banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 14:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Apr 2011, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ја сам послао једно 30 пута пријаве за кувајт и сличне припиздине и ама баш никако да ми се јаве. :D

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 15:17 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
nepokoreni je napisao:
Pazite jednu stvar, na zapadu ne cvjetaju ruže i nije sve bajno slažem se. Ali može da se živi normalno, ako ćeš da voziš bembaru, pušiš dvije pakle dnevno i izlaziš nema te ni sa 3000 EUR mjesečno. Bio sam i u Salzburgu i u Londonu i da vam kažem u sred Londona imaš restorane u kom se za 3 funte najedeš ko krmača a imaš pab u kom je pinta piva 7 funti a pab izgleda ko najveća rupa. Zavisi šta ti je cilj, ja kontam da se iselim ali ne da se kurčim nego da ostanem živjeti i napravim porodicu i da mi potomstvo ima bolji život. Fakultet zaje8i, ovi naši samo važe ako je medicina, IT eventualno mašinstvo ostalo piši propalo u većini zemalja stranci ne mogu raditi kao pravnici ili ekonomisti a dobiti državljanstvo....moji u UK žive sasvim prosječno,većina stvari skupa je ali zato besplatno školstvo i socijalna zaštita, pravna država koja te štiti. Moja se ujna porodila dobila patronažni obilazak, pelene, hranu i ostale potrepštine kad je izašla i to sve pokriva zadravstveno osiguranje. Kad ostaneš bez posla socijalna pomoć dok ne nađeš drugi posao, a moj ujak radi u gradskom prevozu i kaže dok je u BL radio dva posla nije znao hoće li imati djeci mlijeka kupiti. Dvije stvari ne možeš biti: gladan i go, mlijeko, meso, mesne prerađevine, voće i povrće su daleko jeftiniji nego kod nas. A ja sam u Londonu kupio Hilfinger hlače i Fred Perry majicu za 40 funti obadvoje na sniženju, a ovde je FP majica na liferaciji 120 KM.
Zapad je ako ćeš da živiš a ne da se bahatiš, a zaraditi se može za sasvim normalni život svoje porodice.

jel ovo slika pre jedno 7 god u Engleskoj... :lol: :lol: :lol:

ako imas ujaka i ujnu sto nisi onda ganjao studentsku vizu..

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Dust je napisao:
Zar su ljekari i sestre tako lose placeni u EU? Ovdje je pocetna plata za sestru $4000 mjesecno, a ljekari... pa smijesno je da se prica o ljekarima koji nose kuci sestocifrene brojeve godisnje.

To je mozda bruto, ja govorim uvijek o neto zaradi, mada i tu ima dosta razlike izmedju npr. Svice, Amerike , Japana s jedne strane i EU s druge strane. Ovdje je porez 40 % pa na vise, ako imas drugi posao onda ti je oporezovan vise od 50%, pa se pitam zasto bi uopste neko radio jos jedan posao, kad vise od pola da drzavi. U Americi je situacija drugacija (ispravi me ako grijesim) . Pitanje je i koliko je pokriveno zdravstveno sa osnovnim odbikom od plate,u Svici npr. nije, kao i u Japanu gdje se placa do 30 % od pune cijene, pored osiguranja koje imas.
Rekao sam da je to osnovna plata, a sestre sa 20 godina radnog iskustva i sa po kojom nocnom naguraju do 2000 €. Ljekari pocetnici mozda do 2500, 3000€ maksimalno, ali to za barem 60 sati sedmicno, a to je kao da imas jos jedan posao.
U Americi toliko zaradjuju oni na boljim klinikama, prvenstveno privatnim (pretpostavljam da je tamo obratna situacija po tom pitanju privatne- drzavne). Ima ih i koji ovdje toliko zaradjuju - primjer: za jednu operaciju na kojoj je bio prisutan ni pola sata, sef klinike je dobio 3000€ ( privatno osiguranje osiguranika), a specijalista i ja koji smo sve pripremili i zatvorili - ni hvala.
Ja nazalost nemam izbora pa moram za Njemacku ( ovdje po zakonu ne mogu ni da se prijavim za posao), a sreca je pa je lose placeno te Nijemci idu dalje i ostavljaju mjesta nama iz trecih zemalja :D . Mogao bi i u Skandinaviju, ali mi se ne da uciti jos jedan novi jezik i cekati da dobijem dozvolu za rad.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 16:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
jel ovo slika pre jedno 7 god u Engleskoj...

Ne prije četiri :D
Citiraj:
ako imas ujaka i ujnu sto nisi onda ganjao studentsku vizu..

Neće da može nisu ni oni budale, ili index ili papiri da si upisan, već probao :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 17:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
АЛЕКСАНДАР je napisao:
ја сам послао једно 30 пута пријаве за кувајт и сличне припиздине и ама баш никако да ми се јаве. :D

http://www.alhokook.com/

:)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 17:35 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
laoce je napisao:
Dust je napisao:
Zar su ljekari i sestre tako lose placeni u EU? Ovdje je pocetna plata za sestru $4000 mjesecno, a ljekari... pa smijesno je da se prica o ljekarima koji nose kuci sestocifrene brojeve godisnje.

To je mozda bruto, ja govorim uvijek o neto zaradi, mada i tu ima dosta razlike izmedju npr. Svice, Amerike , Japana s jedne strane i EU s druge strane. Ovdje je porez 40 % pa na vise, ako imas drugi posao onda ti je oporezovan vise od 50%, pa se pitam zasto bi uopste neko radio jos jedan posao, kad vise od pola da drzavi. U Americi je situacija drugacija (ispravi me ako grijesim) . Pitanje je i koliko je pokriveno zdravstveno sa osnovnim odbikom od plate,u Svici npr. nije, kao i u Japanu gdje se placa do 30 % od pune cijene, pored osiguranja koje imas.
Rekao sam da je to osnovna plata, a sestre sa 20 godina radnog iskustva i sa po kojom nocnom naguraju do 2000 €. Ljekari pocetnici mozda do 2500, 3000€ maksimalno, ali to za barem 60 sati sedmicno, a to je kao da imas jos jedan posao.
U Americi toliko zaradjuju oni na boljim klinikama, prvenstveno privatnim (pretpostavljam da je tamo obratna situacija po tom pitanju privatne- drzavne). Ima ih i koji ovdje toliko zaradjuju - primjer: za jednu operaciju na kojoj je bio prisutan ni pola sata, sef klinike je dobio 3000€ ( privatno osiguranje osiguranika), a specijalista i ja koji smo sve pripremili i zatvorili - ni hvala.
Ja nazalost nemam izbora pa moram za Njemacku ( ovdje po zakonu ne mogu ni da se prijavim za posao), a sreca je pa je lose placeno te Nijemci idu dalje i ostavljaju mjesta nama iz trecih zemalja :D . Mogao bi i u Skandinaviju, ali mi se ne da uciti jos jedan novi jezik i cekati da dobijem dozvolu za rad.

Porez je oko 17% (sa zdravstvenim osiguranjem). Skoro sve bolnice su privatne, tako da se jaaaako isplati raditi u zdravstvu (licno iskustvo). Pocetna satnica za sestru je $30-50 (zavisno od drzave), a vec sa par godina iskustva plata je skoro pa dupla. Sestre u Kaliforniji, recimo, zaradjuju preko 100,000 sa desetak godina iskustva. Radi se tri dana, prekovremeni rad se dvostruko placa. Postoje opcije da recimo budes travel nurse- ugovor recimo na godinu dana. Dodjes kuci par dana mjesecno, a plata je ne pitaj. Ako si u zdravstvu, dolazi ovamo.

p.s. ozenjeni/udate placaju manji porez od single (njihov je oko 20%)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 18:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ovi što govore za fakultet...
Oko 8% stanovništva EU i Skandinavije ima VSS tako da priča ništa bez faksa je prdenje u ladnu vodu. Faks je luksuz na zapadu koji ne mogu svi da priušte, moj zet veli: nisam lud da da poslije diplome 5 godina radim 18 sati dnevno na dva posla da bi vratio kredite pa sam kad otplatim istrošen čovjek sa tri hronične bolesti ovako sam zadovoljan i miran sa ovim što imam. Zato uvoze stručnjake i daju im povlastice pri useljenju, a stručnjak po zapadnim kriterijumima....

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Osvrnucu se samo na izjavu " 10 godina i vraticu se sa 100.000 evra"... Jest, ali ako ces tih 10 godina biti nekome na grbaci, citaj - hranice te drugi i placati stanarinu za tebe, i sve ostale obaveze, struja, voda, osiguranje, tv... pa hrana, odjeca, i ostali luksuz kao sto su cigarete, pice, izlasci, telefoni, internet itd itd... Niko ne osporava da se za 10 godina moze dzep napuniti sa 100.000... ali ako ces zivjeti samo na vodi ili nekome na grbaci. A to nece i ne zeli niko. A jos ako se nadje i dijete... au... sta cemo tek onda...
I nasi stari su otisli prije 40 godina van, isto tako milsili "samo godinu...dvije...pet...deset.. samo jos kuca, novi crijep, stala...garaza.... ona njiva tamo preko puta... sad auto...e sad, nasla se djeca... samo da se iskoluju... " i ostase... 40 godina! Jer covjek uvidi da zivot nije samo od danas do sutra. Potrosice se i tih 100.000 , pa sta ces onda?!
Jedna poznanica je doletila vamo cim su se otovrile granice, bila je tri mjeseca, zaradila 500 €.... i sva srecna "kako se fino moze zaraditi i ustedjeti samo kad se zna.." pa naravno da moze, kad u ta tri mjeseca nisi ni veknu hljeba uzela ni litar mlijeka, a kamoli stan placala ili nesto drugo. :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
jes jes ja sam par godina radio u njemackoj al stradala mi koljena od pusenja na banhofu i onda sam se vratio da radim u sekretarijatu svoje MZ

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 18:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Hmm... trebalo mi je dobrih sat vremena da proucim sve nove postove na ovoj temi.. Misljenja su razlicita, nekome se svidja ovde, neko bi isao vani. Sve to ima svoje prednosti i svoje mane.. Ali zasto da ne, vredi pokusati, pa sta bude. Bez rizika nema profita.

Vidim ova tema postade bas popularna :) Jel to svi hocete u dijasporu :P

Video sam negde na netu postoji agencija za posredovanje pri zaposljavanju koja ljude razlicitih zanimanja salje na rad u neke od zemalja EU. E sad koliko su te informacije tacne, neznam.

Ima ovde nesto ali treba to malo bolje prouciti
Kod:
http://www.posaonainternetu.net/posao/posao-u-inostranstvu.htm

OK ljudi hvala vam, nesto sam naucio od cjenjene gospode :)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 18:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
nepokoreni je napisao:
Ovi što govore za fakultet...
Oko 8% stanovništva EU i Skandinavije ima VSS tako da priča ništa bez faksa je prdenje u ladnu vodu. Faks je luksuz na zapadu koji ne mogu svi da priušte, moj zet veli: nisam lud da da poslije diplome 5 godina radim 18 sati dnevno na dva posla da bi vratio kredite pa sam kad otplatim istrošen čovjek sa tri hronične bolesti ovako sam zadovoljan i miran sa ovim što imam. Zato uvoze stručnjake i daju im povlastice pri useljenju, a stručnjak po zapadnim kriterijumima....

Nemozes porediti fakultete u Becu, Stralzburu, Berlinu, Londonu, Zenevi, Parizu, Stokholmu i slicno sa ovim nasim...
Nasi fakulteti su gola voda i nisu priznati nigde u svetu, izuzev mozda eletrkotehnickog. masinskog i medicine od kojih se moze naci dobar posao, Ovi ostali pisi propalo. Zalosno je sto neki ljudi sa visokom strucnom spremom se nalazi na birou i kao pecat pise NEZAPOSLEN. To je smesno. Cemu godine studiranja??? Da se nadjes medju desetinama ako ne i stotinama hiljada nezaposlenih, da prihvatas bilo kakav posao , da prodajes jabuke na pijaci da bi preziveo sutra.

Treba misliti na sebe.. To kazem zbog onih guzonja sto od staraca uzese svaku kintu.. Starci ce u penziju, pa jednog dana i pod zemlju. Sta ces onda. Ko ce ti onda davati pare za cigare i izlaske i zajebanciju.. Ako vec neces na fakultet idi kopaj kanal.. Nije sramota raditi.. Sramota je lezati i nemati obaveze!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 18:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ajd to objasni ovim našim slijepcima....završi filozofski ili PMF pa konta tražiti posao vani, ekvivalent muvanja fensi ribe pričom o nastanku pank pokreta u SFRJ.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Znam 4 osobe s filozofskog koji rade po inostranstvu kao jako uvaženi profesori...
S druge strane ja ne kontam kako se nepokoreni nije objesio do sad kad mu ovde smeta a vani ne može. Kako ovaj pakao egzistencije podnosi?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 19:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Dajte ljudi da se organizujemo, skupimo koju kintu i pošaljemo ovim našim napaćenim dijasporcima, očito im nije tamo lako sastaviti kraj s krajem :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 19:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
@dust - sta je ukljuceno u taj porez? Je li to samo porez na platu ili i penziono i zdravstveno? Kao sto vec rekoh, u Njemackoj je od 40% pa navise, ali je tu sve ukljuceno ( kao kod nas). Nema sanse da su tolike plate, jer po tvome , ako uzmemo najnizu satnicu za sestru (30$) i pomnozimo sa brojem sati u mjesecu dobijamo skoro 5500$ i to , kao sto ti rece - najslabije placena sestra.
Ja sam citao da su ljekari pocetnici i tamo slabo placeni, samo sto rade po 80-90 sati, pa ne izgleda tako slabo, ali da je satnica poprilicno jadna. Jedna prijateljica je bila u America i radila kao sestra,ali se vratila u Austriju i njena iskustva nisu ni priblizna onome sto ti pises ( jos uvijek ima Americko drzavljanstvo).
Amerika me bas nesto i privlaci , a i nije tako jednostavno dobiti dozvolu za rad kao doktor ( mora se poloziti jedan test koji je ekstremno tezak i uci se najmanje godinu dana).

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 19:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Biće da mi je koža zadebljala tri prsta pa sam otupio na svašta a pogotovo na tvoje podpucavanje džontra :lol: al nije ni to dovijeka :roll:
Profesori jarane to je malo veća kasta i sa malo više poderanih opanaka....imam ja rodbine vani sa VSS pa rade obične poslove a tamo su već 25 godina, ne žive loše ali nisu na pozicijama.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 19:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Aha, dakle loše je ako završe filozofski fakultet, ali ne ako su nastavili studirati nakon diplome na filozofskom?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Džontra je napisao:
S druge strane ja ne kontam kako se nepokoreni nije objesio do sad kad mu ovde smeta a vani ne može. Kako ovaj pakao egzistencije podnosi?

Ovo je nepokoreni:

Slika

Je li ti sad jasnije?

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 09 Apr 2011, 19:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 19:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Aha, dakle loše je ako završe filozofski fakultet, ali ne ako su nastavili studirati nakon diplome na filozofskom?

Srećo moja lijepa jesi ti vidio negdje doktora nauka sa 25 godina kod nas (da nije sa privatnog fakulteta)??? Neko ne može to da priušti sebi jel kontaš? Na šumarstvu doktorat se polaže u Ljubljani i košta preko 5500 eura bujrum!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
nepokoreni je napisao:
Džontra je napisao:

Srećo moja lijepa jesi ti vidio negdje doktora nauka sa 25 godina kod nas (da nije sa privatnog fakulteta)??? Neko ne može to da priušti sebi jel kontaš? Na šumarstvu doktorat se polaže u Ljubljani i košta preko 5500 eura bujrum!

kod nas je postdiplomski 8k KM.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]