banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 06:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Jan 2010, 09:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
civi je napisao:
Mržnja je obostrana. Ako pogledaš bilo koju reportažu iz Izraela, vidjećeš obavezno i tipove koji su najbliže mogu opisati kao nacisti. Tu ne mislim na Arape.

Prica mi jedan prijatelj iz Izraela da postoje cak i izraelski nacisti. Ja nisam mogao da vjerujem. Ali nema se tu cemu cuditi, idiota ima u svakom narodu. Pogledaj samo koliko ima Srba koji obozavaju Hitlera i dive se nacistickoj ideologiji.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 09:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Vjerovatno slučaj za (medicinsko) posmatranje. Da radiš u korist vlastite štete...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 09:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Mislim da su kljucni uzroci tri stvari:
- hriscansko prokletstvo koje je baceno na jevreje. ne mislim na carala-barala vec na negativni imidz koji jevreji imaju skoro citav novi vijek, upravo zahvaljujuci tome.
- sukob sa palestincima (o tome bi se dalo diskutovati)
- ljubomora, jer ne postoji manji a uticajni narod od jevreja. to je jednostavno narod koji se drzi zajedno i koji radi na tome da cini sto je vise moguce za svoju zemlju.
to sve ima istorijske korijene, posto je poznato da su jevreji bili narod bez zemlje, nesto kao kurdi.
ako je neko bio u izraleu, a ja jesam, imao je priluku da vidi da na skoro svakoj kuci, zgradi, ima bar jedna izraelska zastava.

ipak, ne mislim da je istina potpuno na njihovoj strani kad je u pitanju teritorija i odnos sa palestinicima.
jel sam ja sada antisemit? :D

zato mislim da zbog losih stvari koje su im se desile, prije svega 2. svjetski rat, previse koriste taj antisemitizam za ostvarivanje svojih ciljeva.

kao sto rekoh bio sam u izraelu, i mogu reci sve najbolje o tome kako sam se osjecao i da je sve bilo potpuno super. kad su me pitali odakle sam, govorio sam iz srbije, i reakcije su bile pozitivne. sjecam se cak da sam na nekom njihovom tv kanalu upratio prenos fudbalske utakmice koju je srbija igrala protiv nekoga, zaboravio sam...
ali se sjecam da je na tv bilo (cnn) breaking news kako su neke rakete pale na jedno 50-ak km od tel aviva gdje sam bio, a tamo se zivot odvijao najnormalnije, kao da se nista nije desilo :D

da sumiram, veoma ih cijenim i postujem kao narod, i mislim da je prema njima ucinjeno mnogo nepravde i stete kroz istoriju, ali isto tako mislim da previse iskoristavaju sve to u svoje ciljeve, kao i da nisu u pravu kad je u pitanju odnos sa palestinicma. istina ja naravno uvijek na sredini.

pokusao sam biti objektivan, i to je moje misljenje na osnovu onoga sto sam vidio, procitao, cuo...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 12:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Tree of Semitic

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Macr0 je napisao:
Mislim da su kljucni uzroci tri stvari:
zato mislim da zbog losih stvari koje su im se desile, prije svega 2. svjetski rat, previse koriste taj antisemitizam za ostvarivanje svojih ciljeva.

Ma koliko to prozivanje za antisemitizam cak i tamo gdje ga nema moze izgledati trulo, Izraelu se sa te strane ne moze prigovoriti. Koriscenje velikih tragedija u politicke svrhe jeste nisko u krajnjem slucaju, ali funkcionise, u to smo se i mi uvjerili na svojoj kozi.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 13:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Jevreji su se jednostavno pobrinuli da se vise nikada ne stvore uslovi za ono sto im se dogodilo u Drugom svjetskom ratu i tokom ranije istorije. A i njihovi najveci neprijatelji moraju priznati da Juden cine cuda u nauci, umjetnosti, i svemu ostalom.

I uspon Hitlera poceo je naizgled beznacajnim baljezgarijama po desnicarskim novinama i u minhenskoj pivnici. Od njemacke varijante "Obraza" i "Srpskih dveri" do holokausta nije proslo puno vremerna.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Avinoam1 je napisao:
civi je napisao:
Mržnja je obostrana. Ako pogledaš bilo koju reportažu iz Izraela, vidjećeš obavezno i tipove koji su najbliže mogu opisati kao nacisti. Tu ne mislim na Arape.

Prica mi jedan prijatelj iz Izraela da postoje cak i izraelski nacisti. Ja nisam mogao da vjerujem. Ali nema se tu cemu cuditi, idiota ima u svakom narodu. Pogledaj samo koliko ima Srba koji obozavaju Hitlera i dive se nacistickoj ideologiji.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/6985808.stm :)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 10:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Boksi je napisao:
Korijeni antisemitizma su u hrišćanskoj tradiciji. Još od one čuvene rečenice "Neka njegova krv bude na našim rukama" ili tako nekako, pa do Jovana Zlatoustog koji se može smatrati jednim od prvih antisemita među hrišćanskim apologetama. I onda se pojave prizemni komentari tipa "smeta mi što se na prozoru bolnice u epizodi doktora Hausa pojavljuje jevrejsko obilježje." Strašno i žalosno.

a muslimani obozavaju Jevreje... pa nema im grdjeg protivnika... mene nervira to njihovo eksponiranje i glumatanje zrtve...jest ih brate pobilo u WWII, ali nisu jedini, a danas kad kazes ''Drugi svjetski rat'' oni odmah ''Holokaust'', ti kazes ''Hitler'' oni ''Holokaust'', ti kazes ''Vojvodina'' oni:'' odatle su odvjeli Jevreje, pa su pobijeni u Holokaustu'' ....gdje god kameru uperis, oni svoju zastavu izbace....

prosle godine Chelsea-Totenham, gori sveta zemlja kakva utakmica, ni jednog Jevreja u oba tima, a baja izofirao Davidovu zvjezdu 100x150, izbi oci!
moze li mi neko reci s kojim ciljem?! :roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Jevreji ne "glumataju", oni jesu bili zrtve u Drugom svjetskom ratu. Nisu bili jedini (mislim da je daleko vise Rusa izginulo kad se ukupno gleda), ali ih je najvise pobijeno planski, po logorima, poput zivotinja, i to jeste tuzno i za podsjecanje, ne samo na planu nacisti-Jevreji, nego na sirem, ljudskom planu - kao podsjetnik koliko covjek moze da izgubi ono ljudsko.

Sto se tice tekme Celzija i Totenhema, nisam siguran koji je tacno razlog, ali koliko sam nasao na netu, medju navijacima Totenhema ima dosta Jevreja jer se klub nalazi u blizini jevrejskih cetvrti, a jedno od imena njihove navijacke grupe (i Jevreja i nejevreja) je "Yids", "Yid Army". A nije bas da u oba kluba uopste nema Jevreja, vlasnik Totenhema je Jevrej, trener Celzija je tada bio Jevrej. A naisao sam i na zanimljivu cinjenicu, naime, na londonskom kokni slengu, Chelsea Blue znaci Jevrej. Et, vidis, Jevreji i jedni i drugi :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Popokatepetl je napisao:
Et, vidis, Jevreji i jedni i drugi :D

zato je navijam za tim momka s lijeve strane, u crvenom dresu za sezonu jesen-ljeto 2004-2005

ta rijec ''glumatanje'' mi je izletila :-? ... ali postade WWII sinonim za stradanje Jevreja... :roll: , a ja sam protiv toga... kao da se sve desilo samo zbog njih... ne umanjujem njihove zrtve. Rusa je poginulo dosta vise, a koliko se u medijima pominju njihove zrtve?! jest da ih je dosta Staljin potamanio, ali svejedno..

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 12:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Jevreji jesu dosta stradali ali ima naroda koji su zbrisani sa lica zemlje pa se o njima toliko ne priča. Valjda nisu ekonomski uticajni pa ne zaslužuju više. Oni dobiju samo jedno izvinjenje i na tome se sve završi. Svaki put kada Izrael izvrši ofanzivu protiv Arapa osvrnu se na antisemitizam u svijetu. Oni zaista misle da mogu terorisati sve ostale i da im niko ne smije uputiti bilokakvu kritiku. Vanjska politika Izraela je identična politici SAD-a. Dok SAD redovno trijebi muslimane po svijetu istovremeno podržavaju bh muslimane a pogotovo one na Kosovu i u Makedoniji. Inače Arapi su takođe semiti tako da bi se moglo reći da i Izrael sprovodi antisemitsku politiku. Nemam ništa protiv postojanja Izraela a ono što mi zaista smeta je pretjerano dodvoravanje Srbije Izraelu. Vjerovatno zbog nepriznanja nezavisnosti Kosova i Metohije. Ali Izrael gleda prvenstveno svoj interes (za razliku od Srbije) i ako se to promijeni i priznaju nezavisnost one nakaradne albanske tvorevine pitam se da li će se Srbija i dalje gurati u zna se već gdje.

Inače zanimljiva stvar. Na jednom izraelskom sajtu sam našao popis neonacističkih organizacija u Srbiji koji podržavaju antisemitizam i ono što mi je upalo u oči što su pod neonacističke organizacije svrstali i Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Naravno da i u SPC-u postoje ljudi koji govore protiv Jevreja ali svrstati čitavu SPC u nacističku organizaciju je previše. Jevreji kada se god čak i s pravom kritikuje politika Izraela svi u glas grakću o antisemitizmu. Isto kao kada Bošnjaci kada se god govori o njihovim zločinima grakću o srbo-četničkoj agresiji, velikosrpskom hegemonizmu pominjući čak i Iliju Garašanina. Isti slučaj je i sa Hrvatima.

Jevreji jesu očišćeni iz Beograda međutim Jevreje nisu tamanili Srbi nego Nijemci za razliku opet od Hrvatske gdje su ih pored Nijemaca tamanile i Ustaše.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
Inače zanimljiva stvar. Na jednom izraelskom sajtu sam našao popis neonacističkih organizacija u Srbiji koji podržavaju antisemitizam i ono što mi je upalo u oči što su pod neonacističke organizacije svrstali i Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Naravno da i u SPC-u postoje ljudi koji govore protiv Jevreja ali svrstati čitavu SPC u nacističku organizaciju je previše.

Ako si na "nekom izraelskom" sajtu nasao da je SPC neonacisticka organizacija to ne znaci nista, jer slicno se moze naci i na "nekim srpskim" sajtovima (B92 forum i blog, na primjer).

Ali da li si stvarno nasao? Posle onih lazi o tome kako su u Izraelu zabranjene satelitske antene kako da ti vjerujemo? :)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 15:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Timotic je napisao:
hercegovac27 je napisao:
Inače zanimljiva stvar. Na jednom izraelskom sajtu sam našao popis neonacističkih organizacija u Srbiji koji podržavaju antisemitizam i ono što mi je upalo u oči što su pod neonacističke organizacije svrstali i Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Naravno da i u SPC-u postoje ljudi koji govore protiv Jevreja ali svrstati čitavu SPC u nacističku organizaciju je previše.

Ako si na "nekom izraelskom" sajtu nasao da je SPC neonacisticka organizacija to ne znaci nista, jer slicno se moze naci i na "nekim srpskim" sajtovima (B92 forum i blog, na primjer).

Ali da li si stvarno nasao? Posle onih lazi o tome kako su u Izraelu zabranjene satelitske antene kako da ti vjerujemo? :)

Čim ponovo progooglam i nađem taj site postaviću ga ovdje. Sjedište te nevladine organizacije koja se bavi količinom antisemitizma u svijetu je u Tel Avivu.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
Čim ponovo progooglam i nađem taj site postaviću ga ovdje. Sjedište te nevladine organizacije koja se bavi količinom antisemitizma u svijetu je u Tel Avivu.

OK, moguce je... Mozda im je izvor bila "Druga Srbija"... :)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2010, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
_zoka je napisao:
budjav_lebac je napisao:
izjavljuje sledece:'jevreiji su jedini narod koji je u srbiji za vrijeme drugog svjetskog rata 100% istrjebljen' ocita aluzija da su srbi pobili jevreje, ciljana zamjena teza, no to nije usamljen primjer, ..

Ima večeras na alternativnoj jedan zanimljiv dokumentarni film,"Sajmište-istorija jednog logora",oko devet sati.Potrudi se da ga pogledaš...

Ko zeli da pogleda taj film moze ovde: http://www.b92.net/specijal/sajmiste/video.php

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 21:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Svaki peti Nemac "latentni antisemita"

Posebna komisija nemačke vlade ustanovila je u jednom istraživanju da u Nemačkoj postoji "uvrežena klišeizirana slika" o Jevrejima. Svaki peti Nemac je latentni antisemita, tvrdi ta komisija.

Mladi u Nemačkoj reč "Jevrej" danas koriste kao normalnu psovku, iako onaj kome je ta psovka upućena obično nema veze ni sa Jevrejima ni sa njihovom verom. "Tebe bi trebalo u Aušvic", takođe je jedna od često korišćenih uvreda. Ovo se navodi u izveštaju posebne komisije stručnjaka, koji će prema želji nemačkog parlamenta, ubuduće redovno podnositi izveštaj o stanju antisemitizma.

Jedan od zaključaka naučnika glasi: u krugu prijatelja, na stadionu, u restoranu ili na internetu - uvrede spadaju u nešto što doživljava svaki Jevrej u Nemačkoj. Iako je zvanično proteran iz društva i politike, antisemitizam je svuda prisutan. Dvadeset odsto stanovnika Nemačke je latentno antisemitski nastrojeno.

Arapi (ipak) nisu krivi

Komisija, čiji su članovi bili i istoričar iz Londona Peter Longerih, rektor Visoke hajdelberške škole za jevrejske studije Johanes Hajl, u svojim zaključcima se koristi i nalazima do kojih se došlo putem više demoskopskih istraživanja tokom proteklih godina.

Najveći izvor antisemitizma su desnoekstremni krugovi, kojima se pripisuje čak 90 odsto krivičnih dela u vezi sa antisemitizmom. U takva dela se ubrajaju izazivanje mržnje, skrnavljenja grobalja i poricanje holokausta. I ovo poslednje navedeno je u Nemačkoj kao krivično delo. Eksperti uzgred napominju kako je potpuno pogrešan utisak koji se stvara u medijima kako su za antisemitizam uglavnom krivi useljenici iz arapskih država. S obzirom na konflikt na Bliskom istoku "postavlja se pitanje izloženosti te grupe useljenika antisemitskoj propagandi", ali nema pouzdanih podataka da su uglavnom Arapi krivi za antisemitizam", kažu naučnici.
Udžbenici "kaskaju" za vremenom

Stručnjaci kritikuju i obrazovnu politiku jer se tokom nastave u školama ne tretira dovoljno izučavanje progona Jevreja za vreme nacizma i isticanje da Nemačka zbog toga snosi posebnu odgovornost prema Izraelu.

Pažnja bi trebalo da se pokloni i aktuelnim formama antisemitizma koje nastaju kao posledica krize na Bliskom istoku i koje imaju veze sa islamizmom ili finansijskom krizom. To na neki način objašnjava i zašto antisemitizam u Nemačkoj ne opada kontinuirano kao što se to dešavalo sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Vlada je posebno zabrinuta zbog poplave antisemitskih sadržaja na internetu.

Nema ozbiljne strategije

U izveštaju se naglašava opasnost da se sa kritikom međunarodnog finansijskog sistema ponovo prošire stari klišei o "nezasitim Jevrejima koji žele da se obogate" ili o "jevrejskoj zaveri". Tako je 2009. jedna studija Univerziteta u Bilefeldu pokazala kako svaki peti ispitanik smatra da "Jevreji imaju preveliki uticaj na tržišta finansija". Čak 40 odsto ispitanika je izjavilo kako "Jevreji i danas pokušavaju da izvuku korist iz prošlosti, odnosno od zbivanja tokom vremena nacizma".

Eksperti su registrovali da se u brojnim segmentima društva vodi aktivna borba protiv antisemitizma, ali zaključuju da ne postoji sveobuhvatna strategija za tu borbu. Što se tiče antisemitizma, Nemačka se nalazi u sredini lestvice evropskih država. To se, ipak, dešava zbog toga što zemlje poput Poljske, Mađarske ili Portugala imaju ekstremno primetnu pojavu antisemitizma.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15 ... 9-xml-mrss

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 21:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Rado bih vidio imena koja čine tu posebnu komisiju njemačke vlade. To mi je veoma sumnjivo. U ostalom, Angela Merkel je polu-jevrejka (poljski jevreji).

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 21:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
U članku se spominju dva člana komisije. Možda preko tih imena pronađeš i ostale članove. Googlaj :)

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 21:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011, 22:31
Jevreja, židova, nazovite ih kako hoćete, nema gdje nema. Bukvalno su se infiltrirali u političke vrhove skoro svih vodećih zemalja. Tako da će se uvijek čuti glas koji će njima ići u korist. Tako ispadne da ih cijeli svijet gotivi osim Arapa. Po meni, nisu oni baš tolike cvijećke. Uvijek će gledati da se obogate preko tuđe muke i tuđih leđa. Toliki antisemitizam u svijetu nije slučajan. Hitler i njegovo djelovanje (uništavanje Židova) je samo poslijedica njihovog vjekovnog odnosa prema drugim narodima i religijama.
Nakon II svjetskog rata i poslije skoro 1000 godina bauljanja po svijetu odluče da se vrate na Bliski istok i naravno naiđu na otpor arapskog svijeta. Gospodo, gdje ste bili 1000 godina i zašto odmah niste branili svoja ognjišta nego ste se kao pičke sklonili i ostavili pravoslavce da ih muslimani potamane, jer ste vi prvo zakuvali sa njima.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 21:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Како је Хитлерово "коначно рјешење" посљедица Јеврејске политике и дјеловања? И какав су до другог свјетског рата Јевреји имали утицај на глобалну политку?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]