Popokatepetl je napisao:
skljoco-hh je napisao:
ja govorim o drzavotvornim nacelima slobodnog i demokratskog djela svijeta ...
govorim o autohtonosti bosanske odnosno bosanskohercegovacke drzave i njenih identiteta
govorim o njenom sadasnjem okupatosrskom i njenoj buducem slobodnom statusu .
govorim i iznosim neoborive cinjenice i argumente ...
a svoje misljenje jos uvijek zadrzavam u sebi .
te dvije stvari moras razlikovati .
-------------------------------
drugo je iznositi misljenje koje je produkt zelja ( sto se prepoznaje kod forumasa koji se deklarisu kao srbi , hrvati i "bosnjaci" ) a drugo je nastupati sa historijskim cinjenicama i neoborivim argumentima sto cini moja malenkost.
u konacnici,
ti nemrzis moj nastup vec ti mrzis cinjenice i argumente koje ti ja predocavam a pred kojima si tako nemocan .
to je to !

Ti govoris gluposti. I to velike gluposti, ili na jeziku slobodnog i demokratskog svijeta na koji se pozivas, major bullshit ili vec tako nekako. To o cemu si pricao nisu drzavotvorna nacela koja je demokratski svijet propisao kao obavezan i koga se ne pridrzava varvarin je i seljak, to je samo jedna od najpoznatijih teorija o formiranju nacije, potekla na fonu francuske drustvene misli, koja kaze da su svi koji zive na teritoriji francuske drzave Francuzi. No postoji i ona, mozda jos poznatija, i takodje siroko prihvacena i rasprostranjena, da je nacija zajednica jezika i krvi, i potice iz njemacke drustvene misli. Potonja teorija je jedina koja je prihvatljiva na nasim prostorima, jer je istorijski zasnovana. Tako da, molim te, nemoj da seres sa svojom "autohtonosti bosanske odnosno bosanskohercegovacke drzave i njenih identiteta", jer tako nesto nema ni istorijsku ni fakticku podlogu, sa "njenom sadasnjem okupatosrskom i njenoj buducem slobodnom statusu" jer ovakve izjave diskredituju tvoje poimanje realnosti, a pogotovo sa "govorim i iznosim neoborive cinjenice i argumente", jer dosad si iznio samo gomilu nepovezanih misli i neceg sto lici na neku teoriju, koju si vjerovatno negdje citao ali ocigledno vrlo slabo razumio, cim iste prihvatas kao kakve dogme i predstavljas kao cvrste argumente. Dakle, nista sto si rekao nije neoborivo, i bolje bi bilo da prvo nekih mjesec-dva proucavas kompetentnu literaturu, pa onda formiras misljenje zasnovano na poznavanju cinjenica i tek onda dodjes da se raspravljas, ovako sve lici na neko kvazipatriotskobosansko prolupavanje.
kao drugo ,
- vrlo dobro razumis o cemu govorim a pogotovo to dobro razumiu oni sto me brisu ...
kao trece ,
- samo cu se malo "ocesati" o ovaj tvoj navod ,
" na fonu francuske drustvene misli, koja kaze da su svi koji zive na teritoriji francuske drzave Francuzi. No postoji i ona, mozda jos poznatija, i takodje siroko prihvacena i rasprostranjena, da je nacija zajednica jezika i krvi, i potice iz njemacke drustvene misli ... "
ako si pazljivo pratio moja izlaganja onda si morao primjetiti da sam govorio o najbitnijim identitetima za problematiku koju razlazem pa da te identitete onda i ponovim,
- plemenski
- etnicki
- vjerski
- drzavni nacionalni i
- drzavni narodni
i onda sam obrazlagao postojanje tih identiteta i njihove glavne karakteristike.
naglasavao sam da u grupu
- nepromjenljivih identiteta spadaju
plemenski i
etnicki
a u grupu
- promjenljivih
vjerski
drzavni nacionalni i
drzavni narodni
----------------------------
obrazlagao sam da postoji i teritorijalni identitet pa sam govorio i o karakteru tog Teritorijalnog identiteta a da bi ti bolje razumio naves cu par primjera,
Teritorijalni identitet je identitet koji nam odredjuje teritorija na kojoj zivimo pa tako su svi stanivnici Francuske
- francuzi Teritorijalci
svi stanovnici srbije srbijanci Teritorijalci ( i sandzaklije )
svi stanovnici hrvatske hrvati Teritorijalci
svi stanovnici Bosne i Hercegovine Bosanskohercegovci Teritorijalci
i onda da naglasim ,
Teritorijalni identitet spada u kategoriju identiteta nize " kaloricne" vrijednosti te je on nebitan za drzavu i njenu drzavotvornost odnosno njenu konstitutivnost.
najbolji primjer za to je BiH gdje svi njeni stanovnici imaju Bosanskohercegovacki TERITORIJALNI identitet ali se veliki broj tih Bosanaca TERITORIJALACA svojom voljom i slobodnog odlukom opredjelio za pripüadnost politickim identitetima ( nacionalnom i narodnom ) drugih drzava to je za drzavu BH najbitnije !
SLOBODNA I SAMOSTALNA odluka o pripadnost naciji i narodu je ono sta je za svaku drzavu najbitnije .
-----------------------------------
da sad vidimo sta si nam ovdi pripremio ,
"... No postoji i ona, mozda jos poznatija, i takodje siroko prihvacena i rasprostranjena, da je nacija zajednica jezika i krvi, i potice iz njemacke drustvene misli ... "
... cisto sumnjam u vjerodostojnost ovakve njemacke "drustvene" misli ... jer ,
od polovine XIX vijeka dotadasnji drzavni identitet se pojavljuje pod terminom nacionalnog identiteta a uvodjenje tog novog termina zahtjeva siroko obrazlaganje za koje ja nemam sada vremena a ono u sebi i nema nista bitno sta bi nas interesovalo.
najvaznije je znati ,
da je nacionalni identitet
Drzavni identitet a da je pripadnost tom identitetu Promjenljiva i da iskljucivo zavisi od nase samostalne i slobodne odluke.
posto sumnjam u vjerodostojnost gore navedene mislio onda cu se njoj i vratiti pa reci i ovo,
od nastanka njemacke drzave pa do danas strahovito veliki broj njemaca je emigrirao i tako promjenio svoj nacionalni identitet a a da nikom od njih nije mjenjana krv !
tvoja fora o "nacionalnoj" krvi tek odnedavno je postala tema kojoj su slobodne i demokratske zemlje svijeta posvetile paznje ,
pa su brzo i pravilno reagovale te su uvele u praksu nove i rigoroznije mjere za nove ( naturalizirane) pripadnike nacije i naroda njihovih drzava.