banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 20:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Nov 2006, 14:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Kada razmislim o tome, čudno je da hiljade ljudi u velikom modernom gradu moraju provoditi svoje radne sate ribajući suđe u vrelom tesnom podzemlju. Pitanje koje postavljam je zašto se život nastavlja, kakvu ulogu igra i ko želi da se nastavi...” / George Orwell

UKINUTI RESTORANE
radnička kritika uslužne industrije:

On Line > http://www.prole.info/srpski/ar/index.html

Solo tekst > http://www.prole.info/srpski/ar_srpski.html
PDF > http://www.prole.info/srpski/ar_srpski.pdf , http://www.prole.info/srpski/ar_srpski_c.pdf

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 18:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
And what the fuck are you smoking, dude?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Nov 2006, 18:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

U čemu je problem? :?:

— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Nov 2006, 20:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
problem je sto covijek vjerovatno ne konta sta je gore receno i smisao toga , ali sad se postavlja pitanje koliko je osnovano u sadasnjem trenutku traziti da se ukinu usluzne djelatnosti jer za to trebas upravo pitati ljude koji na taj nacin zaradjuju svoj kruh jer najlakse je nesto zatvoriti , ljudima treba ponuditi alterntivu sadasnjem zivotu odnosno trebaju je sami spoznati uz malu pomoc :D , istina da je u ovom posljeratnom tranzitnom periodu veliki broj zaposlenih u kojekavim ugostiteljeskim objektima koji postanu dugogodisnji robovi odnosno radnici na crno jebeno drustvo spektakla :roll: i ja bi najvise volio da se "proleteri svih zemalja odmore :D , dolje je jedan tekst sto sam ga napisao prije neke 3 godine

"nitko ne radi zato sto voli , nego sto mora"

Savremeni zivot lici na jednu veliku podivljalu lokomativu kojom upravljaju bogati i mocni cije pogonsko gorivo predstavljaju zivoti siromasnih zivoti radnicke klase nasi zivoti ! Ta pomahnitala zvjer za sobom ostavlja duboko urezani trag zagadjenja bjede , smrti , strah skriven od ociju javnosti srah koji predstavlja tamu svih nasi patnji i stradanja , htjeli mi to ili ne , Skupim reklamama ultra propagandom multinacionalne kompanije kreiraju javno mjenje po svom ukusu politiku potrosackog mentaiteta tipa kupi upotrebi baci one unistavaju sve sto je iole vredno oni su kao rupa bez dna koji je gladan profita na putu da ostvare svoje interese oni nece prezati ni od cega jer cilj opravdava sredsto a njihov cilj je cjelokupna svjetska dominacija
• Multinacione i vlade odjednom zivot stade !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(citat benda HOCU!NECU?){Profiti korporacija su privatizirani,svaki zamaskirani covjek ih moze ponjeti kuci , al stete od korporacija su socijalizirane,korporacaije su nekontrolisani rak koji raste svaki dan , sto duze cekamo da je zaustavimo manje su nam sanse prezivjeti !!Ovim citatatom sam se posluzi kao uvod u sljedeci tekst kojim sam htio prikazati zivot "obicnih ,prostih "ljudi
te objasniti dolje navedena stanja drustva iz moga skromnog ugla .

Kazu kad ne bi bilo drzave svatko bi radio sta bi htio , ne znam zasto vecina odma h tvrde bilo bi vise nasilja , ubistava pljacke itd , ne gledajuci pri tom pozitivnu stranu kreativnost , neki kazu da bi nas multionacionalne kompanije lakse "progutale"bez drzave , sa tim se ne slazem jer upravo drzave rekonstruirajuci cjelokupan privredni sistem omogucuje multinacionalnim kompanijama da "koloniziraju"trziste i stvore monopol nad nasim zivotima !!!

Biti sretan!!!! po meni moci baviti se onim sta volis i mogucnost prezivljavanja od istog (hobi fakticno postaje posao), zvuci fantasticno zar ne !! Pitam se zasto ljudi uopste rade hmmm ,da "obezbijede" egzistenciju , najprostije receno hranu i smjestaj i egzistenciju poslodavca koji ne mrdajuci dupetom zaradi kapital i na taj nacin odrzava se privremeni poredak(citaj sistem) , Pitam se gdje je tu zadovoljstvo i gdje je tu kreativnost , na to ce mnogi reci - "nitko ne radi zato sto voli , nego zato sto mora ! Marx je rekao "rad je stvorio covjeka "!(dok je u isto vreme zivio na racun radnika iz tvornica svog prijatelja Engelsa ). Meni se cini daje rad od covjeka napravio majmuna (isprika majmunima) , (sto vidis i cujes nikom ne pricaj) .
Industrijske revolucije su osim "poboljsanja /olaksanja" zivota jos vise se istakla razlika izmedju bogatih i siromasnih umjesto da te razlike iscezavaju na opste dobro !

Roditelji salju djecu skolu nadajuci se da ce na taj nacin moci lakse postati samostalni i egzistirati i sta se dogadja -djeca zavrse "skole"praone mozga) prijave se na biro ,"bleje "kod kuce dok eventualno pronadju (i to preko "veze-i to ako imaju srece) neki sugav posao koji nema veze sa svrsishodnosti njihovog skolovanja .
Cesto se "privremeni" posao pretvori u dugogodisnje robovanje-prezivljavanje - kao rezultat toga dobijam agresivne-autoritarne nezadovoljne roditelje i isprepadanu izmanipulisanu djecu od kojih se ocekuje da "prodju "bolje u zivotu neko njihovi roditelje . Naravno radna mjesta za koja se djeca skoluju su "rezervisana" za djecu lokalnih mocnika/ca -bilo koje vrste (interesantno je da vecina njihove djece nisu ni isle skole za koje imaju svjedocanstva-"cast izuzecima)-, "Za sve je kriv kapitalizam" kazu mnogi , sto su od "drustvene" firme pretvorili u drzavne sto je cista zaposlenika/ca (jer nije drzava radila u njimai na taj nacin razvila preduzece nego radnici/e) a zatim nesposobni/e(proracunati/e) rukovodioci dovele preduzeca u stecaj - pa sve ono sto su generacije gradile kupi neki kapitalisti (koji obicno rade za neku multinacionalnu kompaniju ili se radi o lokalnom mocniku/ci koji/a je kapital stekao na "posten"nacin) i na taj nacin dobijaju pogone i jeftinu radnu snagu + vecina radnika/ca dobiju otkaze ,a prema tome i ne ostvaruju prva na penziju jer nitko nece da zaposli staru i izmucenu sirotinju ! Sa druge strane neki krive "komunizam" , Da se razumijemo komunizma kod nas nikad nije postojao !!! Sad cete reci a u kakvom smo mi drustvenom uredjenju zivjeli ? Ja vam kazem u autoritarnom kao sto i danas zivit !!
Dragi moji to sto se svesrdno naziva komunizmom nije bio komunizam nego drzavni kapitalizam ,Mnogi ne znaju ,al u kuminizmu ne bi trebalo postojati drzava kao nepravedna hijerarhijska nakupina moci u rukam bogate manjine koji zive na racun vecine , nego bi upravo ta moc nestala i pretvorila se u nehijerarhijsko organizovano drustvo . Zanimljiva je cinjenica da se prema tom putu "odumiranju drzave " kretalo kontradiktorno jacanjem drzave , pa pitajmo marxiste , kako nesto moze odumrijeti ako mu moc stalno jaca?
Na kraju se marxisticka "diktatura proleterijata" pretvorila u diktaturu nad proletirijatom sto je prozeto nacionalistickom mrznjom dovelo do znate vec cega ,
Svi se pitamo tko je kriv, tko je kriv , pa ljudi stanimo ispred ogledala ,pa pitajmo tko je kriv !!! Dokad god bude "drustvenih tabua" predrasuda , mrznje, sebicnosti i autoriteta , dotad ce ljudi gazite jedne druge ,
"Sloboda je majka reda , a ne njegova kci" rekao je Proudhon , Tezimo postatit svoji ucitelji i ucenici kao sto propovjedaju budisti ,
Naravno "drugaciji svijet je moguc" ! Tebali bi teziti osamostaljivanju privrede i pravljenje samoodrzive ekonomije, no tu nam se vuce problem jos iz bivse Juge svi bjeze iz sela u grad i sta se desava ? Broj nezaposlenih u gradovima i dalje raste , sela se pustose , proizvodnja u selima sve slabija jer normalno sve je manje radne snage na selu -dok u gradovima kriminal cvjeta ,sume se nemilice sijeku i prodaju , dok se u isto vreme uvozi roba iz inostanstva koju bi bili i sami sposobni , drzava se zaduzuje , MMF odredjuje odnose placa i penzija (jer da ih vlada ignorise ne bi bilo "pomoci")kod nas , i na kraju tko najgore prodje nego "obicni" ljudi koji rade za svoj kruh .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2006, 03:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

groznium je napisao:
...ali sad se postavlja pitanje koliko je osnovano u sadasnjem trenutku traziti da se ukinu usluzne djelatnosti jer za to trebas upravo pitati ljude koji na taj nacin zaradjuju svoj kruh jer najlakse je nesto zatvoriti...

Predlažem ti da pročitaš tekst.

Ne radi se samo o "ukidanju" jedne stvari koja nije nikakav čvor stvaranja vrijednosti u kapitalističkom društvu... stvari su, pretpostavljaš, mnogo komplikovanije... pročitaj ga, u svakom slučaju.

— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2006, 18:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

procitao sam tekst koji je vise nego odlican i dobar u teoretskom smilu, priznajem da sam malo pozurio sa odgovorom te naslov shvatio bukvalno kao izolovano ukidanje usluzne djelatnosti restorana u sadasnje trenutku sto samo po sebi ne bi puno toga promijenilo osim sto bi desetina hiljada ljudi ostalo bez posla odnosa izvora prihoda ili ti egzistencije , naravno da se radi o cjelokupnom ukidanju kapitalistickog drustva kao i potrosackog mentaliteta ljudi .
sto se tice prakticnog sprovodjena , potrebno je stvoriti kriticku svjesnu masu da bi se stvari promijenile , a to je proces koji ce poprilicno potrajati ,doduse zivotne prilike na odredjenom stadijum ovog drustva jednostavno ce primorati ljude na revoluciju u njenom pravom znacenju .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
sve je to lijepo, ali ljudi vole pojesti picu i popiti kafu restoranu veselo cavrljajuci sa drsutvom. i rado ce platiti toplu kafu i ukusnu picu. ostavljajuci tu sacicu maraka, ostavljaju polog da se mogu vratiti i drugi, polog koji ce omoguciti da taj isti restoran nastavi sa postojanjem. i oni koji rade u restoranima bi rado otisli na kafu sa prijateljima. dakle, mentalitet je podesen tako. zao mi je, interesantan je tekst.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 17:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa nije problem u tome što svi mi volimo popiti kafu u društvu i jesti van kuće... neko na Vrbasu, neko u blizini Ajfelovog tornja a neko sa pogledom sa Empire State-a. Nije ni problem u tome što ćemo uvijek imati tendenciju da služimo hranu, piće i atmnosferu jedni drugima... naprotiv... ne radi se o tome da su restorani i uslužna industrija izolovana stvar, nego...

Pročitaj zadnju rečenicu, ona sadrži suštinu:

Mi se ne borimo samo za predstavljanje ili kontrolu u proizvodnom procesu. Naša borba nije protiv akta seckanja povrća ili pranja suđa ili sipanja piva ili čak služenja hrane drugim ljudima. Ona je protiv načina na koji se sve ove stvari dovode zajedno u restoran, i odvojene od drugih delatnosti, postaju deo ekonomije, i koriste se da bi proširile kapital. Početna i završna tačka ovog procesa je društvo kapitalista i ljudi nateranih da rade za njih. Mi želimo to okončati. Mi želimo uništiti proizvodni proces kao nešto izvan i protiv nas. Mi se borimo za svet gde naša proizvodna aktivnost ispunjava potrebu i izraz je naših života, a ne forsirana na nas razmenom za nadnicu - svet gde proizvodimo jedni za druge direktno a ne da bi prodavali jedni drugima. Borba radnika restorana je konačno borba za svet bez restorana i radnika.

— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka

ne postoji li nesto vaznije i relevantnije od restorana?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 21:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Izvini, ne razumjem pitanje.

Važnije i relevantnije kome i za šta?

— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2006, 01:18 
Stara kuka
Stara kuka

meni i tebi. zar su restorani zaista tolika kolijevka zla? ne postoji li nesto relevantnije protiv cega se vrijedi boriti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2006, 16:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Veliki restorani su svijet u malom , odnosno najbolje pokazuju uzajmni ljudski odnos u cjelini , eksplaotisane i eksploatatore ,ili ti povlasteni i pokorne , odnosno piramidu moci = hijerarhijsku oligarhijsku organizaciju drustva dakle civilizacija koju danas poznajemo je kolijevka zla . dakle to je ono sto treba promijeniti odnosno unistiti , ako ne zelimo da se ljudi medjusobno uniste velicajuci despotovske tekovine (religiju , drzavu , naciju i kapitalizam uopce )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2006, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka

dakle, misli se na sve usluzne grane, industrije, poslove inace ovakve i onakve? zvuci logicno.

ako je ekonomija toliki bauk koji od ljudi pravi robove, kako ce drustvo funkcionisati bez ekonomije? u mojoj zemlji ekstra uspjeva kestenje a u tvojoj narandze. daces mi 10kg narandzi za 10kg kestenja? nije li ekonomija tako i pocela?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2006, 23:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Da, ali kada radnici sruše ekonomiju kao takvu srušiće i uslove koji stvaraju razmjenu, i zamjeniće je uslovima koji stvaraju slobodno udruženje rada i proizvodnju za potrebe.

Već sam govorio o tome na thread-u na sekciji Istorija pod "Prilog teoriji državnog kapitalizma".

— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2006, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Citiraj:
Da, ali kada radnici sruše ekonomiju kao takvu srušiće i uslove koji stvaraju razmjenu, i zamjeniće je uslovima koji stvaraju slobodno udruženje rada i proizvodnju za potrebe.

Marksove ideje teško zaživljavaju u današnje vrijeme. Trebalo bi da je to odavno jasno. Nemoj pogrešno da me razumiješ, lijepo to sve zvuči, nažalost socijalističke ideje teško zaživljavaju na ovim prostorima, uglavnom zbog mentaliteta ljudi koji ovdje žive. Zajedništvo i udruživanje su za naše prostore prilično nepoznate riječi. Ljudi žive na granici stalnog sukoba, prouzrokovan vjerkom, nacionalnom, čak i socijalnom netrepeljivošću, a za sve to okrivljen je komunizam - prethodna vlast. Dakle, sve što eventulano nosi u sebi makar naznaku socijalističkih ili komunističkih ideja, već je u startu osuđeno na propast, jer svjetske prilike diktira određena grupacija okrenuta suprotnim ideologijama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2006, 18:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Radnici se neće udruživati zbog političkih ili "ideoloških" ideja. Nikada nisu. Radnici se udružuju zbog njihovog stvarnog položaja kao radnika. To je bar jasno.

Simbolika je, u svakom slučaju, nebitna.

Izvini ti, ali nešto sumnjam da si stvarno upoznat sa Marksovim "idejama", jer kad bi bio, znao bi da Marks nije imao proste "ideje" koje zahtjevaju da se stvarnost prilagodi, nego obrnuto, sve o čemu je Marks pisao izraz je realnog stanja stvari koje se iz korjena nije promjenilo ni danas.

Cilj subverzivnog dijaloga nije da "lijepo zvuči" i da se prilagodi zvaničnoj ideologiji i misli, nego upravo obrnuto -- cilj mu je da ispostavi subverziju.

P.S.

Nije "za sve to" okrivljen komunizam, nego Komunizam.

— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2006, 23:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Citiraj:
Izvini ti, ali nešto sumnjam da si stvarno upoznat sa Marksovim "idejama", jer kad bi bio, znao bi da Marks nije imao proste "ideje" koje zahtjevaju da se stvarnost prilagodi, nego obrnuto, sve o čemu je Marks pisao izraz je realnog stanja stvari koje se iz korjena nije promjenilo ni danas.

Da li sam ja upoznat sa Marksovim idejama i nije toliko bitno. Ja i nisam iznosio lično viđenje ili lični stav što se toga tiče, već samo jedan od razloga zbog kojeg takve ideje teško opstaju u današnjem vremenu...

A šta je sa velikim korporacijama ili firmama koje zapošljavaju veliki broj radnika? Zar ta oligarhijska hijerarhija nije najočitija upravo u tim slučajevima? Na kraju krajeva, ta ekonomija o kojoj je ovdje riječ, i o čijim se negativnim uticajima govori je u stvari uzrok trenutnog stanja, a ne posljedica tog istog stanja.

Ono o čemu mi ovdje govorimo nije ništa drugo već samo drukčije upakovane revolucionarne ideje, koje je mnogo ljudi već pokušalo da sprovede u bližoj ili daljoj prošlosti. Mogu se složiti da je sve u stvari u rukama malog čovjeka, ali pojedinac je samo šraf u ogromnoj mašini, a učiniti da ta mašina funkcioniše u drugom pravcu je ono o čemu je groznium govorio...

Citiraj:
potrebno je stvoriti kriticku svjesnu masu da bi se stvari promijenile

... a koliko je takva stvar moguća veliko je pitanje. Uopšteno dovoljan je jedan suprotno orjentisan stav, da sruši komplentu svijest koja bi se eventualno usadila toj masi. Sve u svemu zanimljivo gledište, ali bojim se da ne nudi ništa novo, već predstavlja samo još jedan kritički osvrt na postojeće stanje stvari. Realnost?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 01:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
A šta je sa velikim korporacijama ili firmama koje zapošljavaju veliki broj radnika? Zar ta oligarhijska hijerarhija nije najočitija upravo u tim slučajevima? Na kraju krajeva, ta ekonomija o kojoj je ovdje riječ, i o čijim se negativnim uticajima govori je u stvari uzrok trenutnog stanja, a ne posljedica tog istog stanja.

Taj argument, koji je ni manje ni više nego istinit, ne vidim protiv čega je uperen. Čak bi ga i ja u ovom slučaju mogao upotrebiti kao argument.

Citiraj:
Ono o čemu mi ovdje govorimo nije ništa drugo već samo drukčije upakovane revolucionarne ideje, koje je mnogo ljudi već pokušalo da sprovede u bližoj ili daljoj prošlosti.

Opet, ne radi se o revolucionarnim idejama koje preoblikuju stvarnost voljom pojedinaca, pogotovo ne iz motiva sprovođenja samih ideja kao cilja. Radi se o revolucionarnoj praksi koja jeste stvarnost.

Citiraj:
Mogu se složiti da je sve u stvari u rukama malog čovjeka, ali pojedinac je samo šraf u ogromnoj mašini, a učiniti da ta mašina funkcioniše u drugom pravcu je ono o čemu je groznium govorio...

Citiraj:
potrebno je stvoriti kriticku svjesnu masu da bi se stvari promijenile

... a koliko je takva stvar moguća veliko je pitanje. Uopšteno dovoljan je jedan suprotno orjentisan stav, da sruši komplentu svijest koja bi se eventualno usadila toj masi. Sve u svemu zanimljivo gledište, ali bojim se da ne nudi ništa novo, već predstavlja samo još jedan kritički osvrt na postojeće stanje stvari. Realnost?

Previše si apstraktan, baš kao kakav profesor ekonomije koji brani obraz svoje prodane "nauke".

Moraš biti konkretniji, braniti svoj stav empirijskim istorijskim primjerima. Jer ovako stvarno ne znam šta hoćeš reći. Na svaku apstraktnu frazu ja mogu odgovoriti drugom apstraktnom frazom, pa da ne dođemo nigdje. Sve dok smo na nekakvom planu "ideja" i "kontemplacije", ja sam, iskreno, smoren.

Kritički osvrt kao teorijska stvar proizilaze iz realnog odnosa prema objektivnoj situaciji. "Suprotan stav" koji se kosi sa kritičkim stavom ne preživljava dugo.

Ali opet: ne radi se o tome da se treba "stvoriti" bilo kakva "kritički" orjentisana "masa".

Masa je ta koja stvara kritiku praksom.

— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2006, 15:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Nov 2006, 19:20
DJ-TC je napisao:
Pročitaj zadnju rečenicu, ona sadrži suštinu:
Mi želimo to okončati. Mi želimo uništiti proizvodni proces kao nešto izvan i protiv nas. Mi se borimo za svet gde naša proizvodna aktivnost ispunjava potrebu i izraz je naših života, a ne forsirana na nas razmenom za nadnicu - svet gde proizvodimo jedni za druge direktno a ne da bi prodavali jedni drugima. Borba radnika restorana je konačno borba za svet bez restorana i radnika.[/i]

pocetak teksta ukinuti restorane je citat orvela. predpostavljam da to znaci da je autor recenica iznad "koje sadrze sustinu" citao orvela. nadam se da je i DJ-TC citao orvela tj. njegove knjige - zivotinjsku farmu i 1984. da li mozete da shvatite da autor teksta implicitno (precutno, skriveno) siri ideju prema kojoj bi on i njegovi pajdasi postali vlast, vladajuca partija. to je njegov cilj.
orvel jasno kaze: od kraja mladjeg kamenog doba postojale su tri vrste ljudi: Visi, Srednji i Nizi. ciljevi tih grupa su potpuno neuskladivi. cilj Visih je da ostanu gdje jesu. cilj Srednjih je da promijene mjesta sa Visim. cilj Nizih, kad imaju cilj, - jer im je stalna karakteristika to sto su previse pritisnuti dirincenjem da bi bili vise no tek povremeno svjesni icega izvan njihovog svakodnevnog zivota - jeste da ukinu sve razlike i stvore drustvo u kome ce svi biti jednaki. tako se kroz cijelu istoriju ponavlja bitka koja ja u osnovnim crtama ista. Visi ostaju na vlasti tokom dugih perioda, ali prije ili poslije uvijek dodje trenutak kad izgube bilo vjeru u sebe bilo sposobnost da efikasno vladaju, bilo jedno i drugo. onda ih Srednji zbacuju sa vlasti, pridobivsi prethodno za sebe Nize kojima tvrde da se bore za slobodu i pravdu. cim postignu svoj cilj, Srednji potiskuju Nize u njihov stari polozaj slugu, a sami postaju Visi.

znaci! svaka cast autoru "UKINUTI RESTORANE". svaka mu cast!!! skidam kapu. tekst je predobar! prosto opcinjavajuci! ovakav tekst moze napisati samo neko vrloo inteligentan i obrazovan. nacin na koji je on iskopristio restorane. eej restorane. tu tako opsteprihvacenu, zdravorazumsku, svakodnevnu stvar. on je sada Srednji ali je prespreman, on i njegovi samo cekaju prilku da postanu Visi.
Zdravorazumske predpostavke, tj. zdravorazumski karakter implicitnih precutnih predpostavki je, naravno ideoloske prirode. Zdrav razum je, dakle, sustinski, naravno, ideoloske prirode. (Ako se nesto cini kao zdrav razum na prvi pogled treba biti oprezan jer je 99% ideologije u igri, tj. nesto se najcesce pokusava proturiti kao zdrav razum koji to zapravo nije.) Ideoloska uloga implicitnih predpostavki se sastoji u stvaranju zdravorazumskog okvira po kojem se problemi prikazuju iskljucivo kao licni, a ne drustveni problemi. Ideoloski zdrav razum - ZDRAV RAZUM U SLUZBI ODRZAVANJA NEJEDNAKIH ODNOSA MOCI.

znaci, autor je opasaaan!!! bukvalno opasan. snage koje bi mogle napraviti drustvo iz orvelove 1984. jace su nego ikada. orvel je cetrdesetih godina kada je pisao knjigu sigurno bio opcinjen napredkom tehnologije i vidio je da bi uredjaji poput "teleekrana", koji u isto vrijeme primaju i salju signal, trebali omoguciti godine 1984. potpunu kontrolu nad ljudima, mislim da se malo preracunao. ipak je izglednije da bi to bila 2084. godina, kada se mrezna infrastruktura punoo razvije (i kada se primjeni IPv6 - internet protokol verzije 6) bice moguce da svaki predmet i covjek imaju svoju IP adresu. to je ono sto orvel nije mogao ni da predpostavi kada je pisao knjigu. to je svakako bolje predstavio dzordz lukas (autor star wars) u svom prvom filmu THX-1138. THX-1138 je 'ime' covjeka. sa njim se preko sofisticirane mreze upravlja iz centralne, recimo lokacije, koja je pod kontrolom partije, Visih. samo tada u potpunosti postaje moguce, ustvari potpuno tacno:

DJ-TC je napisao:
svet gde proizvodimo jedni za druge direktno a ne da bi prodavali jedni drugima. [/i]

ali najebacemo. punooo! naravno osim ako mislite da je ok zivjeti u drustvu u kojem svako ima IP adresu i da se njime upravlja kao mreznim printerom.
jedini nacin da ne najebes punoo je ovladati znanjem iz informacionih tehnologija, jer ti buduci Visi koji ce biti totalitarna nemilosrdna vlast u totalitarnom kibernetskom drustvu (koje je po meni sljedece na putu razvoja ljudskog postojanja vrlo izvjesno, cak neizbjezno) nece moci da vladaju bez eksperata u informacionim tehnologijama. tako da IT eksperti u totalitarnom kibernetskom drustvu sigurno mogu racunati na povlasten polozaj. puno povlasteniji nego onaj koji danas imaju bogati direktori, menadzeri u multinacionalnim kompanijama koje su sustina demokratskog kapitalistickog drustva. oni su danas izlozeni mogucnosti ukoliko naprave prevaru da im se sudi i da zavrse u zatvoru. IT ekspertima u kibernetskom drustvu se to nece moci dogoditi. dok god rade svoj posao za njih nikakva opasnost nece postojati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2006, 20:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
nadam se da je i DJ-TC citao orvela tj. njegove knjige - zivotinjsku farmu i 1984.

Naravno. I Životinjsku farmu, i distopiju 1984 i Kataloniji u čast...
...molim? Niste čitali Kataloniju? Šteta. Ne bi se pozivali na njega.

Izvini, ali nije valjda da si pročitao dve knjige koje imaju karakter društveno-primjenjene misli, i da već pišeš postove od 250 riječi koje bi trebale da nam saopšte nešto jasno?

Citiraj:
da li mozete da shvatite da autor teksta implicitno (precutno, skriveno) siri ideju prema kojoj bi on i njegovi pajdasi postali vlast, vladajuca partija. to je njegov cilj.

Ne. Tekst implicira upravo suprotno: uništenje specijalizovane politike. Kada bi poznavao istoriju savremenog društva, znao bi o čemu govorim.

Citiraj:
orvel jasno kaze: od kraja mladjeg kamenog doba postojale su tri vrste ljudi: Visi, Srednji i Nizi. ciljevi tih grupa su potpuno neuskladivi. cilj Visih je da ostanu gdje jesu. cilj Srednjih je da promijene mjesta sa Visim. cilj Nizih, kad imaju cilj, - jer im je stalna karakteristika to sto su previse pritisnuti dirincenjem da bi bili vise no tek povremeno svjesni icega izvan njihovog svakodnevnog zivota - jeste da ukinu sve razlike i stvore drustvo u kome ce svi biti jednaki. tako se kroz cijelu istoriju ponavlja bitka koja ja u osnovnim crtama ista. Visi ostaju na vlasti tokom dugih perioda, ali prije ili poslije uvijek dodje trenutak kad izgube bilo vjeru u sebe bilo sposobnost da efikasno vladaju, bilo jedno i drugo. onda ih Srednji zbacuju sa vlasti, pridobivsi prethodno za sebe Nize kojima tvrde da se bore za slobodu i pravdu. cim postignu svoj cilj, Srednji potiskuju Nize u njihov stari polozaj slugu, a sami postaju Visi.

To ne kaže Orvel, nego navodno Goldstein, a u stvari O'Brien, pa time i partija. Jesi li siguran da si čitao tu knjigu? Radi se distopiji: antiutopijskom subjektivnom (znači iz prvog lica) psihološkom doživljaju apsolutno otuđenog totalitarnog društva gdje svaka misao ne može prevazići sopstvene protivrječnosti.

Citiraj:
ovakav tekst moze napisati samo neko vrloo inteligentan i obrazovan. nacin na koji je on iskopristio restorane. eej restorane. tu tako opsteprihvacenu, zdravorazumsku, svakodnevnu stvar. on je sada Srednji ali je prespreman, on i njegovi samo cekaju prilku da postanu Visi.

Lik je odabrao restorane zato što radi u restoranu.

Jebiga, izvini. Sjeba te.

Citiraj:
Zdravorazumske predpostavke, tj. zdravorazumski karakter implicitnih precutnih predpostavki je, naravno ideoloske prirode. Zdrav razum je, dakle, sustinski, naravno, ideoloske prirode. (Ako se nesto cini kao zdrav razum na prvi pogled treba biti oprezan jer je 99% ideologije u igri, tj. nesto se najcesce pokusava proturiti kao zdrav razum koji to zapravo nije.) Ideoloska uloga implicitnih predpostavki se sastoji u stvaranju zdravorazumskog okvira po kojem se problemi prikazuju iskljucivo kao licni, a ne drustveni problemi. Ideoloski zdrav razum - ZDRAV RAZUM U SLUZBI ODRZAVANJA NEJEDNAKIH ODNOSA MOCI.

Ovo si napisao na "novogovoru", pretpostavljam?

Hajde prevedi na srpski/hrvatski, ali gramatički ispravno, molim te.

— Oskar Davičo

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]