crni_leptir je napisao:
Sve titini pioniri
Tito je bio samo dobar balansero izmedju istoka i zapada...
Nije bio dobar vizionar ili ga je boljelo briga sta ce biti sa Jugom poslije njega. Zivio je izolovan u svojoj raskosi. Da je htio jednu Jugoslaviju, stvorio bi jugoslovene a ne rasparcao Jugoslaviju na sest drzava koje su odmah pukle dok je nestalo para. Otjerao je seljake sa sela u gradove, drzao jedne nacionaliste oko sebe a druge u zatvoru, ubijao neistomisljenike, saradjivao sa ustasama, zmirio na stradanje Srba u Jasenovcu, bombardovao sve srpske gradove 1945, otjerao Srbe sa Kosova, stvorio malu Albaniju na Kosovu, ocistio talijane iz Istre...
Jedna od stvari koja mi je uvijek smetala u vezi sa Titom i koju nikako nisam mogao shvatiti, ma koliko se trudio je baš to zašto je moralo biti 6 republika, zašto se jednostavno nije moglo reći, svi su Jugosloveni i kapak. Kome se ne sviđa, ajd zdravo. Međutim, moje mišljenje o tome sada je slijedeće.
Tito je htio dati svim narodima i narodnostima što veću slobodu, pretpostavljajući da će oni iz toga iznjedriti nešto dobro, no, međutim, izgleda da naš narod još uvijek nije bio zreo za slobodu koja im se tako velikodušno davala, jer svi su htjeli što veću samostalnost u republikama, pod izgovorom očuvanja nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta i bogatstva, pitam se, zar je moguće da su cijelo vrijeme smišljali kako će jedni drugima zabiti nožu leđa?
Još jedan bitan momenat, koji je jedan moj prijatelj primjetio. Tito je uvijek govorio: "Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu svoga oka", a svi vrlo dobro znamo da kada se potencira da se nešto čuva, znači da postoji realna opasnost da to nestane, ili čak mogućnost da toga i nema. Mislim da je Tito bio svjestan opasnosti, ali isto tako mislim da je bio svjestan da u ropstvu i sputavanju nema napretka. Znam, sada će svi reći kako je zatvarao ljude, pa Goli otok, itd. Svega sam ovoga svjestan, i moguće da je tu stradalo i nedužnih ljudi, i ne opravdavam to, ipak, mora se uzeti u obzir namjera i cilj sa kojim su se te stvari radile i kojoj svrsi su služile.
Takođe mi nije bio jasan, a nije ni sada, cilj toga što je radio na Kosovu, i to nikako ne opravdavam.
Za saradnju sa ustašama i ostalima, ne znam, ne vjerujem da je toga bilo, ali što se tiče rasparčavanja republika, rekao sam svoje mišljenje, a to je i dobro što je sve tako bilo kako je bilo, jer da nije bilo, mnoge stvari se ne bi izdešavale kako je trebalo da se izdešavaju, a, između ostaloga, ni moga avatara ne bi bilo.

Sve u svemu, mislim da Tito nije bio savršen, daleko od toga. Mislim da je čak i on pravio greške, ali isto tako mislim da je bio i previše dobar za narod koji je sposoban da uradi ovako nešto, kao što smo mi uradili. Zbog svega ovoga, i pored grešaka sa kojima se ne slažem i preko kojih ne mogu preći, moj glas ide ZA TITA, ZA PARTIJU, ZA NAROD... !
Nazalost sami smo krivi sto nismo znali sacuvati ono sto nam je Titio ostavio...