banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 20:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Jan 2012, 13:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Poslati dijete u hram na službu je često značilo spasiti ga od gladi i sigurne propasti. Nije značilo odricanje od djeteta. To je isto kao školovanje ili službovanje. Bar je ta majka znala da je dijete zbrinuto, ukratko: mislila je o njegovoj dobrobiti.

Tu je dijete žrtvovano a ne roditelji. Ne znam, ja sam nekako boleća po ovom pitanju.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
ajkula je napisao:
U zivotu nije sve samo crno ili bijelo. Ako ce to dijete rasti u ljubavi a ja cvrsto vjerujem da hoce, onda je apsolutno nebitno da li odrasta kod biloske majke ili kod strine u komsiluku.

Naravno da nije. Neka djeca i bolje odrastaju kod nekog ko im nije biološka majka. Ne govorim s nekog aspekta 'moralisanja' nego iz aspekta majke koja voli djecu i jedno jednostavno pokloni.

I wish to see the lost in me

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
E . je napisao:
mrkvica je napisao:
Zorane, ja za razliku od tebe ću jednog dana da rodim.

Jesi li sigurna?

Ako Bog da, hoću.

ajkula je napisao:
mrkvica je napisao:
Ajkula, ti bi svoje dijete poklonila????????????

Kada budes u stanju diskutovati i iznositi stavove bez histerije onda cemo nastaviti.

Ajkula, nisam ja histerisala. Pobogu, ženo, otkud ti to? :lol:
Pitala sam te nešto, nisi mi odgovorila. Pa te pitam opet - da li bi ti svoje dijete nekom poklonila???

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Какве везе има да ли би ајкула, или било ко овдје поклонио дијете, са овом причом?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno da ima. Ako neki brani stav ove porodice, i kaže da ih razumije, molim lijepo, stavite se u kožu te porodice, tih ljudi pa mi recite da li biste mogli dati, tj.pokloniti nekom svoje dijete.
Kada pričam sa nekim, pokušam se staviti u njegovu situaciju. Da sam ja na mjestu ovih ljudi koji ne mogu imati dijete nikad ne bih mogla prihvatiti da mi neko "pokloni" dijete. Isto tako, ne bih mogla dati svoje.
To je moje mišljenje, svi smo različiti. Ja sam samo pitala.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Talija je napisao:
Poslati dijete u hram na službu je često značilo spasiti ga od gladi i sigurne propasti. Nije značilo odricanje od djeteta. To je isto kao školovanje ili službovanje. Bar je ta majka znala da je dijete zbrinuto, ukratko: mislila je o njegovoj dobrobiti.

Tu je dijete žrtvovano a ne roditelji. Ne znam, ja sam nekako boleća po ovom pitanju.

Opet ti indirektno :D Samuel nije poticao iz siromasne porodice, znaci nije u pitanju spasavanje djeteta od gladi. I kako mislis dijete je zrtvovano a ne roditelj? U nekom od gornjih postova si navodila da je dijete zrtva.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mrkvica je napisao:
Ja svoje dijete nikad nikom ne bih mogla dati. Ti, zoka, ako si u stanju da to uradiš, nemamo dalje o čemu pričati. Žao mi je, ja ovu priču ne razumijem. I nikad neću.

Sve dok imas ovakav stav sa tobom je svaka dalja diskusija nemoguca jer si ti u startu osudila ljude koji imaju drugacije misljenje od tvoga. Samim time je apsolutno nebitno sta bi mi i kako bi mi.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
mrkvica je napisao:
Naravno da ima. Ako neki brani stav ove porodice, i kaže da ih razumije, molim lijepo, stavite se u kožu te porodice, tih ljudi pa mi recite da li biste mogli dati, tj.pokloniti nekom svoje dijete.
Kada pričam sa nekim, pokušam se staviti u njegovu situaciju. Da sam ja na mjestu ovih ljudi koji ne mogu imati dijete nikad ne bih mogla prihvatiti da mi neko "pokloni" dijete. Isto tako, ne bih mogla dati svoje.
To je moje mišljenje, svi smo različiti. Ja sam samo pitala.

Ма, претпостављам зашто си питала. Али, ова ситуација није тако једноставна, да се може свести на исто тако једноставно питање, "да ли би неко од нас поступио исто, тј. поклонио своје дијете". Ја не могу рећи да их у потпуности разумијем, ма колико се покушао ставити у њихову позицију, али нећу одмах закључити да су овакви или онакви. Ја чак не вјерујем да бих могао да урадим исто, али то не значи да сматрам да је то погрешно. А поготово, што је очигледно, опет ћу поновити, да људи нису напречац донијели одлуку, да им није било лако, те да су били свјесни, (и још су) могућих компликација.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ok, ajkula, sa tobom ionako ne vrijedi pričati.

Popokatepetl, sve ja to kontam. I ne osuđujem ja porodicu ovu ili onu. Ja kažem da je meni to bolesno. Ako su oni svjesni toga što rade, pa nek rade kad mogu, Bog im dragi u pomoći.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
mrkvica je napisao:
da li bi ti svoje dijete nekom poklonila???

Pogresno postavljeno pitanje. Pitanje treba da glasi: "Da li bi poklonila svoje 5. dijete po cijenu da spasis 2 zivota ruinirana uslijed nemogucnosti da imaju svoje dijete". Nije isto dati svoje dijete kao rodjendanski poklon ili iz nekog razloga slicnog ovom.

Medjutim odgovor je nemoguce dati jer niko od nas ne zna kako je bilo tim ljudima i sta su prosli i sl.

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 31 Jan 2012, 14:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
Opet ti indirektno :D Samuel nije poticao iz siromasne porodice, znaci nije u pitanju spasavanje djeteta od gladi. I kako mislis dijete je zrtvovano a ne roditelj? U nekom od gornjih postova si navodila da je dijete zrtva.

Dijete žrtvovano ili je žrtva (to je isto) jer ga niko ništa ne pita. Polemike se vode oko abortusa da li je humano ili nije, da li imamo pravo uništiti život ili ne.

U Konvenciji o pravima djeteta se između ostalog navodi:
Citiraj:
Konvencija je pravni dokument koji ima snagu zakona, a određuje položaj djece i mladih u društvu.
Ovaj je dokument prihvaćen na Opštoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. studenoga 1989. i danas predstavlja najprihvaćeniji međunarodni dokument o ljudskim pravima ikada donesen.

- Načelo dobrobiti – pri donošenju svih odluka ili izvršenju postupaka koji utječu na dijete, najvažnija mora biti dobrobit djeteta. To se odnosi na odluke vlade, upravnih i zakonodavnih tijela, te na odluke roditelja
- Načelo aktivnosti – djeci treba omogućiti da aktivno sudjeluju u rješavanju svih pitanja koja utječu na njihov život i dopustiti im slobodu izražavanja mišljenja. Ona imaju pravo izreći svoja gledišta koja se moraju ozbiljno uzeti u obzir

- zaštitu od uskraćivanja identiteta

itd

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:40 
Hristov je napisao:
Pogresno postavljeno pitanje. Pitanje treba da glasi: "Da li bi poklonila svoje 5. dijete po cijenu da spasis 2 zivota ruinirana uslijed nemogucnosti da imaju svoje dijete". Nije isto dati svoje dijete kao rodjendanski poklon ili iz nekog razloga slicnog ovom.

Medjutim odgovor je nemoguce dati jer niko od nas ne zna kako je bilo tim ljudima i sta su prosli i sl.

vidim da je uzalud raspravljati, ali jbt pa zar nije isto prvo ili peto dijete?? :roll:
pa ko spasava zivote poklanjanjem djeteta? :roll:
nek usvoje sebi, to bi bilo i humanije, da uzmu neko dijete iz doma, i pruze mu roditeljsku ljubav koja mu nedostaje

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Pogresno postavljeno pitanje. Pitanje treba da glasi: "Da li bi poklonila svoje 5. dijete po cijenu da spasis 2 zivota ruinirana uslijed nemogucnosti da imaju svoje dijete".

Jezivo postavljeno pitanje. Po čemu je peto dijete manje vrijedno od prvog ili drugog djeteta?
Ako su ti drugi usvojitelji ruinirani onda bih se zapitala da li su sposobni voditi računa o "darovanom" djetetu.

PS Znam dosta ljudi bez djece i mislim da nikad nikom ne bi dozvolili da ih neko zbog toga nazove ruinama.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
oni koji nemaju svoju djecu , pricaju o ovom poklanjanju kao o davanju tegle marmelade.grozomorno. uzasno. odvratno. ende.tacka. tocka.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znaci, da pricamo Talija, lollipop, breskvica, spijo i ja? Posto mi imamo djecu a vi nemate? :D

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Talija ima dijete?!

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
ajkula je napisao:
Znaci, da pricamo Talija, lollipop, breskvica, spijo i ja? Posto mi imamo djecu a vi nemate? :D

Ako se ne varam ja jedini nisam majka. :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ziva bica koja imaju emocije , osmijeh, usne koje se smijese, oci koje te gledaju, rijeci ili zvukove koje stvaraju, nisu cijepanice , nisu bundeve , nisu pljeva , nisu odbacene novine na autobuskoj stanici, to su zivi stvorovi koji se ne poklanjaju !!! moj djed je imao 12 djece i svako je isto volio.ken ju fakin diget !?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Talija ima dijete?!

Nema . Imace.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 14:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]