http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=7 ... eutanazija
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=1 ... eutanazija
O eutanaziji se je na forumu diskutovalo vec dva puta i svaki put su misljenja bila razlicita. Mislim da svaka osoba odlucuje za ili protiv na osnovu vise kriterija:
- licno iskustvo (svi koji su bili pored drage osobe koja se je patila u njegovoj terminalnoj fazi zivota, pogotovo ako je u pitanju patologija kao recimo rak)
- religiozni stav (ja apsolutno razumem i shvacam misljenje ljudi koji smatraju zivot kao bozji dar).
- ponekad utice i profesionalno iskustvo, pogotovo ako je u pitanju medicinski profil sto mogu reci da vazi i za mene.
Ja licno dva puta dizem ruku ZA. Zasto?
- jer sam u svojoj zdravstvenoj praksi vidjela da se to praktikuje iako je nelegalno i bilo mi je drago kad je doktor to odlucio. (Ne pricam tu o "TV film eutanazijama) nego o recimo terminalnoj fazi neizljecive bolesti, gdje je dovoljno povecati za koji miligram morfij da se pacijent koji se pati u bolovima i mukama uspava i vise nikad ne probudi.
- jer je to trazila i moja prijateljica 94' godine, bolesna za rakom prije nego sto je usla u terminalnu fazu. Tako smo zajedno sa onkologom i uradili kad je moja Etta pocela da se pati od bolova i znam da nam je bila zahvalna.
- jer je po mom misljenju zadrzavati u zivotu osobu kojoj je dokazano da nauka nece pomoci (jer su u pitanju mozda sedmice ili cak i dani zivota) samo znak naseg vlastitog egoizma jer nismo spremni da se odvojimo od nasih dragih i mislimo da cemo manje patiti ako smo sa njima jos koji dan nevezano za njigove bolove i prognozu.
- zato sto bi to uradila i sa clanovima moje porodice a isto bi mi bilo drago da mogu i ja "ljudski" umrjeti
Pisala sem vec davno o svicarskoj organizaciji zvani EXIT koja je prije par godina pomogla muskarcu od nekih 60 godina da izvrsi eutanaziju. Jedina specificnost kod njih da mora pacijent sam popiti "kokteil". Zadnjih par mjeseci zivota ga je pratila i TV. Pricali su doktori koji su potvrdili da nauka jos godinama nece moci naci ljek za njegovu bolest, pricali su psihijatri koji su morali utvrditi dali je pacient svjestan 100% svojih zelja, pricala je nejgova supruga koja je podrzavala njegovu volju, nisu pricala medjutim njegova dva sina koja su par godina prije umrla od iste bolesti (u pitanju je bila neka rjetka genetska bolest).
Kao sto sam vec rekla, eutanazija je poprilicno delikatna tema. Zavisi sa kojeg je "coska" (aspekta) posmatras.