Vecernji list Zagreb, 06.08.05.godine
EKSKLUZIVNO
Rumsfeld Sadamu nudio pogodbu za mir
Autor Hassan Haidar Diab
Velika akcija koju su pokrenule američke snage u pokrajini Ambar, nakon što je u iračkom ratu poginulo oko 1600 američkih vojnika, nije dala željene rezultate. Cilj te akcije bio je neutraliziranje iračkog pokreta otpora i pobunjenika u sunitskom trokutu, u kojem većinom žive pristaše Sadama Huseina, pripadnici BAS partije, Revolucionarne garde i Sadamove kamikaze.p> Unatoč tome što se u medijima najviše spominje ime Abu Musaba Al-Zarqawija i Al-Qaide, američkim vojim snagama najveći i najžešći otpor pružaju upravo Sadamovi pristaše.
U vrijeme vladavine Sadama Huseina, samo u BAS partiji, čiji je on bio predsjednik, bilo je učlanjeno više od sedam milijuna pristaša, a članom te partije postajalo se tek nakon temeljitih provjera odanosti Sadamu Huseinu.
Kad su Amerikanci shvatili da vojnim putem ne mogu ostvariti željene ciljeve, počeli su mijenjati taktiku i kontaktirati s vođama različitih skupina i pobunjenika u Iraku. U nastojanju da pod svaku cijenu postignu rezultate, otišli su toliko daleko da su kontaktirali i s bivšim iračkim diktatorom Sadamom Huseinom. Ministar obrane SAD-a Donald Rumsfeld u tajnosti se sastao sa Sadamom Huseinom, u prisutnosti Sadamova odvjetnika Khalila Al Dalimija.
Transkript toga razgovora, koji posjeduje odvjetnik Sadama Huseina Khalil Al Dalimi, Večernji list ekskluzivno prenosi u cijelosti. Sastanak je održan u strogo čuvanom zatvoru u blizini zračne luke u Bagdadu.
Više od sat vremena odvijao se dramatičan razgovor ministra obrane SAD-a Donalda Rumsfelda i bivšeg diktatora Sadama Huseina. Donald Rumsfeld ušao je prostoriju u kojoj je bio Sadam Husein i hladno ga je pozdravio, ne pruživši mu ruku. Unatoč okruženju i situaciji u kojoj se nalazi, Sadam Husein držao se diktatorski.
Hladnokrvan i drzak
Na Rumsfeldov pozdrav kimnuo je glavom. Djelovao je hladnokrvno i pomalo drsko. Bez imalo sustezanja i okolišanja, u više nego napetoj situaciji, Rumsfeld je započeo razgovor:
-Došao sam razgovarati s tobom ne bismo li zajedno riješili nastalu situaciju u Iraku. Već smo kontaktirali s tvojim saveznicima i pristašama, izvan i unutar Iraka. Ne čekajući da Rumsfeld završi govor, Sadam ga je ljutito prekinuo:
-Što vi hoćete od mene? Pa vi ste okupirali Irak i svrgnuli me s vlasti, i to bez rezolucije Ujedinjenih naroda! Počinili ste zločin kakav nije viđen u povijesti!
Na Sadamove povišene tonove Rumsfeld je odgovorio: Nećemo ulaziti u stvari koje su ionako iza nas. Došao sam isključivo radi prijedloga koji imam za tebe. Jasno i glasno! Pustit ćemo te iz zatočeništva i osigurati ti miran život, u zemlji koju sam odabereš, pod uvjetom da na televiziji i u pisanim medijima javno osudiš terorizam u Iraku i da isto to zatražiš od svojih pristaša koji su još pod tvojom kontrolom. Ponudu smo dogovorili predsjednik (Bush), ministrica vanjskih poslova (Condoleezza Rice), direktor obavještajne službe i ja. Dat ćemo ti dobru svotu novca, a sigurnost tebe i tvoje obitelji neće biti upitna, gdje god da želiš živjeti.
Sadam Husein odgovorio je hladna izraza lica, ali oštro:
I ja imam nekoliko uvjeta. Prvi je da prije nego što se pojavim na televiziji vaša vlada odredi vremenski rok za povlačenje vaše vojske iz Iraka i da to povlačenje objavi pred cijelim svijetom. U znak dobre volje, neka povlačenje počne odmah. Drugi je da oslobodite sve iračke zatvorenike i općenito Arape. A treći je uvjet da SAD plati iračkom narodu svu štetu koju je pretrpio od 1991. do danas. I da vrati sav irački novac koji je zamrznut u vašim bankama, isto tako umjetnine koje ste nam oteli, a najvažnije od svega je da mi predate oružje za masovno uništenje ako ste ga pronašli ironičan je bio Sadam.
Na Sadamove uvjete Rumsfeld je odgovorio: Opet ti kažem, pusti prošlost. Mi sada otvaramo novu starnicu. Promijenit ćemo politiku prema Iraku i prema ostalim terorističkim organizacijama. Znači, s tobom i s ostalim terorističkim organizacijama koje smatramo umjerenima. Američka administracija odlučila je započeti dijalog s tobom, s palestinskom organizacijom Hamas, Islamskim džihadom i libanonskim pokretom Hezbollah. Isto tako namjeravamo kontaktirati s pokretom talibana u Afganistanu, čak ih uključiti u politički život Afganistana.
Sadam je u nevjerici kimao glavom. Ako ste iskreni u ovom što sada govorite, zašto odmah ne počnete to ostvarivati, zašto ne počnete povlačenje iz Iraka? Ali ja znam tvoga predsjednika. On je tvrdoglav i prepotentan. I nije iskren.
Nakon tih Sadamovih riječi, razgovor je krenuo bržim i žešćim tonom. -Moj predsjednik je odabran voljom naroda, a ne kao ti, diktator i krvnik vlastitog naroda rekao je Rumsfeld. Ova ponuda povijesna je šansa za tebe. Pustit ćemo te iz zatvora sigurno. A što se tiče Iraka i vlasti u Iraku, političkih i vojnih odluka, savjetovat ćemo se s tobom o svim bitnim pitanjima vezanim uz Irak. Ako sada odbiješ tu priliku, kajat ćeš se.
-Pa ja i ne tražim priliku da se spasim od vješala koja ste već montirali odgovorio je Sadam. Da sam to htio, prihvatio bih ponudu Rusa i otišao živjeti u Rusiju, spasio sebe i svoju djecu Udaji i Qusaji i unuka Abdulaha, koje ste vi krvoločno pobili. Ali ja na takve stvari ne pristajem.
Tko je sila
-Mi ne želimo da ti razmišljaš hoćeš li ili nećeš prihvatiti ponudu, jer mi smo sila, a ne ti odbrusio je Rumsfeld. Tražili smo od predsjednika Jalala Al Talabanija da opovrgne glasine da će te osuditi na smrt. Ta je inicijativa pokazala naše dobre namjere i mi smo spremni promijeniti politiku u Iraku, razgovarati s tobom i tvojim pristašama i uključiti ih u političko djelovanje u Iraku.
-Jeste li u tom slučaju spremni na povlačenje ili ne? upitao je Sadam. Možemo o tome razgovarati, ali naše će snage dulje ostati u Iraku. Možemo se povući s ulica i iz gradova, ali ostat ćemo stacionirani u našim bazama.
Nakon tih Rumsfeldovih riječi Sadam je bijesno odgovorio: U tom slučaju vi želite od mene stvoriti novog izdajicu! Ne, g. Rumsfeld, nemoj zaboraviti da još uvijek razgovaraš sa Sadamom Huseinom. -Ali ti si izgubio vlast, u zatvoru si, a mi odlučujemo o tvojoj sudbini.
-Jesam, vlast sam izgubio, ali dostojanstvo nisam. Dostojanstvo ne možeš niti kupiti niti prodati, a život bez dostojanstva za mene ne vrijedi ništa. Vi ste okupirali Irak, a ja ti kažem: Iračani će ga kad-tad osloboditi. Bio Sadam živ ili mrtav.
-Tvoji pristaše s kojima smo razgovarali o političkom, a ne vojnom dijalogu, rekli su da čekaju tvoju odluku, da ti odlučiš na to će Rumsfeld.
-Normalno da čekaju odgovor od mene, jer ja sam njihov zapovjednik, ali ja nikad neću pristati na lošu računicu za svoj narod odgovorio je Sadam.
-U tom slučaju, ti ćeš biti odgovoran za svaku prolivenu kap krvi u Iraku upozorio je Rumsfeld.
-Povijest će suditi vama za ono što činite u Iraku. No prije nego što ste odlučili napasti Irak trebali ste otići u Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, da otkrijete pravu istinu o borbi iračkog naroda s vašim saveznicima, za vrijeme britanske kolonije u Iraku. Jeste li se vi povukli iz Kuvajta? upitao je Sadam.
-To se tebe ne tiče! Između nas i Kuvajćana, i ostalih zemalja Zaljeva, postoji sporazum o sigurnosti i suradnji. Uostalom, došli smo na njihov poziv, da ih zaštitimo od tebe i tvoje krvoločne horde.
-Pa otkad vuk čuva ovce? odgovorio je ironično Sadam. Objasnio je potom prisutnima da ga zove sveta dužnost na molitvu, te se uz pratnju marinaca povukao u drugu prostorjiu. Ministar obrane SAD-a Donald Rumsfeld strpljivo je čekao Sadamov povratak desetak minuta.
Presretni Iračani
-Ti nisi vidio kako su nas Iračani dočekali. Bili su presretni kad su se riješili tvojeg 20-godišnjeg krvoločnog režima. Ti više nisi predsjednik, nisi upućen u događaje u Iraku, ne znaš što se događa vani. Iračani su se napokon oslobodili tvoje diktature. I vjeruj mi, da znaju gdje si, bio bi isti tren ubijen dočekao ga je Rumsfeld.
-I ja sam siguran: da znaju gdje se ti nalaziš, i ti bi bio mrtav odbrusio mu je Sadam. Nakon neuspjelih pregovora, Donald Rumsfeld se digao i ponovio Sadamu da dobro razmisli o ponudi. Prije nego što je Rumsfeld napustio prostoriju, Sadam je bijesno povikao:
-Vi ste okupirali Irak i na vlast postavili svoje pijune! Ministar obrane SAD-a nije se osvrnuo na Sadamove riječi. Izlazeći iz prostorije u kojoj se odvijao mučan razgovor, više za sebe komentirao je: Ljudi koje ti, Sadame, smatraš izdajicama, izabrao je irački narod, i to prvi put na demokratski način.
|