseni studenti nisu imali posla, a sta ce tek biti sad. Kriter prolaznosti je pao na niske grane, a zna se i zasto.

:)
Pa za vrijeme rata ako se sjecas nije se previse obracalo paznju na sistem prijemnih ispita.

A zasto recimo, neko ko je zavrsio cetverogodisnju metalsku ne bi mogao upisati fax, koji hoce i zavrsi ga???
Ne kuzim ovo sto si htio reci, pa zato pitam.
To sto radim kao dizajner nema veze sa fakultetom. Jer dok sam zavrsavao fax poceo sam raditi kao dizajner. Vise je tu stvar u nekom, da tako kazem, umjetnickom usmjerenju.

A malo je onih koji su zavrsili fax pa rade to sto su zavrsili. Zar ne?
Sta si ti zavrsio, a sta radis???

Pozdrav.. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 12:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

odoste u off sad, poenta je bila da ako si u stranci pa makar imao u CV poznavanje corela dobices posao administratora ... samo me zanima kakva ce objasnja mu biti kad se dogodi nesto nepredvidjeno ... primjerice jednom sam sjedio u boot net cafe-u i bio neki italijan (nevladina organizacija etleboro) pogodio lik sa neki nasim pametnjakovicem izradu web stranice, i sad mu kaze lik kad ce biti gotova (valjda je to pravio taj pametnjakovic nas vec neke vrijeme) i ovaj mu nesto petlja, mulja, sere, kako je virus mu sve pojeo sto je napravio pa je morao ispocetka veze s vezom ... tu se negdje pojavi i dryfit odnekud i on cuo sve to vidi da je neka glupost na sceni pa smo na kraju sprdnju napravili da ako ti ne radi auspuh na autu otidji i reinstaliraj corel, a ako hoces nesto da crtas u autocad-u onda obavezno skelu podigni oko racunara ...

ps. nismo prisluskivali, toliko su glasno pricali da je sva kafana cula

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 17:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
pa izdvoji iz tog CV-a sta covjek zna da radi i
kopiraj ovdje pa da prosudimo.

cisto sumnjam da neko ko nema neko znanje moze
da bude administrator centra vec na lijepe oci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ih, sad pa nemam, kazem vam da mi ej slucajno "pao saka" taj CV ...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2006, 19:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
blejalo je napisao:
... mislio sam da je period komunizma odavno prosao, ali izgleda da nije ...

Nisu "komunisti" izmislili političke partije, šta god ti mislio pod "komunizmom".

zah je napisao:
Vrijeme socijalizma je proslo, ali socijalisticke navike su i dalje ostale u svojesti ljudi.

Socijalizma nije ni bilo, a ovdje se ne radi o "svijesti" nego o načinu na koji sistem funkcioniše.

Ministri i ljudi na administrativnim pozicijama ne dobijaju te poslove zato što su sposobni, nego zato što brane interese određenih pojedinaca, korporacija, grupa, itd. Ljudi se biraju prema "sposobnostima" da budu upravo to: političke ekstenzije moćnika (ono što je kod nas prije trideset godina bila državno-kapitalistička birokratija, sada je liberalno-kapitalistička buržoazija. Ništa se iz korjena za nas nije promjenilo).

Politički sistem se jednostavno reflektuje na sve društvene sfere života, pa i na najmanje zajednice. A on je i sam refleksija društvenih odnosa -- onih osnovnih.

U svakom slučaju, stvari u ovom društvu se ne mogu "poboljšati" ili "popraviti", šta god to značilo (a ne znači ništa, kao i obično... o religiji "napretka" govore samo oni koji nemaju pojma o čenu govore pa traže isprazne fraze da popune rupe u svojim shvatanjima). Mogu se samo promjeniti iz korjena.

zah je napisao:
Nje mi jasno, da neko zavrsi metalsku skolu, pa upise fakultet, zavrsi fakultet i radi kao dizajner. Nesto tu nije uredu u sistemu prijemnih ispita.

Nemaš pravo odricati nekome sposobnost da bude dizajner samo zato što je po srednjoj metalac.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
zah je napisao:

Nje mi jasno, da neko zavrsi metalsku skolu, pa upise fakultet, zavrsi fakultet i radi kao dizajner. Nesto tu nije uredu u sistemu prijemnih ispita.

Ovo je bas glupost,ja inace studiram u Austriji i ovde sam tek video kako se radi.Ovde mozda 2% ljudi radi ono sta su zavrsili,ljudi rade ono za sta su sposobni i ono u cemu su dobri.Samo kod nas vlada jos primitivno misljenje da studiras i onda radis to sto si studirao.Ja sm ovde jako dobar s ljudima tipa doktor koji radi kao sporski menadjer zato sto mu to super ide ili npr.jako sam dobar s likom koji je direktor banke a ima samo ekonomsku skolu zavrsenu,nije mu se dalo studirati ali zato nema mu ravnog,pola njegovih zaposlenih ima ekonomski fax zavrsen a nemaju ni upola pojma niti znaju toliko koliko on.Direktor mog kluba(igram kosarku) je zavrsio metalsku skolu a lik je pun love jel radi kao sportski menadjer i ne da je dobar u tome,prica 4 jezika,dobar prodavac,nije mu se dalo studirati,tako da skola danas ne predstavlja vise nista.Radno iskustvo i sposobnost su broj 1

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 00:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Normalno fax se jos uvek mora zavsravati,medicina,pravo,profesorski faxovi je to je nesto sta mora da se nauci ali fax tipa ekonomski,menadment,informatika tj, svi oni faxovi gde znanje steknes kroz radno iskustvo su danas postali gubljenje vremena

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jan 2007, 01:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Vidim da ima komentara na moj komentar.Programi metalske i bilo koje druge srednje skole su dosta razliciti, pa je tesko ocekivati da ce neko ko je zavrsio neku metalsku skolu na fakultetu moci upisati matematiku. Istina, bit ce i takvih, ali to ce biti 1 na 1000, svakako poslije polozenog prijemnog izpita. Kako ce neko upisati biologiju, hemiju sa zavrsenom metalskom skolom, kad u metalskim skolama nemamo te predmete. On moze upisati maternji jezik i knjizevnost, ako je bio neki zeljubljenik u citanje knjiga. Ovo govorim nacelno, pod uslovom da se prijemni ispiti obavljaju tako da traze poznavanje gradiva srednje skole.Ako se trazi samo broj upisanih studenata da bi fakultet ili grupa imala pokrice za rad, to je druga stvar.

I ja znam puno dizajnera koji nikad nisu studirali dizajn. Dizajner je dosta sirok pojam. Svi dizajneri ne rade isto, i svi dizajneri nemaju isti kvalitet. Ali da moze biti i dobrih dizajnera bez zavrsene akademije i to je sigurno, jer danas imamo kompjuterski dizajn, samo sve ima svoje granice, a to zavisi od telenta. Takvih dizajnera imamo jako puno u Njemackoj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2007, 16:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Joj ljudi moji,hocete li ikad doci pameti?Pa tamo je vazda bilo po babi i stricevima,tesko je izdvojiti i mali procenat ljudi koji su imali srecu da nadju i rade posao za koji su skolovani,da su zadovoljni istim a da je islo sve regularnim tokom,a Zah,kakve to ima veze ko je u koju skolu isao ako zna raditi posao,pa ni ovdje preko bare to nema nikakve veze,i ja sam k'o cigance s medicinskom skolom zavrsila knjizevnost,sad politika,diplomatija i ko zna gdje cu stati :lol: a sto kaze Lisa,da sam ostala tamo bila bih seoska uciteljica :roll:btw,blejalo duso zar nisi dosad naucio da je CV dobra bajka 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2007, 17:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Nedavno je jedna 'administratorka' uspjela obrisati značajan broj dokumenata sa jednog računara u izvjesnoj državnoj organizaciji. :)

Znam je od ranije, ta ženska je i tada bila upravo nevjerovatno van svakog dodira sa onim što je radila. Još je ona nekakav vajni stručnjak za kompjutere.

Kako se neko može godinama 'baviti' nekim poslom a da baš ništa ne nauči? Tako što dobija poslove preko veze, a čim ga tako dobije - nije ga dobio da bi tu nešto radio već čisto da bi imao platu.

Tu se u principu radi o socijalnim slučajevima. Ne mislim da su siromašni i bez plate već su nesposbni da rade i zavise od tako nekih veza i vezica da nađu poslove za koje ne trebaju nikakve kvalifikacije. Nekad im se greškom zalomi da moraju snositi neku odgovornost...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2007, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Zah sta cu ja kao Turisticki vodic po tvojo prici raditi,da vodam turiste po Seheru?Kakve veze ima ko je sta zavrsio vazno je ko je za sta sposoban

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 07:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Ja zavrsio poljoprivrednu od 3 godine za ratara a sad radim u Telekomu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 14:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Ja sam isto zavrsio poljoprivredno ali za mesara, a radim na Paprikovcu kao ginekolog.Bitno je za sta si sposoban jel.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 21:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
LHfinaA je napisao:
Ja sam isto zavrsio poljoprivredno ali za mesara, a radim na Paprikovcu kao ginekolog.Bitno je za sta si sposoban jel.

Samo kolji sine, zasluzile su kuje ... :badgrin:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]