Mislim da su kljucni uzroci tri stvari:
- hriscansko prokletstvo koje je baceno na jevreje. ne mislim na carala-barala vec na negativni imidz koji jevreji imaju skoro citav novi vijek, upravo zahvaljujuci tome.
- sukob sa palestincima (o tome bi se dalo diskutovati)
- ljubomora, jer ne postoji manji a uticajni narod od jevreja. to je jednostavno narod koji se drzi zajedno i koji radi na tome da cini sto je vise moguce za svoju zemlju.
to sve ima istorijske korijene, posto je poznato da su jevreji bili narod bez zemlje, nesto kao kurdi.
ako je neko bio u izraleu, a ja jesam, imao je priluku da vidi da na skoro svakoj kuci, zgradi, ima bar jedna izraelska zastava.
ipak, ne mislim da je istina potpuno na njihovoj strani kad je u pitanju teritorija i odnos sa palestinicima.
jel sam ja sada antisemit?

zato mislim da zbog losih stvari koje su im se desile, prije svega 2. svjetski rat, previse koriste taj antisemitizam za ostvarivanje svojih ciljeva.
kao sto rekoh bio sam u izraelu, i mogu reci sve najbolje o tome kako sam se osjecao i da je sve bilo potpuno super. kad su me pitali odakle sam, govorio sam iz srbije, i reakcije su bile pozitivne. sjecam se cak da sam na nekom njihovom tv kanalu upratio prenos fudbalske utakmice koju je srbija igrala protiv nekoga, zaboravio sam...
ali se sjecam da je na tv bilo (cnn) breaking news kako su neke rakete pale na jedno 50-ak km od tel aviva gdje sam bio, a tamo se zivot odvijao najnormalnije, kao da se nista nije desilo

da sumiram, veoma ih cijenim i postujem kao narod, i mislim da je prema njima ucinjeno mnogo nepravde i stete kroz istoriju, ali isto tako mislim da previse iskoristavaju sve to u svoje ciljeve, kao i da nisu u pravu kad je u pitanju odnos sa palestinicma. istina ja naravno uvijek na sredini.
pokusao sam biti objektivan, i to je moje misljenje na osnovu onoga sto sam vidio, procitao, cuo...