banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 08:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Jun 2011, 18:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZhVe0MeDJNc[/youtube]

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
_zoka je napisao:
Kako nema?Šta je individualizam?Odsustvo kolektiva?

Ih, ako cemo tako onda je antisekularizacija obrnuto od sekularizacije. Valjda bi ti treba da se okanis ovakvog definisanja pojmova.

Odsustvo kolektiva bi bio anarhizam, ako cemo politicki. S tim sto tu postoji jos jedan problem, sto ljudi jako malo znaju o anarhizmu. Nije to ono o cemu su pjevali Sid Vicious ili Joe Strummer.
Anarhizam je u principu jako blizak komunizmu, ali to je vec druga tema, o tome sam i pisao davno.

Individualizam ne podrazumijeva negiranje kolektiva ili cak same drzave. Individualizam se jednostavno kosi sa komformizmom u svakom pogledu, odnosi se na stvaranje sopstvenih vrijednosti i ideja (s tim sto se uvijek ima u vidu da licno djelovanja ne ugrozi druga lica), sopstvenih kulturno-drustvenih modela. U politickom smislu bi to znacilo da se covjek stavlja na prvo mjesto (to je bar tako u modernom dobu) i da se sve vrijednosti ravnaju prema covjeku kao individui. Medjutim to nije uvijek bilo tako. Zapravo korijen modernog individualizma lezi u humanizmu i renesansi odnosno u obnovi antickih ideja (oslobadjanje od mracnog srednjeg vijeka i uticaja crkve) a anticke ideje se temelje na tome da su moralnost i politicnost izjednaceni. U Antici je biti dobar covjek bilo isto sto i biti dobar gradjanin. Tako da u politickom smislu individualizam ne mora znaciti negiranje kolektiva, cak naprotiv, ali to je ipak samo teorija, u praksi su stvari ipak malo drugacije.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Mislim da je to više do životne filozofije i indoktrinacije kroz vijekove,nego do religije...Do kraja drugog sv.rata,u japanskim gradovima su bili postavljeni razglasi,dok se čitao carev proglas (nije čitao car,nego spiker) Japanci su morali da stoje mirno.Dok Ameri nisu napravili agrarnu reformu prosječan Japanac je živio vrlo loše i dugovao je punu pokornost svome feudalnom gospodaru.Oni nemaju istoriju demokratije,izbora i sl.već istoriju pokornosti i slušanja.

Ne bih rekao da je do toga.
Disciplina da, ali u budizmu je disciplina kljucni pojam. Samodisciplina odnosno moralno uzdizanje putem odricanja od uzivanja. No nebitno.
Hocu reci, imas npr. Islam, koji u prevodu znaci pokornost. Islam je najvise monoteisticna religija, tu je sve oko pokornosti, predanosti Bogu itd.
Ali opet kad pogledamo i njima su krvave ruke, i to mnogo.

Ja bas mislim da je stvar u fundamentalnoj religijskoj razlici izmedju istoka i zapada a to je da istok zapravo nema bogove, to su sve vise filozofsko-moralna ucenja, izgradnja covjeka i teznja ka apsolutnoj dobroti, pravednosti itd.
To je Marks kritikovao kod hriscanstva.
Zasto ljudi apsolutne vrline pripisuju Bogu? Zasto oni sami ne teze tim apsolutnim vrlinama?? Vrlina dobrote i ljubavi se stavlja negdje van svjetovnog zivota, pripisuje se natprirodnom bicu umjesto da se tome tezi na ovom svijetu, u ovom zivotu. Tako religiozan covjek omalovazava sam sebe i sam sebi blokira duhovnu izgradnju, jer on sam ne tezi moralnosti vec je pripisuje Bogu.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 18:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Elvis Presley je napisao:
U Antici je biti dobar covjek bilo isto sto i biti dobar gradjanin. Tako da u politickom smislu individualizam ne mora znaciti negiranje kolektiva, cak naprotiv, ali to je ipak samo teorija, u praksi su stvari ipak malo drugacije.

Само, у античкој Грчкој није постојао индивидуалац, бар не у савременом смислу.
Шта мислиш, зашто Сократ испија отров умјесто да пристане на прогонство? Зато што он суштински не постоји ван заједнице којој припада. Живот ван Атине њему није замислив! (За разлику од Аристотела нешто касније)
Тек кад се појави индивидуализам (а већ у Сократово доба је то почело) антички полис се распада. Зашто? Јер се распала заједница.

Једна ствар је неконформизам кроз који особа суштински себе потврђује као особу, а сасвим друго индивидуализам модерног доба који је од хуманистичког идеала прерастао у чист солипсизам.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 18:44 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Razlika je između pokornosti Bogu i pokornosti feudalnom gospodaru.Japanci su isto duboko okrvavili u Kini i Koreji.Naopaki gospodari su oni.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 19:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ne znam, nisam odusevljen Japanom. Sva ta spoljasna kao savrsenost mi se cini jako plitkom. Ili prevedeno, bolje meni moja stara kucerina na selu, nego bankin stancic negdje oko Tokija. Neka hvala, to za mene nije nikakav zivotni standard.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 20:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
U Antici je biti dobar covjek bilo isto sto i biti dobar gradjanin. Tako da u politickom smislu individualizam ne mora znaciti negiranje kolektiva, cak naprotiv, ali to je ipak samo teorija, u praksi su stvari ipak malo drugacije.

Само, у античкој Грчкој није постојао индивидуалац, бар не у савременом смислу.
Шта мислиш, зашто Сократ испија отров умјесто да пристане на прогонство? Зато што он суштински не постоји ван заједнице којој припада. Живот ван Атине њему није замислив! (За разлику од Аристотела нешто касније)
Тек кад се појави индивидуализам (а већ у Сократово доба је то почело) антички полис се распада. Зашто? Јер се распала заједница.

Једна ствар је неконформизам кроз који особа суштински себе потврђује као особу, а сасвим друго индивидуализам модерног доба који је од хуманистичког идеала прерастао у чист солипсизам.

Pa i napisao sam da su individualizam ili tacnije ove individualne slobode drugaciji u savremenom svijetu nego sto je to bilo prije.
Ja sam samo rekao da je temelj toga u Antici. Da, za Grke u Antici je izgnanstvo bilo gore od smrti. Aristotel kaze da covjek moze opstati samo u drustvu, nikako van drustva (sa ovim se i ja slazem i zato smatram da svi oni ljudi koji se osame i odvoje od drustva, bilo da je to zbog priblizivanja Bogu ili nekog drugog razloga, zapravo vode besmislen zivot).

Nije individualizam kriv sto su se grcki polisi raspali vec jednostavno njihovo ujedinjavanje. Cim je Aleksandar Makedonski stvorio veliku drzavu na prostoru Antike, antickoj Grckoj je dosao kraj.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 21:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nije individualizam kriv sto su se grcki polisi raspali vec jednostavno njihovo ujedinjavanje. Cim je Aleksandar Makedonski stvorio veliku drzavu na prostoru Antike, antickoj Grckoj je dosao kraj.

Овде сам у искушењу да упаднем у сувише академску причу, али тиме бих вјероватно само спамовао тему (као да већ није довољно спамована :lol: )

Само ћу рећи да се не слажем са твојим сувише историцистичким ставом око пропасти грчих полиса и успона Македоније. Моје мишљење је супротно, распад заједница које су биле срж полиса довео је до могућности стварања Македонског царства, а никако обрнуто.

Али, да не гњавим. То је више за предаваоницу...

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Пошто се ради о тражењу длаке у јајету код Срба да нађем и ја једну код господина (пардон, доктора!) Ђерића. Наиме, за неког ко тврди да је изнадпросјечно образован Србин и да живи у Уједињеном Краљевству Велике Британије и Сјеверне Ирске, зачудило ме је да не зна једну такву ситницу да Велика Британија није "скуп острва", већ једно острво које припада групи Британских острва.
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Britain

hvala na linku! izmedju ostalog, u tekstu ciji si link poslao stoji i sljedece

Use of the term Great Britain
The term Great Britain can refer either to the largest island within the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, or to England, Scotland and Wales as a unit (including many smaller islands associated with these three countries). It does not include Northern Ireland.[33]

prije no sto sljedeci put pokusas da ispadnes pametan, makar procitaj tekst koji citiras :wink:

@zoki : uopste nisam mislio da ga uvrijedim time sto sam mu rekao da je komunista. biti komunista u nekim segmentima uopste nije lose, cak naprotiv. naravno, ako se misli na izvornu ideju komunizma, a ne onu smijesnu imitaciju koja je kod nas vladala.
nego, odakle ti uopste idiotska ideja da kad neko nekom kaze da je komunista zeli da ga uvrijedi , ako i sam ne mislis da je to uvreda?

Citiraj:
A on kaže da me gleda sa visoka ....kad mi on to sve govori, dođe mi ko kompliment

covjece, pa tebi drugi moraju da govore i jel te neko uvrijedio ili nije :lol: :lol: :lol: ja mu 15 puta napisao komunista (naravno, bez namjere da ga vrijedjam), on nista. cim mu je neko drugi rekao da je to uvreda, on se odmah primio. stvarno si prosjek

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 22:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

О, мати моја!
Дефинитивно комплекс мање вриједности!

Успут, политички појам Хрватска обухвата и преко 1200 острва, али је то не чини "скупом острва". Држи се ти математике, а семиотику, семантику и прагматику остави другим постдокторантима. :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 22:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Успут, политички појам Хрватска обухвата и преко 1200 острва, али је то не чини "скупом острва". Држи се ти математике, а семиотику, семантику и прагматику остави другим постдокторантима.

kakvo idiotsko poredjenje :lol: :lol: ovde se i pricalo o politickom, a ne geografskom pojmu

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Хмм... сама чињеница да ти је стало да по сваку цијену будеш у праву око значења појма који је савршено небитан за тему, чак ни у овим рукавцима расправе који су се од теме удаљили, већ понешто говори о твом карактеру. Имао је Фројд назив за то... :wink:

Да се разумијемо, ни ја немам неко нарочито високо мишљење о томе какав је наш народ, али ја се због тога не правим Енглез и није ме срамота што припадам народу који је, нажалост, испод нивоа на ком може да буде. О томе могу да ћутим или, радије, да радим да то промијеним. Мени суштински не смета оштрина критике коју имаш, а која дијелом стоји, дијелом не...већ тај надмени став који у себе укључује ја живим ту и ту, имам титулу ту и ту и уопште ароганција која из сваке твоје ријечи избија. Кад би мало повукао ручну на егу, мислим да би се могло и разложно расправљати о многочему што си рекао. Али ако ти је једини циљ да будеш у праву по сваку цијену... халали Хусо матери...

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 23:24 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Miljenko, koliko dugo si u UK tj VB..

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 06:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
covjece, pa tebi drugi moraju da govore i jel te neko uvrijedio ili nije

Jarane, jel čitaš ti postove? Nisam to mislio na nazivanje komunistom, nego na tvoju opasku da me gledaš sa visoka. A čovjeka....logika ti nije jača strana al nikako. Kako da se uvrijedim na nešto što priznajem da jesam, i to se 1000 puta ovde provuklo a Zoka je to samo prvi napisao što svi znaju.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:

Овде сам у искушењу да упаднем у сувише академску причу, али тиме бих вјероватно само спамовао тему (као да већ није довољно спамована :lol: )

Само ћу рећи да се не слажем са твојим сувише историцистичким ставом око пропасти грчих полиса и успона Македоније. Моје мишљење је супротно, распад заједница које су биле срж полиса довео је до могућности стварања Македонског царства, а никако обрнуто.

Али, да не гњавим. То је више за предаваоницу...

Pa neka, nema veze, bolje i takva neka akademska diskusija od ovog prepucavanja oko komunizma i kojecega ostalog.

Mozes li reci u cemu se ogleda taj raspad zajednica? Odnosno na sta mislis kada kazes da je u tome prisutan i individualizam?

Po meni su grcki polisi imali sjajna politicka uredjenja, i sto je jos vaznije, tada je postojala ta svijest o politickom zivotu. Ali to je funkcionisalo savrseno bas zbog velicine tih polisa. Funkcionisanje ovakvih drzava bilo je moguce samo ako je u pitanju grad-drzava. No da pregledamo malo i taj istorijski pristup:
Sve je krenulo nizbrdo nakon korintskog rata koji je vodjen izmedju Sparte i saveza drugih grckih polisa medju kojima je bila i Atina. Uslove mira nakon rata diktirali su Persijanci. I tada je Persija dobila vlast nad nekim grckim polisima, uglavnom na istoku dok je Sparta dobila vlast nad ostalim dijelom teritorije.
Nakon toga dolazi Makedonija, Filip Makedonski osniva helenisticku ligu kojom je ogranicio samostalnost grckih drzava i u unutrasnjoj politici. Onda na scenu stupa Aleksandar i dalje su stvari svima vec poznate.

Dakle vec sama ta zelja za osvajanjem (sirenjem teritorije) je zapecatila sudbinu grckih polisa. Sada se namece zakljucak da su grcki polisi bili svakako osudjeni na propast, jer bi oni kad-tad pali pod naletom neke velike istocne drzave zbog toga sto su to ipak mali gradovi-drzave u odnosu na velike i mocne zemlje kakva je bila npr. Persija a pali bi i u drugom scenariju, u scenariju kada bi se ujedinili u jednu drzavu (poput Makedonije) jer bi tada ljudska priroda ponovo isplivala na povrsinu i uslijedilo bi staro dobro ratovanje za teritorije, sto se zapravo i desilo.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 14:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22

Po meni su grcki polisi imali sjajna politicka uredjenja, i sto je jos vaznije, tada je postojala ta svijest o politickom zivotu. Ali to je funkcionisalo savrseno bas zbog velicine tih polisa. Funkcionisanje ovakvih drzava bilo je moguce samo ako je u pitanju grad-drzava.

:thumbright:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 15:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ Elvis Presley

Наравно да је историјска реконструкција коју си дао тачна и да све то стоји, али кад сам рекао да ти је приступ сувише историцистички мислио сам на то да у реконструкцији историјских догађања није садржан потпун одговор.
Историзам карактерише то стално имплицитно присуство историјске свијести и то је проблем. Као да су Грци имали свијест о "глобалним" дешавањима и посљедицама "историјског тока".
Оно што сам хтио рећи је да појавом одређене врсте индивудализма који ће да еволуира у савремени појам тога, дошло до урушавања конкретне заједнице којој је појединац припадао и којој је дуговао највећи дио свог идентитета као личности. Појављује се апстрактни појам заједнице, престаје директна идентификација са полисом и стварају се услови за "уједињење", тачније покоравање тих распаднутих заједница под ауторитет царства.
Наравно да би ти полиси да су се одржали дуже, пропали јер више нису постојали услови за њихов опстанак, али на конкретном, свакодневном нивоу то није дјеловало као "нужни ход историје" и није постојала свијест грађана о томе да се морају ујединити. Умјесто тога, процес се одвија на индивидуалном плану, а ти га назови "лукавство ума" ако је тако лакше...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 16:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Оно што сам хтио рећи је да појавом одређене врсте индивудализма који ће да еволуира у савремени појам тога, дошло до урушавања конкретне заједнице којој је појединац припадао и којој је дуговао највећи дио свог идентитета као личности. Појављује се апстрактни појам заједнице, престаје директна идентификација са полисом и стварају се услови за "уједињење", тачније покоравање тих распаднутих заједница под ауторитет царства.

Hmm, ne znam, ovdje si malo kontradiktoran. Kako moze urusavanje konkretne zajednice da dovede do ujedinjavanja (bilo koje vrste)??

Na kulturno-drustvenom planu u ovom nekom periodu koji je prijethodio padu Antike nije bilo nekih vecih promjena. Naprotiv, ako pogledamo, tada je grcka filozofska misao bila na vrhuncu jer je to upravo doba Platona i Aristotela. Pa Aristotel je bio Aleksandrov ucitelj, a znamo da je Aristotel isticao vaznost prvenstveno porodice, koju je poredio sa polisom.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 16:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hmm, ne znam, ovdje si malo kontradiktoran. Kako moze urusavanje konkretne zajednice da dovede do ujedinjavanja (bilo koje vrste)??

Хегел? Негација негације? :wink:
Неопходно је да се изврши негација затеченог (традиционалног уређења полиса) да би се омогућили услови за негацију те исте негације (стварање царства од елемената урушених полиса).

Citiraj:
Naprotiv, ako pogledamo, tada je grcka filozofska misao bila na vrhuncu jer je to upravo doba Platona i Aristotela.

Опет Хегел. Минервина сова полијеће у сутон?

Ал, сад већ заиста почињем да давим. Боље да се пребацимо на пдф Филозофија. :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:

Хегел? Негација негације? :wink:
Неопходно је да се изврши негација затеченог (традиционалног уређења полиса) да би се омогућили услови за негацију те исте негације (стварање царства од елемената урушених полиса).

Citiraj:
Naprotiv, ako pogledamo, tada je grcka filozofska misao bila na vrhuncu jer je to upravo doba Platona i Aristotela.

Опет Хегел. Минервина сова полијеће у сутон?

Da, za prelazak iz jednog stanja u drugo neophodno je prvo negirati prijethodno. Ali jednostavno smatram da te negacije o kojoj ti pricas u Antici nije bilo. Da bi tvoja teza bila validna, trebali bi uvidjeti da se ta negacija tradicionalne zajednice dogodila prije ovih istorijskih razloga koje sam ja naveo. Ali kao sto rekoh, doba koje je prijethodilo prvo gubitku autonomije polisa pa kasnije i njihovom raspadu bilo je doba vrhunca anticke filozofije. Tako da Hegelova misao o spoznavanju nekog zivotnog oblika ili sistema tek nakon njegovog umiranja odnosno kraja ovdje nije adekvatna. Hegelova simbolika o Minervinoj sovi bi se mogla primijeniti tek nakon konacnog pada helenisticke kulture koja dolazi nakon smrti Aleksandra.

Sto se mene tice, mogla bi se napraviti nova tema o Antickoj filozofij uopste, o tome se uvijek moze govoriti i nesto korisno saznati.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]