banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 09:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Zivotni cilj..
PostPoslato: 07 Mar 2005, 23:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Covjek citav zivot provodi u nekom radu, odricanju, maltretiranju samog sebe a sve zbog ispunjenja bar nekog okvirnog cilja.

Nesto sam razmisljao, sta je moj cilj u zivotu?

Proputovati i prozivjeti koliko je to moguce, pa onda Porodica, stan ili kuca adekvatni za tu porodicu, jednom godisnje ljetovanje i zimovanje, svakih 4-5 godina novo auto..

Kad ovo pogledam nekako mi izgleda mizerno i malo u odnosu sta sve ljudi imaju, pa ipak bih bio zadovoljan sa ovim..

Sta vi kazete??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 23:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Svakom svoje, a skromnost je vrlina. ;) Smatram da bi i meni tako nesto bilo dosta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 13:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Kazu da uspjeh jedino moze postici onaj ko zna gdje treba stici, tj. koje mu je odrediste ili ti cilj.

Imam cilj/eve i to mi je osnova bitisanja. :wink:
Skromnost jeste vrlina ali i skroman covjek moze imati prave ciljeve.
Bilo da su ciljevi materijalni ili nematerijalni...jako su vazni jer te stimulisu da upravo tezis ka njima i nesto od svega toga mora da se realizuje.
Ko ne tezi nicemu...tesko da ce nesto da se realizuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 13:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Apsostrumfno se slazem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 14:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
vuce budi oprezan, jedan poznanik je tako trosio svake godine na putovanja, presao citav svijet uzduz i poprijeko, ozenio se tek sa 50 i zivi sa zenom i djetetom u jednosobnom stanu i zali sto je trosio pare na putovanja toliko godina
nadji neki balans ili, ako nisi jedan od primitivaca kojem je samo more vid godisnjeg odmora, iskoristi priliku i sa porodicom proputuj svijet

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 20:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
"Ja vjerujem u ljude. Vjerujem u zakone čovječanstva koji su hiljadugodišnji. Vjerujem da uprkos očiglednom besmislu život ipak ima neki smisao... Glas tog smisla čujem u sebi samom... Ono što život traži od mene u ovom trenutku želim da ostvarim čak i ako je protiv uobičajene mode i zakona."
Herman Hesse (Moja vjera)

Treba osjetiti šta život traži od nas. I to slijediti. A ne povoditi se za reklamama i onim što moda savremenog života nalaže, jer će se tada desiti da možda i dobijemo to čemu smo težili, ali da se uprkos tome osjetimo neispunjenim, praznim, nesretnim.

Vrh

Tema posta: Re: Zivotni cilj..
PostPoslato: 08 Mar 2005, 23:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
vuk je napisao:
Covjek citav zivot provodi u nekom radu, odricanju, maltretiranju samog sebe a sve zbog ispunjenja bar nekog okvirnog cilja.

Proputovati i prozivjeti koliko je to moguce, pa onda Porodica, stan ili kuca adekvatni za tu porodicu, jednom godisnje ljetovanje i zimovanje, svakih 4-5 godina novo auto..

Kad ovo pogledam nekako mi izgleda mizerno i malo u odnosu sta sve ljudi imaju, pa ipak bih bio zadovoljan sa ovim..

Sta vi kazete??

tako nekako

Vrh

Tema posta: Re: Zivotni cilj..
PostPoslato: 09 Mar 2005, 00:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
vuk je napisao:

Sta vi kazete??

Mislis li stvarno da je to sta si nabrojao mizerno?
Netreba uvijek ni svojim ocima vjerovati sta se tice toga sto kazes " sta sve ljudi imaju".
To sto si ti nabrojao je san 90% familija.Na zapadu ko dooobro zaradi nemoze si priustiti novo auto svaki 4-5 godina ( ne racunam kredit)svoju kucu,ljetovanje, zimovanje...
Hhhhhhaaalllllo probudi se. Ako uspijes to "mizerno" onda svaka cast i mozes racunati da si uspjeo.
Ali samo POSTENO :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 01:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ja razmishljam ovako... Tezim da ostvarim svoj cilj... Ulozicu dosta truda u to... A shta ako ne uspije? Da li je moguce biti sretan ako ne ostvarish neshto chemu tezish? :-?
Shto se Vuka tiche... Pa, mislim da nije sve u materijalnim stvarima... Shta te briga za auto i putovanja... Mislim da treba da zacrtash neki konkretniji cilj...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 01:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ali, Vuche, u pravu si shto se maltretiranja i odricanja tiche... I ja se ponekad (tj. chesto) zapitam da li je moj cilj vrijedan tolikog odricanja... Ako nije, onda sam protracila jedini zivot koji imam... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 16:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Lisa_Simpson je napisao:
Ja razmishljam ovako... Tezim da ostvarim svoj cilj... Ulozicu dosta truda u to... A shta ako ne uspije? Da li je moguce biti sretan ako ne ostvarish neshto chemu tezish? :-?
Shto se Vuka tiche... Pa, mislim da nije sve u materijalnim stvarima... Shta te briga za auto i putovanja... Mislim da treba da zacrtash neki konkretniji cilj...

Lisa, najbolje bi bilo da imas plan (cilj) A, B, C,... i da nikad ne ulazes sve u jedan cilj. Tako, ako se ne ostavri plan A imas plan B. Zavisi koliko covjek ulozi u neki cilj, a da li se moze biti sretan pri neuspjehu, ne znam? Mozda na kratko i onad Jovo na novo (plan B :)).

Merhaba, na zapadu se zivi na kredit (jako je malo onih koji mogu sve kesirati) tako da je moguce svakih 5-6 godina mijenjati gore navedeno.

Najvaznije je da covijek nadje sebe u svemu tome, nekome jeste vazno to materijalno bogastvo, nekome nije. Ja sam ostavrila dosta svojih ciljeva do sada (moram priznati da su bili jako realni), mada ih imam jos koji su realni ali ima nekoliko koji i nisu bas, ali opet se nadam ;).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 16:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
Lisa_Simpson je napisao:

niko nije rekao da su materijalne stvari sve, ali ovo sto je on nabrojao nije nikakav luksuz, nesto sasvim skromno. zar ja kao ljudsko bice ( sa toliko maltretiranja, problema, odricanja........... ) ne zasluzujem auto ( ne mora biti bmw ili mecka, recimo golf 2 ili 3 ), krov nad glavom ( ne mora biti kuca na 5 spratova, vec solidan stan ) i odmor jednom godisnje ( ne moraju biti havaji, moze jebena budva ) sa svojom porodicom???

kada bih znala da ovo ne mogu imati, i da cu se sutra odreci radjanja djece samo zato jer nemam novac, ovog trena bih uzela pistolj i ubila se.

i smijesni su mi oni koji kazu, pare nisu bitne. a ha.....................

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 18:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Pa meni je cilj da se poslije studija vratim u BL i da promjenim stvari u nekim oblastima kulture,kojima se bavim...
Naravno cilj mi je i porodica ...
Kada sam bio manji sanjao sam veliku kucu sa bazenom,kasnije samo kucu,onda trosoban stan,a sad molim Boga da imam para da kupim jednosoban stancic,jer danas i sa faxom mozes samo na biro rada...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 21:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Lisa_Simpson je napisao:
Ja razmishljam ovako... Tezim da ostvarim svoj cilj... Ulozicu dosta truda u to... A shta ako ne uspije?

Dove je napisao:
Lisa, najbolje bi bilo da imas plan (cilj) A, B, C,... i da nikad ne ulazes sve u jedan cilj. Tako, ako se ne ostvari plan A imas plan B

Zato je najbolje ulagati (sebe) u planove koji sigurno uspijevaju i sigurno daju pozitivne rezultate. Što je najljepše takvih planova i takvih načina ostvarenja sebe ima. Samo ih treba pronaći. Treba osjetiti šta život traži od nas.

Svi ljudi teže dvjema stvarima: tome da budu sretni, i ispunjeni. Ali su načini i sredstva kojima tome teže različiti, ljudi imaju različite zamisli o tome šta bi ih to učinilo sretnim i ispunjenim. Problem je što ljudi često gledaju na pogrešne druge ljude i povode se za "reklamama", tj. vanjskom slikom. Na primjer vide bogatune u kućama sa vilama, bazenom, skupim autima, raskošnim ljetovanjima i misle da su ovi zbog toga veoma sretni, i da bi i oni bili sretni ako bi to imali. Ako se išta može naučiti iz ovih sve brojnijih latinoameričkih serija koje prikazuju te bogatune to je da ih ono materijalno što imaju ne čini sretnim, jer su stalno u nekim brigama, problemima, nemaju duševnog mira jer su ispunjeni zlobom, pakošću, licjemjerstvom. Žive u zlatnom kavezu. Ali da ih neko vidi sa strane i da ne zna šta im se dešava u kući i šta nose u sebi rekao bi da su veoma sretni i ispunjeni. Ovo je samo banalan ali realan primjer onoga što se sve više dešava na svijetu, vidimo da razne "zvijezde" niču kao pečurke poslije kiše, i mnogi im zavide, žele imati bar dio onoga što oni imaju, dio te slave, tog bogatstva, te "ljubavi i pažnje" koju im drugi (obožavatelji) posvećuju. A te "zvijezde" su uglavnom najobičniji ljudi kao i svi ostali koji su samo sticajem okolnosti, i možda talenta, postali "zvijezde", i uglavnom nemaju skoro ništa na čemu bi im bilo ko trebao zavidjeti, jer ono što se kod njih najviše ističe (slava, ugled, bogatstvo) su samo ispraznosti.

Nije mnogo drugačije ni sa životima "običnih smrtnika" jer se mnogi od njih tražeći sreću i ispunjenje povode za "uhodanim i provjerenim" šablonima i "reklamama" načina života, pa teže u blažoj i realnijoj mjeri onome što imaju razne "zvijezde" jer misle da su potonje dosta sretne i ispunjene osobe.

Tada upitah: "Kao roditelj, koje bi životne pouke želio da tvoja deca nauče?"

Osmehujući se, Bog odgovori:
.
.
Da nauče da se novcem može kupiti sve. Osim sreće.
.
.

I_am je napisao:
smijesni su mi oni koji kazu, pare nisu bitne

Još uvijek su bitne, ali treba biti oprezan u načinima i sredstvima za njihovo sticanje, željom sa kojom se one žele imati, i načinima na koje se troše.

Mnogo je bolje osobi koja skrpi 100 KM za sajam knjiga i koja si kupi lijepe knjige i onda ih sa uživanjem čita nego osobi koja ima milion dolara koji će uložiti u novi biznis sa željom da udupla kapital, pri tom se jede, grize i gazi druge iz straha da mu biznis ne propadne, a ako uspije onda opet ide na novo uduplavanje kapitala, nove nervoze, novi šokovi, nove usputne žrtve.

Ljudi na ovaj svijet dolaze goli, i takvi sa njega odlaze. Sa sobom ne nose kofere sa novcem i ferarije već nose samo ono što su u duhu zaradili, ono čime su duh oplemenili i dodatno izgradili.

"...Kada vi ljudi shvatite da ništa osim progresa duše nije važno, onda ćete se osloboditi svih stega i moći ćete da radite u harmoniji sa Kosmičkim Zakonom..."
(Thotova smaragdna tabla)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]