banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 01:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: debata o eutanaziji
PostPoslato: 15 Dec 2004, 00:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
Trenutna debata oko da li trebamo da dobijemo pravo da odlucimo nasu smrt koja se trenutno vodi ovdje u Britain, onda kad smo stari ili nemogli dovoljno da zivimo da li treba da dobijemo pravo na dokument koji mozemo potpisati sad ,o tome da ako recimo postanes ne pokretan ne zelis da budes tretiran antibioticima i budes ostavljen da umres- drugim rjecima samoubistvo, ili ako das dozvolu da to neko drugi uradi za tebe - drugim rjecima ubistvo.
Sta je vase misljenje o ovome, da li ti smatras da je najbolje da cekamo smrt pa makar se patili godinama , ili da zavrsimo nasu patnju prije nego sto je zapocela i dobijemo pravo na samoubistvo, naravno kad smo recimo stari u 80-100 im.Ili ako se nesreca desi bilo kome i onda dobije neku ne izljecivu bolest koja ga ucini depresivnim dovoljno da ne zeli vise zivjeti- stavi se u situaciju- sta bi bio tvoj izbor?
Hvala na misljenjima

ps. vec znam sta ce religizni ljudi reci o ovome

Poslednji put menjao tough dana 15 Dec 2004, 02:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 01:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ne treba biti isključiv, pa reći da treba ili ne treba dozvoliti eutanaziju. Moguće su zloupotrebe. Mislim da za o svakom slučaju treba da odluči sud.

P. S. Dogovorili smo se da se na forumu koriste isključivo srpskohrvatski jezici, pa molim te da promijeniš naslov teme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 02:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
Not now, John! je napisao:
Ne treba biti isključiv, pa reći da treba ili ne treba dozvoliti eutanaziju. Moguće su zloupotrebe. Mislim da za o svakom slučaju treba da odluči sud.

P. S. Dogovorili smo se da se na forumu koriste isključivo srpskohrvatski jezici, pa molim te da promijeniš naslov teme.

izvini,al nisam znala rjec.
sad kad si je ti pomenuo je ok.
naslov promjenjen

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 09:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=7 ... eutanazija

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=1 ... eutanazija

O eutanaziji se je na forumu diskutovalo vec dva puta i svaki put su misljenja bila razlicita. Mislim da svaka osoba odlucuje za ili protiv na osnovu vise kriterija:
- licno iskustvo (svi koji su bili pored drage osobe koja se je patila u njegovoj terminalnoj fazi zivota, pogotovo ako je u pitanju patologija kao recimo rak)
- religiozni stav (ja apsolutno razumem i shvacam misljenje ljudi koji smatraju zivot kao bozji dar).
- ponekad utice i profesionalno iskustvo, pogotovo ako je u pitanju medicinski profil sto mogu reci da vazi i za mene.

Ja licno dva puta dizem ruku ZA. Zasto?
- jer sam u svojoj zdravstvenoj praksi vidjela da se to praktikuje iako je nelegalno i bilo mi je drago kad je doktor to odlucio. (Ne pricam tu o "TV film eutanazijama) nego o recimo terminalnoj fazi neizljecive bolesti, gdje je dovoljno povecati za koji miligram morfij da se pacijent koji se pati u bolovima i mukama uspava i vise nikad ne probudi.
- jer je to trazila i moja prijateljica 94' godine, bolesna za rakom prije nego sto je usla u terminalnu fazu. Tako smo zajedno sa onkologom i uradili kad je moja Etta pocela da se pati od bolova i znam da nam je bila zahvalna.
- jer je po mom misljenju zadrzavati u zivotu osobu kojoj je dokazano da nauka nece pomoci (jer su u pitanju mozda sedmice ili cak i dani zivota) samo znak naseg vlastitog egoizma jer nismo spremni da se odvojimo od nasih dragih i mislimo da cemo manje patiti ako smo sa njima jos koji dan nevezano za njigove bolove i prognozu.
- zato sto bi to uradila i sa clanovima moje porodice a isto bi mi bilo drago da mogu i ja "ljudski" umrjeti

Pisala sem vec davno o svicarskoj organizaciji zvani EXIT koja je prije par godina pomogla muskarcu od nekih 60 godina da izvrsi eutanaziju. Jedina specificnost kod njih da mora pacijent sam popiti "kokteil". Zadnjih par mjeseci zivota ga je pratila i TV. Pricali su doktori koji su potvrdili da nauka jos godinama nece moci naci ljek za njegovu bolest, pricali su psihijatri koji su morali utvrditi dali je pacient svjestan 100% svojih zelja, pricala je nejgova supruga koja je podrzavala njegovu volju, nisu pricala medjutim njegova dva sina koja su par godina prije umrla od iste bolesti (u pitanju je bila neka rjetka genetska bolest).

Kao sto sam vec rekla, eutanazija je poprilicno delikatna tema. Zavisi sa kojeg je "coska" (aspekta) posmatras.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Mislim da je ovo prilicno kompleksan problem, ali uz dobar pravni sistem i psiholosku pomoc, mozda je moguce izbeci zloupotrebu. U svakom slucaju ja sam ZA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 16:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Volim kad imam izbor. I ja sam ZA i ne vidim nista lose u tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 17:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
ako neko zeli da zavrsi svoj zivot to je u potpunosti njegova odluka pogotovo kada se pati zbog neke bolesti u potpunosti razumijem to

jedino sto mi nekako nije u redu je da trazis od nekoga drugoga da ti okonca zivot to je pomalo sebicno jer ne moze to svako
ja bih se ipak osjecala kao da sam ubila nekoga

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 19:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Dec 2004, 13:17
Koliko je meni poznat naziv eutanazija to je pomoci nekom da se ubije tj da izvrsi samoubistvo.Kao sto je autor ove teme napisao da zna sta misle religizni ljudi,ja sam jedan od takvih i moj odgovor je ne.Ja jesam religiozan sto znaci da sam krsten i za sebe kazem da sam mali Srbin pravoslavne vjeroispjevsti zato sto sam krsten kao mali i cesto pravim razliku kad me pitaju jesam li ja veliki Srbin ili mali,ja uvijek kazem ovo drugo a na prvo da su veliki Srbi oni koji se krste kad su veliki.Poticem iz religiozne porodice/slavim Bozic,krsnu slavu koji su moji preci donijeli kad su se ovde naselili jos za vrijeme turaka/ali da sam nesto pretjerano religiozan/ ne idem svake nedelju u crkvu ali odem recimo 2-3 puta god,postim kada me baba napomene i sl/ nisam ali postujem sve to jer sam tako vaspitan i odgojen.Kod nas Srba samoubistvo/u ovoj temi eutanazija/je grijeh,pop ne dolazi na pokop i sl.Smatram da je samoubistvo grijeh zato sto je zivot dosao od Boga i da nam odredjuje kad da se rodimo, kad i kako umiremo.Ako neko boluje od neke teske bolesti/rak,leukemija i sl/a uz to je vjernik tj.vjeruje u boga nikada nece traziti tako nesto,bar kod ljudi pravoslavne ispovjesti.Kod katolika ne znam jer je kod njih malo drugacije razmisljanje,ali je vjera hriscanska.Ovde je prica o Engleskoj ako se nevaram gdje je opet podijeljeno na katolike i protestante.Recimo svi znate iz filmova americkih i drugih kada neko nekog ubije/ovde govorim o katolickoj vjeroispvjesti/ode kod svog svestenika da se ispovijedi i kaze da je ubio nekoga.Ovaj mu kaze u redu,procitaj 5 zdravomarija 8 ocenasa i bice ti oprosteno,ovaj to uradi i kao sve je u redu.Barem se tako desava u filmu
gdje se ja zapitam da li ovaj opet moze uraditi isto i opet doci na ispovjed
i opet procita neke molitve i bude mu oprosteno.Ovo sam naveo da se desava kod katolika gdje kod pravoslavnih vjernika nije slucaj.Pa opet imamo ovde slucaj u svajcarskoj/eutanazija/ gdje opet zive vecinom katolici gdje je ako sam dobro shvatio izvrsena tj pruzena je pomoc da se neko ubije ili je neko pojacao morfij i pacijent je mrtav.Mislim da je ovo nekako opsteprihvaceno u zemljama gdje zive katolici ali mislim da je ovo i kod njih grijeh.Vecina ljudi koji su na samrti razmisljaju o Bogu/vjernici tj.religiozni i oni koji nisu pokazivali svoje sklonosti i ispoljavali svoje misljenje o Bogu za vrijeme zivota/tj.da li postoji zivot posle smrti.U covjekovoj prirodi je da razmislja kako sto duze da zivi tj,da se mnogi plase smrti.Licno mislim da ljudi koji vjeruju u nesto/Boga i sl./da lakse podnose smrt od onih koji nisu religiozni jer su tako uceni da zivot posle smrti postoji i da ce u raj tj da ce ponovo moci da se sastanu sa onima koje najvise vole a koje ostavljaju na ovom svijetu.Takvi vjerovatno nikad nece traziti eutanaziju vec ce to da prihvate kao jedan slijed stvari kojim se zavrsava njihov zivotni ciklus.
Nikad mi nije bilo jasno kako ti ljudi/doktori/se osjecaju kad takvo nesto urade tj pomognu pacijentu da umre.Da li oni imaju to pravo da odlucuju o necijem zivotu.Koliko je pacijent/bolesnik svjestan da odlucuje o tome u tim trenucima kao sto neki rekose velike boli.Da li znaci kada neko ima nekih licnih problema i recimo poprica sa doktorom i kaze mu da nevidi izlaz iz sitacije u kojoj se nasao a doktor mu je poslednja nada i ne moze da mu da savjet kako da rijesi svoj problem.Onda taj covjek/zena kaze doktoru zelim da se ubijem i idem da skocim sa zgrade ali nesmijem hocete me gurnuti on kaze hocu i uradi to.Da li se isto osjeca kao juce kad je nekom dao neku injekciju/izvrsio eutanaziju nad njim/ i na taj nacin mu pomagao jer on upravo tako razmislja u prvom slucaju, pa zasto ne bi razmisljao i u ovom drugom.Opet pitam da li neko ima pravo odlucivati o necijom zivotu bez obzira u kakvom je on stanju trenutno.Ko
sebi moze dati pravo da nekog ubije,posalje u smrt, nazivajuci to pomoci.
Sutra moze da vidi nekog da se hrani iz kontejnera i da ga ubije i kaze pomogao sam mu, on je vjerovatno zarazen i bolestan cim se tamo hrani ajd da ga ubijem da se on nemuci a sto da se muci ovako se hrani,spava na minusu sad cu ja njemu pomoci i kaze eto ja izvrsio eutanaziju.
Gdje je tu etika,moral...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2004, 08:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Stani malo letacu, malo si poceo da banalizujes stvari.
Naravno da mora postojati psiholoska pomoc da bi se ustanovilo koliko je pacijent pshicki stabilan, mada se ovde postavlja nova klopka koliko je bilo ko ko zna da mu predstoje fizicka mucenja pshiloski stabilan.
I ovaj poslednji pasus gde si uzeo primer osobe koja se hrani iz kontejnera to nema veze sa eutanazijom jer ne postoji pristanak te osobe.
Eutanazija se treba izvrsavati u strogim pravnim uslovima, a ne da neko deli "sudbinu" na ulici. Eto toliko. poz

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]