banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 09:12 Danas je 15 Jun 2026, 09:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 153 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jan 2026, 20:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja mislim da treba zabraniti i alkohol na javnim mjestima.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 20:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Rđavom kurcu i dlaka smeta... ako ti smeta - žali se, imaš knjigu žalbi na ulazu svakog marketa.
Previše mi imamo nesavjesnosti prema okolini i to je suština problema... ne samo u pušenju, već generalno kao društvo; bitno je da je meni dobro, ostale ko jebe.
Što se mene tiče, zabranili ili ne - ja ću ići u kafanu, al da je ljepše boraviti u objektu gdje se ne puši - definitivno jeste.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 20:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Ne vidim uopšte mjesta za raspravu, neka zabrane pušenje u zatvorenim objektima i gotova stvar. To hoće li neki ugostitelji napraviti hibrid ili striktno (ne) pušački objekat, isto njihova procjena i sloboda. A nagledao sam se bar ljudi koji izađu napolje i na otvorenom zapale uz pivo, bio mjnus bilo 30+ napolju (kao i sam što radim). I na mrskom zapadu ima tržnih centara sa (polu)otvorenim krovom gdje kafići imaju pepeljare i ljudi puše. Kao i na prolazima kroz isti, kante imaju pepeljare. Ali u zatvorenim lokalima nema pušenja, niti čak na otvorenom a da je zemljište neke javne institucije ( škole, vrtići, muzeji, pozorišta, bazeni....).

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 20:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
supersonic je napisao:
danijell je napisao:
Što kafić mora biti eksluzivno mjesto za one koji puše, pa da se ostali njima prilagođavaju? Gdje to piše? Nekada sam i ja bio čitavu noć u kafanama gdje nisi mogao kroz dim vidjeti drugu stranu. Nekada u kinu Kozara nisi dobro film vidio od pušača. Ok, nekada. Sada mi nije dobro kada se nadimim i usmrdim. Nisam jedini. Rješenje je da ne idemo u kafanu da ne bi bila diskriminacija pušača?

Rjesenje je da se pusaci izbace napolje da ne bude diskriminacija nepusaca?

Zašto izbacivati, samo neka se suzdržava ili neka izađe na par minuta i vani zapali. Taman se pušači dodatno druže. Dobro svima.
Ali dobro, nisu nešto hrabri da otvore kafiće samo za nepušače. Posebno u Centru. Pa neka probaju... Neka im grad, država... da neke olakšice ili slično. Da ih stimuliše.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Pečenko je napisao:
Lako, zabrana pušenja na zatvorenim javnim mjestima i riješen problem. 8)

Moze jedno pitanje, mozda sam propusti gore.

Koji je osnovni i glavni razlog naveden za takvu odluku?

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 20:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
<Enter_name> je napisao:
Rđavom kurcu i dlaka smeta... ako ti smeta - žali se, imaš knjigu žalbi na ulazu svakog marketa.
Previše mi imamo nesavjesnosti prema okolini i to je suština problema... ne samo u pušenju, već generalno kao društvo; bitno je da je meni dobro, ostale ko jebe.
Što se mene tiče, zabranili ili ne - ja ću ići u kafanu, al da je ljepše boraviti u objektu gdje se ne puši - definitivno jeste.

Ovo prvo sto si napisao i jeste bit svega. Rdjavom kurcu i dlaka smeta. To je definicija cijele ove diskusije.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 20:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja bih prije rekao da je ovo drugo, al svako vidi ono što se njemu sviđa.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 21:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2013, 12:48
supersonic je napisao:
<Enter_name> je napisao:
Brate, nemam nešto puno protiv pušača, jedini sam u kući koji ne puši i tolerišem dim (koliko-toliko), ali počinješ zvučati ko LGBTQIA+...
Možda da organizujete paradu pušača, da skrenete pažnju na ugoržavanje vaših prava?

Ja sam nepusac, za pocetak. A sto se tice te parade, ja ne znam vise place ovdje.. pusaci ili nepusaci? Ko bi trebao paradu organizovati? Ove sto ih boli tuki ili ovi sto im smrdi jakna poslije kafe kmee

Hocemo se zaliti i na markete, kad god prodjes kroz market koji ima express restoran u sklopu, smrdis na kuvanje narednih 3 dana.. sta cemo sa tim?

Za početak, ti nisi nepušač, jer da jesi, ne bi tako grčevito branio svoja "prava"
Drugo, ne bi se reklo da nepušači kmeče, jer će ovako ili onako pušenje u zatvorenom biti zabranjeno. :lol:
Treće, porediti miris hrane sa smradom nikotina je nebuloza za koju nisam nikad čuo do sad.
Po tvom, restorani smradom iz svojih kuhinja rastjeruju goste i tako posluju? Hrana smrdi kad se poslužuje i jede? :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Evo reeeeešenjaaaaa.... :D.

Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
supersonic je napisao:
<Enter_name> je napisao:

Ovo prvo sto si napisao i jeste bit svega. Rdjavom kurcu i dlaka smeta. To je definicija cijele ove diskusije.

Mislim ta izreka vise nema osnova ...i ne pozivati se vise na to! :)

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka

Pečenko je napisao:
supersonic je napisao:
<Enter_name> je napisao:
Brate, nemam nešto puno protiv pušača, jedini sam u kući koji ne puši i tolerišem dim (koliko-toliko), ali počinješ zvučati ko LGBTQIA+...
Možda da organizujete paradu pušača, da skrenete pažnju na ugoržavanje vaših prava?

Ja sam nepusac, za pocetak. A sto se tice te parade, ja ne znam vise place ovdje.. pusaci ili nepusaci? Ko bi trebao paradu organizovati? Ove sto ih boli tuki ili ovi sto im smrdi jakna poslije kafe kmee

Hocemo se zaliti i na markete, kad god prodjes kroz market koji ima express restoran u sklopu, smrdis na kuvanje narednih 3 dana.. sta cemo sa tim?

Za početak, ti nisi nepušač, jer da jesi, ne bi tako grčevito branio svoja "prava"
Drugo, ne bi se reklo da nepušači kmeče, jer će ovako ili onako pušenje u zatvorenom biti zabranjeno. :lol:
Treće, porediti miris hrane sa smradom nikotina je nebuloza za koju nisam nikad čuo do sad.
Po tvom, restorani smradom iz svojih kuhinja rastjeruju goste i tako posluju? Hrana smrdi kad se poslužuje i jede? :lol:

Pricam o marketu, ne restoranu. I da, ja sam nepusac. Ali ne jaucem oko tog dima. Kao sto sam i napisao gore, imam ih u drustvu koji puse, oke. Nemoj dim u mene duvati i sve pet. Ne moras da izvrces moje rijeci, dovoljno je procitati malo.

Ja samo hocu da kazem, isto kao sto nepusaci toliko jaucu oko te jakne i diskriminaciji, tako isto i pusaci mogu jaukati o diskriminaciji kad budu morali izlaziti ispred ako hoce da zapale.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 21:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2013, 12:48
U marketu se takodje sprema hrana (jednako kao u restoranu), a po tvojim riječima "smrdiš tri dana". Mora da po cijeli dan kuvaju podvarak i slično.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 22:33 
Stara kuka
Stara kuka

Pečenko je napisao:
U marketu se takodje sprema hrana (jednako kao u restoranu), a po tvojim riječima "smrdiš tri dana". Mora da po cijeli dan kuvaju podvarak i slično.

Pravi si ti podvarak

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 22:57 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Ne bih uveo totalnu zabranu u kafićima i restoranima. Dao bih vlasnicima lokala izbor ..... nepušački ili pušački lokal. Pa ko voli neka ide gdje hoće.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 23:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
_зока je napisao:
Alkohol ima isto tako indirektne posljedice na druge ljude i društvo u cjelini kao i pušenje. Razara porodice, ostavlja traume i ubija ljude u saobraćaju.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Da, konzumacija alkohola može biti štetna. Ali sam čin konzumiranja alkohola škodi (u nekoj mjeri) osobi koja ga konzumira. Pušač kada konzumira cigaretu šteti sebi, ali i ostalima okolo njega. To je neizbježno, sem ako ne izađe napolje. Dok osoba koja popije 2-4 piva ne narušava tuđe zdravlje (sem ako nekog ne prebije npr). Dakle alkohol šteti zdravlju onog ko prihvata njegova štetna dejstva (konzumentu) dok cigara šteti i onima koji ne prihvataju njena štetna dejstva (nepušači koji postaju pasivni pušači).
Alkohol koji razara porodice je već bolest zavisnosti, a opet koliko ljudi pije alkohol (u nekoj mjeri) pa nema stope od 100% rasturenih porodica. Dakle razara porodice tek kad pređe u zavisnost. A koliko je procenat zavisnika među ljudima koji konzumiraju alkohol?
Za vožnju u alkoholisanom stanju postoji kazna.

Takođe ne ostavlja mirise na drugim ljudima (bili oni konzumenti ili ne-konzumenti). Sem u slučaju ako neko nekog ne polije alkoholom.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2026, 02:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ne treba se nešto buniti ni oko zagađenog vazduha u BL tokom zime. Kome smeta, neka se preseli negdje u brda. Šta ima ograničavati ljude šta da lože, bitno da im je toplo.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2026, 12:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Bio u par lokala u Federaciji i tamo poštuju zabranu.
Ako mogu u Federaciji, zašto ne bi i ovdje?
Možeš sjediti u zatvorenom da poslije ne smrdiš kao da si bio u nekoj pušnici i čadio se.

U Banjaluci već mjesecima izbjegavam lokale koji su previše zadimljeni.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2026, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
motozeljo je napisao:
Ne bih uveo totalnu zabranu u kafićima i restoranima. Dao bih vlasnicima lokala izbor ..... nepušački ili pušački lokal. Pa ko voli neka ide gdje hoće.

Zvuci fer, ali onda ce sve ostati kako jeste, jer vec imaju slobodu tog izbora.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2026, 22:25 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Ovako, bivši sam uživalac duvanskih proizvoda sa 27 godina staža, a pošto mi je otac bio isti takav može se reći da od kad sam rođen samo zadnjih 10 godina nisam ni aktivni a ni pasivni pušač.
U životu sam dolazio 4 puta u situaciju da ako zapalim sarajevski Malboro ili Vek ili Lord ili Port ili Hercsgovinu bez filtera bilo mi je potpuno svejedno. To je period kada sam pušio i više od tri kutije dnevno.
Ne pušim evo već preko deset godina.
Sada mi ne smeta duvanski dim u restoranu ili kafiću, biram gdje ću ući, smeta mi loš izbor duvana ..... ljudi svašta trpaju u cigaru i puše, a nije da ne smrdi. Naveo sam već da se vlasnicima lokala da izbor da li pušački ili nepušački. Ali tamo gdje je pušački da se obezbjedi odlična ventilacija.
Siguran sam da ljudi neće dovesti malu djecu u pušački restoran ili kafić, već će ići tamo gdje se ne puši. Stoga ne treba uvoditi zabranu za sve lokale. Napraviti propise koji se mogu ispoštovati(za pušačke lokale) ali izbor ostaviti vlasnicima.
A na meni je kao nepušaču kojem ne smeta duvanski dim ali izbjegavam takve lokale(jer mi smeta miris odjeće koja smrdi na duvan kad se vratim kući) da biram gdje ću izaći.
Ovakvi propisi (preko koljena) nikome ne donose dobro i siguran sam da će zabranom pušenja u restoranu ili kafiću pasti promet. A to ne odgovara ni državi (kroz porez) a vlasnicima lokala još manje.
U državnim institucijama i firnama i privatnim firmama kao i bolnicama sam za da ostane potpuna zabrana pušenja.

I navešću samo jedan primjer, lokalna kladionica koja je ujedno i kafić ...... nedeljom preko 90% onih koji uđu da sastave tikete su pušači. Znači uzima se lista sjedne za sto, i traži se espreso i rakija i pali se cigara.
Sad te ja pitam da li će zabrana pušenja u takvom lokalu pomoći da budemo zdraviji ili će drastično smanjiti promet kafića?

I da kažem još nešto kad smo kod kladionica, veći je problem za državu nesrazmjerno veliki broj kladionica i dozvoljavanje klađenja kurti i murti nego pušenje u tim istim kladionicama.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2026, 23:00 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Eto rješenja za kladionice, ukineš pušenje u njima i sjebo si ih.

Vrh

[ 153 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]