banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 15:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Igrati se Boga..
PostPoslato: 15 Dec 2005, 13:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
Vrhovni sud Sjedinjenih Americkih Drzava je donio zabranu izvrsavanja smrtne kazne nad pociniocima zlocina koji su bili maloljetni u momentu zlocina. Ne bih se upustala u analizu americkog pravosudnog sistema, jer ima i drugih losih, jer ima Vijetnam, Kina, Iran i jos 70 drzava gdje se praktikuje smrtna kazna.

Jednostavno me ta vijest potakla da razmislim i podsjetim se zasto sam protiv smrtne kazne u bilo kojim uslovima, protiv bilo kojeg zlocinca.
- Zato sto mi je nedopustivo hladnokrvno ubistvo ljudskog bica
- Neprihvatljivo mi je da postoje doktori koji su tu da se uvjere da je osoba fizicki zdrava pred ubistvo, da fiksira injekcije u ruku osudjenika i na kraju potvrdi da je izvrsenje uspjesno
- Neprihvatljivo mi je da obrazovani ljudi, pravnici, na osnovu knjiga, zakona i mjeseci rasprava odlucuju "da ga ubijemo ili ne"
- Neprihvatljivo mi je da drzava placa ljude koji za nju ubijaju druge ljude
- Nezamislivo mi je da neko proizvodi i prodaje masine za ubijanje ljudi, a da im je jedini klijent - drzava
- Tesko mi je i zamisliti da izvrsioci kazni idu na posao, obuku svoju radnu odjecu, i namjesto da zavrcu sarafe u lokalnoj fabrici, fiksiraju kaiseve i elektrode na ruke osudjenika, te da tim istim rukama kod kuce pomiluje svoje dijete
- Nepodnosljiva mi je pomisao da drustvo odvede oca porodice na egzekuciju, pomisao da djeca sjede kod kuce, gledaju u sat i kazu "evo, sad su ga ubili" i da poslije toga budu odgovorni clanovi drustva, postovaoci i cuvari sistema
- Od svega mi je najstrasnija pomisao da ce otrovni gas ubiti nevino stvorenje, zrtvu sudske greske

Ne znam dal je neko procitao jednu od pripovjetki Miljenka Jergovica iz "Insallah Madonna, Insallah" (ne mogu se sjetiti tacnog naslova) koja govori bas o egzekuciji nevinog zatvorenika i covjeku koji je pola radnog vijeka proveo izvrsavajuci smrtne kazne. Scena ide otprilike ovako: osudjenika izvedu pred streljacki vod, njih desetak, od kojih samo trojica imaju prave metke, ostali corke. Izricito im je naredjeno da pucaju u grudi, no jedan od onih sa pravim kursumom i iz zadovoljstva puca osudjeniku u glavu..

Jedina stvar preko koje bih presla bi bila egzekucija pedofila..

Dali ste i u kojim slucajevima za smrtnu kaznu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 15:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2005, 09:39
Apsolutno podržavam smrtnu kaznu. Nije moje da bilo kome sudim ali

- Kažu u novinama :mad: dobio par godina jer je ubio oca, majku, ženu, djete u momentu rastrojstva, pojanstva i sl. - Ubiti ga istog momenta,

- Silovao djete, curu itd, ubiti istog trena,

- Pedofile i pedere ubiti istog trena kao bolesnike koje je nemoguće izlječiti;

- Slično je i sa osvjedočenim narkomanima a još sličnije sa narko dilerima.

- Kažu na dnevniku :mad: direktor, političar pronevjerio javnu imovinu - odmah glavu na panj,

- Doktor pogrešno lječio pa usmrtio pacijenta zbog nehata - ubiti,

itd, itd,

Sve njih treba na banderu ispred Boske ili uza zid pa bi bilo demokratije do bola.

Kao što to rade kinezi, streljati pa porodici poslati račun za metak.

Evo par primjera:
Ljetos sin od druga prevrne ormar za cipele (cipelar) na sebe i slomi butnu kost. Djete prime na hirurgiju i ostave u bolnici ali sutradan se djetetu pogorša stanje i doktori posumnjaju da ga je cipelar još negdje udario i da ima unutrašnje krvarenje ali nisu sigurni jer nemogu da urade pregled nekim uređajem koji je pokvaren na njihovom odjelu. Život djeteta je doveden u opasnost. Međutim poslije dva dana ode drugar kod načelnika uvali mu 100 EUR i ovaj odmah djete odvede na susjedni odjel uradi sve pretrage i rješi problem.

Hvala načelniku ali bi mu ja dao metak u čelo a ako ne njemu onda njegovom djetetu mamu mu jebem.

Kao što sam pisao meni oduzmu auto jer je odjava iz Italije falš. Problem je u tome što kada su ukradene te odjave i saobraćajne njihovi brojevi stavljeni na interpolovu listu 2002 god. U tom momentu vlasti naše nam drage države donose odluku o carinskom popustu od 40% za uvoz auta iz Italije. Iako je zadatak RUC da izvrše provjeru i kontrolu i sprječe kriminal oni izdju rješenje o carini i ja registrujem auto, platim porez i carinu i nakon 14 mjeseci dolaze ljudi iz mupa i kažu to su falš papiri.

Za ovo treba streljati i predsjednika i premijera i ministre policije, pravde, direktore RUC-a, carinike i pri tome dodati po još par članova porodice da se neki poslije njih nebi usudili ponoviti isto.

Mislim da sam bio jasan i detaljan

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 18:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Definitivno ZA smrtnu kaznu. Milion razloga, nikson je naveo samo neke. Ljudi koji su executed nisu ljudi, prestali su to da budu onog casa kada su pocinili zlocin... zasto ih zaliti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 19:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Protiv.

Prvo što ljudi misle da je time nešto riješeno. A nije, smrtna kazna ne doprinosi smanjenju stope teških zločina. Prosto nema smisla.

Drugo, zato što smatram da se ne može gomili ljudi dodijeliti pravo da smaknu nekoga. To prosto vapi za greškama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ja bih takve navela da se sami ubiju :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Veoma tesko pitanje,mogao si staviti i glaszacku opciju,za i protiv.
U nekim slucajevima opravdavam,u nekima ne.Samo,tesko je razgraniciti ono sto je 100% za smrtnu kaznu,a sta ipak nije.Tu ima jos i problem nevino osudjenih i pogubljenih.I jos nesto,kako je onim ljudima koji vrse pogubljenja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ja sam davno postavila ovu temu, ali je zasad zakljucana...
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=1 ... rtna+kazna

Ja licno nisam za smrtnu kaznu. Nakon sto sam gledala film sa Sean Pennom "Dead Man Walking", definitivno nisam za smrtnu kaznu. Nisam za bilo kakvo ubistvo. Nema opravdanog - neopravdanog ubistva. Ubistvo je zlocin, u svakom slucaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 01:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 23 Dec 2008, 10:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 09:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Kao što sam napisao definitivno sam za smrtnu kaznu ali zaista smatram da je teško igrati se boga i preuzeti na sebe odgovornost za osuđivanje nekoga na smrtnu kaznu.

Opet je riječ o zakonima koji moraju biti jasno definisani ko i u kojim situacijama može, treba i mora biti osuđen na smrtnu kaznu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 14:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
Dust je napisao:
Definitivno ZA smrtnu kaznu. Milion razloga, nikson je naveo samo neke. Ljudi koji su executed nisu ljudi, prestali su to da budu onog casa kada su pocinili zlocin... zasto ih zaliti?

hi bonicka :D

sta u slucajevima, kao sto se cesto desava u USA, kad nema dovoljno dokaza, pa ga ipak osude? Kako znati dal' si stvarno ubicu kaznio? Dal' mislis da je to nacin smanjiti zlocine? Ko povlaci pouku iz egzekucije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 14:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
nipošto smrtna kazna. alternativa je uvijek i morala bi da bude doživotna robija, pa nek trune u zatvoru.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 15:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 23 Dec 2008, 10:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 16:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ma smrtna kazna je zakon ali problrm je u tome što na takvu kaznu budu osuđeni oni koji je manje zaslužuju od onih koji sude i koje vrlo vjerovatno svi mi dižemo u nebesa i hvalimo itd.

Primjer su političari svih vrsta i iz svih zemalja. Koliko ljudi samo pati i ispašta zbog neke njihove blesave odluke koju je donio da bi se odužio nekom glavonji koji ga je podržao.

Po meni Karadžića treba osuditi na smrtnu kaznu jer zbog njegovih igara je par hiljada ljudi stradalo u visokoj Krajini.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]