banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 01:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Eutanazija
PostPoslato: 23 Mar 2005, 18:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Sud odbio da Teri produži život
Federalni sud na Floridi odbio je hitan zahtev da se Teri Šiavo (41) vrati cevčica za hranu izazivajući ogorčenost njenih roditelja i boraca protiv eutanazije.

Advokati roditelja Teri Šiavo, koja se već 15 godina nalazi u vegetativnom stanju zbog toga su odlučili da žalbu podnesu pred sudom u Atlanti (država Džordžija).

Šiavo koja bespomoćno leži u krevetu od 1990. kada je pretrpela ozbiljno oštećenje mozga kao posledicu srčanog udara leži u bolnici bez hrane i vode još od petka. Njoj je tada uklonjena cevčica preko koje se hrani po odluci suda, a na insistiranje njenog supruga Majkla.

Odluka sudije Džejmsa Vajtmura u Tampi da se Teri ne vrati cevčica za hranu usledila je dva dana pošto su oba doma Kongresa SAD izglasala zakon koji je potpisao i predsednik DžordžBuš da se ponovo razmori čitav slučaj.
Obrazlažući odluku sudija je naveo da argumenti roditelja Teri Šiavo Bob i Meri Šindler da se ona održi u životu „nemaju osnovnih preduslova za uspeh“. Sud je zaključio da osobe koje se nalaze u vegetativnom stanju ne mogu da razmišljaju, govore i nisu svesne svog okruženja.

Njen suprug Majkl tvrdi da mu je Teri još ranije rekla da ne želi da živi u takvom stanju, nakon čega je on pokrenuo sudski postupak da se izvrši eutanazija što je naišlo na žestoko protivljenje njenih roditelja:
„Kada se izvrši eutanazija to će biti zato što je Teri tako želela. Ona će onda biti u miru sa Gospodom. To je ono što Teri hoće i ja samo pokušavam da joj ispunim želju“, rekao je Majkl.

Njeni roditelji ističu da Teri nije ostavila „testament“ ili bilo kakav pisani trad o toj želji i da ona kao pripadnica katoličke crkve nikada ne bi želela da umre.

Dok se pravna bitka nastavlja doktori su saopštili da bi Teri Šiavo mogla da preživi bez cevčice zahranjenje najviše dve nedelje, ali da se njeno stanje iz dana u dan pogoršava...

Uopste sta vi mislite o Eutanaziji, licno smatram da je bolje biti mrtav nego citav zivot provesti kao biljka.. naravno u ovm slucaju postupak je poprilicno okrutan

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 19:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Treci put na ovom forumu ali prvi put na ovom podforumu :).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 19:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Dove je napisao:
Treci put na ovom forumu ali prvi put na ovom podforumu :).

da bas , i ja sam primjetio , tri teme o eutanaziji, nije potrebno zaista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2005, 02:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Svima ciste ruke, niko nije kriv, zena umrla. Po meni cudna odluka , ne znam sta vi mislite?Zah

.2005 17:43

Nakon 14 dana ugasio se život žene koja je 15 godina vegetirala
Terri Schiavo preminula
Autor Barbara Slade

Nakon 14 dana bez hrane i vode, Terri Schiavo preminula je danas u 10 sati po američkom vremenu. Završena je tako drama oko slučaja eutanazije koji je podijelio javnost, a čiji su je glavni akteri, njezin suprug i roditelji, pretvorili u pravu sapunicu.
Četrdesetjednogodišnja Terri Schiavo se 15 godina nalazila u vegetativnom stanju zbog oštećenja mozga, a njezin suprug i legalni predstavnik Michael Schivao borio se da se okonča stanje u kojem njegova pokojna supruga ne bi htjela živjeti, otvorivši tako uvijek diskutabilno pitanje prava na život.

Roditelji Terri Schiavo, Robert i Mary Schindler, usprotivili su se odluci svog zeta da ugasi život njihovoj kćerki te su u više navrata predali zahtjev Prizivnom sudu kojim su tražili da se njihovoj kćerki, kako bi se održala na životu, ponovo ugradi cjevčica za hranjenje, koja je prije dva tjedna uklonjena.

Drama Terri Schiavo započela je početkom 90-ih kada je oboljela od bulimije koja je izazvala težak srčani udar. Iako je preživjela infarkt, prestanak dotoka krvi u mozak na samo nekoliko minuta od Terri je napravio biljku.

Čim se uvjerio u ozbiljnost stanja svoje supruge, Michael Schiavo započeo je pravnu bitku kojom je želio okončati vegetativno stanje svoje voljene družice.

Od 2000. godine prizivni sud je šest puta odbijao intervenirati u slučaju Schiavo, koji je danas nakon mučnih trenutaka za čitavu obitelj napokon i okončan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2005, 16:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
joj nemojte i ovde molim vas! juce su me citav dan bombardovali s tim na tv-u. na sve i jednom kanalu.
teri je umrla juce.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2005, 16:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Jadnica. Ali ja mislim da joj je bolje da umre nego da zivi kao biljka. Slushala sam na tv-u kad joj je tek izvadjena cjevchica. Ne znam je li ona bila potpuno paralizovana, tj. nije mogla disati sama i naravno nije mogla prichati?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2005, 17:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
ma ona nije uopste bila svjesna, nicega.
vegetirala je, hranili su je na cijevcicu, i disala je na aparate.
mrtvo tijelo, bukvalno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2005, 17:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2003, 07:03
tj mrtav mozak

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2005, 18:08 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2005, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Eutanazija - da li je to milosrdje ili ubistvo? Da li se time cini dobro ili lose?? dosta je filmova snimljeno (sto istinitih sto izmisljenih) na ovu temu. Mislim da niko ne bi zelio da vegetira. Da zivi kao biljka. Pa nije to ni vegetiranje ni zivot biljke. Biljke ne "zive" na aparatima.
Za mene to je patnja. Agonija. I za "bolesne" osobe i za njihove bliznje.
recimo konkretno u tom slucaju Terry shivano - u jednu ruku razumijem roditelje koji su zeljeli da je odrze u zivotu ali opet zar su mogli gledati njenu "patnju", a mislim da je patila... pa pobogu nije mogla da komunicira sa okolinom, da samostalno uzima hranu, koliko sam vidjela na TV-u samo su joj oci bile "zhive" ili?? Da li je to zhivot ili mucenje?? Mada nachin na koji su je "pustili" da umre je nehuman. Umrla je od gladi ili??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2005, 00:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
ЕУТАНАЗИЈА ЈЕ УБИСТВО ДОК ГОД РАДИ СРЦЕ ИЛИ БИЛО КОЈИ ВИТАЛНИ ОРГАН КОД ЧОВЕКА ОН ЈЕ ЖИВ.
ТАКО ДА ЈЕ ТО ЈОШ ЈЕДАН ПРИМЕР ДЕМОНОКРАТИЈЕ И СЕКТАШЕЊА ЗАПАДА.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2005, 00:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Srbija, smanji slova.

Eutanazija je humana... Kad je masovne ubice zasluzuju, i Terri je valjda...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2005, 01:25 
Veteran
Veteran

Ne znam sta da kazem. Gledao sam jedan fimlski insert, gdje joj ispred ociju pomjeraju obojeni balon. Moglo se primijetiti da ga ocima prati, a to vec nesto govori.

Ipak, uskoro ce se sve znati, pod uslovom da bude objetivno informisanje. Procitajte ovaj teskt.Zah

Ni Terrina smrt nije zaustavila rasprave u američkoj javnosti
Slučaj Schiavo: Političke bitke još jače nakon smrti
Autor S. Despot

PINELLAS PARK Smrt Terri Schiavo nije donijela kraj raspravama i svađama unutar njezine obitelji i američke javnosti, kao ni smanjenje pozornosti svjetskih medija za slučaj žene koja je nakon infarkta 15 godina vegetirala bez nade u oporavak. Terri je umrla prekjučer, nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud odbio još jedan zahtjev njezinih roditelja da liječnicima naloži vraćanje cjevčice za hranjenje, bez koje je živjela 13 dana. Njezini posmrtni ostaci dani su na autopsiju, koja bi trebala utvrditi stupanj oštećenja mozga.
Vođa kongresne većine, republikanac Tom DeLay, nakon njezine je smrti najavio akcije protiv sudstva. "Razmotrit ćemo ponašanje arogantnog sudstva koje se otelo kontroli, sudstva u koje se ne može pouzdati i koje je okrenulo glavu od Kongresa i predsjednika. Kada im je u mjerodavnost dana mogućnost da ponovno preispitaju taj slučaj, sagledaju sve činjenice i donesu odluku, oni su odlučili ne sudjelovati, upravo suprotno od onoga što je od njih tražio Kongres i predsjednik", konstatirao je DeLay, pokazavši što misli o nezavisnosti sudstva.

Smrt četrdesetjednogodišnje Terri prekinula je sudsku sagu koja je trajala sedam godina nakon što su liječnici njezinu suprugu Michaelu Schiavo rekli da ne postoje izgledi za njezin oporavak. Na svim sudskim razinama roditelji su pokušavali ishoditi odluku da se njihova kći nastavi hraniti. Sudovi su redom bili uza supruga, koji je tvrdio da bi Terri bila protiv umjetnog održavanja na životu. Hitnu intervenciju američkog Kongresa i predsjednika Georgea Busha na strani roditelja Terri Schiavo sudovi su ignorirali, a neki su suci oštro kritizirali političko miješanje u sudske postupke. Svjetske agencije i danas prenose svađe Michaela i obitelji Schindler. Michaelov brat Scott Schiavo medijima je objasnio da je svađa između roditelja Schindler i Terrina supruga počela 1993. godine nakon što Michael roditeljima nije dao ni dolara od milijuna, svote koju je dobio kao odštetu tužeći liječnike za stanje u koje je dospjela njegova supruga. Da ironija sudbine bude veća, svjedoči on, Terri je bila osoba kojoj je bilo iznimno stalo do izgleda (zbog toga je, bolujući od anoreksije, i pretrpjela infarkt) te koja bi "bila slomljena" da je mogla vidjeti kako svjetskim satelitima prolaze njezine snimke iz bolnice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2005, 01:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

zah je napisao:
"Razmotrit æemo pona¹anje arogantnog sudstva koje se otelo kontroli, sudstva u koje se ne mo¾e pouzdati i koje je okrenulo glavu od Kongresa i predsjednika. Kada im je u mjerodavnost dana moguænost da ponovno preispitaju taj sluèaj, sagledaju sve èinjenice i donesu odluku, oni su odluèili ne sudjelovati, upravo suprotno od onoga ¹to je od njih tra¾io Kongres i predsjednik", konstatirao je DeLay, pokazav¹i ¹to misli o nezavisnosti sudstva.

Koji idiot. Stvar je bila predmet sudske grane americke vlade, a onda su se umjesali predsjednik i Kongres. Umjesali su se samo radi politickih igara, i time samo uspjeli narusiti ono sto se zove "balance of power." Kako me samo zivcira, arogantno govno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2005, 01:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Jadnica, sigurno se namuchila. Ali, ja ipak smatram da bi i ona sama htjela smrt nego onakav zivot. No, kako ona nije mogla odluchit, mogli su je bar uspavati, a ne pustiti da umre od gladi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2005, 06:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma idioti. Od dva nacina izabrase treci, najgori...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2005, 23:24 
Veteran
Veteran

Jedn novi komentr, Vecernji list Zagreb.
08.04.2005 18:49

MORALNE DVOJBE
Doživotna koma ili eutanazija?
Autor Diana Glavina i Silvana Perica

Godinama je vegetirala, a umrla je u mukama, morena glađu i žeđu. Riječ je, naravno, o planetarno poznatom slučaju Amerikanke Terri Schiavo i načinu na koji je ta mlada žena bila prisiljena umrijeti.
Bila sam zgrožena zbog krajnje nehumanosti i neetičnosti, bila je to pasivna nedobrovoljna eutanazija, nikako čin milosrđa tvrdi doc. dr. Vesna Vargek-Solter, šefica odjela intenzivne skrbi Klinike za neurologiju u bolnici u Vinogradskoj u Zagrebu. Za trideset godina rada u intenzivnoj njezi vidjela je petnaestak slučajeva bolesnika koji su pali u vegetativno stanje, nitko se iz te kome, kaže, nije probudio, nitko se nije vratio, ali mozak tih bolesnika nije mrtav. O čemu je onda riječ?

Trajno vegetativno stanje ili tzv. vigilna koma uglavnom je posljedica prolaznog poremećaja srčane cirkulacije. Kad iz nekog razloga dođe do zastoja srca, mozak će ostati bez cirkulacije. Ako se reanimacijom ponovno uspostavi cirkulacija, ali nedovoljno brzo a riječ je o minutama pacijent preživi, ali propada mu vanjski dio mozga, korteks ili moždana kora jer je taj dio mozga ostao bez kisika. Istodobno su moždano deblo, hipotalamus, talamus i ostale dublje strukture mozga sa životnim centrima sačuvani govori dr. Vargek-Solter.

Moždana kora i svijest
A kako upravo moždana kora nosi dio svijesti, razumijevanja, percepcije vanjskog svijeta, u pacijenta dolazi do poremećaja stanja svijesti, odnosno do komatoznog stanja. Mehanizam budnosti i spavanja pacijenta nije poremećen. On ima svoje intervale budnosti i spavanja, ali on nije s nama. On ne reagira na podražaje, ne kontrolira stolicu i mokrenje, ne može se sam hraniti, već hranu prima putem sonde, koja se najčešće spoji izravno u želudac. Ali spontano i samostalno diše.

Pacijent nije priključen na aparate i za njih nema specifičnih lijekova kaže naša sugovornica i, vraćajući se na način smrti Terri Schiavo, napominje: Ako je centar za glad u hipotalamusu, znači da je mlada žena mučena glađu i žeđu, a to nije mogla reći.
Koma može biti i povratno stanje, stanje nakon kojega se pacijent djelomično ili potpuno oporavlja. A sve ovisi o uzroku komatoznog stanja.

Koma može biti dijabetička, ovisnička. Koma može biti i posljedica moždanog krvarenja. I u takvih je pacijenata svijest poremećena, oni žmire, leže kao u dubokom snu. Ali njihova moždana kora nije uništena, i zato se oni mogu polako buditi isto kao i pacijenti u komi nakon traume objašnjava naša sugovornica.
To je nešto sasvim drugo od osoba koje vegetiraju. One leže i gledaju. Da li nešto i vide? Ne znamo, jer od njih nemamo nikakve povratne informacije. Međutim, obitelji koje njeguju svoga tako teško bolesnog člana tvrde da su s njim uspostavile kontakt. To nije moguće objektivizirati, ali isto tako nemam razloga vjerovati da to nije tako.

Mi nemamo podataka o tome koliko je u Hrvatskoj trenutačno pacijenata u vigilnoj komi. Doc. Vesna Vargek-Solter osobno zna za četiri pacijenta Vinogradske bolnice koji, kaže, već sedam-osam godina žive u tom stanju u svojim obiteljima.

Znam za jednu bolesnicu koja je u vigilnoj komi ležala čak 25 godina. Umrla je od infekcije, kao što na kraju uvijek i umiru te osobe. Njima je potrebna iznimna njega i najčešće se za svoju već odraslu djecu brinu roditelji. Drže se doista herojski i nadaju se, kao i liječnici, da će jednoga dana i njima medicina znati pomoći. Ako uzmemo u obzir značenje same riječi, u slučaju Terri Schiavo nije bila riječ o eutanaziji. Jer, riječ eutanazija znači dobra, blaga smrt, a Terri je bila prepuštena sporom, 15-dnevnom umiranju od žeđi i gladi.

Zakon još iz 1929.!
Aktivna eutanazija u tom bi slučaju, ako je već eutanazija dopuštena, bila humanija kaže Hrvoje Jurić, asistent na Katedri za etiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. U desetljećima staroj raspravi o pomoći pri umiranju, nastala je već cijela klasifikacija eutanazije. Može tako biti aktivna, kad se nekome da neko smrtonosno sredstvo, pasivna kad ga se isključi s aparata ili prestane umjetno hraniti kao u slučaju Schiavo. Može biti dobrovoljna, ako to netko sam traži, ili nedobrovoljna ako je osoba u takvu stanju da se ne može sama izjasniti. O eutanaziji se zapravo raspravlja već stoljećima, pa je Thomas More 1516. godine u Utopiji savjetovao neizlječivo bolesnima da se sami požure ili ovlaste nekoga da im u tome pomogne. Prvi zahtjevi da se eutanazija legalizira javljaju se početkom 20. stoljeća, a privilegirani oblik ubojstva na nečiji izričit i ozbiljan zahtjev poznavao je Krivični zakon Kraljevine Jugoslavije još 1929. godine. Za one koji su nekoga usmrtili iz sažaljenja prema njegovu bijednom stanju, bila je predviđena vrlo blaga kazna do tri godine zatvora!

Bitan je stav javnosti
Dr. Mengele i njegovi sljedbenici krivi su što je nakon II. svjetskog rata blaže kažnjavanje eutanazije izbačeno iz Kaznenog zakona, koje se u hrvatski pravni sustav vraća 1998. godine, no oskudnijom formulacijom nego u zakonu iz 1929. godine. Po našem Kaznenom zakonu, usmrćenje na nečiji izričit i ozbiljan zahtjev može se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Za eutanaziju tako najmanja kazna može biti samo godinu dana zatvora, dok je to pet godina za obično ubojstvo. Međutim, to ne znači da je eutanazija dopuštena, upozorava prof. dr. Anita Kurtović sa splitskog Pravnog fakulteta. U nas je na snazi treće, srednje rješenje, pa niti se eutanazija dopušta, niti bi bila strogo kažnjena da je netko počini, kaže prof. Kurtović, ističući kako to pitanje valja otvoriti u javnosti. Hrvoje Jurić, za kojega je eutanazija moralno problematičan, ali i moralno dopustiv čin, također ističe da je takva pravna regulacija nedovoljna.

O tome valja otvoriti raspravu kako bi se iskristalizirao stav javnosti, a i liječnika, među kojima je eutanazija još tabu tema kaže Jurić, zauzimajući se za preciznu pravnu i etičku regulaciju.
U uvjetima današnje Hrvatske, a i siromašnih ljudi u bogatim zemljama, na eutanaziju se može gledati i sa sasvim druge strane. Jer, koliko hrvatskih umirovljenika nema novca za skupe lijekove koji nisu na listi, koliko ih čeka mjesecima na pretrage i operacije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2005, 08:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Micelijus je napisao:
Hvala Bogu dragome da ja nisam morao o ovome odlučivati. Samo to imam da kažem povodom ovog slučaja...

Iako znam da ce ti biti tesko, pokusaj da se stavis u poziciju onoga koji odlucuje... Sta bi uradio??? Klint Istvud je u "Djevojci od milion dolara" lijepo primijetio, kada je morao ubiti Svonkovu (naravno, ubistvo je bilo, upravo, iz milosrdja):"Grijeh je to uciniti... Ali, ostavim li je na zivotu ubijam je..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2005, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Mada mislim da se u ovakvim stvarima treba pomiriti sa onim sto uradis, ma sta to bilo... Da prostite-jebes izbor, ako se poslije kajes zbog njega... Vazno je izabrati i poslije se ne "zderati" zbog toga sto ste izabrali...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]