banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Natasha Kampusch
PostPoslato: 28 Avg 2006, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Evo posto je ovo aktuelna tema i posto smo se nas par raspisali na "Crna hronika" gdje je tema 'naceta', ja bi otvorila posebnu temu za ovaj slucaj da vise ne zatrpavamo "Crnu hroniku" sa Natashom. Ipak, mislim da je tema jako dirljiva i nevjerovatna. Nadam se da Vader nema nista protiv.

A o cemu se radi (prenosim sa "Crna hronika"):
    BEČ: PRONAĐENA DJEVOJKA OTETA PRIJE 8 GODINA

24. kolovoza - Mlada Austrijanka Natascha Kampusch, koja je nestala 1998., kada joj je bilo 10 godina, pronađena je nedaleko od Beča. Pokazalo se da je bila oteta i zatočena u podrumu punih osam godina, odakle je pobjegla.

Velika zagonetka policije posljednjih godina u Austriji bio je slučaj desetogodišnjakinje koja je pješice išla u školu u Beču kada je nestala. Djevojka je pronađena kako luta parkom u Deutsch-Wagramu u predgrađu Beča. Rekla je da se zove Natascha Kampusch i obitelj ju je prepoznala, izjavio je šef kriminalističke policije Herwig Haidinger. Tek nakon rezultata DNK analize bit će potpuno sigurni u njezin identitet.

Otmičar se ubio devet sati nakon bijega svoje žrtve skočivši pod vlak sjeverno od Beča, objavila je austrijska policija ne objavljujući druge pojedinosti o 44-godišnjem muškarcu.

Otmičar je svoju žrtvu punih osam godina držao u prostoriji veličine 3 x 4 m koja je nalikovala pravoj tamnici, objavila je policija koja je prema opisu žrtve našla to skrovište. Natascha Kampusch cijelo je vrijeme bila posve izolirana od vanjskog svijeta. Smjela je povremeno, ali vrlo malo čitati i katkad gledati televiziju. Vjerojatno je do kraja svog zatočeništva bila izlagana stalnom fizičkom i seksualnom zlostavljanju, rekao je predstavnik austrijske policije.

Dak je napisao:
Evo jedan dio pisma za javnost Natashe Kampusch koji me je frapirao:

"...
Nakon bijega nisam plakala. Nije bilo razloga za tugu. U mojim ocima njegova smrt je bila nepotrebna. Jedna kazna sigurno ne bi bila smak svijeta. On je bio dio mog zivota. Zbog toga na jedan odredjeni nacin i zalim za njim. Tacno je da moja mladost nije bila kao kod drugih, ali u principu mislim da nista nisam propustila. Tako sam se postedila nekih stvari, da ne pocnem pusiti ili piti ili da imam lose prijatelje."

Ja sam mislio da ce psihoterapeuti imati mnogo posla ali njen zivot u stvari nije bio pod konstantnim terorom i strahom osim, kao sto je sama spomenula, straha od samoce. Nije ni cudo sto ga zali, vjerovatno se vezala za njega posto je njegova blizina bila lijek od samoce, a uz to i jedina osoba u njenom zivotu. Mislim da je sada NAJVAZNIJE da neko bude uz nju i da joj pruzi paznju, da prica sa njom, da slucajno ne digne ruku na sebe ili sta ti ja znam. Citao sam da sa svojim roditeljima ima samo telefonski kontakt, prijatelja nema, nema nikoga, samo novinari oko nje, koji hoce informacije, i psihijatri koji hoce dusu da seciraju. Vjerovatno ce joj najpotrebnija biti pomoc psihoterapeuta i njene familije.
Malo me zacudilo da je samo u tel. kontaktu sa porodicom, ne znam razlog, ali ako se smatrala zrtvom otmice trebala bi biti sretna sto je ponovo sa majkom i ocem. Da mozda ne osjeca neku krivicu??? Bas me interesuje kako ce se sve zavrsiti po pitanju njenog privatnog zivota.

Ja ipak mislim da ona jos nije realizovala sta se sa njom desavalo. Za nju je to bilo ili postalo nesto sasvim normalno. Ona je sebi utupila u glavu da to tako mora biti. Mozda jos nije shvatila sta znaci uopste kad neko nekog silom drzi u zatvoru.
On je mudro postupio. Uzeo ju je kad je bila jos djevojcica, kad jos nije znala i umjela da razmislja 'svojom glavom', poducavao je na svoj nacin, ON je Nju ucio sta je dobro a sta ne, kako treba da se ponasa... Jednostavno je htjeo da ima "slugu". Nekoga ko ce ga smatrazi bozanstvenim, nekoga nad kime ce on imati moc. A to bi samo mogao postici kod nekog djeteta.
8 godina nije malo. I sasvim je normalno da se ona i sprijateljila sa njim na neki nacin. Kao sto je i sama rekla "Bio je dio njenog zivota"... i jos je rekla: "On me je 'nosio na rukama' a gazio me nogama...".
Ona je sa njim doruckovala, skoro je citav dan provodila sa njim, isla je sa njim u kupovinu, cak su je i komsije vidjale sa njim, i na pitanje Ko mu je to on je odgovarao da je to Jugoslovenka, njegova kucna pomocnica.

Bas sam neki dan gledala reportazu o tome, cak kruze price da je moguce da ju je njena majka prodala tom covjeku. Kad je mala imala 9 god. majka ju je slikala na 'nezgodan nacin', na nacin na koji se djeca nebi trebala slikati. A to, da izgleda 'sexy' na slikama. I mala je nosila te slike i pokazala je jednoj komsinici, i ova je pitala ko te tako slikao, pa ti si jos mlada za takve slike, a ona je odgovorila da ju je njena majka slikala. Mislim, gdje tu majcinstvo...i jos se svadjala sa njom taj dan kad je mala kidnapovana, tako da ispadne da je mala utekla od kuce.
Ali sjecam se, prije 8 godina kad je to bilo, da su ispitivali i majku, ona im je bila isto sumnjiva.

Stvarno mi je zao djevojke. Vjerovatno jos uvijek misli, da je ona sve 'samovoljno' radila sta je onaj kreten od covjeka trazio od nje. A to je potvrdila time sto je rekla da ona ne moze da razumije javnost zasto je uvijek predstavljaju kao ZRTVU! Mislim, stvarno je zaprepascujuce koliko joj je isprao mozak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 14:19 
Stara kuka
Stara kuka

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=209375

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka

'Tata, želim se odmoriti. Meni je sve ovo previše', napisala je Natascha ocu koji, kao ni Nataschina majka Brigitta, ne zna gdje se nalazi njihova kći. Natascha se navodno emotivno vezala za otmičara.

Natascha Kampusch, bečka djevojka koja je prošli tjedan privukla pozornost svjetske javnosti pobjegavši monstruoznome otmičaru Wolfgangu Priklopilu nakon osam godina zatočeništva, na vlastiti zahtjev odvedena je na javnosti nepoznato mjesto, zamolivši istražitelje, medije te čak i svoje roditelje za "odmor".

"Tata, želim se odmoriti. Meni je sve ovo malo previše i molim vas da me razumijete", napisala je Natascha u pismu ocu Ludwigu koji, kao ni njegova bivša supruga i Nataschina majka Brigitta, trenutačno ne zna gdje su policajci smjestili njihovu kćer. "Razumijem da Natascha treba odmor, ali nije li suludo da ja kao otac uopće ne znam gdje se sada nalazi moja kćer?", rekao je otac Ludwig. Vapajem da joj se dozvoli vidjeti kćer oglasila se i majka, piše Jutarnji.

Monika Pinterits, odvjetnica involvirana u slučaj, kaže da se "Natascha više ne može nositi s medijskim interesom za nju", a još uvijek pokazuje i simptome štokholmskog sindroma (žrtva se emotivno veže za otmičara). "Nekoliko puta je plakala čitajući izvještaje i zamolila da se zaštiti njezina privatna sfera", rekla je Pinterits.

U međuvremenu je interes svjetskih medija poprimio neočekivane razmjere, a oko 18 stranih i austrijskih medija Nataschu su pokušali primamiti financijskim ponudama za intervju. Iako se ponude kreću od 40 do 50 tisuća eura, prema pisanju novinske agencije APA, nova austrijska dnevna novina Österreich Nataschi je za intervju ponudila čak 200 tisuća eura.

Kritike izvještavanju o Nataschi, kao i medijskim spekulacijama o tome da će tamnica u kojoj je provela osam godina postati muzej, uputili su i bečki dječji psiholozi. "Natascha kroz medije postaje još jednom žrtva", tvrdi bečki psiholog Max Friedrich.

Natascha, koja je s deset godina postala žrtva otmice na putu do škole, oslobodila se sredinom prošlog tjedna iskoristivši trenutak nepažnje svog otmičara Wolfanga Priklopila. Prema mišljenju psihologa koji su s njom razgovarali, Natascha je visokointeligentna i načitana osoba.

Poslednji put menjao Leona dana 28 Avg 2006, 14:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
Malo me zacudilo da je samo u tel. kontaktu sa porodicom, ne znam razlog, ali ako se smatrala zrtvom otmice trebala bi biti sretna sto je ponovo sa majkom i ocem. Da mozda ne osjeca neku krivicu??? Bas me interesuje kako ce se sve zavrsiti po pitanju njenog privatnog zivota.

Ona samu sebe ne smatra zrtvom. Nije upoznala drugi nacin zivota. Period psihickog i fizickog razvoja je provela u podrumu. Ona nije upoznala roditelje na pravi nacin. Znala je u ovih 8 godina samo za Priklopa (otmicara). Razumijem zasto ne zeli da vidi roditelje. Zamisli osobu koja je od svoje 10 do evo 18 godine samo gledala i znala za jednu osobu. Naravno da su joj roditelji danas ljudi koje mora ponovo upoznati. Ko zna sta joj je Priklop (ili kako vec) pricao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 14:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Helena je napisao:
Citiraj:

Ona samu sebe ne smatra zrtvom. Nije upoznala drugi nacin zivota. Period psihickog i fizickog razvoja je provela u podrumu. Ona nije upoznala roditelje na pravi nacin. Znala je u ovih 8 godina samo za Priklopa (otmicara). Razumijem zasto ne zeli da vidi roditelje. Zamisli osobu koja je od svoje 10 do evo 18 godine samo gledala i znala za jednu osobu. Naravno da su joj roditelji danas ljudi koje mora ponovo upoznati. Ko zna sta joj je Priklop (ili kako vec) pricao.

OK, ali me interesuje na cije insistiranje se ostvaruje kontakt sa roditeljima iskljucivo telefonom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kao sto Leona spomenu pismo...Ona sebe ne vidi kao zrtvu. CAk vidi i pozitivnu stranu svoje otmice i ovih 10 godina "ne pushi, ne pije i nije upoznala pogresne ljude", a za samoubistvo otmicara kaze "bio je dio mog zivota. Zbog toga zalim za njim na svoj nacin ".....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka

Helena je napisao:
Ona sebe ne vidi kao zrtvu. CAk vidi i pozitivnu stranu svoje otmice i ovih 10 godina "ne pushi, ne pije i nije upoznala pogresne ljude",.

I to joj je vjerovatno on utupio u glavu. Vjerovatno joj je non stop govorio kako je 'spasio' od ovog svijeta i svakavih groznih stvari, a pri tome joj zaboravio reci kako joj je ukrao djetinjstvo i sve sto ide uz to.

Uglavnom, covjek je znao sta radi i nije bio 'psihicki odsutan'. Sve je to lukavo i profesionalno odradjeno i to pri sasvim normalnoj svijesti. I da se nije ubio, mislim da nebi zavrsio u psihijatriji. Barem ja ga nebi tamo stavila, nego tamo gdje mu je i mjesto. Prvo da bude 8 godina u tamnici, pa onda dalje kako bude.

Dak je napisao:
OK, ali me interesuje na cije insistiranje se ostvaruje kontakt sa roditeljima iskljucivo telefonom?

Pa navodno na njeno insistiranje. Mada mozda su tu i psiholozi umijesali prste, da nebi mozda slucajno nesto rekla svojim roditeljima, pa to doslo na javnost. Ipak, sad dosta njih trlja ruke i nada se velikoj zaradi. Vec se prica o pisanju knjige. Neko jedva ceka da dobije profit preko necijih ledja i necije muke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 15:40 
Majstor
Majstor

Ja se samo nadam da se psiholozi dobiti puno novih saznanja, odrastanje djeteta u ekstremnim uslovima moze dati puno informacija koje ce pomoci da se razumije psiholoski razvoj djece u tim kriticnim godinama. Vjerovatno ce je psiholozi htjeti ispitivati do besvijesti. Ja bih joj preporucio da pokupi onih preko 600 000 EURA i ode daleko i zapocne novi zivot.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 17:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
E čini mi se da su mediji žestoko pretjerali.
Ali svakog čuda tri dana dosta, tako da koriste priliku dok je stvar vruća. Tako nek pokupi pare, ispriča im šta joj/im odgovara, a za koju godinu neka proda filmska prava i eto.

I onda će se sve zaboraviti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 19:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Monitor Zagreb 29.08.06.godine

Natascha Kampusch traži kuću otmičara

Natascha Kampusch angažirala je odvjetnike i tražit će kuću i ostavštinu svog preminulog otmičara. Otmičar je posjedovao dvije trećine kuće u kojoj je Natascha bila zatočena osam godina, a jedna trećina kuće pripada njegovoj majci. Osim toga, posjedovao je dva automobila i 24 posto udjela u telekomunikacijskoj tvrtki za koju je radio. Odvjetnik je rekao kako ovo predstavlja kompenzaciju za njenu bol i patnju. Osim toga, Natascha će od austrijske države tražiti 664,900 eura odštete, a otvoren je i poseban račun za uplatu donacija građana koji suosjećaju s Nataschom i žele joj pomoći da se što brže oporavi. Iscrpnije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 19:56 
Stara kuka
Stara kuka

zah je napisao:
Monitor Zagreb 29.08.06.godine

Natascha Kampusch traži kuću otmičara

Natascha Kampusch angažirala je odvjetnike i tražit će kuću i ostavštinu svog preminulog otmičara. Otmičar je posjedovao dvije trećine kuće u kojoj je Natascha bila zatočena osam godina, a jedna trećina kuće pripada njegovoj majci. Osim toga, posjedovao je dva automobila i 24 posto udjela u telekomunikacijskoj tvrtki za koju je radio. Odvjetnik je rekao kako ovo predstavlja kompenzaciju za njenu bol i patnju. Osim toga, Natascha će od austrijske države tražiti 664,900 eura odštete, a otvoren je i poseban račun za uplatu donacija građana koji suosjećaju s Nataschom i žele joj pomoći da se što brže oporavi. Iscrpnije...

Ona "ne trazi" to, nego joj to zakonski sleduje. Kao odsteta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moje licno misljenje...ova prica oko Natashe je pochela da bazdi na kilometar...Pri tom ne mislim na njenih 8 proteklih godina, nego na pismo koje je (navodno) ona napisala i oko toga da ne zeli da vidi roditelje....Toliko nelogicnosti da je to strasno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 20:54 
Majstor
Majstor

Helena je napisao:
Moje licno misljenje...ova prica oko Natashe je pochela da bazdi na kilometar...Pri tom ne mislim na njenih 8 proteklih godina, nego na pismo koje je (navodno) ona napisala i oko toga da ne zeli da vidi roditelje....Toliko nelogicnosti da je to strasno.

Eto!!!!! :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka

Helena je napisao:

Najgore sto pojedine ne interesuje njena situacija, vise ih interesuje profit koji mogu da izvuku iz te njene situacije koja je zadesila.

Kao sto rekoh, neciji novcanik ce se dobro napuniti. Nekom zalost, nekom radost. Toga je nazalost uvijek bilo i uvijek ce biti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 21:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
Citiraj:
Jedan od Nataschinih savjetnika za odnose s javnošću, Dieter Ecker, potvrdio je da će Kampusch već sljedećeg tjedna dogovoriti ekskluzivni intervju u nadi da će ju nakon toga mediji ostaviti na miru.

"Sve ovisi o njezinom napretku, ali sljedećeg tjedna Natascha će dati jedan ili najviše dva intervjua u nadi da će zadovoljiti enorman interes koji vlada za njezinu priču, pri čemu se nada da će je nakon toga svi ostaviti na miru." - kazao je Ecker.

pa cemo videti sta ce biti od toga.

inace, to si u pravu helena. bas sam gledala pre neki dan konferenciju za stampu. bas mnogo nelogicnosti. prvo su rekli da je mala uspela pobeci jer je otmicar, u trenutku kada je zatvarao njenu celiju, otisao da se javi na telefon. kasnije su rekli pobegla dok je usisavala njegovo auto, a on pricao na mob.

rekli su i da su pronasli neke kasete u kuci, i kao da ih jos uvek nisu sve pregledali, pa ce tek tada dati izjavu za javnost. :roll: :roll: :roll: cuj nisu ih jos uvek pregledali sve!?!? ma da , sigurno!!!

natasa nije potvrdila prisustvo drugog otmicara, iako policija ima svedoka za to.

sto se tice tog njenog pisma...mala se mnogo naljutila zbog toga sto je njena soba u kojoj je zivela tih 8 godina prikazana u javnosti.

njen otac je , posle vidjenja sa natasom, izjavio da je natasina zelja da sto pre odu na neku periferiju, gde su obicno isli na odmor. a sada odjednom izjava da ne zeli da vidi roditelje...

bas cemo videti kako ce se to na kraju zavrsiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 21:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne znam ko joj u ovom momentu vise treba nego roditelji. Iako su govorili da je mama ovakva ili onakva...nastranu majka...njen otac je rekao "Cekao sam 8 godina da je vidim, vidio je na sat vremena u srijecu i 5 minuta u cetvtrak, zar treba jos 8 godina da cekam?". U njenom okruzenju se trenutno nalaze ljudi koji su joj strani. Valjda je do 10 godine upamtila oca?? NE znam...A ti silni psiho -analiticari/tarapeuti/lozi i ostali strucnjaci....Mislim da je njima vise stalo do koristi tipa "dobra tema za strucni rad ili knjigu" nego sto im je stalo do nje same.

Vjerujem da su stigmata i Leona upucene u pismo....ali koja osoba koja nije isla u skolu (dakle nema osnovno obrazovanje) moze da napise onakvo pismo?? Tim rijecima i recenicama?? Ako je receno da je imala samo djecije nknjige i ponekad televiziju?? Sve mi se cini da je to maslo tih silnih psiho ovo ono.

Vidjecemo sta ce biti.....

I valjda ce dopustiti roditeljima da provedu vrijeme sa djetetom koje nisu 8 godina vidjeli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 21:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
da, to pismo je bas neverovatno. takav fond reci, sklop recenica osoba koja je zivela u takvim uslovima. malo neverovatno.
njena majka je izjavila da bi najbolja varijanta bila da natasa promeni identitet i da se svi zajedno presele negde.

tako mi je zao njenih roditelja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 22:04 
Majstor
Majstor

Ne vjerujem ni ja da je ona pisala pismo, ali vjerujem da nije napisano mimo njene volje. Ipak pismo ide u javnost i ne mozes svasta pisati. Vjerovatno su razgovarali sa njom i ustanovili sta zeli i sta ne zeli da se napise i onda su pisali pismo.
Ja bas previse ne citam o tom slucaju ali bih volio da znam koliko se tu protura njena licna volja a koliko volja onih koji zele senzaciju i da se domognu slave preko nje. Na kraju ce ispasti da su njeni spasitelji gori od otmicara. Bitno je da je ona dovoljno jaka i odlucna i da zna sta je dobro za nju a sta ne, da racionalno donosi odluke u vezi svog zivota, da se ne igraju njom kao marionetom. Dobro je sto ima svog advokata i mentora, mada mi je jos misteriozno zasto zahtjeva kontakt sa roditeljima iskljucivo preko telefona.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 22:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ja mislim da mi jos uvijek nemamo prave informacije. Sve ono sto citamo, cini mi se da je dozirano od drugih.

Oko nje nisu samo psihoterapeuti, ima tu jos ljudi razlicitih profesija, od policijskih inspektora do raznih sicardzija.

Za mene je situacija problematicna i sa roditeljske strane, sobzirom na njihove odnose u vrijeme nestanka djevojcice.

Danas u Vecernjem listu Zageb citam kako je trudna. Neki koji citaju ovaj list a zive u Austriji opet kazu da takvih informacija nema u austrijskoj stampi.

Sta je istina, a sta novinarsko pisanje radi prodaje lista ostaje da vidimo, ali u svakom slucaju problem je jako interesantan za psihologe, sociologe, pedagoge, ali i policijske inspektore.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2006, 15:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da, ljudi, pismo bode oči, a onakva pisma ne piše niko sa 18 godina i dva tri razreda osnovne. Vjerujem da joj je donosio knjige i to ali te recenice jednostavno ne odgovaraju njenom dobu, opstoj obrazovanosti i tome slicno.

Pismo je isuvise profi.

A sada je bitan samo profit!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]