RSboljaPolovinaBiH je napisao:
MuskoBre je napisao:
Na medicini se polaze JEDAN ispit godisnje. Ispit koji traje nekih 8-10 sati, i to je ispit iz apsolutno svega sto si slusao tih godinu dana. Mozes li da zamislis tu kolicinu pritiska? Na to sve, nije dovoljno poloziti, nego moras biti medju prvih 20% po ocjenama na tom ispitu, testu, kako god zelis, da bi uopste imao pravo da slusas sledecu godinu. Ako polozis, a nisi medju 20%, pauziras godinu dana sa slusanjem predavanja. I neko ti je rekao da je to lakse nego kod nas? Ko ovde koga laze i zajebava?
A sto se tice jezika..Jel ti stvarno mislis da neko poslije ucenja godinu dana stranog jezika moze biti ravnopravan sa nekim kome je to maternji jezik? Logika? Zdrav razum?
konkretno znam za dvojicu poznanika, koji prije odlaska nisu znali njemacki nista vise od mene, a ja sam ga slabo znao kao drugi jezik u srednjoj.
jedan od njih je polozio jezik za pola godine, drugome je trebala citava godina... zavrsili su.... pa u roku (plus minus 6 mjeseci)...
to sto se neko za*ebava, lijen je ili sta vec, pa kvari prosjek to je vise izuzetak nego pravilo.
i nije tacno da se polaze jedan ispit godisnje.
Niko nije pricao o polaganju jezika. Ja sam ga polozio u rijetko rekordnom roku, za 5 mjeseci, a nisam znao ni jednu jedinu rijec kad sam otisao. To sto polozis tamo jezik, i dobijes diplomu za to, to macku o rep. Ti ako mislis da svaki stranac sa tom diplomom, ne lista rijecnik trazeci prevod u prosjeku po par puta na jednoj stranici jer je polozio jezi moze se samo nazvati lisenosti osjecaja za realnost i stvarnost. Da ne pricam sto ne postoji NIKAKVA SANSA da naucis tacne rodove za sve i jednu jedinu imenicu, nema sanse. Pa kad te profesor vrati zbog toga, a ne zeli da prihvati da niko od nas u maternjem jeziku nije ucio rod neke imenice napamet, nego si jednostavno to usvojio od malena, i da nama nema nikakve logike da su USTA muskog roda, npr. To njega ne zanima. I sad ces mi ti reci da je pitanje moze li bilo koji covjek nauciti napamet rodove za stotinu hiljada imenica pitanje ljenosti, ili cega vec?
Sto se tice tog drugog, ne znam sta da ti kazem..Ja sam sa tim ljudima sa medicine zivio, jeo, radio, pomagao im oko ucenja par godina. Ali ti bolje znas.