banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Feb 2013, 16:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
I šta se to promjenilo u Islandu osim što je u svijetu stvorena teorija da se sa referendumom država može riješiti duga.
U Islandu nije zaustavljeno pustošenje države od strane bankara niti stanovnoci te države išta bolje žive,čak naprotiv ,gledaju da nagule iz nje što prije.
:lol: :lol: E jaka sila je stala pred svjetske bankare,sila od 300 000 ribara

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 16:37 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Maj 2012, 10:28
Brale001 je napisao:
Moje misljenje je da bi se ljudi integrisali i ukljucili u zivot zemlje moras ih ubacit u programe i organizovat.
Ako si ih doveo legalno tj dao im vizu za rad,zivot,boravak i ostanak u zemlji.
Ne govorim o nekim ilegalcima i sto se na crno provlace i zivotare.
Znaci koliko imigranti trebaju tebe zemlju domacina toliko i ti trebas njih,jel.

Nedavno sam sluso jedan dokumentarac na radiju, cini mi se da je u pitanju bila Danska (mozda grijesim) Objasnjavali su kakva je procedura za dobivanje drzavljanstva, proces traje tri godine.
Siguno neko ima iz Danske neka me popravi ako grijesim.
Polaganje testa znanja Danskog jezika, ne ofrlje i reda radi, ucenje u skoli obicaja i kulture tri godine u procesu.
Poslije dolazi polaganje, polozis ostajes,padnes, popravni i poslije cao.

Mislim da si pogrijesio. :) Mislim da proces traje 7 godina u Danskoj. U Svedskoj je proces za dobijanje drzavljanstva 3 godine. A da se mora znati danska kultura, istorija, obicaji, hrana, tako reci sve to je istina. Polaze se zahtijevan test.
Ali trebalo bi napomenuti da je jos uvijek moguce doci u Svedsku, prijaviti se kod nekog na adresu(ona kaze da zivite zajedno), krenuti na kurs svedskog jezika i uci u proces za dobijanje dozvole boravka u Svedskoj. Izduras tako 3 godine, malo raduckas, malo sveras, malo dodjes kuci u Bosnu i nakon 3 godine imas svedski pasos.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 16:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
spijo je napisao:
Našao sam jedan interesantan tekst pa ako imate vremena....

Spoiler:
Citiraj:
Švedska je bila dugi niz godina pojam socijalne sigurnosti i stabilnosti, ali za taj dugi period relativnog blagostanja najmanje je zaslužan kapitalizam.

Činjenica je da je Švedska bila snažno pogođena u prošloj krizi 30-ih godina. Kao direktna reakcija na krizu stasala je socijal-demokratska radnička partija koja je nakon toga vladala gotovo 65 godina apsolutnom većinom bez ijednog koalicionog partnera.

Mukotrpnom borbom radnici u Švedskoj stvorili su sistem koji je bio dostojan čoveka.

Radnička partija tih godina opravdavala je svoje ime. Uprkos izraženom revizionizmu i preferenci za socijal-demokratiju umesto socijalizma, partija se ipak usko vodila generalnim idejama Marksizma iz kojih su i stvoreni brojni socijalni programi.

Ranih 70-ih švedski premijer postaje Ulof Palme, takođe član radničke partije. U svojoj politici je otišao korak dalje – otvoreno je podržavao brojne marksističke države i pokrete širom sveta. 1975. bio je prvi predstavnik zapadne demokratije koji je otišao u službenu posetu Kubi. Tamo je održao velik govor na poznatoj Plaza de la Revolución hvaleći Fidela Castra i socijalističku revoluciju na Kubi. Takođe, bio je i žestoki kritičar politike SAD-a i južnoafričkog aparthajda.

Nije nikada dokazano, ali brojni istoričari smatraju da je upravo zbog tih stavova život završio s metkom u glavi na ulicama Štokholma 1986.

Švedski model je zaista bio primer modernog i progresivnog upravljanja državom, ali baš kao i u slučaju Islanda – sve što su Šveđani, u prvom redu švedska radnička klasa, gradili palo je u vodu dolaskom neo-liberalizma.

Brian Palmer, profesor antropologije na švedskom univerzitetu komentarisao je ulazak neo-liberalizma: „Govoriti o današnjoj Švedskoj u nekim socijalističkim terminima bilo bi potpuno pogrešno. Neo-liberalne reforme u Švedskoj sprovedene su u mnogim sektorima rigoroznije čak i od SAD-a. Švedska je zapravo postala laboratorija za privatizaciju.“

I pored popularnog mišljenja kako u Švedskoj na stanovnike čuva snažna država, prava istina je sasvim drugačija. Poslednjih godina Švedska je po količini privatizacije prestigla SAD i brojne evropske države. 80% svih novih škola je u privatnom vlasništvu. Železnice i gradski metroi takođe.

Švedska je imala dugi period ekonomskog razvoja što može ponajviše zahvaliti neutralnosti za vreme Drugog svetskog rata.

Od nekad uglednog modela, Švedska je već sredinom 90-ih počela naglo tonuti u sirovi neo-liberalni kapitalizam koji danas potpuno dominira zemljom. Tako je na primer 2004. imućna porodica Wallenberg kontrolisala čak 40% svih deonica na štokholmskoj berzi.

Beneficije se naglo ukidaju, a novi švedski premijer otvoreno se hvali kako je Švedska postala „svetski rekorder u broju rezova.“ Uskoro dolaze i velike pohvale od strane MMF-a koji od sada ističe Švedsku kao reprezentativan primer kako bi trebalo voditi modernu ekonomiju.

Uskoro kreće masovna deregulacija svih vitalnih industrija – Švedska privatnom tržištu prepušta poštu, telekomunikacije, pa čak i struju. Brojne banke koje su bile pod upravom države sada se prepuštaju privatnom sektoru.

Poslednjih godina krug je zatvoren nakon što su privatizovane i brojne klinike i bolnice.

U Švedskoj predugi niz godina marljivo je stvaran sistem koji bi bio na usluzi stanovnika, isti je nemoguće srušiti preko noći. Ali situacija u kojoj se trenutno nalazi Švedska donosi joj sudbinu jako sličnu Islandu.

Govoreći o skandinavskom modelu možemo samo govoriti o skandinavskom modelu prošlosti i iz njega bi se zaista moglo učiti. Ali najvažnija pouka je ta da model nema nikakve veze s kapitalizmom, upravo suprotno – sve beneficije koje su život u nekadašnjoj Švedskoj činile ugodnim proizašle su direktno iz socijalističke misli.

Glorifikovati Švedsku kao neku vrstu kapitalističkog uspeha sasvim je pogrešna polazna tačka. Jedino što je kapitalizam uspeo u Švedskoj je srušiti jedan progresivan i pravedan sistem.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim „blaženim“ skandinavskim zemljama. Svaka država koja operiše po zakonima kapitalističkog sistema neće proći netaknuto. Norveška je odličan primer.

Država koju mnogi naivno proglašavaju rajem na zemlji – za mnoge stanovnike postala je pakao.

Ako za razvoj Svedske nije zasluzan kapitalizam, nego to sto su se "uprkos izraženom revizionizmu i preferenci za socijal-demokratiju umesto socijalizma...usko vodila generalnim idejama Marksizma" kako to da ni jedna socijalisticka zemlja nije postigla ni priblizan uspjeh?

Ako je stanje bilo tako sjajno, kako je doslo do promjene vlasti i protrzisnih reformi?

Zasto vecina svedskih emigranata bira "neoliberalnije" zemlje, a ne druge "drzave blagostanja"?

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
spijo je napisao:
I šta se to promjenilo u Islandu osim što je u svijetu stvorena teorija da se sa referendumom država može riješiti duga.
U Islandu nije zaustavljeno pustošenje države od strane bankara niti stanovnoci te države išta bolje žive,čak naprotiv ,gledaju da nagule iz nje što prije.

Sta se promjenilo.

Odosmo skroz u trecu stranu…Grimsson, nije naivan a jos manje avaturista.
Kad je pritisak poceo i kad je osjetio hladnu celicnu saku EU I IMF na lijevoj butini a znao sta joj je cilj.
Grimsson je sjeo je u avion pokupio svoju ekipu i odletio gdje.???
U Kinu, ako nema love na zapadu ima gdje ima.
Po planu EU trebo je svaki taj ribar is Islanda da placa naredni 15 godina svaki mjesec 150 evrica da se iplati dug privatnih banaka.
Sta je Island dobio, malo razgni pa ces vidjeti kako zive sad a kako su mogli, Grcka i Spanija su mogle da budu zemlje Eldorado za njih da su se upustili u semu EU.
A semica je prosta kako je Grimsson opiso : Privatne banke profit –> profit privatni – Privatne banke gubitak -> gubitak javni :) :) :) , tj sirotinja je naj bogatija na kraju sve plati. :)
Da li je Island odabrao pravi put, vidje ce se.
Da li je primjer dobar i da li moze nesto promjenit kod ostali zavisi,,,druga tema.
Mogao je uzet finu lovu grickat bakalar,pijuckat ledeno vino, mazit mladu koku i reci ma boli me….., poslije mene potop, al covjek nije to uradio.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Timotic je napisao:
spijo je napisao:
Našao sam jedan interesantan tekst pa ako imate vremena....

Spoiler:
Citiraj:
Švedska je bila dugi niz godina pojam socijalne sigurnosti i stabilnosti, ali za taj dugi period relativnog blagostanja najmanje je zaslužan kapitalizam.

Činjenica je da je Švedska bila snažno pogođena u prošloj krizi 30-ih godina. Kao direktna reakcija na krizu stasala je socijal-demokratska radnička partija koja je nakon toga vladala gotovo 65 godina apsolutnom većinom bez ijednog koalicionog partnera.

Mukotrpnom borbom radnici u Švedskoj stvorili su sistem koji je bio dostojan čoveka.

Radnička partija tih godina opravdavala je svoje ime. Uprkos izraženom revizionizmu i preferenci za socijal-demokratiju umesto socijalizma, partija se ipak usko vodila generalnim idejama Marksizma iz kojih su i stvoreni brojni socijalni programi.

Ranih 70-ih švedski premijer postaje Ulof Palme, takođe član radničke partije. U svojoj politici je otišao korak dalje – otvoreno je podržavao brojne marksističke države i pokrete širom sveta. 1975. bio je prvi predstavnik zapadne demokratije koji je otišao u službenu posetu Kubi. Tamo je održao velik govor na poznatoj Plaza de la Revolución hvaleći Fidela Castra i socijalističku revoluciju na Kubi. Takođe, bio je i žestoki kritičar politike SAD-a i južnoafričkog aparthajda.

Nije nikada dokazano, ali brojni istoričari smatraju da je upravo zbog tih stavova život završio s metkom u glavi na ulicama Štokholma 1986.

Švedski model je zaista bio primer modernog i progresivnog upravljanja državom, ali baš kao i u slučaju Islanda – sve što su Šveđani, u prvom redu švedska radnička klasa, gradili palo je u vodu dolaskom neo-liberalizma.

Brian Palmer, profesor antropologije na švedskom univerzitetu komentarisao je ulazak neo-liberalizma: „Govoriti o današnjoj Švedskoj u nekim socijalističkim terminima bilo bi potpuno pogrešno. Neo-liberalne reforme u Švedskoj sprovedene su u mnogim sektorima rigoroznije čak i od SAD-a. Švedska je zapravo postala laboratorija za privatizaciju.“

I pored popularnog mišljenja kako u Švedskoj na stanovnike čuva snažna država, prava istina je sasvim drugačija. Poslednjih godina Švedska je po količini privatizacije prestigla SAD i brojne evropske države. 80% svih novih škola je u privatnom vlasništvu. Železnice i gradski metroi takođe.

Švedska je imala dugi period ekonomskog razvoja što može ponajviše zahvaliti neutralnosti za vreme Drugog svetskog rata.

Od nekad uglednog modela, Švedska je već sredinom 90-ih počela naglo tonuti u sirovi neo-liberalni kapitalizam koji danas potpuno dominira zemljom. Tako je na primer 2004. imućna porodica Wallenberg kontrolisala čak 40% svih deonica na štokholmskoj berzi.

Beneficije se naglo ukidaju, a novi švedski premijer otvoreno se hvali kako je Švedska postala „svetski rekorder u broju rezova.“ Uskoro dolaze i velike pohvale od strane MMF-a koji od sada ističe Švedsku kao reprezentativan primer kako bi trebalo voditi modernu ekonomiju.

Uskoro kreće masovna deregulacija svih vitalnih industrija – Švedska privatnom tržištu prepušta poštu, telekomunikacije, pa čak i struju. Brojne banke koje su bile pod upravom države sada se prepuštaju privatnom sektoru.

Poslednjih godina krug je zatvoren nakon što su privatizovane i brojne klinike i bolnice.

U Švedskoj predugi niz godina marljivo je stvaran sistem koji bi bio na usluzi stanovnika, isti je nemoguće srušiti preko noći. Ali situacija u kojoj se trenutno nalazi Švedska donosi joj sudbinu jako sličnu Islandu.

Govoreći o skandinavskom modelu možemo samo govoriti o skandinavskom modelu prošlosti i iz njega bi se zaista moglo učiti. Ali najvažnija pouka je ta da model nema nikakve veze s kapitalizmom, upravo suprotno – sve beneficije koje su život u nekadašnjoj Švedskoj činile ugodnim proizašle su direktno iz socijalističke misli.

Glorifikovati Švedsku kao neku vrstu kapitalističkog uspeha sasvim je pogrešna polazna tačka. Jedino što je kapitalizam uspeo u Švedskoj je srušiti jedan progresivan i pravedan sistem.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim „blaženim“ skandinavskim zemljama. Svaka država koja operiše po zakonima kapitalističkog sistema neće proći netaknuto. Norveška je odličan primer.

Država koju mnogi naivno proglašavaju rajem na zemlji – za mnoge stanovnike postala je pakao.

Ako za razvoj Svedske nije zasluzan kapitalizam, nego to sto su se "uprkos izraženom revizionizmu i preferenci za socijal-demokratiju umesto socijalizma...usko vodila generalnim idejama Marksizma" kako to da ni jedna socijalisticka zemlja nije postigla ni priblizan uspjeh?

Ako je stanje bilo tako sjajno, kako je doslo do promjene vlasti i protrzisnih reformi?

Zasto vecina svedskih emigranata bira "neoliberalnije" zemlje, a ne druge "drzave blagostanja"?

-Kako da nije,sjeti se bivše Juge.Sličnosti ima koliko hoćeš.
-Nakon pada Berlinskog zida skoro čitav svijet se pretumbao.
-Zar još postoje "države blagostanja"? :D

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
laoce je napisao:
Ne znam kakva je socijalna politika u Italiji, ali je u Njemackoj jako dobra. Ne znam tacno u € koliko dobijaju nezaposleni, jer to zavisi i od toga da li je uopste, gdje i koliko je neko radio. Nijemci su jako pedantni i tacno su izracunali koliko je potrebno za zivot, nije tu samo kes, tu je i socijalni stan i ostale pogodnosti.
Socijalni i integrativni program je u Njemackoj jak - postoje integracioni kursevi za jezik koji su placeni od strane drzave. Jedan licni primjer: moja djevojka je isla na kurs Njemackog , koji je zapravo bio i integrativni kurs. Posto nije u tom programu integracije ( nije bilo drugog kursa Njemackog, pa je isla na taj) morala je platiti punu cijenu. Zajedno sa njom je bilo i par Turkinja, ex-SSSR.... Turkinje su, sve sem jedne, dolazile na kurs, jer su morale, nisu ucile, omatale nastavu,cesto izostajale, to ih uopste nije interesovalo (usput, sve udate, s djecom i naravno, ne rade)... Njima je kurs bio placen, oni koji su sami placali kurs, su , uglavnom, ucili i pratili nastavu.
Za dobijanje vize kod spajanja porodice, potrebno je osnovno znanje jezika, A1 - to je nesto stvarno minimalno, za drzavljanstvo je potreban B1 uz koji je priheftan i intergacioni ispit o njemackoj istoriji, kulturi,geografiji i politici. Samo polaganje testa je bilo kao u osnovnoj skoli, zapravo jos gore, jer se u skoli ne bi smjelo prepisivati, ovdje su obilato prepisivali od onih koji su za kurs platili.
E sad, zamisli ti da nekom omogucis i platis sve to, a tu osobu to apsolutno ne interesuje, ali je tu samo da dobije drzavljanstvo i sve pogodnosti koje isto nudi.
I jos jednom no_passaran, citaj pazljivije sta sam napisao, Turci nisu emigranti, emigranti su uglavnom Afrikanci i Afganistanci sa okolicom :). Kod njih je to malo drugacije, ali i oni ulaze u sistem integracije, samo je tu jako veliki problem kulturoloske razlike - kako nekoga natjerati da baci smece u kantu, kada kantu u zivotu nije vidio, npr? Ima africkih plemena ciji pripadnici se nikad ne kupaju i slicno...
Ja sam uz svaki obrok morao jesti i kruh, jer je to kod nas tako, sad sam to malo promijenio, ne jer me neko natjerao, vec sam vidio da to nije toliko neophodno, ali tim kako se hranim, ne ugrozavam nikoga ( sem mozda zdravstveno, ako prije obolim:) ).

lol napisah opsiran odgovor i izbaci me....
nema sanse da ti sad sve ponovo ispisem :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
no_pasaran je napisao:
Oni rade na crno pod jedan jer tako vlasniku odgovara pod dva jer su u zemlju usli na crno pa ne mogu ni da se zaposle pod tri prave decu i na osnovu njih dobijaju uopste dozvolu za ostanak....

Poslodavcu se vise isplati ako je radnik prijavljen jer dobije veci povrat poreza.. A kroz djecu ne mogu dobiti boravak.. A ako si na crno moras platiti boravak u bolnici a to je mucho pesos, koji oni def nemaju kod sebe. Da bi dobio socijalnu pomoc moras biti prijavljen i imati boravak.

ako ti se dete rodi na teritoriji italije ni bog otac te ne moze izbaciti!....da ali onda mora da ih plati bar zakonom minimalno, mora da uplacuje porez za njih , vise placa ako ima vise radnika itd itd....

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

no_pasaran je napisao:
ajkula je napisao:
no_pasaran je napisao:
Oni rade na crno pod jedan jer tako vlasniku odgovara pod dva jer su u zemlju usli na crno pa ne mogu ni da se zaposle pod tri prave decu i na osnovu njih dobijaju uopste dozvolu za ostanak....

Poslodavcu se vise isplati ako je radnik prijavljen jer dobije veci povrat poreza.. A kroz djecu ne mogu dobiti boravak.. A ako si na crno moras platiti boravak u bolnici a to je mucho pesos, koji oni def nemaju kod sebe. Da bi dobio socijalnu pomoc moras biti prijavljen i imati boravak.

ako ti se dete rodi na teritoriji italije ni bog otac te ne moze izbaciti!....da ali onda mora da ih plati bar zakonom minimalno, mora da uplacuje porez za njih , vise placa ako ima vise radnika itd itd....

p.s. greska roditelji mogu da ostanu 2 g. nazalost...stvarno sam bio ubedjen da je drugacije :( ....uglavnom ako pobedi levica verovatno ce dopustiti da deca rodjena u it automacki dobijaju drzavljanstvo bez da se ceka da napune 18g.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
spijo je napisao:

:lol: :roll: :confused2: :oops:

Ovaj post bi mogao u bisere foruma, ali u negativnom smislu. Nevjerovatno je da na tako malo napisanih riječi može da se napiše tolika smijurija od posta.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 18:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Danny nisi valjda moj post primio lično ,inače ne razumijem

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 18:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Nisam primio lično, i ne želim nikome da solim pamet. :) Pročitaj ponešto o Islandu, pročitaj sa čime su se sve izborili kroz istoriju i kakav poredak imaju, prava herojska nacija, bez imalo preuveličavanja. :) Daleko su oni od 300 000 ribara. ;)

ajkula je napisao:
tensSa je napisao:
Deni je u pravu, i u Njemackoj ima dosta slucajeva ciganije iz istoka ili afrike sto su dosli i napravili hrpu djece i zive na racun drzave, bez ikakve namjere da nesto rade vec se prehranjuju sa tim mjesecnim dodatkom sto dobiju i dobro im, obicne ljencuge koje kostaju drzavu.

Daleko je to od dobrog. Puko prezivljavanje ali obzirom da ni ne znaju za bolje, i to im je dosta.

Opet smo stigli do poente.

Fazon je u tome šta god da se desi imigrantima, nebitno hoće li im uduplo povećati socijalu, ili će im to potpuno isključiti, ti ljudi znaju da šta god imaju ili nemaju u nekoj zapadnoj zemlji, oni samo još manje mogu da dobiju u recimo Somaliji. U stvari tamo ne mogu dobiti ništa, i logično da će da grizu, vuku, da se bore da se nikada nebi vratili tamo. E sad neko grize tako što uzme posao, ide na kurs integracije i radi nešto u životu, a neko se bori na drugi način.. napravi 10 djece i sjedi skrštenih ruku, te priča o rasizmu.

Šta god da se desi, Imigrantu koji neće da radi su veće šanse da bilo šta napravi u nekoj zapadnoj zemlji i on će tu pokušati ostati pod svaku cijenu.. Thats the point, njima je toliko loše u tim zemljama iz kojih su pobjegli, da u stvari šta god da im daš (dovoljno je da ima gdje da spava i malo hrane), oni će biti prezadovoljni.. a posljedice ljenosti i nerada kod pojedinih imigranata će se tek osjetiti.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 18:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

opet ti klinac seruckas...aj ovako izvedi prosek uzmi sa jedne strane imigrante sa druge tvoje vikinske domoroce pa vidi ko vise radi...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 19:03 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ipak je u boljoj poziciji od Grcke, sto se tice Islanda..mala sila je kad se sve sagleda ipak pokazala srednji prst privatnim bankarima..ove godine negdje u januaru EFTA (European Free Trade Association) je stala na stranu Island vezano za dug UK i Holandiji koji bi se naplatio kroz obican narod..iako nisu u EU ali su obavezani pod EFTA zakonima tako da ta presuda ih je oprala od neke navodne krivice..
Icesave dispute,Icelandic loan guarantees referendum..ukoliko nekoga recimo interesuje o cemu se tacno radilo..

izvinjavam se za off..

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 22:06 
Početnik
Početnik

Imam osjecaj da su se sastali socijalni radnici i raspredaju cija majka crnu vunu prede.
Da se mene pita sve bih ja vas vratio odakle ste dosli, pa tamo naplatite svoje teskom mukom steceno znanje. :))

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 22:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
no_pasaran je napisao:
opet ti klinac seruckas...aj ovako izvedi prosek uzmi sa jedne strane imigrante sa druge tvoje vikinske domoroce pa vidi ko vise radi...

One particular challenge lies with immigrants. In the past Sweden was highly successful in integrating immigrants. In 1950 the level of employment for foreign-born was 20 percent higher than the average citizen. In 2000 the level of employment was 30 percent lower for the foreign-born.

In 1968 foreign citizens living in Sweden had 22 percent higher income from work compared to those born in Sweden. In 1999 foreign citizens had 45 percent lower incomes. While racism had decreased significantly as time had passed, the situation of those born abroad in the labour market had worsened dramatically.

A government study has shown that in 1978 foreign born from outside the Nordic nations had an employment level that was only seven percent lower than ethnic Swedes. In 1995 the gap had expanded to 52 percent.

http://www.newgeography.com/content/002 ... ist-reform

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 23:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

While racism had decreased significantly as time had passed...stob reko Seki grohotom se smejem...treba li da dokazujem suprotno?
E bas ti hvala...
Elem lepo iskonstrujisana pricica citajuci izmedju redova naivni citalac bi zakljucio da su se ti zli dosljaci vremenom olenjili jelte , dok su naravno domorodacki vikinzi ostali konstanta u celoj toj prici....a neki malo manje naivni citaoc bi mogao da zakljuci da je rasizam davao pozitivne rezultate jelte gledajuci statistiku...g.Timotic razmislite o tome....
Elem br. 2......ljudi koji dolaze van evrope nisu nista drugaciji od nas nit smo mi bolji od njih nit su oni zli nit smo mi dobri niti je obratno....gledajuci moju dragu italiju ljudi koji dolaze iz afrike ne dolaze ovde sigurno da bi ladili jaja prerogativa koju kozomrsci zele da nametnu u ovim mutnim vremenima, problem je sto za nisko kvalifikovane radnike nema vise posla! tako da ti ljudi koji danas dodju u evropu i ne mogu da se zaposle mozda je ovaj jaz koji se navodi u tekstu zbog toga? a mozda su ti emigranti iz davne 1950 u medjuvremenu postali svedjani....ko ce ga znati...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 23:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
posejdon je napisao:
Imam osjecaj da su se sastali socijalni radnici i raspredaju cija majka crnu vunu prede.
Da se mene pita sve bih ja vas vratio odakle ste dosli, pa tamo naplatite svoje teskom mukom steceno znanje. :))

Posejdon sto si ljut.
Osjecam neku negativnu energiju…!!!
Moj djeda je govorio, saslusaj sinko sto drugi kazu a ti misli i radi kako ti mislis da je najbolje.
A moj djeda nikad nije lago.

Ljudi iznose misljena,znanja,prijedloge zato je forum.
Eto i ti si dao svoj doprinos i to treba cijenit.
Eto ti si predlozio da se svi vrate tamo negdje, skoro pomisli da saljes sve u rodni kraj...al znam nisi to mislio.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2013, 08:48 
Početnik
Početnik

Dobro si ti to zakljucio.
Polozio si. 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]