hercegovac27 je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:
Negativne posljedice onih koji su podrivali i uništili Jugoslaviju, a sada pljuju na njen grob, osjećaće se još duže.
Kraj Jugoslavije koja je nakaradno i sklepana bio je očekivan.
Negativne posljedice su građenje tzv. bratstva i jedinstva i zataškavanje zločina, odnosno njihovo guranje pod tepih. Raspadom Juge to je sve isplivalo na površinu. Da se nije guralo pod tepih i da je u Jugoslaviji sprovedena denacifikacija do ovog zadnjeg rata sigurno ne bi ni došlo.
Građenje bratstva i jedinstva ne vidim kao nešto negativno, naprotiv, mislim da je to najbolje što je neko mogao da "izmisli" na ovim prostorima. Zataškavanje zločina je nešto drugo, ali da je bilo zabranjeno istraživati, i nije. Zavisi samo od toga u kakvu si školu i gdje išao i ko ti je predavao istoriju. Kantarka (moja stara profesorica u banjalučkoj gimnaziji) nas je svo vrijeme "tjerala" na rovarenje po bibliotekama da bismo došli do relevantnih podataka za seminarske (i maturski rad). Dosta davno se znalo za zločine ustaša, četnika, handžar divizije i ostale bratije i nije bilo nikakve misterije u tome.
Za denacifikaciju se slažem, ali mislim da je izvršena u poprilično velikoj mjeri (tada). Veći problem je što denacifikacija nije izvršena i nakon posljdnjeg rata, tako da to žarište buduće infekcije još je uvijek aktivno.