banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 08:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Okt 2005, 04:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
...kada niti najljepsi i nauceniji razgovor s djetetom ne uspije ,preostaje , za neke , kazna ,koju roditelji najcesce ostvaruju sibom ,remenom ili kaisem,pa i peckanjem po guzi ili cak pljuskanjem ...

...da li djecu ,u krajnjem slucaju , treba tuci ,jer "siba je izasla iz raja " ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 07:40 
Na zalost priznali mi ili ne djete se nekad treba "oshinuti" po guzi, naravno ako ne pomaze ni rijech ni razgovor ili slichno... e sada je problem kada dijete nema oca tj. kada zivi samo sa majkom od ranijeg djetinjstva. Takva djeca su najcesce razmazena i navikla su da dobiju sve shto pozele jer majka (u vecini slucajeva) nije bash jak autoritet kao shto je otac i ona nema dovoljno "snage" da udari dijete ili da mu kaze ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 09:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
psyborg je napisao:
Na zalost priznali mi ili ne djete se nekad treba "oshinuti" po guzi, naravno ako ne pomaze ni rijech ni razgovor ili slichno... e sada je problem kada dijete nema oca tj. kada zivi samo sa majkom od ranijeg djetinjstva. Takva djeca su najcesce razmazena i navikla su da dobiju sve shto pozele jer majka (u vecini slucajeva) nije bash jak autoritet kao shto je otac i ona nema dovoljno "snage" da udari dijete ili da mu kaze ne.

....za prvi dio si u pravu,a za drugi i te kako grijesis. Ja od cace nikad nisam
batine dobio(cak i kad sam mu,kao klinac rekao da pokojna majka pojede cevape koje ja nisam mogao...ili kad sam dedi-njegovom ocu zabio ekser u butinu...).
Sa druge strane(kad sam se kupao u lokvi) od stare sam dobijao tankom sibom po goloj guzici.
Sto se mene tice,za najmanje batina dodje samo u "ekstremnim situacijama" koje su gor,sagovornici prije mene,vec naveli-s'tim da se treba postovati recept starih baka:da se djeca ne tuku po glavi,no po guzicici...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
hhahaha ekser u guzicu.... :lol: :lol: :lol: :lol:

ahhahahahaaa

Ne kaze se dzaba da je batina iz raja izasla .... ALI IZASLA!! ;) :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Definitivno NE,ni mene nikad niko nije udario,ne znam jeste li imali priliku procitati knjigu "dijete zvano TO"ako niste priocitajte...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 22:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

azdajica-ny je napisao:
Definitivno NE,ni mene nikad niko nije udario,ne znam jeste li imali priliku procitati knjigu "dijete zvano TO"ako niste priocitajte...

...procitano ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 22:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
azdajica-ny je napisao:

Imam tu knjigu vec nekih par mjeseci i jos je nisam procitao... :oops:
btw, imam i drugi dio-neprocitan. :oops:
To mi je uskoro na repertoaru za citanje.

A sto se tice teme, mislim da djecu ne treba tuci. Bolje mu je dati neku kaznu za nesto, ali ne tuci ga. Men' nisu nikad tukli, i ev' vid' kak' sam isp'o. Ne z'am sl'va pisat'... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
"Pa da ti kazem, valja mal', valja. Al ne ko nekad cekicom, vec onako jednu cusku" :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zzz je napisao:
azdajica-ny je napisao:

...procitano ...

moja baka je uvijek govorila da nije pedagoski djecu tuci,da djeca nose traume iz djetinjstva i postaju izopacene licnosti,imala sam prilike raditi s djecom i to su mala neduzna bica ,koje TI licno kao roditelj a tek onda drustvo oblikuje...a poslije te knjige definitivno...NE NE NE

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 00:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Vjecita dilema oko ovoga...
Prvo - "batina je iz raja izasla" jedna od notornih gluposti kojima se u prastaro vrijeme pravdalo nehumano mlacenje djece.. . Batinanje tesko daje rezultata, jer obicno izadje kao proizvod izgubljenog roditeljskog strpeljenja, a to je onda lose... Mislim da ni u jednoj pedagoskoj studiji batinanje djece nije navedeno kao pozitivna vaspitna ili kaznena mjera. Vise sam sklon da povjerujem da djeca od toga mogu samo jos vise da se inate. Moja komsinica i njen muz, na primjer, su nemilice tukli svoju kcerku (koja je kao mala inace bila pravi djavo), ali jedino sto su postigli je to da, prilikom jedne od mnogobrojnih sesija "vaspitavanja putem batina", mala potegne papucu i njome mlatne starog po glavi...
Tesko da se batinama ista postize, jedino ako roditelji ne zele da djecu vaspitavaju u spartanskom duhu, pa da ih batinama ocvrsnu, ali mislim da smo ipak malo civilizoaniji od toga... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 02:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

[quote="Nitro"]Vjecita dilema oko ovoga...
Prvo - "batina je iz raja izasla" jedna od notornih gluposti kojima se u prastaro vrijeme pravdalo nehumano mlacenje djece.. . Batinanje tesko daje

...dobar primjer ...jer djecu prvo treba razumjeti , a da bi ih razumio moras misliti kao oni ,dakle moras biti dijete ...veliko dijete ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 07:40 
hazoous je napisao:
psyborg je napisao:

....za prvi dio si u pravu,a za drugi i te kako grijesis. Ja od cace nikad nisam
batine dobio(cak i kad sam mu,kao klinac rekao da pokojna majka pojede cevape koje ja nisam mogao...ili kad sam dedi-njegovom ocu zabio ekser u butinu...).
Sa druge strane(kad sam se kupao u lokvi) od stare sam dobijao tankom sibom po goloj guzici.
Sto se mene tice,za najmanje batina dodje samo u "ekstremnim situacijama" koje su gor,sagovornici prije mene,vec naveli-s'tim da se treba postovati recept starih baka:da se djeca ne tuku po glavi,no po guzicici...

Drugi dio se odnosi na djecu koja nemaju oca...tako da se ne zbunjujemo, ali kontam kao shto sam napisao da neka vecina je takva (makar neke koje ja znam)....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 11:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
zzz je napisao:
...dobar primjer ...jer djecu prvo treba razumjeti , a da bi ih razumio moras misliti kao oni ,dakle moras biti dijete ...veliko dijete ...

U sustini covjek dok odrasta pamti sve ono sto njegovi roditelji naprave pogresno i zaklinje se da takve greske nece ponoviti sa svojim djetetom, medjutim kad dodje u takvu situaciji uglavnom se istoriaj ponavlja. Znaci jos jedna od stvari koje treba preispitati prije nego se pristupi batinanju. Ako neko vaspitava svoje dijete na takav nacin, zar moze ocekivati da to njegovo isto dijete postupa drukcije sa svojim djetetom, pogotovo sto se djeca tuku dok su jos neoformljeni kao licnosti i sto u tom periodu odrastanja, svaka pogresna rijec moze da ima posljedica, a kamoli nepotrebni udarci... Posebno izdvajam jako nehumane metode, odvodjenja djece u sobu i batinanje kaisom ili sibom. Jako brutalno i neljudski ako mene pitate. Pogotovo batine dobijaju na nehumanosti ako se uzme u obzir da slijedo obicno poslije onogo sto djeca pogresno urade ili naprave. Ako dijete pravi greske ili probleme slucajno, kao sto sam ja za primjer radio (zaista sam razbio veliki broj prozora i lustera, ali uglavnom igrajuci se, dakle slucajno), ne mogu batine biti kazna za slucajnost ili nesrecan slucaj. Ako je s druge strane dijete nemirno i sranja pravi sa namjerom onda batine ne pomazu jer su roditelji vec pogrijesili u samom startu njegovog odgoja i sad koriste batine kao popravnu mjeru, jer su im vaspitne mjere bile pogresne. Znaci greske poticu od roditelja, a ovi ne mogu sami sebe da izbatinaju pa onda djeca nastradaju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

svi smo mi u sustini velika djeca,neki priznaju a neki ne.. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 17:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
azdajica-ny je napisao:

Ma ne, mi smo svi mala djeca ali u velikom (odraslom) tijelu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 22:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Vader je napisao:
azdajica-ny je napisao:

...Vader ...

...usudjujem se upitati kako bi reagirao kada bi negdje u ducanu ,kinu ,ili drugdje vidio da roditelj tuce svoje dijete ...da li bi obranio dijete ,da li bi zvao policiju ,da li bi jednostavno otisao , da li bi plakao ...i sl ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2005, 00:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
zzz je napisao:
Vader je napisao:
azdajica-ny je napisao:

...Vader ...

...usudjujem se upitati kako bi reagirao kada bi negdje u ducanu ,kinu ,ili drugdje vidio da roditelj tuce svoje dijete ...da li bi obranio dijete ,da li bi zvao policiju ,da li bi jednostavno otisao , da li bi plakao ...i sl ...

ja bi reagovao
i to tesko po roditelja
koji maltretira dijete.
ali to sam ja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2005, 02:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ajsmen je napisao:
zzz je napisao:
Vader je napisao:
azdajica-ny je napisao:

ja bi reagovao
i to tesko po roditelja
koji maltretira dijete.
ali to sam ja

... ne bih dozvolio da tuku dijete ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2005, 03:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa vjerovatno bih i ja impulsivno reagovala u fazonu:lako je diejte tuci,sta mislis da tebi neko kicmu malo lomi"

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]