banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 10:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Avg 2006, 02:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Monitor Zagreb 28.08.06.godine

Nakon nafte- voda
Kako spriječiti ratove za vodu?

Kako se smanjuje pristup vodi na Bliskom istoku, Aziji i u području subsaharske Afrike, sve se više povećava vjerojatnost izbijanja ratnog sukoba oko vode, piše International Herald Tribune. U Stockholmu su se ovog tjedna okupili stručnjaci iz 140 zemalja kako bi raspravili ovaj globalni problem. U nizu potresnih prizora u Libanonu, jedan je prošao gotovo neprimjećeno, piše ovaj list. Naime, između ostalog, Izrael je bombardirao kanale sustava navodnjavanja iz rijeke Litani. Iscrpnije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 07:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Odgovor na pitanje postavljeno i naslovu teme je:
da, i te kako.
E sada neka ljudi sa naših prostora, koje je poznato kao bogato kvalitetnom pa čak i ljekovitom vodom (pogotovo ljudi iz Bosne, jer i sam korijen tog imena je neka stara riječ za vodu), razmisle malo koliko ima smisla i dalje rasprodavati ovu zemlju strancima i puštati im da dominiraju nad nama, tj. koliko ima smisla prodati im se zarad vrlo sumnjivih obećanja (ulijetati u tzv. evro-atlantske inetgracije koje su u stvari samo malo prerušene i iskombinovane stare imperije).
Vrlo je moguće da oni koji imaju vodu sutra budu mnogo moćniji i bogatiji nego oni koji danas imaju naftu, koja polako ali vrlo sigurno odlazi u istoriju kao strateški važna materija.
A voda je neuporedivo važnija i za opstanak neophodnija materija od bilo koje druge.
Čuvajmo je (i ne prodajmo je), jer čuvajući nju čuvamo sebe i svoju djecu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 07:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Zasigurno da su takvi ratovi mogući. Između ostalog, politika dominacije SAD i njenih satelita upravo i jeste osvajanje zemalja sa prirodnim potencijalima i resursima koji bi se nekad u budućnosti (možda skoroj) mogli iskoristiti za potrebe okupatora.
Slažem se sa Aragornom. Ova zemlja je još uvijek bogata vodom i to zdravom, i ne samo vodom, a struktura države je takva da je najpogodnija za manipulacije svake vrste.
I umjesto da ovi narodi uvide kakvo bogatstvo i uslove za život imaju, oni i dalje forsiraju pitanja ''vitalnog nacionalnog interesa'', ''proširenja životnog prostora'' i sl.
Intereuje me samo ako se sve rasproda ili se zagadi zbog našeg nemara, od kakvog će značaja biti ko je kad došao na ove prostore, ko je izvršio agresiju, ko je zločinac, a ko žrtva... ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 21:47 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Već postoje neki sukobi ako se ne varam. I ja sam za to da zajebemo glupe "integracije" i da uživamo u našem. Kome treba najnoviji X Box ako nema čiste vode da popije ... Shit :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2006, 08:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
che.guevara je napisao:
Kome treba najnoviji X Box ako nema čiste vode da popije ... Shit :P

Apsolutno tačno!
Slažem se, druže Če!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2006, 13:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružujem se slaganju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2006, 20:41 
Urednik
Urednik

Математички говорећи управо смо доказали нетачност тврдње:
(користећи теорију скупова, * је пресјек)
Арагорн * Живота * Че = {}

Изгледа да ипак (!) имамо нешто заједничко ... сложили смо се да нам је вода неопходна за живот. 8) :lol: [/b]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2006, 07:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

:thumbup:
:occasion5:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2006, 12:17 
Nema dobre pive bez planinske izvorske vode....slazem se da cuvamo nashe..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2006, 13:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Da, mogu samo zamisliti kakvo je bilo pivo kojeg su Trapisti počeli proizvoditi... Čista voda, pretpostavljam da su i ostali sastojci bili nezagađeni.
Ali, ako i ovo što sad imamo sačuvamo biće dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2006, 14:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ja mislim, da smo mi vec dosta toga upropastili. Ranije sam cesto putovao preko Jajca za Sarajevo. Imao sam prilike vidjeti sta se sve ulijeva u Vrbas, za koji smo smatrali da je bar do Banja Luke cist, a od Incela prljav.

Pogledajte rijeku Bosnu posebno od Zenice, Maglaja, Doboja. Pogledajte rijeku Sprecu od Tuzle do Dobija. Najobicniji otpadni kanal, i da ne nabrajam dalje. Puno smo toga upropastili, nisam siguran da imamo svijest kako sacuvati ono sto je ostalo.

Nase rijeke postale su odlagaliste industrijskog i kucnog otpada. Sta se sve izlijeva iz fabrika u nase rijeke, a sta mi sami u njih bacamo. Obale nasih rijeka su odlagalista za stara auta, frizidere, stednjake, a neki su pored rijeka napravili i odlagaliste drugog smeca.

Nema zakona koji bi stitio rijeke od napasnika svake vrste. A dok se neko ne sjeti da napravi zakon i da se zakon usvoji, nase rijeke ce ce i dalje biti zagadjivane.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2006, 19:19 
Urednik
Urednik

Eeeee davno je Niče rekao, još u njegovo vrijeme, da mučimo prirodu ovom industrijom ... Ali džaba kad je danas bolestan um na moći :(

Money, money, money ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 17:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
Moguci i te kako. Ako ne sad onda u vrlo bliskoj buducnosti. A kako ce ti ratovi biti upakovani: nacionalizmom, ratom protiv terorizma ili na neki drugi nacin je mnogo slozenije pitanje.

Da bi se nasa voda i ostala prirodna bogatstva spasila potrebni su kako kaze zah, zakoni. Bez njih nista. Mi nemamo nikakvu kolektivnu svijest o ocuvanju prirode. Na ovim prostorima je puno vaznije primjetiti ko se okrece prema Mekki a ko nosi krst oko vrata...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]