Nije li kompjutreska industrija čist lopovluk?
Nisam siguran da bi trebao prvo optužiti mikrosoft, mada mi se čini da bih trebao, jer jedno je softwer, a drugo hardved, a meni je ovdje broj jedan hardver i proizvođaći istog.
Naime imam računar već četiri godine, novog sam kupio i bio je tad među najboljim. Nakon četiri godine saznam da više za njega ne mogu nabavljati novih djelova za zamjenu, već samo iz polovnih računara, što me poprilično zabrinulo, jer zadovoljan sam postoječom konfiguracijom i nemam potrebu za nečim sad posebnim, što jeste jeste, internet, mail, čitanje literature i standardno.
Negodujem što me se prisiljava kao čovjeka u jedan pokvareni mehanizam potrošnje i stimulacije kupovine. Nemam namjeru za novom konfiguracijom, već želim održavati staru. Mislim da je taj odnos nepošten kao i brojne stvari.
Imate li golfa recimo keca ili dvicu, koliko znam i nakon 20 do 25 godina može se doći do novih djelova, i to je dobro. Očekivao bih od računarske industrije barem neku tolerantnost.
Eto ista industrija je krenula obarati operativne sisteme putem neta.
Mislim da smo mi stanari bivše YU mnogo ugroženi i osiromašeni od zapada, mislim da se treba boriti protiv npr. Mikrosofta, nakon svega što nam je zapad uradio osječam se ravnodušnim ne plačati im softwere, uistinu ravnodušnim na dugoročno, ali i da bih pokazao poštenje i dostojanstvo, takvim materijalistima spreman sam biti čovječan i nakon svega i platiti. Ko je čovjek, čovjek je, a tko juri za novcem i potrošnjom cilj mu je definisan i izgubljen je u potpunosti, zar ne žaliti za takvima?
|