banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 06:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Ekskluzivni razgovor
PostPoslato: 06 Avg 2005, 00:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Vecernji list Zagreb, 06.08.05.godine

EKSKLUZIVNO
Rumsfeld Sadamu nudio pogodbu za mir
Autor Hassan Haidar Diab

Velika akcija koju su pokrenule američke snage u pokrajini Ambar, nakon što je u iračkom ratu poginulo oko 1600 američkih vojnika, nije dala željene rezultate. Cilj te akcije bio je neutraliziranje iračkog pokreta otpora i pobunjenika u sunitskom trokutu, u kojem većinom žive pristaše Sadama Huseina, pripadnici BAS partije, Revolucionarne garde i Sadamove kamikaze.p> Unatoč tome što se u medijima najviše spominje ime Abu Musaba Al-Zarqawija i Al-Qaide, američkim vojim snagama najveći i najžešći otpor pružaju upravo Sadamovi pristaše.
U vrijeme vladavine Sadama Huseina, samo u BAS partiji, čiji je on bio predsjednik, bilo je učlanjeno više od sedam milijuna pristaša, a članom te partije postajalo se tek nakon temeljitih provjera odanosti Sadamu Huseinu.

Kad su Amerikanci shvatili da vojnim putem ne mogu ostvariti željene ciljeve, počeli su mijenjati taktiku i kontaktirati s vođama različitih skupina i pobunjenika u Iraku. U nastojanju da pod svaku cijenu postignu rezultate, otišli su toliko daleko da su kontaktirali i s bivšim iračkim diktatorom Sadamom Huseinom. Ministar obrane SAD-a Donald Rumsfeld u tajnosti se sastao sa Sadamom Huseinom, u prisutnosti Sadamova odvjetnika Khalila Al Dalimija.

Transkript toga razgovora, koji posjeduje odvjetnik Sadama Huseina Khalil Al Dalimi, Večernji list ekskluzivno prenosi u cijelosti. Sastanak je održan u strogo čuvanom zatvoru u blizini zračne luke u Bagdadu.

Više od sat vremena odvijao se dramatičan razgovor ministra obrane SAD-a Donalda Rumsfelda i bivšeg diktatora Sadama Huseina. Donald Rumsfeld ušao je prostoriju u kojoj je bio Sadam Husein i hladno ga je pozdravio, ne pruživši mu ruku. Unatoč okruženju i situaciji u kojoj se nalazi, Sadam Husein držao se diktatorski.

Hladnokrvan i drzak
Na Rumsfeldov pozdrav kimnuo je glavom. Djelovao je hladnokrvno i pomalo drsko. Bez imalo sustezanja i okolišanja, u više nego napetoj situaciji, Rumsfeld je započeo razgovor:

-Došao sam razgovarati s tobom ne bismo li zajedno riješili nastalu situaciju u Iraku. Već smo kontaktirali s tvojim saveznicima i pristašama, izvan i unutar Iraka. Ne čekajući da Rumsfeld završi govor, Sadam ga je ljutito prekinuo:
-Što vi hoćete od mene? Pa vi ste okupirali Irak i svrgnuli me s vlasti, i to bez rezolucije Ujedinjenih naroda! Počinili ste zločin kakav nije viđen u povijesti!

Na Sadamove povišene tonove Rumsfeld je odgovorio: Nećemo ulaziti u stvari koje su ionako iza nas. Došao sam isključivo radi prijedloga koji imam za tebe. Jasno i glasno! Pustit ćemo te iz zatočeništva i osigurati ti miran život, u zemlji koju sam odabereš, pod uvjetom da na televiziji i u pisanim medijima javno osudiš terorizam u Iraku i da isto to zatražiš od svojih pristaša koji su još pod tvojom kontrolom. Ponudu smo dogovorili predsjednik (Bush), ministrica vanjskih poslova (Condoleezza Rice), direktor obavještajne službe i ja. Dat ćemo ti dobru svotu novca, a sigurnost tebe i tvoje obitelji neće biti upitna, gdje god da želiš živjeti.

Sadam Husein odgovorio je hladna izraza lica, ali oštro:
I ja imam nekoliko uvjeta. Prvi je da prije nego što se pojavim na televiziji vaša vlada odredi vremenski rok za povlačenje vaše vojske iz Iraka i da to povlačenje objavi pred cijelim svijetom. U znak dobre volje, neka povlačenje počne odmah. Drugi je da oslobodite sve iračke zatvorenike i općenito Arape. A treći je uvjet da SAD plati iračkom narodu svu štetu koju je pretrpio od 1991. do danas. I da vrati sav irački novac koji je zamrznut u vašim bankama, isto tako umjetnine koje ste nam oteli, a najvažnije od svega je da mi predate oružje za masovno uništenje ako ste ga pronašli ironičan je bio Sadam.

Na Sadamove uvjete Rumsfeld je odgovorio: Opet ti kažem, pusti prošlost. Mi sada otvaramo novu starnicu. Promijenit ćemo politiku prema Iraku i prema ostalim terorističkim organizacijama. Znači, s tobom i s ostalim terorističkim organizacijama koje smatramo umjerenima. Američka administracija odlučila je započeti dijalog s tobom, s palestinskom organizacijom Hamas, Islamskim džihadom i libanonskim pokretom Hezbollah. Isto tako namjeravamo kontaktirati s pokretom talibana u Afganistanu, čak ih uključiti u politički život Afganistana.

Sadam je u nevjerici kimao glavom. Ako ste iskreni u ovom što sada govorite, zašto odmah ne počnete to ostvarivati, zašto ne počnete povlačenje iz Iraka? Ali ja znam tvoga predsjednika. On je tvrdoglav i prepotentan. I nije iskren.

Nakon tih Sadamovih riječi, razgovor je krenuo bržim i žešćim tonom. -Moj predsjednik je odabran voljom naroda, a ne kao ti, diktator i krvnik vlastitog naroda rekao je Rumsfeld. Ova ponuda povijesna je šansa za tebe. Pustit ćemo te iz zatvora sigurno. A što se tiče Iraka i vlasti u Iraku, političkih i vojnih odluka, savjetovat ćemo se s tobom o svim bitnim pitanjima vezanim uz Irak. Ako sada odbiješ tu priliku, kajat ćeš se.

-Pa ja i ne tražim priliku da se spasim od vješala koja ste već montirali odgovorio je Sadam. Da sam to htio, prihvatio bih ponudu Rusa i otišao živjeti u Rusiju, spasio sebe i svoju djecu Udaji i Qusaji i unuka Abdulaha, koje ste vi krvoločno pobili. Ali ja na takve stvari ne pristajem.

Tko je sila
-Mi ne želimo da ti razmišljaš hoćeš li ili nećeš prihvatiti ponudu, jer mi smo sila, a ne ti odbrusio je Rumsfeld. Tražili smo od predsjednika Jalala Al Talabanija da opovrgne glasine da će te osuditi na smrt. Ta je inicijativa pokazala naše dobre namjere i mi smo spremni promijeniti politiku u Iraku, razgovarati s tobom i tvojim pristašama i uključiti ih u političko djelovanje u Iraku.
-Jeste li u tom slučaju spremni na povlačenje ili ne? upitao je Sadam. Možemo o tome razgovarati, ali naše će snage dulje ostati u Iraku. Možemo se povući s ulica i iz gradova, ali ostat ćemo stacionirani u našim bazama.

Nakon tih Rumsfeldovih riječi Sadam je bijesno odgovorio: U tom slučaju vi želite od mene stvoriti novog izdajicu! Ne, g. Rumsfeld, nemoj zaboraviti da još uvijek razgovaraš sa Sadamom Huseinom. -Ali ti si izgubio vlast, u zatvoru si, a mi odlučujemo o tvojoj sudbini.
-Jesam, vlast sam izgubio, ali dostojanstvo nisam. Dostojanstvo ne možeš niti kupiti niti prodati, a život bez dostojanstva za mene ne vrijedi ništa. Vi ste okupirali Irak, a ja ti kažem: Iračani će ga kad-tad osloboditi. Bio Sadam živ ili mrtav.
-Tvoji pristaše s kojima smo razgovarali o političkom, a ne vojnom dijalogu, rekli su da čekaju tvoju odluku, da ti odlučiš na to će Rumsfeld.
-Normalno da čekaju odgovor od mene, jer ja sam njihov zapovjednik, ali ja nikad neću pristati na lošu računicu za svoj narod odgovorio je Sadam.
-U tom slučaju, ti ćeš biti odgovoran za svaku prolivenu kap krvi u Iraku upozorio je Rumsfeld.

-Povijest će suditi vama za ono što činite u Iraku. No prije nego što ste odlučili napasti Irak trebali ste otići u Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, da otkrijete pravu istinu o borbi iračkog naroda s vašim saveznicima, za vrijeme britanske kolonije u Iraku. Jeste li se vi povukli iz Kuvajta? upitao je Sadam.

-To se tebe ne tiče! Između nas i Kuvajćana, i ostalih zemalja Zaljeva, postoji sporazum o sigurnosti i suradnji. Uostalom, došli smo na njihov poziv, da ih zaštitimo od tebe i tvoje krvoločne horde.
-Pa otkad vuk čuva ovce? odgovorio je ironično Sadam. Objasnio je potom prisutnima da ga zove sveta dužnost na molitvu, te se uz pratnju marinaca povukao u drugu prostorjiu. Ministar obrane SAD-a Donald Rumsfeld strpljivo je čekao Sadamov povratak desetak minuta.

Presretni Iračani
-Ti nisi vidio kako su nas Iračani dočekali. Bili su presretni kad su se riješili tvojeg 20-godišnjeg krvoločnog režima. Ti više nisi predsjednik, nisi upućen u događaje u Iraku, ne znaš što se događa vani. Iračani su se napokon oslobodili tvoje diktature. I vjeruj mi, da znaju gdje si, bio bi isti tren ubijen dočekao ga je Rumsfeld.

-I ja sam siguran: da znaju gdje se ti nalaziš, i ti bi bio mrtav odbrusio mu je Sadam. Nakon neuspjelih pregovora, Donald Rumsfeld se digao i ponovio Sadamu da dobro razmisli o ponudi. Prije nego što je Rumsfeld napustio prostoriju, Sadam je bijesno povikao:
-Vi ste okupirali Irak i na vlast postavili svoje pijune! Ministar obrane SAD-a nije se osvrnuo na Sadamove riječi. Izlazeći iz prostorije u kojoj se odvijao mučan razgovor, više za sebe komentirao je: Ljudi koje ti, Sadame, smatraš izdajicama, izabrao je irački narod, i to prvi put na demokratski način.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2005, 00:20 
Veteran
Veteran

Nikada ni u snu ne bih mogao pomlisliti, da bi do ovakvog susreta sa Sadamom moglo doci. Sta je to tajna diplomatija, sta se kome danas nudi u svijetu i zasto? Sta mozda nude Rusi Cecenima, ili Ceceni Rusima, sta svijet nudi Albancima a sta Srbima? Kako se priprema rasturanje Kine, a kako Indije? Kako se rastura Sudan, kako je rasturen SSSR, ko je u tome ucestvova i zasto? Sve su to pitanja kojima se bavila i kojima se bavi tajna diplomatija. A nama obicnim smrtnicima informacije na kasicicu. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2005, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
zah je napisao:
Nikada ni u snu ne bih mogao pomlisliti, da bi do ovakvog susreta sa Sadamom moglo doci. Sta je to tajna diplomatija, sta se kome danas nudi u svijetu i zasto? Sta mozda nude Rusi Cecenima, ili Ceceni Rusima, sta svijet nudi Albancima a sta Srbima? Kako se priprema rasturanje Kine, a kako Indije? Kako se rastura Sudan, kako je rasturen SSSR, ko je u tome ucestvova i zasto? Sve su to pitanja kojima se bavila i kojima se bavi tajna diplomatija. A nama obicnim smrtnicima informacije na kasicicu. Pozdrav Zah

To se sve sazna tek u memoarima, a mozhda i novinari otkriju poneki komadich slagalice ...

Ali ne pishe KADA su razgovarali, s tim da je iz Sadamovih rijechi ochigledno da je u zatvoru i da je Kondi Rajs shefica diplomatije, shto che rechi da i nije bilo tako davno. Dakle, bilo je rijechi o prestanku takozvanog ustanka u Iraku, odnosno takozvanih pobunjenichkih aktivnosti.

Medjutim, zashto nisu pregovarali dok je josh bio na vlasti, pitam se ja. Htjeli su da ga se rijeshe vojnim putem, mozhda bi on napustio Irak da su mu ponudili neke uslove? Mozhda bi ga neko, kao Miloshevicha, isporuchio?

Isto tako, zahsto bi Ameri odali da je Sadam u zatvoru nedaleko od Bagdada? Ja koliko znam, oni to kriju ko zmija noge, da ne bi bilo (krvavih) pokushaja spasavanja, pretposatvljam ...

Ramsfeld govori kao 14-godishnji balavac. Mislim da bi se od americhkog ministra trebalo ochekivati vishe. Ili ne? A tek patetichna Ramsfeldova zadnja rechenica, ma nije nego!

Mnogo toga ovde najblazhe recheno, smrdi.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2005, 13:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Pa ne mislite valjda da je ovo stavrno ekskluzivno???? Zar jedan takav razgovor da se tek tako objavljuje, i da je bas ovako tekao? Come on, pa nismo djeca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 22:28 
Veteran
Veteran

Razgovopr je obavljen prilikom poslednje posjete ovog americkog ministra. Razgovor je vodjen u porisustvu njegova advokata.Vecernji list je preuzeo tekst iz nekih arapskih novina.

Pa i pred pocetak rata, Sadamu je nudjeno da napusti zemlju, sto je on odbio. Da li je pametno postupio,o tome je tesko govoriti. Ono sto se zna, jeste to, da je u zatvoru, da ce biti sudjen za pocinjene zlocine, da je izgubio svoju djecu, dakle najdraze clanove porodice, da je zemlja okupirana, da se ratom unistava iz dana u dan. Sve ono sto je izgradjeno za njegove vladavine unisteno je.

Cak i da rat sad prestane, da sve bude normalno, zemlja se ne moze oporaviti za 50 godina. Njima treba najmanje 50 godina da dodju na novo prije pocetka rata. Gdje ce tada biti drugi. Mozda je to i osnovni cilj ovog rata. Sve zemlje oko Izraela trebaju biti slabe, u koje Izraelci mogu upadati po svojoj zelji, hapsiti koga hoce , rusiti kuce i druga privredna objekte.

Dobro receno, mi sve saznamoiz memoara, ali dosta kasno. Opcenito receno, ljudi su jako slabo informisani o svjedskim desavanjima, a posebno o tajnim dipolomatijama. Uporedi jedan dnevnik iz predratne YU sa sadasnjim dnevnikom u BiH, Srbiji i CG ili Hrvatskoj, uporedi raniji dnevnik sa slicnom politickom emisijom u zemlji gdje zivis, i sve postaje jasno. Pozdrav Zah

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]