Jelly, pošto si se potrudio da napišeš poduži post, evo potrudiću se i ja da odgovorim.
jellyfish je napisao:
Ne znam kako ko shvata te rijeci iz sv pisma, ali ja kad bih promovisao religiju onda bih se i drzao toga.
Rekao sam da je to ruzno sto su uradili, ali ako su se pokajali red je da im se oprosti.
Misliš, došle u crkvu, napravili sprdačinu u njoj, otišle kući, rasplakale se svih deset cura nakon što su doživjele prosvjetljenje, otišle u crkvu, izvinile se, i prijavile se policiji? Cure su se "pokajale" kad su završile u buvari, kad su skontale da su u nevolji s obe noge. Molim te jelly da stavimo tačku na priču o "pokajanju".
jellyfish je napisao:
Pa sta je apostol Pavle radio, daleko gore od ovih, pa kad se pokajao oprosteno mu je.
Ovdje upoređuješ pokajanje Pavla sa "pokajanjem" ovih blasfemista.
Citiraj:
Iako postoje neki primjeri kad se predju granice, npr. drugi svjetski
...
Ali to po mom misljenju nije razlog za odmazdu u slucaju ovog sto su ove uradile.
"Pređu granice".... Sad ispade da su one eto samo malo uvredile Boga i ništa više, nisu prešle granicu. Je li tebe pogodio ovaj njihov čin, šta si osjećao pa da kažeš da nisu prešle granicu?
Ne kažem ja da treba potegnuti mač kao apostol Petar, samo kažem da se trebaju naučiti pameti, da se zaista pokaju, a ne oprostiti i eto ih u drugoj crkvi da se budalešu.
Citiraj:
Pa dovoljna im je kazna sto to rade, nego treba i vi da ih kaznjavate. Kao pravi hriscani treba da se molite za njih, a ne da pokazujete da ste isti kao oni spremni na osvetu i odmazdu, jer to samo vodi u jos veci jaz. Sjeti se Isusa na krstu koji moli boga da "im oprosti jer ne znaju sta cine". Pa kamenovanje svetog Stefana ili razapinjanje Petra ako se dobro sjecam su jos neki primjeri oprostaja milione puta veceg nego sto bi bio ovaj.
Ko je govorio o osveti i odmazdi? Ja nisam. I zašto "nas" prozivaš očekujući da budemo svi kao Hrist? Je li očekuješ da ja hodam po vodi? Da li si pokušao da zamisliš kako se recimo ja kao vjernik osjećam dok gledam taj video? Kako neko na taj način gazi po mojim svetinjama? Hoćeš opet reći da to nije toliko strašno jer po tebi ima i gorih stvari?
Citiraj:
A ovaj oprostaj za ove "pussy..." kako se vec zovu je minoran u poredjenju sa tim, jer one ne znaju sta cine i trebaju pomoc, a ne kaznu.
Pokazivanjem ljubavi i oprostaja prema njima mozda bi pobudili osjecaj u njima da religija nije to sto su one mislile nego da je drugacija i to bi stvorilo ljubav i pokajanje u njima.
A postupanje na ovakav nacin, cak i u meni koji sam relativno religiozan, vrsi bunt i otpor prema religiji, a tek onda u njima.
Konkretno, ja a i drugi, a vjerovatno i ove "pussy..." kako se vec zovu, bi vjerovatno bili vise potaknuti na ljubav oprostajem, a neoprastanjem to samo stvara vecu mrznju prema crkvi i religiji sto nije toliko strasno, ali je strasno kad se ta mrznja pretvori u mrznju prema Bogu, a to upravo ovi crkvenjaci svojim ponasanjem izazivaju.
Po mom skromnom misljenju prije ce prema hriscanskoj religiji one zasluziti spasenje ako to rade iz neznanja, a vjerovatno rade, nego ovi crkvenjaci sto znaju sve, a odbijaju da oproste. Slicno kao sto ce se prije spasiti ona prostitutka pokajana pred Isusom, nego fariseji koji ga osudise. Ali eto svi imamo razlicita uvjerenja, mozda i nisam u pravu :roll:
Razmišljamo skroz različito. Ti ovdje pričaš kao da je sve bilo izrežirano ne bi li one dobile oprost. Šta će njima oprost? One su došle u crkvu da nanesu najgoru moguću uvredu patrijarhu, tako što su najveću svetinju ismijali i izvrgnuli ruglu. Misliš da su onda otišle kući i sa strepnjom čekale da im neko nešto oprosti?
Mene je najviše u svemu tome pogodilo što je njima Bog bio neka sporedna figura, sredstvo da uvrede patrijarha, neko nedostojan pogleda. Nisu čak mislile ni na milione vjernika kojima je to mjesto sveto, čak su i snimale to pa postavile na net za zabavu. Gdje tu neka želja za oprostom, pomirenjem? Njima čak nije ni važno da li ću ja ili neko oprostiti, njima je bitno da su se razračunale sa mrskim neprijateljem, a ja, ti, Hrist i Bog smo nevažni.
Kažu da protestuju zato što Rusijom vladaju iste strukture moći kao u 60-im godinama, koje građane tretiraju kao psihičke bolesnike. Pa kako drugačije da ih tretiraju poslije ovoga?