banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 23:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2002, 17:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Dakle, sta mislite mladi....otici sa podrucja RS i BIH ili ostati ovdje?
Da li smatrate da ovde ima buducnosti za vas, da s e zivi i radi?
Znam da mnogo "forumasa" pis e iz inostranstva , da su bas otisli sa ovih prostora u potrazi z a boljim,kvalitetnijim zivotom.

Kakva su vasa iskustva, da li ste ispunili svoja ocekivanja?
Sta bi eventualno savjetovali mladima u RS??
pisite:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2002, 18:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dobra tema :smile:

I ja bih htio da ovi koji su "vani" kažu kako im je, koliko su tamo, kakvi su ljudi i odnosi među ljudima i slično.
Što reče Rosy da li ste ispunili svoja očekivanja? Ali iskreno :smile:
Teče li "med i mlijeko"?

Iz više izvora sam čuo da je ekonomska i opšta situacija u "razvijenim" zemljama zadnjih godina jako opala, pri tom najviše mislim na Zapadnu Evropu ali i Sjevernu a mislim da sam slično čuo i za Kanadu. Ako neko ima iz USA neka objektivno napiše kako stvari tamo stoje.

Pored toga sistem života i rada (odnos radnog i slobodnog vremena itd.) u "razvijenim" zemljama Zapadne Evrope i sjevernoameričkog kontinenta mi se ne sviđa, dosta je nezgodan pa čak u dobroj mjeri i nezdrav a i to treba uzeti u obzir pri planiranju eventualnog odlaska.

Toliko za početak a kasnije ću pisati sa moje duhovno-filozofske strane o ovom pitanju (moram bar malo :grin:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2002, 18:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Licno mislim da niko ne ocekuje da mu bilo gdje teku med i mlijeko,ali ocekuju da ce 'tamo negdje' moci zivjeti od svog rada,sto ovdje ne mogu ni pod razno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2002, 18:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Ja sam otisao van YU (isto je to kao i RS i BiH)...
Zato sto zelim da zaradim nesto od svog posla...
Da kupim auto, da ne zavisim od roditelja.
Da zivim svoj zivot i da imam dovoljno za mene, ne preterani luksuz, ali dovoljno.

eto...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2002, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Par ljudi koje ja znam,a otisli su vani,nemaju uopste lose radno vrijeme.Pogotovo ne nezgodno i nezdravo.
Npr. cura iz moje srednje skole,koja zivi u SAD,radi 5 dana po 8 sati,a subotom i nedeljom je slobodna.
Kod nas se uglavnom radi svih 7 dana u sedmici,nemas socijalno,nemas penziono,a plata je smijesna.To je ono sto nije zdravo nikako. :grin:

Ne mislim da ovdje imam buducnost,bar ne normalnu (o svijetloj buducnsti da i ne govorim,ipak ovo nije humor :grin: ) ,ali nemam mogucnost izbora.Ja volim svoj grad,ja volim ove ljude i voljela bih da ova zemlja napravi bar jedan korak naprijed,ali ma koliki ja optimista bila,to je nerealno za ocekivati.

Sto se forumasa tice,mnogi su,pretpostavljam,otisli jer su bili primorani,ali su se snasli i sasvim sigurno znaju da im je tamo,sto se tice zivotnih uslova i buducnosti,mnogo bolje.Vjerovatno vole doci ovdje,fino im je dok su tu,ali oni dolaze samo na odmor i u novcaniku imaju 'stranu' platu.
Vjerujem da,kad bi morali birati : vratiti se i ostati ovdje i raditi za bijedne pare,prezivljavati ili biti tamo gdje su i zivjeti taj zivot,da bi se,uprkos nostalgiji,svi odlucili ostati gdje su.

Oni se mogu vratiti sada,ali niko se ne vraca (sem posjeta,trajno niko ne ostaje od mladih).Ja mislim da to govori dovoljno samo za sebe!

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: ventilator dana 01.06.2002. 20:12 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2002, 19:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da,kao sto je Medolino napisao,on ne ocekuje med i mlijeko,kao ni vecina onih koji odlaze.Oni ocekuju da mogu samostalno da zive od svoga rada,da obezbjede sebi normalnu buducnost,ne raskos.
Ovdje ima puno mladih ljudi koji imaju posao od danas do sutra.
Kako ti ljudi da se odluce na brak sa takvim primanjima?
Gdje da zive,ako se i odluce?
Znate li kolika je kirija za jednosoban stan (npr.),a kolika je prosjecna plata ovdje?
Radi se kod privatnika i ako recimo rijese vec navedene probleme(zive sa njegovima ili njenima u zajednickom kucanstvu,sto je nerijetko i uzrok mnogih razvoda kod nas),sta kad ona zatrudni?Gazda ce joj dati trudnicko bolovanje?Kako da ne.Dakle kad im je novac najpotrebniji ostace na jednoj plati (njegovoj) i to dok i on ne dobije otkaz jer privatnici bas i nisu ludi za radnicima koje sustizu godine.
Vani bar mozes zivjeti od svoga rada,platiti stan,hranu,racune,imati posao gdje te ne moze "lola" sa 4 razreda osnovne skole,koji se napljackao u ratu,svercovao,krao,otpustiti kad se njemu digne k*rac.U svakom slucaju imas socijalu dok ne nadjes posao.
Ovdje,posto su na vlasti najveci kriminalci,nema reda ni zakona,pa se tako ne placa ni porez,nema se odakle pomagati ugrozeno stanovnistvo,niko ne stiti prava radnika koji mjesecima rade,a ne dobijaju plate,dok njihovi direktori pokradose sve iz firme i nikome ne odgovaraju za to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2002, 19:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
kasnije cu napisem velik odgovor:).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2002, 09:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
Mislim da je ova tema bila vec jednom ali nije uspjesno okoncana posto je bilo mnogo "prepucavanja" a vjerujem i neistine ( neskromnih hvalisanja itd ). Rosy je i pitala kako zive forumasi koji su van i vidim samo se Medo javio a on i nije tako dugo van kao ni ja , ali pokusacu da odgovorim na neka pitanja.
Nisam otisla jer sam morala.. otisla sam 2000-te jer mi je bilo dosta BL , istih ljudi , istih nepravdi , mitova , potplacivanja, "mahalske " carsije gdje se svako zna i gdje svako gleda ko ce kome da "smjesti". Imala sam sansu otici u Njemacku i odlucila sam to prihvatiti ( doduse tad sam mislila da idem na privremeno, a ne da cu ostati citav zivot :) ). Sad sam vec 3,5 god ovdje i super mi je. Dok sam bila u Bl pokusavala sam na sve moguce nacine da se zaposlim u zdravstvu sto je tad bilo nemoguce ( da li se sad stanje ista poboljsalo?? ). Svi su ocekivali da ih "podmazem" , a meni nije padalo na pamet da idem tom linijom. prijavljivala sam se na svaki konkurs koji je izlazio i naravno nikad nista. Inace kao pedijatrijska ses. pokusala sam i na hirurgiji gdje mi je odgovor bio .. "niste opsti smjer" ... dok znam za masu cura koje rade na ped. a nisu taj smjer... Da ne duzim pricu ovdje sa tom diplomom mogu da zaradim sasvim ok ... radno vrijeme nije nista "nezdravije" od onoga u BL ( kao sto rece Vader ). Ako cemo biti iskreni mislim da bi svako kome bi se pruzila sansa otisao iz nasih prostora i ne mogu da ruzumijem one koji kazu da im je tu super. Ako se zivot svodi samo na izlaske , pijancenje i ispijanje kafica onda je naravno BL ideal , ali ako neko zeli postati covjek i ne ovisiti o nikome onda je na zapadu sasvim ok.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2002, 10:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Zivot u inostranstvu - definitivno mac sa dvije ostrice.

Moji roditelji su se daleko prije rata odlucili za taj korak i to iz ekonomskih razloga.
Sta da vam kazem, oni koji zive u domovini, sanjaju o inostranstvu, a one koji zive u inostranstvu vuce nostalgija za rodnim krajem.

Nikad necu zaboraviti, bilo je to davne 1986. god. na Jadranu. U komsiluku su boravile dvije sestre Banjalucanke, koje su tad zivjele u Hamburgu. Imale su strasno mnogo garderobe, kozmetike... ali su uvijek govorile kako bi se svega toga odrekle, kad bi mogle zivjeti u Banjaluci. Te rijeci su mi tek mnogo godina kasnije postale jasne.
Moj rodjak je nedano boravio kod svoje sestre u Njemackoj. Jedva je izdrzao tri sedmice, na kraju je rekao:"Idem ja kuci da sa svojim kumom popijem pice u kaficu."
Time zelim da vam docaram da na Zapadu covjek ne mora da razmislja o nekim egzistencijalnim stvarima (stan, hrana, auto, godisnji odmor) pod uslovom da ekonomicno upravlja svojim primanjima. Ono sto je za mene postao luksuz je - SLOBODNO VRIJEME!
Radni dan traje u prosjeku 10, 11, ponekad i 12 sati, tako da je tad skoro nemoguce posvetiti se prijateljima, hobiju, sportu...
Ono sto definitvno nedostaje je spontanost, prijatelji rade npr. nocne smjene, konobarisu dodatno vikendom, odlaze na poslovna putovanja... tako da si (zalosno, ali istinito) primoran da "ugovaras" privatne termine. Svakodnevnica je pracena stresnim situacijama, permanentom neispavanoscu, u sustini se stalno trci za vremenom!
Onaj ko zeli da ostvari nekakvu karijeru mora biti spreman na mnoga odricanja, poslodavac ocekuje 150% anganzman, prekovremeni rad itd.
Mozda ja ne predstavljam vecinu, jer sam u malo odgovornijoj poziciji, ali vjerujem da mnogi "gastarbajteri" osjecaju slicno.
Ono sto svi moraju imati u vidu je cinjenica da ljudi, koji dolaze kuci na odmor u veoma kratkom vremenskom roku potrose 10 puta vise od uobicajenog, sto znaci da rintaju i rade cijele godine, da bi onda 3-4 sedmice kod kuce davali i kapom i sakom.
S druge strane je sistem na Zapadu ipak jos koliko-toliko u funkciji, zdravsto/skolstvo je OK, korupcija se drzi jos u granicama, mada i tu tedencija ide prema losem.
Da rezimiram (vise za sebe), finansijska sigurnost i neovisnost je na Zapadu neuporedivo bolja, ali ono duhovno zadovoljstvo je visoka cijena, koju svako mora da plati.
Ipak, (cini mi se da je Venti spomenula kako joj ne preostaje nista drugo nego da zivi u BL), svako bi trebao imati slobodu izbora i individualno odrediti prioritete u svom zivotu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2002, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Navela bih odlomak iz jednog pisma.
Pismo nije meni napisano i ja ne poznajem osobu koja ga je pisala.Igrom slucaja je zavrsilo u mojim rukama,ima 8 stranica na kojima osoba koja je otisla prije 7 godina iz Banjaluke opisuje svoj zivot prijatelju.Veoma jednostavno i dirljivo pisano.Udata je i ima dvoje djece.
Svjesna sam da nije fino sto sam ga i procitala,a pogotovo sto ga prenosim na forume,ali sta cu:
"Kupila sam kucu i auto i imam sve sto tamo nisam smjela ni zamisliti zato nemoj me kriviti sto ni ne pomisljam o povratku.Ovdje imam sve a kako da objasnim djeci ako se vratim zasto nemogu da im kupim cokoladu ili bananu.Mene je ta nostalgija skroz prosla voljela bih vidjeti par ljudi i grad ali to je sve."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2002, 20:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
Jack ja se sa tobom ne bih slozila ... ne moraju svi da rade vecinu dana i da se pate i da crnce da bi imali pristojan zivot. I to trosenje preko urlauba, jednim dijelom si u pravu ali nisu svi takvi ima ih koji su sasvim ok... mada moram da priznam da znam jednu zensku ovdje kod mene.. zive bukvalno u 4 kvadrata i stedi gdje stigne da bi dole isla i provodila se , sto je meni odvartno i nezamislivo. Ali sve je to mnogo relevantno da bi se o tome pricalo. Najbolje je da svako iz licnog iskustva govori.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2002, 21:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

banjalučanka

Citiraj:
mislim da bi svako kome bi se pruzila sansa otisao iz nasih prostora

Ja ne bih, nema šanse, ma ni da mi plate

Citiraj:
ne mogu da razumijem one koji kazu da im je tu super

:)

Citiraj:
Ako se zivot svodi samo na izlaske , pijancenje i ispijanje kafica onda je naravno BL ideal

Ja sam sušta suprotnost od osobe kojoj se život svodi na izlaske, pijančenja i ispijanje kafica a opet mi je BL ideal i to na kvadrat. Ne zato što je u bitanju "domaći" grad već zato što je u pitanju baš BL i to ne zato što sam tu rođen i odrastao već zato što BL...nije važno :)

Citiraj:
ali ako neko zeli postati covjek i ne ovisiti o nikome onda je na zapadu sasvim ok

Šta znači postati čovjek i ne ovisiti o nikome?

Jack

Citiraj:
Moj rodjak je nedano boravio kod svoje sestre u Njemackoj. Jedva je izdrzao tri sedmice

Čuo sam i ja ovakvih priča, moj jedan dalji rođak je išao u Kanadu samo u posjetu nekome i jedva je dočekao da se vrati :)

Citiraj:
Ono sto je za mene postao luksuz je - SLOBODNO VRIJEME!
Radni dan traje u prosjeku 10, 11, ponekad i 12 sati, tako da je tad skoro nemoguce posvetiti se prijateljima, hobiju, sportu...

E to je to. Ja svoje slobodno vrijeme ne bih mijenjao ni za kakve eure, dolare.
Ono što radim u slobodno vrijeme je vrijednije od onoga što radim u ne-slobodno vrijeme.

Citiraj:
Svakodnevnica je pracena stresnim situacijama, permanentom neispavanoscu, u sustini se stalno trci za vremenom!

Ovo je velika istina i savršeno oslikava život na "razvijenom" zapadu. I da, to je nezdravo.

Citiraj:
duhovno zadovoljstvo je visoka cijena, koju svako mora da plati

To je cijena koju ja ne bih mogao da platim :)
Pored toga zašto bih mijenjao bolje za lošije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 10:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
[quote="banjalucanka"]Jack ja se sa tobom ne bih slozila ... ne moraju svi da rade vecinu dana i da se pate i da crnce da bi imali pristojan zivot.[/quote]
Banjalucanko, ne znam u kakvoj si ti poziciji, ako se ne varam, trenutno ionako pravis pauzu :wink: , ali mozda je moja greska taj zavrsen fakultet. Drustvo ocekuje odredjeno ponasanje, zar mislis da bi ijedan poslodavac u meni vidio nekakav potencijal kad bih rekla da zelim da radim samo 3-4 dana u sedmici ili da se drzim regularnog radnog vremena od 8 sati? Za 6 mjeseci bi svako ispirio iz firme, mada se nikad ne bi konkretno naveo bas taj razlog, ali realitet je zaista takav!

Vader, zavidim ti (pomalo) na tako divnom osjecaju koje gajis prema svom rodnom gradu i taj untrasnji mir, kojeg si nasao za sebe, to bogatstvo je neopisivo!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 13:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Uhm ..cesto diskutujem na ovu temu&#8230;i vrlo cesto se iznesu upravo ovakva shvatanja....podijeljenja.
Znam xy primjera koji su otisli u inostranstvo, i od prijatelja i bliske rodbine i mladjih i starijih....

Nesumnjivo je da zivot na zapadu pruza mnogo vece mogucnosti za zaradu, a samim tim obogucuje ...omogucava sadrzajniji zivot u materijalnom smislu, ne mora se npr. razmisljati o nekim zivotnim pitanjima, vrlo lako se moz e priustiti dobar auto, kuca, izlasci, putovanja itd.
Medjutim ovo to je Jack pricala shvatam&#8230; a I Vader.. I moram reci da se slazem sa Vaderom djelimicno ovaj put:)

Mislim da sve te stvari materijalne daju covjeku samo kratkotrrajan osjecaj zadovoljsva,tj zadovolje one trenutne potrebe, npr. Padne ti na pamet da negdje odes I uzmes lovu u dzep i hajmo na Palma de Majorcu npr. Znam takve slucajeve&#8230;medjutim nije sve u materijalnom.
Tacno je da takve stvari prijaju covjeku, napunis baterije ali zato sve ostale dane u godini kad nisi na tom odmoru kratkotrajnom ti crncis , uvijek ti fali slobodnog vremena, ne mozes se posvetiti nekim svojim dubljim potrebama, svojoj porodici, procitati knjigu, prosetati navece,sastati se sa prijateljima, itd&#8230;

Recimo mnogobrojne evropske prestolnice su navece od 22 sata potpuno prazne radnim danima??? Zasto?-pa zato sto svi ustaju rano, rade,nema se vremena , za setnju i spartanje gradom. To je donekle dobro ali zar vrijedi da s e odreknemo u zivotu svih stvari zarad dobre plate....a da propustis sva ona duhovna bogatstva, iskusenja, nadopune..ma zivot je prekratak da bi stalno radio i gledao kako da zaradis vise...
Necu da kazem da ne treba raditi I da treba plandovati sjediti po kaficima i blejiti u prazno..NE..to mrzim... ali onaj ko radi moze I ovde da crnci I da zaradi solidno ne tako kao na zapadu ali ko je vrijedan i snalazi se moze&#8230;

Zatim, ja gdje god sam bila vani-(doduse nisam previs e putovala ali planiram uskoro malo vise:) ..i fino mi je zaista bilo, volim putovanja, ali gdje god udjes ti s e osjecas strancem, svi te tako gledaju, po meni je zato bolje crnciti u svojoj zemlji, biti svoj na svome,ali imati siroke vidike i putovati uzimati od razvijenih zemalja ono najbolje, iskustva , znanje, usavrsavanje,ucenje jezika i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 13:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Mislim da ce u bilo kojoj zemlji poslodavac uvijek prije zaposliti svoj gradjanina nego bilo kog stranca bez obzira koliko dobar radink bio. Iako zaposli stranca on mora prvo da se dokaze da bih kasnije eventualno dobio polozaj sa svojom strukom.
Evo vidim pominje se zdravstvo..to je bas karakteristicno, znam dosta slucajeva...

U zemljama zapadne Evrope med. sestre uglavnom dobijaju posao u struci jer je trazen taj profil ali ljekari...uffff....da bi verifikovao diplomu treba godina i godina..ucenja i polaganja razlike ispita...da bi negdje radio ljekarske poslove.
Znam vrlo poznate strucnjake..ljekare&#8230; iz BL koji su npr. otisli u USA i iako je covjek bio specijalista, primarijus ..morao je prvo da radi kad rendgen-tehnicar(a poznato je kako je raditi na rendgenu) d a bi tek kasnije dobio priliku da radi na verifikaciji svoje diplome i da polaze ispite...
Takodje. Dr-ice rade kao uciteljice, nastavnice...a tek aksnije dobiajjau sansu da uce i polazu ispite.

Dakle, zar vrijedi se patiti i raditi ispod svog nekog nivoa, nize poslove,ponistiti sve ono stoo si radio i ucio,preci preko ljubavi prema tom svom pozivu ...zarad nekog materijalnog bogatstva i da si pritom duhovno prazan, otudjen od sebe, a daleko od svoje zemlje...
Nesumnjivo je da inostranstvo pruza veliku sansu mladima za obrazovanjem, to podrzavam , mada je za strane studente vrlo skupo i nemoguce prisutiti mnogima, ali definitivan odlazak negdje i planiranje zivota u bilo kojoj zemji ja licno ne podrzavam. Daleko od rodnog grada, rodbine,prijatelja, daleko od svih onih stvari koje su te okruzivivale, uz koje si odrastao,to je za mene otudjenje od svoje licnosti gubitak duha...sto niakkvo materijano bogatstvo ne moze da nadoknadi.

No dobro , svako ima svoje misljenja i postujem ..onaj ko se snasao vani svaka mu cast..ko moze da uskladi rad,porodicu, ljubav, zdravlje,bogatstvo i da pri tom ima slobodnog vremena za svoju licnost u duhovnom smislu to je super..ali mislim da su takvi dosta rijetki.

Tu se sada povlaci i pitanje sta covjeka cini srecnim i zadovoljnim.Pa da bi bio potpuno zadovoljan nesumnjivo da ti treba materijalo..ne mozoes da gladan budes i da si ako srecan..to je glupost...bitan je znaci i taj ekonomki momenat ali ne toliko koliko je vazno npr. duhovno bogatstvo.
Toliko :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 15:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Rosy je napisao:
I moram reci da se slazem sa Vaderom djelimicno ovaj put :)

Ma nije moguće :o
:D

Citiraj:
bitan je znaci i taj ekonomki momenat ali ne toliko koliko je vazno npr. duhovno bogatstvo

Slažem se sa svim što je Rosy napisala kao i sa ovim lijepo napisanim zaključkom

Citiraj:
Tu se sada povlaci i pitanje sta covjeka cini srecnim i zadovoljnim

E ovo je dobro pitanje. To je individualno ali i ta sreća i zadovoljstvo mogu biti varljivi jer kratko traju i što je najvažnije ne ispunjavaju nas. Meni se dešavalo da radim nešto što u suštini volim (igram igre na računaru) i što sam nekad još i više volio i po čitav dan sam to radio ali nakon par takvih dana iako sam osjećao neku površnu sreću osjećao sam i neku stvarnu prazninu unutar sebe koja se ne može opisati, jedino me možete shvatiti ako ste doživjeli isto. Ja sam to uspješno "liječio" vraćajući se mojim svetim spisima i duhovnom radu. Ne želim da vas navlačim na duhovni rad već samo kažem kako je meni bilo.

A ako ćete mi dozvoliti reći ću da te kratkotrajne i površne sreće i zadovoljstva nisu prave tj. nisu nešto čemu treba težiti. Uopšte ne kažem da ne treba ići na Palma de Majorcu, ne kažem da ne treba raditi ono što nas čini sretnim a što nije strogo duhovno već mislim da treba svemu što radimo prići ispravnim pristupom i u pravoj mjeri. Npr. igranje igara nije neispunjavajuće i loše već je problem što sam ja to radio po čitav dan i pri tom zanemario duhovnost.

Vjerujem da se svemu može prići na zdrav, dobar, produhovljen način i u pravoj mjeri i onda će nas to ispunjavati.

Kad čovjek osjeti unutar sebe da ga nešto što radi ne ispunjava to je onda alarm, to je očit znak da nešto nije u redu i da nešto treba mijenjati.

Svakakve dobre imulse i savjete dobijamo unutar nas samo se trebamo naučiti da ih raspoznajemo, razumijemo i onda poslušamo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 17:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne zelim da se ovaj moj komentar shvati licno.Nije uperen ni protiv koga.To je moje misljenje o stanju (iliti sranju) u ovom gradu.

Hah,gradovi su prazni radnim danom.Ma nemoj.
Pa da ne bi trebali ko nasi zivjeti?35 godina,a jos zive kod staraca i na njihovoj grbaci.Klate muda po parkicu.E jeste i neki zivot,mozda za degenerika.
Ima i dosta ljudi koji bi da rade,ali ne mogu naci posao.Pa onda sa drugom izadju na kafu ne bi li prekratili vrijeme i skrenuli misli sa svoje muke.
Meni nije cilj u zivotu da sjedim u kaficu i trosim mamine i tatine pare.Hocu da ja mogu da zaradim dovoljno da zivim samostalno i da mogu izaci na kafu.Nemoj mi reci (bilo ko) da toga vani nema.
Cinjenica je da ne mogu zaraditi dovoljno za to radeci 2-3 sata dnevno,kasneci na posao jer sam se prethodnu noc 'veselila',da ne radim cijeli januar (kao kod nas sto se radi,odnosno ne radi),da se izlazi sa posla ko kad hoce i zbog svake sitnice...
Zelim da radim posteno,ali i da me plate posteno!To ovdje nije moguce.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 17:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ovdje ima ljudi koji nemaju sta da jedu.
Bas im je drago sto ne trose dragocjeno vrijeme na dorucak,rucak i veceru,vec mogu duhovno da se uzdizu.Uzdizu se duhovno toliko da i fizicki pocnu da lice na duhove sa svojih 20-tak kila.
Kad imas novca da zadovoljis egzistencijalne potrebe,ne moras da brines o tome,onda imas vremena i za duhovno uzdizanje,ako to zelis.
Ko mora da brine o tome sta ce sutra dati djetetu da jede i hoce li imati sta da mu da,taj bas i ne misli o duhovnom uzdizanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 17:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I ne rade svi vani 24 sata dnevno.
Ako neko ima ambicija i zeli biti direktor,onda mora i da radi.Kod njih ljudi na odgovornim mjestima rade,za razliku od nasih.Nasi sa firmom imaju samo jednu zajednicku stvar,a to je kasa firme iz koje grabe ko ludi.
Ko se zadovoljava prosjecnim radnim mjestom ima normalan radni dan.I u slobodno vrijeme ima dovoljno novca koji je sam zaradio da ga trosi.Normalno da ne moze svako da si priusti avion,ali za prosjecna ljudska zadovoljstva svako moze da zaradi.
Ako je vani svima tako lose,ko ih to sprjecava da se vrate?NIKO!!!Zasto se onda ne vracaju?
Odgovor svi dobro znamo.
Zasto se zavaravamo da nam je ovdje super?Od toga nam nece biti bolje!
Kad shvatimo koliko nam je ovdje lose i sta sve nemamo,onda cemo se valjda i pokrenuti i napraviti neku promjenu.Do tada cemo zivjeti u iluziji i zatvorenih ociju,kao nojevi sa glavom u pijesku!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 17:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sto se tice diploma...
Svi mi znamo da se kod nas sve moze kupiti!Tako se isto kupuju i prodaju ispiti ljudima koji ne mogu ili ne zele da nauce nesto,pa i diplome onima koji nisu ni prisli fakultetu.
Nase diplome ne vaze,jer ih mi sami obezvrijedjujemo.
Medolino je postavio topic o kupljenoj diplomi DOKTORA!!!Taj covjek je odlucivao o ljudskim zivotima!Kako neko da nam vjeruje da imamo skolovan kadar kad se ovakve stvari dogadjaju?
Kad dignemo skolstvo na odgovarajuci nivo i kad ne bude mogao svaki kreten prodati vola i kupiti sinu diplomu doktora,onda ce i svijet uvazavati nase diplome.
I razmislite samo o nekim "visim" skolama iz Gradiske (visa ekonomska ili poslovna,ne mogu se sjetiti tacno) i sl. mjesta.Tamo su se diplome prodavale i za kacu sira.Zalosno,ali istinito!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]