Kad majke kuhaju kamenje
Šokantni dokumentarni film »Mi hranimo svijet« pokazuje gdje smo i kamo putujemo
MOTOVUN – Kad u sirotinjskim obiteljima u Brazilu djeca na večer plaču i od gladi ne mogu zaspati, majke u loncima uzavru vodu i kuhaju kamenje govoreći im »večera se kuha« u nadi da će prije toga zaspati.
Taj prizor u potresnom dugometražnom dokumentarnom filmu »Mi hranimo svijet« austrijskog redatelja Erwina Wagenhofera zapravo ne vidimo, jer dolazi u obliku izjave uz mnoštvo uznemirujućih podataka iz UN-a.
Publika se teško suzdržavala od komentiranja toga filma vrlo nalik »Kruhu našem svagdašnjem« koji smo imali prilike početkom godine vidjeti na ZagrebDoxu. Za razliku od toga, također austrijskog filma, »Mi hranimo svijet« koristi se živim sudionicima i svjedocima globalnih promjena, koje svijet sasvim sigurno ne vode u pravom smjeru.
Wagenhofer zapravo sugerira da ne stojimo dobro na vagi, te da Europa i Amerika žive zahvaljujući onima koji gladuju i umiru u Africi i Južnoj Americi.
Iako se može pronaći prigovora u samom filmskom jeziku, film potresa same temelje zapadne civilizacije i tjera na razmišljanje, jer čini se da mnoge stvari prihvaćamo po inerciji zajedno s cjepivom koje nam u duh unose apsolutnu ravnodušnost prema patnji drugih i posvemašnju socijalnu neosjetljivost. U Beču se baci onoliko kruha koliko može bito dovoljno za opskrbu cijeloga Graza. Filmu je svrha šokirati publiku, u čemu uspijeva, pa se rečenice poput »amazonsku prašumu ždere europska stoka« utiskuju u gledateljsku svijest. Na krčevinama prašume najvećim se dijelom sadi soja koja se izvozi u Europu kao krmna hrana.
S obzirom da to područje nije mjesto na kojem bi ta kultura rasla prirodno, tlo se mora tretirati na umjetan način, slično kao u zastrašujućim plastenicima u Španjolskoj gdje ništa što raste ne raste iz zemlje.
Visoko rangirani zaposlenik najvećega proizvođača genetski modificiranog sjemena provodeći redatelja Rumunjskom »optužuje« rumunjsku vladu da je uništila svoje poljoprivrednike dajući im jedne godine subvenciju za kupovinu genetski izmijenjenog sjemena, koje se za razliku od prirodnog svakom novom sjetvom mora kupiti. Oni koji su na takav način pristali postali su ovisnicima, a to i jest namjera velikih korporacija.
»Mi hranimo svijet« je film koji se mora pogledati da bi se moglo vidjeti gdje smo i kamo putujemo.
Božidar Trkulja
_________________ "I'd take the awe of understanding over the awe of ignorance any day." - Douglas Adams
|