banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 18:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Novi tsunami?
PostPoslato: 27 Maj 2006, 17:45 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Gotovo 3000 mrtvih u potresu na otoku Javi

NAJMANJE 2901 osoba je poginula, a više tisuća je ozlijeđeno u snažnom potresu koji je u subotu pogodio indonezijski otok Javu, javlja CNN pozivajući se na službene izvore.

Svjetske agencije javljaju različite podatke o broju žrtava. Prema BBC-iju, poginulo je 2700 osoba, dok ih je 2900 teško ozlijeđeno. Reuters, pozivajući se na indonezijsko ministarstvo socijalne skrbi, objavilo je da je poginula 2711 osoba.

Prema informacijama lokalne policije, koje prenosi Reuters, u potresu je smrtno stradalo 2711 osoba.

Kako su bolnice u gradu pretrpane te ne mogu primiti sve ozlijeđene, pomoć im se pruža ispred njih, na parkiralištima ili u obližnjim parkovima. BBC javlja o 2900 ozlijeđenih.

Epicentar potresa jačine 6,2 stupnja po Richteru bio je 20 kilometara jugozapadno od starog kraljevskog grada Jogyakarte koji se nalazi oko 25 kilometara od obale Indijskog oceana i danas je veliko turističko stredište. Seizmolozi u Džakarti tvrde da je epicentar potresa bio u moru.

Nakon što su jutros u panici istrčali iz kreveta, brojno stanovništvo se ne želi vratiti u svoje domove jer se proširio glas da postoji opasnost od tsunamija, iako to službeno nije objavljeno.

Mnoge zgrade u gradu su srušene, ceste su napukle ili su potpuno uništene. Nema električne energije, prekinute su sve komunikacijske veze, zračna luka je zatvorena za promet.

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono izdao je naređenje da vojska pomogne u evakuaciji žrtava.

Uoči potresa, obližnji vulkan Merapi izbacio je oblak plina i pepela, no vulkanolozi kažu da je potres tektonski i da ga nije uzrokovao vulkan. No, postoji mogućnost da se zbog potresa njegove erupcije pojačaju.

Slika Slika Slika Slika

http://www.index.hr/clanak.aspx?id=317746

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 00:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Nekako odmah poslije prvg razornog tsunamija koji se dogodio u Indonenizji, procutao sam jedan tekst u novimama, kako je svojevremeno Nikola Tesla tvrdio da se vjestackim putem mogu izazivati zemljotresi. Da bi to potvrdio, on je prilikom jednog eksperimenta iazvao mali zemljotres u Njujorku, poslije cega mu je zapececena laboratorija.

Kasnije su Rusi nastavili istrazivanja koristeci se njegovim dostignucima, i dosli su do tog stupnja, da mogu po zelji izazivati zemljotrese gdje zele. U besparici su to prdali Japancima, a ovi Amerikancima. Autor teskta se tada pitao, da li se zemljotresi izazivaju vjestacki na odredjenim prostorima, kako bi se smanjio razorni zemljotres na njihovim podrucijima.

Da li je ovo samo nononarska mastarija, ili je sto danas stvarnost?
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 10:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ma to je maštarija. Zemljotresi su uvijek postojali i postojaće. Zemljina kora je veoma dinamična i zemljotresi su posljedica konstantnog naprezanja kore i uspostavljanja ravnoteže. Dakle, zemljotresi uspostavljaju ravnotežu.
Naučnici su došli na ideju spriječe velike zemljotrese tako što će izazivati mnogo malih zemljotresa (i tako malo po malo uspostavljati ravnotežu u Zemljinoj kori). Smišljeno je nekoliko načina izazivanja zemljotresa, ali su jedino Rusi konkretno realizovali mašinu za izazivanje zemljotresa. Danas se ne zna gdje je ta mašina, ali se zna da je u posjedu Amerikanaca.
Problem sa izazivanjem zemljotresa je što je takve eksperimente teško kontrolisati i mogu da dovedu do nepotrebnog uništavanja.
Kažu da je Instambul na nekom rasjedu i da svaki čas može da se desi veliki zemljotres.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 13:07 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Broj mrtvih se popeo na preko 4.900, te 20.000 povrijedjenih. BBC...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 17:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
E jebalo majku, njima se bas ne da tamo... Mi bar sa tim sranjima nemamo problema...za sada 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 22:05 
Veteran
Veteran

Kao sto vidimo, svi ti mali zemljotresi se dogadjaju daleko od Rusije Japana i Amarike. Da li mozda oni na ovaj nacin stite svoja trusna podrucja? Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 22:22 
Veteran
Veteran

zah je napisao:
Kao sto vidimo, svi ti mali zemljotresi se dogadjaju daleko od Rusije Japana i Amarike. Da li mozda oni na ovaj nacin stite svoja trusna podrucja? Pozdrav Zah

Sumnjam.
Zamisli dvije tektonske ploče koje se sudaraju na određenom mjestu na Zemlji. Tu će kad-tad da se desi zemljotres, manji ili veći. Zemljotres na tom mjestu se ne može spriječiti izazivanjem zemljotresa na nekom drugom mjestu, osim npr. u ovakvom primjeru:
ploča B je između ploča A i C;
ploče A i C se primiču i sabijaju ploču B;
izazivanjem zemljotresa na jednom kraju ploče B bi se (pretpostavljam) mogao spriječiti ili ublažiti zemljotres na drugom kraju.
Da li ovakve situacije postoje - ne znam. Možda bi neki geolog znao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 00:20 
Veteran
Veteran

Ja mislim, da postoje snimci trenutng stanja rascjeplina na kopnu i u vodi, i da to sve ima napravljeno u manjoj srazmjeri u laboratorijama, da se onda vrse iskperimenti, naravno laboratorijski, sta bi se desavalo u odredjenim situacijama, a sve ucilju, da bi se izbjegle katastrofalne posledice na odredjenim prostorima ( zna se da postoje predvidjanja najveceg zemljotresa u Los Andjelesu, u kojem ce biti i najvise zrtava).

Onda se mozda, kazem mozda, izazivaju ovakvi manji zemljotresi u kojima ipak stradaju ljudi ali u manjem broju, kako bi se na nekom drugom mjestu sprijecili zemljotresi sa katastrofalnim posledicama. Ali hajde znaj, sta se sve danas radi u svijetu.
Lose sam ovo na brzinu srocio, oprosti.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 09:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...kad kazes da zemljotresi "izbjegavaju" Japan, sjeti se Kobea 1995...totalka rodjache...ali fora je shto su tako dobro organizovani da se kompletna drzava solidarisala sa njima i ponovo ga izgradila...2004 kad sam bio tamo nigdje nije bilo tragova ostecenja...a bio je jedan gadan 2005 u pokrajini Niigata...sto se Rusije tice, ona lezi na podrucju sa niskim rizikom od zemljotresa, izuzev Kamcatke koja je slabo naseljena tako da su velike ljudske zrtve i materijalna razaranja, iskljuceni...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 10:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
Slika

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 10:14 
Veteran
Veteran

Ovaj nedavni niz zemljotresa je krenuo od Turske (takođe mnogo žrtava), preko Avganistana, do Indonezije. Vidi se na slikama linija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 13:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Karta sa epicentrima zemljotresa od 1963. do 1998. godine:
Slika

[url=http://sr.wikipedia.org/wiki/Земљотрес]Wikipedia: Zemljotres[/url]

Broj zrtava se popeo na preko 5.400, a novi zemljotres jutros pogodio indonezijsko podrucje Zapadne Papue... Index.hr

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 23:27 
Veteran
Veteran

Markus, ja nisam pominjao Japan, ja sam kazao " da bi se izbjegle katastrofalne posledice na odredjenim podrucijima".Japan je trusno podricje, Kamcatka takodje, zapadna obala Sjeverne i Juzne Amirije itd, sto se najbolje vidi na prezentiranim kartama.

Mene interesira samo to, da li postoji mogucnost vjestackog izazivanja zenljotresa, ako postoji, ko to radi i sa kojim ciljem. Ako takve mogucnosti postoje, sto bi moglo biti vjerovatno, onda postoji mogucnost i zloupotreba tih mogucnosti na ovaj ili onaj nacin, iz ovih ili onih razloga?
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 23:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
zah je napisao:
Mene interesira samo to, da li postoji mogucnost vjestackog izazivanja zemljotresa

Mislim da je vjerovanje u tako nešto prilično rašireno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 22:50 
Veteran
Veteran

Ja sam veliki skeptik u dobre namjere ljudi. Najbolji primjer je atomska energija i njena zloupotreba. Ako postoji mogucnost vjestackog izazivanja zenljotresa, bojim se da i ovdje ne bude zloupotreba.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kakve ti crne teorije zavjere tripas? Pa da to moze, odavno bi nas neko stres'o do poslednje cigle.

Pozdrav Bik
Pozdrav Bik
Pozdrav Bik
Pozdrav Bik
Pozdrav Bik
Pozdrav Bik
Pozdrav Bik
Pozdrav Bik
Pozdrav Bik
Pozdrav Bik

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 13:57 
Veteran
Veteran

Zavjere sigirno postoje. Pogledaj sta se radi sa crncima u Africi. U S. Africi svaki drugi djecak od 18 godina je sidas. Stalno neki ratovi i medjusobna ubijanja, a onda velike, velike epidemeje, u kojima strada ogroman broj djece. Velik kontinenent, bogat kontinent, ali ne naseljen i siromasan.

Nista se ne radi tako da bude primjetno. Sve je uvijeno, zavijeno, obojeno na ovaj ili onaj nacin, kako se ne bi prepoznalo.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 16:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Buraz, na trenutak sam pomislio da je ono sto si napisao moguce, i momentalno sam dobio zelju za samoubistvom... ali sam onda skontao da bi to stvarno bilo previse da bi bilo istina. jer ako jeste...odo ja negdje drugdje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 17:03 
Veteran
Veteran

Bik je napisao:
Buraz, na trenutak sam pomislio da je ono sto si napisao moguce, i momentalno sam dobio zelju za samoubistvom... ali sam onda skontao da bi to stvarno bilo previse da bi bilo istina. jer ako jeste...odo ja negdje drugdje...

Ne boj se, Biče. Mislim da smo ovdje prilično bezbjedni, jer imamo negativan natalitet. HINT: http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=357919#357919

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 17:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I to sto kazes... polako nestajemo pez pomoci sa strane :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]