Evo posto je ovo aktuelna tema i posto smo se nas par raspisali na "Crna hronika" gdje je tema 'naceta', ja bi otvorila posebnu temu za ovaj slucaj da vise ne zatrpavamo "Crnu hroniku" sa Natashom. Ipak, mislim da je tema jako dirljiva i nevjerovatna. Nadam se da Vader nema nista protiv.
A o cemu se radi (prenosim sa "Crna hronika"):
BEČ: PRONAĐENA DJEVOJKA OTETA PRIJE 8 GODINA
24. kolovoza - Mlada Austrijanka Natascha Kampusch, koja je nestala 1998., kada joj je bilo 10 godina, pronađena je nedaleko od Beča. Pokazalo se da je bila oteta i zatočena u podrumu punih osam godina, odakle je pobjegla.
Velika zagonetka policije posljednjih godina u Austriji bio je slučaj desetogodišnjakinje koja je pješice išla u školu u Beču kada je nestala. Djevojka je pronađena kako luta parkom u Deutsch-Wagramu u predgrađu Beča. Rekla je da se zove Natascha Kampusch i obitelj ju je prepoznala, izjavio je šef kriminalističke policije Herwig Haidinger. Tek nakon rezultata DNK analize bit će potpuno sigurni u njezin identitet.
Otmičar se ubio devet sati nakon bijega svoje žrtve skočivši pod vlak sjeverno od Beča, objavila je austrijska policija ne objavljujući druge pojedinosti o 44-godišnjem muškarcu.
Otmičar je svoju žrtvu punih osam godina držao u prostoriji veličine 3 x 4 m koja je nalikovala pravoj tamnici, objavila je policija koja je prema opisu žrtve našla to skrovište. Natascha Kampusch cijelo je vrijeme bila posve izolirana od vanjskog svijeta. Smjela je povremeno, ali vrlo malo čitati i katkad gledati televiziju. Vjerojatno je do kraja svog zatočeništva bila izlagana stalnom fizičkom i seksualnom zlostavljanju, rekao je predstavnik austrijske policije.
Dak je napisao:
Evo jedan dio pisma za javnost Natashe Kampusch koji me je frapirao:
"...
Nakon bijega nisam plakala. Nije bilo razloga za tugu. U mojim ocima njegova smrt je bila nepotrebna. Jedna kazna sigurno ne bi bila smak svijeta. On je bio dio mog zivota. Zbog toga na jedan odredjeni nacin i zalim za njim. Tacno je da moja mladost nije bila kao kod drugih, ali u principu mislim da nista nisam propustila. Tako sam se postedila nekih stvari, da ne pocnem pusiti ili piti ili da imam lose prijatelje."
Ja sam mislio da ce psihoterapeuti imati mnogo posla ali njen zivot u stvari nije bio pod konstantnim terorom i strahom osim, kao sto je sama spomenula, straha od samoce. Nije ni cudo sto ga zali, vjerovatno se vezala za njega posto je njegova blizina bila lijek od samoce, a uz to i jedina osoba u njenom zivotu. Mislim da je sada NAJVAZNIJE da neko bude uz nju i da joj pruzi paznju, da prica sa njom, da slucajno ne digne ruku na sebe ili sta ti ja znam. Citao sam da sa svojim roditeljima ima samo telefonski kontakt, prijatelja nema, nema nikoga, samo novinari oko nje, koji hoce informacije, i psihijatri koji hoce dusu da seciraju. Vjerovatno ce joj najpotrebnija biti pomoc psihoterapeuta i njene familije.
Malo me zacudilo da je samo u tel. kontaktu sa porodicom, ne znam razlog, ali ako se smatrala zrtvom otmice trebala bi biti sretna sto je ponovo sa majkom i ocem. Da mozda ne osjeca neku krivicu??? Bas me interesuje kako ce se sve zavrsiti po pitanju njenog privatnog zivota.
Ja ipak mislim da ona jos nije realizovala sta se sa njom desavalo. Za nju je to bilo ili postalo nesto sasvim normalno. Ona je sebi utupila u glavu da to tako mora biti. Mozda jos nije shvatila sta znaci uopste kad neko nekog silom drzi u zatvoru.
On je mudro postupio. Uzeo ju je kad je bila jos djevojcica, kad jos nije znala i umjela da razmislja 'svojom glavom', poducavao je na svoj nacin, ON je Nju ucio sta je dobro a sta ne, kako treba da se ponasa... Jednostavno je htjeo da ima "slugu". Nekoga ko ce ga smatrazi bozanstvenim, nekoga nad kime ce on imati moc. A to bi samo mogao postici kod nekog djeteta.
8 godina nije malo. I sasvim je normalno da se ona i sprijateljila sa njim na neki nacin. Kao sto je i sama rekla "Bio je dio njenog zivota"... i jos je rekla: "On me je 'nosio na rukama' a gazio me nogama...".
Ona je sa njim doruckovala, skoro je citav dan provodila sa njim, isla je sa njim u kupovinu, cak su je i komsije vidjale sa njim, i na pitanje Ko mu je to on je odgovarao da je to Jugoslovenka, njegova kucna pomocnica.
Bas sam neki dan gledala reportazu o tome, cak kruze price da je moguce da ju je njena majka prodala tom covjeku. Kad je mala imala 9 god. majka ju je slikala na 'nezgodan nacin', na nacin na koji se djeca nebi trebala slikati. A to, da izgleda 'sexy' na slikama. I mala je nosila te slike i pokazala je jednoj komsinici, i ova je pitala ko te tako slikao, pa ti si jos mlada za takve slike, a ona je odgovorila da ju je njena majka slikala. Mislim, gdje tu majcinstvo...i jos se svadjala sa njom taj dan kad je mala kidnapovana, tako da ispadne da je mala utekla od kuce.
Ali sjecam se, prije 8 godina kad je to bilo, da su ispitivali i majku, ona im je bila isto sumnjiva.
Stvarno mi je zao djevojke. Vjerovatno jos uvijek misli, da je ona sve 'samovoljno' radila sta je onaj kreten od covjeka trazio od nje. A to je potvrdila time sto je rekla da ona ne moze da razumije javnost zasto je uvijek predstavljaju kao ZRTVU! Mislim, stvarno je zaprepascujuce koliko joj je isprao mozak.