blejalo je napisao:
... mislio sam da je period komunizma odavno prosao, ali izgleda da nije ...
Nisu "komunisti" izmislili političke partije,
šta god ti mislio pod "komunizmom".
zah je napisao:
Vrijeme socijalizma je proslo, ali socijalisticke navike su i dalje ostale u svojesti ljudi.
Socijalizma nije ni bilo, a ovdje se ne radi o "svijesti" nego o
načinu na koji sistem funkcioniše.
Ministri i ljudi na administrativnim pozicijama ne dobijaju te poslove zato što su sposobni, nego zato što brane interese određenih pojedinaca, korporacija, grupa, itd. Ljudi se biraju prema "sposobnostima" da budu upravo to: političke ekstenzije moćnika (ono što je kod nas prije trideset godina bila državno-kapitalistička birokratija, sada je liberalno-kapitalistička buržoazija. Ništa se iz korjena
za nas nije promjenilo).
Politički sistem se jednostavno reflektuje na sve društvene sfere života, pa i na najmanje zajednice. A on je i sam refleksija društvenih odnosa -- onih osnovnih.
U svakom slučaju, stvari u ovom društvu se ne mogu "poboljšati" ili "popraviti", šta god to značilo (a ne znači ništa, kao i obično... o religiji "napretka" govore samo oni koji nemaju pojma o čenu govore pa traže isprazne fraze da popune rupe u svojim shvatanjima). Mogu se samo promjeniti iz korjena.
zah je napisao:
Nje mi jasno, da neko zavrsi metalsku skolu, pa upise fakultet, zavrsi fakultet i radi kao dizajner. Nesto tu nije uredu u sistemu prijemnih ispita.
Nemaš pravo odricati nekome sposobnost da bude dizajner samo zato što je po srednjoj metalac.