Dust je napisao:
Zar su ljekari i sestre tako lose placeni u EU? Ovdje je pocetna plata za sestru $4000 mjesecno, a ljekari... pa smijesno je da se prica o ljekarima koji nose kuci sestocifrene brojeve godisnje.
To je mozda bruto, ja govorim uvijek o neto zaradi, mada i tu ima dosta razlike izmedju npr. Svice, Amerike , Japana s jedne strane i EU s druge strane. Ovdje je porez 40 % pa na vise, ako imas drugi posao onda ti je oporezovan vise od 50%, pa se pitam zasto bi uopste neko radio jos jedan posao, kad vise od pola da drzavi. U Americi je situacija drugacija (ispravi me ako grijesim) . Pitanje je i koliko je pokriveno zdravstveno sa osnovnim odbikom od plate,u Svici npr. nije, kao i u Japanu gdje se placa do 30 % od pune cijene, pored osiguranja koje imas.
Rekao sam da je to osnovna plata, a sestre sa 20 godina radnog iskustva i sa po kojom nocnom naguraju do 2000 €. Ljekari pocetnici mozda do 2500, 3000€ maksimalno, ali to za barem 60 sati sedmicno, a to je kao da imas jos jedan posao.
U Americi toliko zaradjuju oni na boljim klinikama, prvenstveno privatnim (pretpostavljam da je tamo obratna situacija po tom pitanju privatne- drzavne). Ima ih i koji ovdje toliko zaradjuju - primjer: za jednu operaciju na kojoj je bio prisutan ni pola sata, sef klinike je dobio 3000€ ( privatno osiguranje osiguranika), a specijalista i ja koji smo sve pripremili i zatvorili - ni hvala.
Ja nazalost nemam izbora pa moram za Njemacku ( ovdje po zakonu ne mogu ni da se prijavim za posao), a sreca je pa je lose placeno te Nijemci idu dalje i ostavljaju mjesta nama iz trecih zemalja

. Mogao bi i u Skandinaviju, ali mi se ne da uciti jos jedan novi jezik i cekati da dobijem dozvolu za rad.