cicak je napisao:
pa i ima u odnosu na ranije. ranije toga uopste nije bilo. ko se pokrije ima da sjedi kuci i nigdje ne ide. danas pokrivene idu na fakultete, rade, isto ko i ostale zene. mozda bi im se trebalo ograniciti da rade samo na mjestima kao sto casne sestre rade (izuzev sto se casne ne udaju i zive u samostanima, a ove se i udaju i hoce da ima sve kao svaka emancipirana zena, a pokrije se). ne znam, Tito je to bio ukinuo, sad se ide sve u silu Boga, dakle sad cemo mi sve sto nismo prije. i to se ide u bezveznu krajnost. zasto?
nemam nista protiv, neka nosi sta god ko hoce, taman i pero na glavi, ali za moj pojam bilo bi im uskraceno da rade npr. kao doktorice, kao bankari itd. Turska im je zabranila skolovanje na Univerzitetima, Europa nije...
sve se nesto silom hoce, sta je vise? i oni ne bi Deda Mraza nego izmisljaju nekog svog u zelenoj cohi. ako si ga vec ukinuo onda ga UKINI, a ne pravi neke kopije.
mislim, ovo je tema koja se dotice nekih drugih pitanja, daleko do toga, nemam ja ama bas nista protiv ikoga, neka radi sta god ko hoce, ali u okviru svoje kuce.
isto kao sto ni pederima ne treba dati da se vjencaju, ili da, ne daj Boze usvajaju, djecu... ALO...
hoces to? jesi odabrao to? - jesi, eto ti to tvoje, postujem, ali onda se odreci nekih drugih stvari u zivotu... i ne nameci meni da mijenjam svoje stavove.
Upravo sam procitala sve postove na temi ( nazalost ).
Ovo sto ti pises je klasicni islamofobicni stav ( odnosno tvoja fobija prema pokrivenim muslimankama ). Najsmjesniji je dio o pokrivenim muslimankama koje po tebi ne bi trebale raditi u visokostrucnim zanimanjima, tj kao doktorice i bankarke npr. A razlog je taj sto njihova pokrivenost smeta tvojim ocima, zar ne ? I to sto se Turska dodvorava Amerima. Jaki argumenti, nema sta.
Prilikom zaposljavanja u svim ne-rezimskim drustvima nema diskriminacije na osnovu vjere i vjerskih obiljezja. Posao dobijaju oni/e koji imaju karakteristike koje odgovaraju raspisanom konkursu, a njihova vjera i to da li se ista manifestuje u nacinu odijevanja, je irelevantna. Prema tome, svako ima pravo ocitovati svoju vjeru, to je osnovno ljudsko pravo, ali ne moze nekog drugog lobirati ili diskriminirati zbog njegove razlicitosti. Ako ovo pravilo primijenis na sadrzaj tvog posta, stici ces do zanimljivih zakljucaka.
S druge strane na svim ozbiljnijim radnim mjestima postoji kod odijevanja. Samo sto taj kod ne zabranjuje vjerska obiljezja, nego prozirnu, prekratku i dekoltiranu odjecu kad je zenski rod u pitanju. Ovakav stav ima i istrazivanjem potvrdjenu osnovu; muskarce vidljivi zenski atributi dekoncentrisu na poslu, i logicno je da to na poslu nije pozeljno.
Kod totalitarnih rezima je situacija drugacija, tu svi po nepisanom pravilu moraju isto izgledati, isto govoriti, isto se ponasati. Takva uredjenja na kraju balade obicnu puknu po savovima.
Takodje bih voljela da mi objasnis odakle potice paralela izmedju muslimanki i homoseksualaca ? Neces valjda ustvrditi da obje skupine za tebe spadaju u drustveno devijantne ( valjda ti je jasno da ove dvije skupine nemaju nikakve slicnosti ako u jednacinu ubacis racio ) ?