banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 16:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Apr 2005, 14:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2005, 13:26
Kakve su vam kolege sa posla, fakulteta? Imate li problema sa njima ili vlada prijateljska atmosfera? Kako rjesavate probleme, ako ih ima, sa kolegama?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2005, 14:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2004, 12:51
Do sada sam stvarno imala srece, pogotovo na poslu, da se svi fantasticno slazemo, ali sam bila u prilici da vidim kako u nekim preduzecima ljudi samo cekaju tudju gresku da bi im zabili "noz u ledja".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2005, 15:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ja imam cesto nesporazume sa jednim kolegom koji je od mene stariji nekih 15-tak godina, a kojem sam ja direktni shef. U stvari to je vise bacanje koski sa njegove strane, nego sa moje. Trudim se ne uvlaciti se u bilo kakve prizemne polemike sa njim jer ne vidim svrhu u raspravljanju. Evo jedne od tipicnih situacija pod njegovom reziserskom palicom. Jednom prilikom me je kulturno izruzio sjetivsi mi se cijele famije i na kraju me poslao u materinu, naravno nije imao petlje da me pogleda u oci. Nakon svega recenog, me je sutradan pitao da li bi mu mogla posuditi neku lovu. Ma mo's si misliti. Ima toga jos.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2005, 15:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
traktorista je napisao:
Ja imam cesto nesporazume sa jednim kolegom koji je od mene stariji nekih 15-tak godina, a kojem sam ja direktni shef. U stvari to je vise bacanje koski sa njegove strane, nego sa moje. Trudim se ne uvlaciti se u bilo kakve prizemne polemike sa njim jer ne vidim svrhu u raspravljanju. Evo jedne od tipicnih situacija pod njegovom reziserskom palicom. Jednom prilikom me je kulturno izruzio sjetivsi mi se cijele famije i na kraju me poslao u materinu, naravno nije imao petlje da me pogleda u oci. Nakon svega recenog, me je sutradan pitao da li bi mu mogla posuditi neku lovu. Ma mo's si misliti. Ima toga jos.

Jebo ti takvu firmu da izvines.Pa ako si mu sef...zna se sta slijedi nakon onoga sto je uradio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2005, 15:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Zanimljiva tema. Provodeci vecinu naseg dana na poslu mislim da je jako vazno imati prijatnu atmosferu i uljudne kolege. Ja imam srece pa radim u firmi gdje je sve onako opusteno i lezerno te tako ljudi nisu pod pritiskom i raznim rokovima, te su opusteniji i mnogo toleratniji. Mislim da je mnogo drugacije u velikom korporacijama gdje se ljudi bore za stepenicu vise, povisice i dokazivanja. Tu ima dosta ljubomore, stressa i samim tim nezdrave atmosfere. Iato tako, mladoj zeni nije lako biti sef starijim od sebe (muskarcima pogotvu).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2005, 16:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
traktorista je napisao:

Nije uvijek najbolje rjesenje cutati i izbjegavati polemike.Posebno ako si sef .Taj "gospodin "je skuzio da ne zelis polemisati ali i da nista ne poduzimas.Sve sto si ti tisa on je glasniji i nece te pustiti na miru dok mu ne vratis .Budi iskrena pa nam reci jeli se ti njega bojis?Bojis li se poduzeti nesto iz straha da ti se ne osveti na neki nacin?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2005, 20:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2005, 16:46
U ovom trenutku posao mi je takav da nemam radne kolege,pa se nemam sa kim ni svadjati. :lol: Bas bez veze.
Isto kao i Dove,mislim da je izuzetno vazno imati prijateljski nastrojene radne kolege i dobru atmosferu.Mrzim prepucavanje,spletke i ljubomoru medju kolegama-to na mene jako utice.Radim pod stresom,manje sam efikasna i manje koncentrisana na posao.
U jednoj firmi sam imala jako,jako los odnos medju kolegama,i stalno pokusavala da smirim strasti i trpila spletkarenja,zavist i svadje,ponekad uvrede.Onda mi je jednog dana "pukao film",posteno sam se izvikala na kompletan radni kolektiv-rekla i sta je trebalo i sta nije-okrenula se i otisla.A obozavala sam taj posao.
Neki su tek tada shvatili zasto me je sef zvao "lajava". :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 13:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Suma sumarum - rijesih ga se. Kao da mi je teret pao sa ledja. Bilo mi je tesko to uraditi (otac dvoje klinaca, zena itd.), ali moram priznati da mi je pao kamen sa srca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 21:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
traktorista je napisao:
Suma sumarum - rijesih ga se. Kao da mi je teret pao sa ledja. Bilo mi je tesko to uraditi (otac dvoje klinaca, zena itd.), ali moram priznati da mi je pao kamen sa srca.

Pa i nije bas da nije zasluzio...a i vise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Sa svima sam super, mada znam sa kim mogu da idem dokle :wink: i znam sta od koga mogu da ocekujem, nema svadje, sve direktno :wink:
takvo isto ocekujem od prijatelja i saradnika :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Ja sa kolegicama odlicno. Vrlo cesto razmjenjujemo skripte, iskustva, korpe... 8) :wink: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 08:41 
U ovih mojih 10 godina profesionalnog rada samo sam jednom imao priliku da radim u uslovima loše radne atmosfere. Kada sam se riješio takve firme, obećao sam sam sebi da tako nešto više nikada neću trpiti a bio sam prisiljen da u takvim uslovima provedem oko 3 mjeseca.

U poslu je najgori slučaj kada ujutro ustaneš i trebaš ići na posao a okreće ti se želudac.

Nakon ovakvog iskustva, kada razgovaram o poslu pored onih opštih uslova obavezno u obzir uzimam i tim ljudi sa kojima trebam raditi.

Inače moj stav je da je za dobru atmosferu neophodna konstantna i otvorena diskusija o svim problemima ma kako oni bili teški. Samo se na takav način mogu rješti sve nesuglasice. Naravno, svi grješimo i u nekim situacijama sami činimo propuste kojih nismo svjesni pa je velika sposobnost pravih menadžera da stvore uslove da "podređeni" imaju mogućnost i slobodu da ukažu na greške.

Lično svako jutro kada počinjem sa radnim danom sa svojim saradnicima organizujemo ispijanje jutarnje kafe (radni sastanak) tokom koje uz opuštenu atmosferu iznosimo rezultate od prethodnog dana, pravimo plan za predstojeći dan i komentarišemo sve ostale situacije. Obično ovo radimo izvan kancelarije u obližnjem restoranu da bi se što je moguće više izbjegla ona formalna atmosfera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 10:39 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Lično svako jutro kada počinjem sa radnim danom sa svojim saradnicima organizujemo ispijanje jutarnje kafe (radni sastanak) tokom koje uz opuštenu atmosferu iznosimo rezultate od prethodnog dana, pravimo plan za predstojeći dan i komentarišemo sve ostale situacije. Obično ovo radimo izvan kancelarije u obližnjem restoranu da bi se što je moguće više izbjegla ona formalna atmosfera.

:lol:
A firme ...... dobre.
Upis zivi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 13:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
U sustini treba izbjegavati sukobe, ali samo do te mjere do koje je to moguce. Ima ljudi koji su po prirodi konfliktne licnosti i bukvalno im je u genima da se sukobljavaju, a sa druge strane imamo pacifiste koji izbjegavaju sukobe po svaku cijenu. Naravno da je najbolje ako je neko u stanju da balansira izmedju. . .
Ja sam recimo kratko radio na jednoj radio stanici i moram reci da sam izvukao neke korisne pouke iz tog perioda. . . Izmedju ostalog naucio sam da ne treba biti previse blizak sa ljudima sa kojima radis, bar ispocetka, tj. dok ih malo bolje ne upoznas. Poslije mozda, ali ispocetka nikako ne treba po svaku cijenu pokusavati biti priajtelj sa svima, vec sa svima drzati neki solidan odnos. . .

U sustini covjek treba da razlikuje ko su i sta su:
- prijatelji
- drugovi
- kolege

Sa ljudima sa kojima radimo (kolege), pod pretpostavkom da nam nisu prijatelji, treba drzati dobar odnos, ali kao sto rekoh, samo do one mjere do koje je to moguce. . . Svi mi imamo granice tolerancije. . .
Znam da dosta ljudi trpi mnogo toga, pogotovo na poslu, a sve pod izgovorm "mira u kuci", ali to nije pravo rjesenje. Razgovor izmedju razumnih ljudi je uvijek moguc, i svi sukobi i nesuglasice mogu da se rijese na taj nacin, izmedju razumnih ljudi, ponovo naglasavam.
Ako neko nije u stanju da normalno razgovara onda je nerazuman, pa cemu onda trositi vrijeme i rijeci na nekog ko je takav. . .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 14:16 
EZAN je napisao:
Citiraj:

A firme ...... dobre.
Upis zivi.

Moguće je da je ovakav koncept nekim ljudima teško razumljiv. Obično su to ljudi koji rade na prizvodnoj liniji ili neki drugi nisko kvalifikovani posao. Tako da potpuno razumijem EZANA.

Različita poslovna okruženja zahtjevaju različita rješenja. Ovo što sam pisao odnosi se na firme/agencije ili organizacione oblike koji imaju manji broj uglavnom visoko obrazovanog kadra.
Konkretno firma u kojoj radim ima 10 zaposlenih a od tog broja 2 osobe su magistri ekonomskih nauka, 6 osoba su diplomirani ekonomisti, 1 osoba je diplomirani pravnik i 1 sekretarica koja ima višu poslovnu školu. Svi zaposleni govore barem jedan strani jezik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 14:30 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Svi zaposleni govore barem jedan strani jezik.

Bosanski ...
Citiraj:
Različita poslovna okruženja zahtjevaju različita rješenja. Ovo što sam pisao odnosi se na firme/agencije ili organizacione oblike koji imaju manji broj uglavnom visoko obrazovanog kadra.

Pravo rjesenje - KAFANA, :lol:
Jel to onih "akademskih 15 min" ???

Citiraj:
Moguće je da je ovakav koncept nekim ljudima teško razumljiv. Obično su to ljudi koji rade na prizvodnoj liniji ili neki drugi nisko kvalifikovani posao. Tako da potpuno razumijem EZANA.

Svakome zaposlenom izvan Bosne i Srbije je to tesko razumljivo ....
Ali, ko ce tebi nesto objasniti .....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 14:48 
EZAN je napisao:
Citiraj:
Svi zaposleni govore barem jedan strani jezik.

Citiraj:
Bosanski ....

Esperanto, Bosanski i sl izmišljene jezike ne govorimo

Citiraj:

Citiraj:
Pravo rjesenje - KAFANA, :lol:
Jel to onih "akademskih 15 min" ???

Da ne pretjerujemo, to traje od 7.45 pa do 8.30. Radno vrijeme je od 8.00.

Citiraj:

Citiraj:
Svakome zaposlenom izvan Bosne i Srbije je to tesko razumljivo ....
Ali, ko ce tebi nesto objasniti .....

Firma i jeste strana. Svi zaposleni imaju ugovore potpisane u centrali u inostranstvu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 15:11 
Majstor
Majstor

Ma smijesno je to sto se kafendise u kafani.
To je svojstveno za Balkan, i jos ponegdje ... mislim izrazito "neproduktivnim" i "neprofesionalnim" sredinama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 16:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Nitro je napisao:

U sustini covjek treba da razlikuje ko su i sta su:
- prijatelji
- drugovi
- kolege

E ovo je kljucno...i kad to znas nemas problema.

Mada uvijek postoje ljudi koji su spremni da ti podmecu stupice bilo zbog sujete, ljubomore, frustracije...no mislim da ne treba puno energije trositi na iste, niti se spustanti na njihov nivo. Mislim da je takvim saradnicima najbolje uzvratiti sledecom terapijom: ignorisanjem i kulturnom distancom... :D
(jer ako nekomo pokazes da uspijeva da te iznervira..on ide josh dalje..zato treba obrnuti logiku :wink: )
To je tako svagdje..bilo da je drzavna firma/privatna, fax, ljudi su takvi...no kad ti imash svoj privatni biznis /obrt e tada biras svoje saradnike :wink: e to je josh najbolja terapija :wink:

A nemam namjeru da se mijesham i izazivam replike (Ezan/nikson), ali mislim da se ne treba mijesati u interne organizacije drugih firmi/preduzeca/predstavnistava ako su ti isti uspjesni, ozbiljni i imaju svoju organizaciju rada i metode koje doprinose dobit na pravi nacin. Nevezano sad da li je to niksonova firma ili necija druga...govorim uopsteno.

Mislim da je najmanje bitno gdje neko pije kafu i razmjenjuje strucna iskustva ..
Mnogo bolje je kad postoje normalni medjuljudski odnosi i kreativna sloboda nego klishe i sterilnost. To ne dozvoljavaju sve profesije ali ima ih za koje je neophodno da postoji gore navedeno ...
Naravnoo izostavljajuci krajnosti :wink: mada to ne treba pominjati ako su u pitanju visoko kvalifikovani i obrazovani ljudi i koji ozbiljno pristupaju svom pozivu :wink:

Dok recimo mnogim privatnim firmama nedostaje discipline, sjedi se po kafanama, radnici idu ranije kuci,sve traljavo, ali i te iste gazde su ili u dugovima ili su im firme pokrice ilisu NK pa nemaju veze sa poslovnim vodjstvom itd.. to su te dve krajnosti. Naravno da tu trebaju ti radnicki rezimi ...

Poslednji put menjao simplicity dana 19 Maj 2005, 16:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 16:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
ПРАВЕ ПРИЈАТЕЉЕ САМО У ПРАВОСЛАВЉУ МОЖЕТЕ НАЋИ.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]