banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 16:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 131 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Sep 2009, 11:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
MILO je napisao:
Ako su se u srednjem veku prema Bošnjanima-bogumilima njihove komšije ponašale kao što se ti danas ponašaš,onda mi je jasno zašto su prigrlili ISLAM!

A ekspidicije papinih vojnika i "diplomata" koji su dolazili da unište herezu u Bosni najbolje oslikavaju taj odnos!
Daj čoveče oladi,,,,ta ravnogorska spika ne prolazi kod razumnih ljudi!
Idi kopaj krompir-uradi šta korisno!

Većina vladara Bosne su bili katolici. Stanovništvo tadašnje Bosne nisu sačinjavali isključivo bogumili. Bilo je i drugih naroda. Prihvatili su islam da bi spasili vlastitu guzicu jer su na islam milom prelazili samo imućni. Ostali su prelazili silom. Ti ostali su pripadnici drugih naroda.

Totalna ludost je tvrditi da su u Bosni živjeli samo bogumili koji su prešli na islam i koji su postali Bošnjaci koji su jedini autohtoni narod u BiH. Hajde se saberi i ne lupetaj!

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 11:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Istorijska je činjenica da su Bošnjani uglavnom bili bogumili i da je postojala bosanska crkva koju su ostale crkve smatrale herezom.Jedinstven dokaz su upravo i nadgrobni spomenici stećci!

A ti burazeru ako si željan rasprave šta je starije koka ili jaje,preporučujem ti da odeš na

www.index.hr

jer tamo ima puno sličnih bolesnika koji između ostalog tvrde da smo
mi Srbi izvorno Sluge (Robovi),o cemu polovinom X stoljeca kako ovi bolesnici tvrde govori Konstantin Porfirogenet, u spisu "De Administrando Imperio",gde doslovno kaze sledece: "[...] »Srbi« na jeziku Rimljana je reč koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se rečju »serbula« označava obuću robova, a reč »tzerboulianoi« označava one koji nose jeftinu, siromašnu obuću. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Rimljana[...]" (Konstantin Porfirogenet,De administrando imperio,Glava trideset i druga,str. 153.)

Eto,odi malo tamo pa pogledaj kakvo mišljenje šovinisti Hrvati imaju o tebi i tvom narodu!!
Smatraju te SERVOM-SLUGOM!....možda i skontaš koliko je bolesno nekom osporavati da bude ono što želi!

SMRT FAŠIZMU :wink:

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 14:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
MILO je napisao:
Istorijska je činjenica da su Bošnjani uglavnom bili bogumili i da je postojala bosanska crkva koju su ostale crkve smatrale herezom.Jedinstven dokaz su upravo i nadgrobni spomenici stećci!

A ti burazeru ako si željan rasprave šta je starije koka ili jaje,preporučujem ti da odeš na

http://www.index.hr

mi Srbi izvorno Sluge (Robovi),o cemu polovinom X stoljeca kako ovi bolesnici tvrde govori Konstantin Porfirogenet, u spisu "De Administrando Imperio",gde doslovno kaze sledece: "[...] »Srbi« na jeziku Rimljana je reč koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se rečju »serbula« označava obuću robova, a reč »tzerboulianoi« označava one koji nose jeftinu, siromašnu obuću. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Rimljana[...]" (Konstantin Porfirogenet,De administrando imperio,Glava trideset i druga,str. 153.)

Eto,odi malo tamo pa pogledaj kakvo mišljenje šovinisti Hrvati imaju o tebi i tvom narodu!!
Smatraju te SERVOM-SLUGOM!....možda i skontaš koliko je bolesno nekom osporavati da bude ono što želi!

O tebi i tvom fašizmu neću ni govoriti! Isijava iz svakog tvog odgovora. Žalosno je što se to ovdje odobrava ali možda je tako i bolje. Tek toliko da vidim s kim dijelimo životni prostor.

Ako sam ja sluga onda si ti poturčena sluga?

Znam ja šta misle Hrvati o mom narodu ali znam da to isto misle i Bošnjaci koji su se ufurali u ideju da su oni pravi autohtoni stanovnici BiH i da zato mogu svoju volju nametati nama "uljezima". Smanjite doživljaj!

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 06:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
MILO je napisao:

http://www.index.hr

Smrt fasizmu.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 07:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:

Moja je zastava crveno, plavo, bijela trobojka. Ljiljani su mi čak i ljepši ali s obzirom da ih je koristila jedna od tri strane u ratu i pod njom ubijala ne muslimane onda to nije moja zastava. Čak štaviše Bošnjaci nisu imali pravo svojatati kraljevsku zastavu Bosne. Nikako ne mogu shvatiti da BiH nije samo njihova. I dan danas se isto ponašaju.

Znaci tvoja zastava je srpska, a pod njom su ubijani ne-Srbi. Ovo je bosanska zastava:

Slika

Za ostalo pogledaj Ustav zemlje u kojoj zivis.

Citiraj:
Ja imam svoj identitet i nikada nisam imao problema s tim. Uostalom Srbi u BiH imaju vlastiti identitet još od kraja 19. vijeka. Niko Bošnjacima nije kriv što kasne za Srbima i Hrvatima čitav vijek i sada falsifikuju istoriju ne bi li prikazali da su samo oni autohtoni stanovnici BiH što je naravno potpuna ludost.

Evo otkad se pominju "dobri Bosnjani" istorijski gledano :

O prvim stanovnicima Bosne iz paleolitskog doba (starije kameno doba) saznajemo preko crteza i pronadjenih orudja u pecini Badanj kraj Stoca koji se procjenjuju da su stari nekih 13000 godina,dok o stanovnicima Bosne iz neolitskog doba (mladje kameno doba) doznajemo preko arheoloskih iskopina na Butmiru,kraj Sarajeva,a,npr., iskopine u Glasincu daju nam uvid u period gvozdenog doba...itd...mada prvi pisani dokumenti o stanovnicima Bosne jesu oni koji se odnose na Ilire.

Ilirska plemena kao sto su Desidijati,Japodi,Scordisci itd., opisana su u tim izvorima.Brojne arheoloske iskopine sirom Bosne,govore nam da su se Ilirska plemena po Bosni bavila stocarstvom i to posebno uzgojem ovaca i koza,a Rimski pisani izvori govore nam da su ova Ilirska plemena bila veoma ratoborna...vec 171 godine p.n.e.,Japodi vode rat protiv Rima,a i sami naziv "Bosna" potice od Ilirske rijeci "Bosona".

Pored Ilira u Bosni u vrijeme najezde Rimljana,zive i Kelti,koji se vremenom potpuno mjesaju sa Ilirima.U drugom i prvom vijeku p.n.e. Rimljani prodiru duboko u Centralnu Bosnu,gdje konstantno ratuju protiv veoma ratobornih Ilira.Najveca pobuna Ilira protiv Rimljana se dogodila 6.godine p.n.e. i trajala je cetiri godine.Centar pobune je bio oko Varesa i Vranduka,a vodje ove pobune su se zvali Boton i Pinez.Ova pobuna je prerasla u sveopsti Ilirski bunt protiv Rimljana,te je zabiljezena uspanicena izjava,koju je Rimski Car Oktavijan izrekao u Rimskom Senatu,kada je rekao :"Pobunjenici krecu na Rim!".Da bi ugusili pobunu Rimljani su bili primorani angazovati cak 15 legija vojske,od ukupno 25 koliko su ih tada imali...Naposljetku i sam vodja pobune Boton biva zarobljen,te je zabiljezeno da je,kada je upitan zasto je podigao pobunu,odgovorio:"Vi ste nam umjesto pastira poslali vukove..."Zadivljen njegovom mudroscu i hrabroscu , Rimski Car ga nije dao pogubiti,kako je to bilo uobicajeno,nego ga je zadrzao u Rimu...jos jedan detalj iz ove pobune je vrijedno naznaciti...Naime,dio pobunjenika kraj Vranduka,svjestan da ce izgubiti bitku protiv Rimljana,odlucuje se da se ne preda,vec zene i djeca skacu u vatru zapaljena grada,a muskarci su se medjusobno izboli macevima,naocigled zapanjenih i zadivljenih Rimskih vojnika.Poslije ove pobune i dalje su postojali sukobi izmedju Ilira i Rimljana sirom Bosne,a zadnja je pobuna protiv Rimskih osvajaca bila skrsena 9.godine nove ere.Od tada cijelo podrucje Bosne biva cvrsto pod kontrolom Rimljana,koji potom uspostavljaju svoja naselja i mrezu puteva sirom Bosne.Ovi putevi su bili potrebni Rimljanima za njihovo daljnje vojno napredovanje,a i za prijevoz zlata,srebra i olova koji se eksploatisu iz rudnika koje Rimljani otvaraju po cijeloj Bosni.Tokom Rimske vlasti siri se upotreba latinskog jezika u Bosni,a u novosagradjena Rimska naselja doseljavaju se kolonisti iz svih krajeva Rimskog Carstva...najvise iz Itlije,Afrike,Spanije,Njemacke,Grcke,Sirije,Palestine,Egipta,itd..Od druge polovine II vijeka nove ere zabiljezeno je naseljavanje podrucja Bosne brojnim Rimskim vojnim veteranima,dok se ogroman broj samih Ilira regrutuje u Rimske legije,te od konca II vijeka nove ere Ilirska podrucja bjehu snazna vojna izvorista za brojne Rimske guvernere i generale,koji postaju Rimski Imperatori.Prvi od njih,Septimus Severus raspusta Pretorijsku gardu,kada on dolazi u Rim 193 godine,i zamjenjuje je Ilirskim trupama.

Jedan Rimski historicar iz toga doba opisuje ove Ilirske vojnike kao "rulju"...koja izgleda poput "divljaka" i koja ulijeva strah u kosti svojim izgledom,govorom i ponasanjem"...Mnogi drugi Rimski i Grcki izvori zauzimaju istovjetan "superioran" stav prema njima.Zanimljiv je jedan komentar,koji je sacuvan,od Grckog geografa po imenu Strabo (63 p.n.e. - 25 n.e.),gdje on biljezi da je tetoviranje bilo veoma prosireno medju Ilirima.Njegovo svjedocenje o tome je potvrdjeno mnogo,mnogo kasnije,kada arheolozi u Ilirskim grobnicama sirom Bosne,nalaze i igle za tetoviranje.

Mnoga druga arheoloska nalazista ukazuju i na duhovni zivot Ilira,koji je prije svega bio zasnovan na njihovoj sprezi sa prirodom.Vrhovno bozanstvo Ilira je bilo zamisljano kao dlakavo musko stvorenje,sa kozjim nogama i rogovima,a nazivano je Silvan.Silvanova pratilja je bila Dijana (Thana),boginja lova , divljaci i prirode.Ona je na pronadjenim figurama predstavljena kao lovac sa strijelom u ruci i tulcem za strijele.Preko 300 spomenika Silvanu i Dijani je pronadjeno sirom Bosne,a narocito na prostorima Glamockog,Livanjskog,Duvanjskog polja,te u Srednjoj Bosni...Iliri su takodjer vjerovali i u gorske vile,nimfe,koje su im stitile izvore,potoke,planinske proplanke i pecine.Na spomenicima su predstavljene kao mlade razigrane i obnazene djevojke,i nerijetko u kolu u kojem svira Silvan.Tada,u anticko doba u Bosni postoji cak 40 razlicitih vjerovanja u 52 razlicita bozanstva.

Do 3.vijeka podrucje Bosne pripada Zapadnom Rimskom Carstvu i nalazi se na samoj granici sa Istocnim dijelom.U 3. vijeku na podrucje Bosne upadaju Goti i nanose teske poraze Rimskoj vojsci,ostajuci prisutni na podrucju Bosne sljedecih 300 godina,a takodjer se dogadjaju invazije Huna (u 4. vijeku) i Alana (u 5. vijeku).Pocetkom 6. vijeka Goti bivaju porazeni od Bizantijskog Cara Justinijana,te se podrucje Bosne,od tada,barem nominalno,nalazi pod kontrolom Bizantije.

Krajem 6.vijeka na teritoriju Bosne stupaju dvije nove skupine,a to su Avari i Stari Sloveni.Historija Avara i Starih Slovena do toga trenutka je bila vrlo isprepletena...bivajuci cesto saveznicima,ali i protivnicima,mada je dokazano da su Avari uvijek bili nadmocniji,iako manje brojniji od Starih Slovena,prvenstveno zahvaljujuci njihovom superiornijem vojnickom umijecu.Avari i Stari Sloveni se naseljuju u nizinskim dijelovima Bosne,a domicilno stanovnistvo Iliri,koji su se vec ranije krvno izmijesali sa Gotima i Keltima,povlaci se u planine.

Tek kasnije,u dodiru ovih grupa,Slaveni i Avari upoznavaju tekovine staroevropske kulture,a zatim dolazi i do krvnog i etnickog mjesanja stanovnistva i formiranja potpuno zasebnoga antropoloskog tipa stanovnika Bosne,kog karakterisu naglasena korpulentnost i snazni misici.Ono sto karakterise duhovnu stranu Bošnjana toga doba,jeste drugaciji mentalitet u odnosu na svoje susjede,drugaciji odnos prema vjeri,odbojnost prema svakoj vrsti podredjenosti i nasilja,upadljiva srcanost i hrabrost,naglaseno postenje i dobrota,kojim su ih u okruzenju cak i imenovali,te su poznati kao "Dobri Bošnjani"

Bošnjani kao narod dobili su svoje ime po prostoru na kojem zive,tj. po nazivu za zemlju "Bosna",a sama rijec "Bosna" potice jos iz antickog doba (Basana ili Basina - Bosna) i Ilirskog je porijekla.

To nam vrlo jasno govori da su se novoprispjeli Slaveni i Avari jednostavno uklopili u autohtonu masu stanovnistva u Bosni,poprimajuci domicilna(Bosanska)kulturna i duhovna svojstva.

Takodjer,veoma je bitno uociti da Bosanski starosjedioci jos iz kasne antike posjeduju vrlo konkretne forme narodnog organizovanja,cime se jedino moze objasniti cinjenica da Bosanski starosjedioci po smirivanju situacije sa doseljenicima konsoliduju svoju vlast u Bosni,uz neke izmjene,npr. anticke dekucije postaju zupe,princepsi postaju zupani ili knezovi,a arhizupan postaje Ban (rijec "Ban" je avarskog porijekla).

Sve ovo ubrzo rezultira i formiranjem prve Bošnjacke Drzave,o kojoj se prvi pisani tragovi pojavljuju vec 958 godine,kada Bizantijski Car Konstantin Porfirogenet u svome djelu "De administrando imperio",opisujuci zemlje nad kojima ima vlast,po prvi put spominje "Horion Bosona",sto u prijevodu znaci "Zemlja Bosna"

Citiraj:
Možda mnogi zaboravljaju da su većina vladara Bosne bili katolici. Onda nisu bili bogumili. Bogumila je bilo i na drugim tadašnjim teritorijama. Bilo ih je dosta u današnjoj Bugarskoj i Makedoniji. Nazivanje današnjih Bošnjaka isključivim potomcima bogumila je falsifikovanje istorije uslijed nedostatka vlastite.

Poznati su ti ovi stecci ( nisu nadjeni ni u Bugarskoj ni u Makedoniji ) ?

Slika

"Ovaj svjet je samo san Demona".
"Iz dlana mi sija sunce. Imam srce za sve pametne i dobre ljude".
:)

Bogumilski pokret se prvobitno pojavljuje na Balkanu a korene vuče sa istoka od starih manihejskih i gnostičkih učenja koje svoje poreklo vuku još od Zaratustre. Reč bogumil je slovenskog porekla, “bogu-mil”. Prvi bogumili se pojavljuju u Bugarskoj gde pomažu otpor naroda protiv Vizantije. Iz Bugarske pokret širi preko Makedonije u Srbiju. U Srbiji je tadašnja vlast uz Vizantiju, što podrazumeva i ispunjavanje vazalskih obaveza prema Vizantiji, kao što je slanje trupa u vizantijske ratove. Bogumili odbijaju da idu u vojsku i da nose oružje i zbog toga ih srednjevekovne srpske vlasti surovo kažnjavaju, telesnim kaznama, odsecanjem delova tela, spaljivanjem na lomači, progonom iz zemlje, oduzimanjem imovine itd.

Preživeli bogumili odlaze mahom preko Drine, u Bosnu i Hum. U Bosni i Zahumlju (kasnije Hercegovina) pokret nailazi na plodno tle i kasnije dobijaju naziv Crkva bosanska. Uprkos žestokim progonima sa srpske i hrvatske strane (proganjala ih i katolička i pravoslavna crkva), pokret u Bosni opstaje i širi se Dalmacijom a odatle ka Italiji i Francuskoj gde ih nazivaju katari. Katarski pokret služi kao osnov za kasniju evropsku reformaciju.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 08:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
o rozo, nes vjerovat, sve sam procit'o. ja zemlje, citavu se istoriju brani od nekoga ii nikako da je puste na miru? pa sta je u njoj, niti nafte, niti dijamanata?

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 09:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Japanese_rose je napisao:
hercegovac27 je napisao:

Moja je zastava crveno, plavo, bijela trobojka. Ljiljani su mi čak i ljepši ali s obzirom da ih je koristila jedna od tri strane u ratu i pod njom ubijala ne muslimane onda to nije moja zastava. Čak štaviše Bošnjaci nisu imali pravo svojatati kraljevsku zastavu Bosne. Nikako ne mogu shvatiti da BiH nije samo njihova. I dan danas se isto ponašaju.

Znaci tvoja zastava je srpska, a pod njom su ubijani ne-Srbi. Ovo je bosanska zastava:

Slika

Za ostalo pogledaj Ustav zemlje u kojoj zivis.

Citiraj:
Ja imam svoj identitet i nikada nisam imao problema s tim. Uostalom Srbi u BiH imaju vlastiti identitet još od kraja 19. vijeka. Niko Bošnjacima nije kriv što kasne za Srbima i Hrvatima čitav vijek i sada falsifikuju istoriju ne bi li prikazali da su samo oni autohtoni stanovnici BiH što je naravno potpuna ludost.

Evo otkad se pominju "dobri Bosnjani" istorijski gledano :

O prvim stanovnicima Bosne iz paleolitskog doba (starije kameno doba) saznajemo preko crteza i pronadjenih orudja u pecini Badanj kraj Stoca koji se procjenjuju da su stari nekih 13000 godina,dok o stanovnicima Bosne iz neolitskog doba (mladje kameno doba) doznajemo preko arheoloskih iskopina na Butmiru,kraj Sarajeva,a,npr., iskopine u Glasincu daju nam uvid u period gvozdenog doba...itd...mada prvi pisani dokumenti o stanovnicima Bosne jesu oni koji se odnose na Ilire.

Ilirska plemena kao sto su Desidijati,Japodi,Scordisci itd., opisana su u tim izvorima.Brojne arheoloske iskopine sirom Bosne,govore nam da su se Ilirska plemena po Bosni bavila stocarstvom i to posebno uzgojem ovaca i koza,a Rimski pisani izvori govore nam da su ova Ilirska plemena bila veoma ratoborna...vec 171 godine p.n.e.,Japodi vode rat protiv Rima,a i sami naziv "Bosna" potice od Ilirske rijeci "Bosona".

Pored Ilira u Bosni u vrijeme najezde Rimljana,zive i Kelti,koji se vremenom potpuno mjesaju sa Ilirima.U drugom i prvom vijeku p.n.e. Rimljani prodiru duboko u Centralnu Bosnu,gdje konstantno ratuju protiv veoma ratobornih Ilira.Najveca pobuna Ilira protiv Rimljana se dogodila 6.godine p.n.e. i trajala je cetiri godine.Centar pobune je bio oko Varesa i Vranduka,a vodje ove pobune su se zvali Boton i Pinez.Ova pobuna je prerasla u sveopsti Ilirski bunt protiv Rimljana,te je zabiljezena uspanicena izjava,koju je Rimski Car Oktavijan izrekao u Rimskom Senatu,kada je rekao :"Pobunjenici krecu na Rim!".Da bi ugusili pobunu Rimljani su bili primorani angazovati cak 15 legija vojske,od ukupno 25 koliko su ih tada imali...Naposljetku i sam vodja pobune Boton biva zarobljen,te je zabiljezeno da je,kada je upitan zasto je podigao pobunu,odgovorio:"Vi ste nam umjesto pastira poslali vukove..."Zadivljen njegovom mudroscu i hrabroscu , Rimski Car ga nije dao pogubiti,kako je to bilo uobicajeno,nego ga je zadrzao u Rimu...jos jedan detalj iz ove pobune je vrijedno naznaciti...Naime,dio pobunjenika kraj Vranduka,svjestan da ce izgubiti bitku protiv Rimljana,odlucuje se da se ne preda,vec zene i djeca skacu u vatru zapaljena grada,a muskarci su se medjusobno izboli macevima,naocigled zapanjenih i zadivljenih Rimskih vojnika.Poslije ove pobune i dalje su postojali sukobi izmedju Ilira i Rimljana sirom Bosne,a zadnja je pobuna protiv Rimskih osvajaca bila skrsena 9.godine nove ere.Od tada cijelo podrucje Bosne biva cvrsto pod kontrolom Rimljana,koji potom uspostavljaju svoja naselja i mrezu puteva sirom Bosne.Ovi putevi su bili potrebni Rimljanima za njihovo daljnje vojno napredovanje,a i za prijevoz zlata,srebra i olova koji se eksploatisu iz rudnika koje Rimljani otvaraju po cijeloj Bosni.Tokom Rimske vlasti siri se upotreba latinskog jezika u Bosni,a u novosagradjena Rimska naselja doseljavaju se kolonisti iz svih krajeva Rimskog Carstva...najvise iz Itlije,Afrike,Spanije,Njemacke,Grcke,Sirije,Palestine,Egipta,itd..Od druge polovine II vijeka nove ere zabiljezeno je naseljavanje podrucja Bosne brojnim Rimskim vojnim veteranima,dok se ogroman broj samih Ilira regrutuje u Rimske legije,te od konca II vijeka nove ere Ilirska podrucja bjehu snazna vojna izvorista za brojne Rimske guvernere i generale,koji postaju Rimski Imperatori.Prvi od njih,Septimus Severus raspusta Pretorijsku gardu,kada on dolazi u Rim 193 godine,i zamjenjuje je Ilirskim trupama.

Jedan Rimski historicar iz toga doba opisuje ove Ilirske vojnike kao "rulju"...koja izgleda poput "divljaka" i koja ulijeva strah u kosti svojim izgledom,govorom i ponasanjem"...Mnogi drugi Rimski i Grcki izvori zauzimaju istovjetan "superioran" stav prema njima.Zanimljiv je jedan komentar,koji je sacuvan,od Grckog geografa po imenu Strabo (63 p.n.e. - 25 n.e.),gdje on biljezi da je tetoviranje bilo veoma prosireno medju Ilirima.Njegovo svjedocenje o tome je potvrdjeno mnogo,mnogo kasnije,kada arheolozi u Ilirskim grobnicama sirom Bosne,nalaze i igle za tetoviranje.

Mnoga druga arheoloska nalazista ukazuju i na duhovni zivot Ilira,koji je prije svega bio zasnovan na njihovoj sprezi sa prirodom.Vrhovno bozanstvo Ilira je bilo zamisljano kao dlakavo musko stvorenje,sa kozjim nogama i rogovima,a nazivano je Silvan.Silvanova pratilja je bila Dijana (Thana),boginja lova , divljaci i prirode.Ona je na pronadjenim figurama predstavljena kao lovac sa strijelom u ruci i tulcem za strijele.Preko 300 spomenika Silvanu i Dijani je pronadjeno sirom Bosne,a narocito na prostorima Glamockog,Livanjskog,Duvanjskog polja,te u Srednjoj Bosni...Iliri su takodjer vjerovali i u gorske vile,nimfe,koje su im stitile izvore,potoke,planinske proplanke i pecine.Na spomenicima su predstavljene kao mlade razigrane i obnazene djevojke,i nerijetko u kolu u kojem svira Silvan.Tada,u anticko doba u Bosni postoji cak 40 razlicitih vjerovanja u 52 razlicita bozanstva.

Do 3.vijeka podrucje Bosne pripada Zapadnom Rimskom Carstvu i nalazi se na samoj granici sa Istocnim dijelom.U 3. vijeku na podrucje Bosne upadaju Goti i nanose teske poraze Rimskoj vojsci,ostajuci prisutni na podrucju Bosne sljedecih 300 godina,a takodjer se dogadjaju invazije Huna (u 4. vijeku) i Alana (u 5. vijeku).Pocetkom 6. vijeka Goti bivaju porazeni od Bizantijskog Cara Justinijana,te se podrucje Bosne,od tada,barem nominalno,nalazi pod kontrolom Bizantije.

Krajem 6.vijeka na teritoriju Bosne stupaju dvije nove skupine,a to su Avari i Stari Sloveni.Historija Avara i Starih Slovena do toga trenutka je bila vrlo isprepletena...bivajuci cesto saveznicima,ali i protivnicima,mada je dokazano da su Avari uvijek bili nadmocniji,iako manje brojniji od Starih Slovena,prvenstveno zahvaljujuci njihovom superiornijem vojnickom umijecu.Avari i Stari Sloveni se naseljuju u nizinskim dijelovima Bosne,a domicilno stanovnistvo Iliri,koji su se vec ranije krvno izmijesali sa Gotima i Keltima,povlaci se u planine.

Tek kasnije,u dodiru ovih grupa,Slaveni i Avari upoznavaju tekovine staroevropske kulture,a zatim dolazi i do krvnog i etnickog mjesanja stanovnistva i formiranja potpuno zasebnoga antropoloskog tipa stanovnika Bosne,kog karakterisu naglasena korpulentnost i snazni misici.Ono sto karakterise duhovnu stranu Bošnjana toga doba,jeste drugaciji mentalitet u odnosu na svoje susjede,drugaciji odnos prema vjeri,odbojnost prema svakoj vrsti podredjenosti i nasilja,upadljiva srcanost i hrabrost,naglaseno postenje i dobrota,kojim su ih u okruzenju cak i imenovali,te su poznati kao "Dobri Bošnjani"

Bošnjani kao narod dobili su svoje ime po prostoru na kojem zive,tj. po nazivu za zemlju "Bosna",a sama rijec "Bosna" potice jos iz antickog doba (Basana ili Basina - Bosna) i Ilirskog je porijekla.

To nam vrlo jasno govori da su se novoprispjeli Slaveni i Avari jednostavno uklopili u autohtonu masu stanovnistva u Bosni,poprimajuci domicilna(Bosanska)kulturna i duhovna svojstva.

Takodjer,veoma je bitno uociti da Bosanski starosjedioci jos iz kasne antike posjeduju vrlo konkretne forme narodnog organizovanja,cime se jedino moze objasniti cinjenica da Bosanski starosjedioci po smirivanju situacije sa doseljenicima konsoliduju svoju vlast u Bosni,uz neke izmjene,npr. anticke dekucije postaju zupe,princepsi postaju zupani ili knezovi,a arhizupan postaje Ban (rijec "Ban" je avarskog porijekla).

Sve ovo ubrzo rezultira i formiranjem prve Bošnjacke Drzave,o kojoj se prvi pisani tragovi pojavljuju vec 958 godine,kada Bizantijski Car Konstantin Porfirogenet u svome djelu "De administrando imperio",opisujuci zemlje nad kojima ima vlast,po prvi put spominje "Horion Bosona",sto u prijevodu znaci "Zemlja Bosna"

Citiraj:
Možda mnogi zaboravljaju da su većina vladara Bosne bili katolici. Onda nisu bili bogumili. Bogumila je bilo i na drugim tadašnjim teritorijama. Bilo ih je dosta u današnjoj Bugarskoj i Makedoniji. Nazivanje današnjih Bošnjaka isključivim potomcima bogumila je falsifikovanje istorije uslijed nedostatka vlastite.

Poznati su ti ovi stecci ( nisu nadjeni ni u Bugarskoj ni u Makedoniji ) ?

Slika

"Ovaj svjet je samo san Demona".
"Iz dlana mi sija sunce. Imam srce za sve pametne i dobre ljude".
:)

Bogumilski pokret se prvobitno pojavljuje na Balkanu a korene vuče sa istoka od starih manihejskih i gnostičkih učenja koje svoje poreklo vuku još od Zaratustre. Reč bogumil je slovenskog porekla, “bogu-mil”. Prvi bogumili se pojavljuju u Bugarskoj gde pomažu otpor naroda protiv Vizantije. Iz Bugarske pokret širi preko Makedonije u Srbiju. U Srbiji je tadašnja vlast uz Vizantiju, što podrazumeva i ispunjavanje vazalskih obaveza prema Vizantiji, kao što je slanje trupa u vizantijske ratove. Bogumili odbijaju da idu u vojsku i da nose oružje i zbog toga ih srednjevekovne srpske vlasti surovo kažnjavaju, telesnim kaznama, odsecanjem delova tela, spaljivanjem na lomači, progonom iz zemlje, oduzimanjem imovine itd.

Preživeli bogumili odlaze mahom preko Drine, u Bosnu i Hum. U Bosni i Zahumlju (kasnije Hercegovina) pokret nailazi na plodno tle i kasnije dobijaju naziv Crkva bosanska. Uprkos žestokim progonima sa srpske i hrvatske strane (proganjala ih i katolička i pravoslavna crkva), pokret u Bosni opstaje i širi se Dalmacijom a odatle ka Italiji i Francuskoj gde ih nazivaju katari. Katarski pokret služi kao osnov za kasniju evropsku reformaciju.

Ma kakav,,,Dodik je reako da je ovo sve laz i montaza,i svi treba da vjerujemo Dodiku :D :D :D :D

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 11:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kićenje tuđim perjem je još jedna vaša karakteristika.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 12:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
filozof sa vrbasa je napisao:

Naziv tvoga nicka bas dokazuje ogromnu zelju i dozu kicennjem tudim perijem,,,,nemoj se ba sarajlija provaljivat dzaba :D :D :D :D

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 13:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Gledajte ljudi od cega se zivi....pusti te se ispijanja kafa i mlacenja prazne slame :)

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 17:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
ronny_legenda je napisao:
Gledajte ljudi od cega se zivi....pusti te se ispijanja kafa i mlacenja prazne slame :)

e za ovo imas jedno toceno,svaka ti dala :cat: djaba njima objasnjavat neke stvari kad to ne vidi nista cccccccccccccc sramota i steta 8)

samo da znas da drugi put kad te JA zovem na telefon ima da ga dignes ili ces dobiti ukor,eto toliko :wink:

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 18:40 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Okt 2009, 11:13
Neki ljudi samo cekaju ovakve teme da mogu ispoljiti svoje frustracije :lol:

Poslednji put menjao angellinna dana 01 Okt 2009, 18:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 18:51 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Okt 2009, 11:13
hercegovac27 je napisao:
Bošnjak i Bosanac nisu sinonimi iako ih mnogi Bošnjaci koriste. Tako ćete čuti da su SDA i SBiH probosanske stranke ili patriotske bosanske stranke što nema veze sa zdravim razumom. Tu su donekle krivi i Srbi i Hrvati koji se olako odriču Bosne što daje Bošnjacima odriješene ruke da Bosnu svojataju jer su oni jel te Bosanci a ako su druga dva naroda samo Srbi i Hrvati onda im na taj način osporavaju autohtonost. Takođe kada su svoj jezik nazvali bosanskim napravili su prvi korak ka tom negiranju. Srbi i Hrvati su trebali odlučnije reagovati. Jer ako je naziv naroda Bošnjaci jezik može biti samo bošnjački. Jezik se naziva po narodu a ne po teritoriji. Tu onda dolazimo do toga da i naziv jezika bosanski omogućava Bošnjacima da namjerno izjednačavaju pojmove Bosanac i Bošnjak u cilju stvaranja bosanske nacije ili čak i jedne bošnjačke nacije ali za to se zalažu baš ekstremi iako nije ni realno.
Vode se logikom ako ne govoriš bosanskim nisi bosanac nego si uljez.
Etnička pripadnost Bosanac ne postoji baš kao ni Hercegovac ali to je bio i cilj Bošnjaka.

Takođe ono što me jako iritira kada negdje pročitam da je Hercegovina nekakva južna Bosna i da je Bosna kraći naziv od BiH. Nije. Sam naziv Bosna i Hercegovina zvuči ljepše nego samo Bosna.

o moj Bože, koji stav prema Bošnjacima :-? Ne znam samo kako bi ti nazvao jezik kojim govore narodi u BiH?! Znaci u BiH trebamo imati 3 jezika, koja su u stvari 3 ista jezika ali se zovu razlicito zbog toga sto imamo 3 konstitutivna naroda?! E to je ljudi moji apsurd! Ne vidim nista loše u tome da se ljudi iz BiH zovu Bosancima, odnosno Hercegovcima, bez obzira koje su vjere. Bosanski muslimani se nazivaju Bošnjacima i nema tu nikakvog pokusavanja da se to izjednači sa pojmom Bosanac, tako da bi se na kraju muslimani iz Bosne nazivali Bosancima, a ostala 2 naroda Srbima i Hrvatima. Nego ajd ti mani se ove teme, previse si subjektivan. Ja sam za to da se svi drzavljani Bosne i Hercegovine zovu Bosancima i Hercegovcima. Nego, tema nam odluta u suprotnom smjeru. Steta, za nasu zemlju je tipicno da nikad ne mozemo realno o nekim stvarima jer su ljudi previse subjektivni.
Peace all :wink:

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
angellinna je napisao:
o moj Bože, koji stav prema Bošnjacima :-? Ne znam samo kako bi ti nazvao jezik kojim govore narodi u BiH?! Znaci u BiH trebamo imati 3 jezika, koja su u stvari 3 ista jezika ali se zovu razlicito zbog toga sto imamo 3 konstitutivna naroda?! E to je ljudi moji apsurd! Ne vidim nista loše u tome da se ljudi iz BiH zovu Bosancima, odnosno Hercegovcima, bez obzira koje su vjere. Bosanski muslimani se nazivaju Bošnjacima i nema tu nikakvog pokusavanja da se to izjednači sa pojmom Bosanac, tako da bi se na kraju muslimani iz Bosne nazivali Bosancima, a ostala 2 naroda Srbima i Hrvatima. Nego ajd ti mani se ove teme, previse si subjektivan. Ja sam za to da se svi drzavljani Bosne i Hercegovine zovu Bosancima i Hercegovcima. Nego, tema nam odluta u suprotnom smjeru. Steta, za nasu zemlju je tipicno da nikad ne mozemo realno o nekim stvarima jer su ljudi previse subjektivni.
Peace all :wink:

Pa nije on ni rekao da je protiv toga da se svi gradjani ove drzave zovu Bosancima i Hercegovcima, al je rekao da je VEEEEEEEEEEEELLLLLLLLLLLLLIIIIIIIIIIIKKKKKKKKKKAAAAAAAAAAAAAA razlika izmedju Bosanaca i Hercegovaca, jer su to geografske odrednice.
I nije to nikakva subjektivnost vec prosta cinjenica.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 19:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
angellinna je napisao:
Znaci u BiH trebamo imati 3 jezika, koja su u stvari 3 ista jezika ali se zovu razlicito zbog toga sto imamo 3 konstitutivna naroda?!

Pa kad je bio jedan jezik u BiH nikome nije odgovaralo i rasparcao se na 3 ista jezika. Ne znam sto ti je sad cudno da postoje 3 umjesto jednog.
Ja bih najsretniji bio da se svi oni zovu Jugoslovenski (ili Juznoslovenski ako nekom smeta povezivanje sa Jugoslavijom) i da postoje dijalekti koji se razlikuju u nijansama, kao sto trenutno i jeste.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 19:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
guess who je napisao:
angellinna je napisao:
Znaci u BiH trebamo imati 3 jezika, koja su u stvari 3 ista jezika ali se zovu razlicito zbog toga sto imamo 3 konstitutivna naroda?!

Pa kad je bio jedan jezik u BiH nikome nije odgovaralo i rasparcao se na 3 ista jezika. Ne znam sto ti je sad cudno da postoje 3 umjesto jednog.
Ja bih najsretniji bio da se svi oni zovu Jugoslovenski (ili Juznoslovenski ako nekom smeta povezivanje sa Jugoslavijom) i da postoje dijalekti koji se razlikuju u nijansama, kao sto trenutno i jeste.

Pa to i jeste jedan jezik, samo je problem u imenu.
Nikada ali nikada se ne bi dogovorili oko imena istog.
Juznoslovenski ne prolazi zbog Bugara.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 21:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
niti zbog Hrvata

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
o rozo, nes vjerovat, sve sam procit'o. ja zemlje, citavu se istoriju brani od nekoga i nikako da je puste na miru? pa sta je u njoj, niti nafte, niti dijamanata?

Misterija ! :roll:

hercegovac27 je napisao:

Znaš i Albanci tvrde da su potomci Ilira kao i da je Kleopatra ustvari Albanka. To rade narodi koji nemaju vlastiti identitet.

Gdje sam tvrdila da su Bosanci direktni potomci Ilira ? Post je govorio o kontinuitetu Bosne od 10-og vijeka, sa dokazima koji sezu u mladje kameno doba i gvozdeno doba. Zatim je govorio o naseljavanju Ilira, Rimljanima, Keltima, Gotima, Avarima i Hunima, a zatim o naseljavanju Slavena.

Bosanci su genetski Juzno-Slaveni. Genetskom kompozicijom su najslicniji bosanskim Hrvatima, zatim Hrvatima, onda Svedjanima, Sardincima, pa bosanskim Srbima, pa Norvezanima, Njemcima, Dancima, Islandjanima, Fincima, itd.

Dokazi za gorenavedeno - ovdje :

Bosniaks emerged as a distinct Slavic group in the fourteenth century, when a portion of the Slavs living in the Bosnian kingdom converted to Islam, brought in by the Ottoman Turks as they conquered much of the Balkans. Nevertheless, many features of Bosniaks' biological, cultural and linguistic origins can be traced back to the Migration Period of the Early Middle Ages. It was then that the Slavs, a people from northeastern Europe, colonized the Eastern Roman Empire with their Avar allies and settled in the regions which now comprise modern-day Bosnia and Herzegovina. Here, they assimilated various tribes generically referred to as Illyrians, who were the earliest attestable inhabitants of the region. This fusion with the aboriginal population of the region has been suggested by genetic studies, which show that the earliest (genetic) roots of the Bosniak people (as well as those of other ethnic groups in Bosnia) can be traced back to the ancient populations that expanded from the Balkans following the Last Glacial Maximum 21 thousand years ago.These studies have indicated that the dominant Y-chromosome haplogroup found in Bosnian Bosniaks is I - and specifically its sub-haplogroup I-P37 - are associated with these paleolithic settlers. The name Bosnia - derived from the Bosna river- is itself Illyrian: Bosona (Bosnian: Bosna), held as a testament to the Illyrian heritage of the region.

This fusion gave rise to a new body of peoples - the South Slavs - to which modern Bosniaks, Croats, Serbs, and Montenegrins all belong.

In human genetics, Haplogroup I is a Y-chromosome DNA haplogroup, a subgroup of haplogroup IJ, itself a derivative of Haplogroup IJK.

Y-DNA Haplogroup I (the letter I, not the number 1) represents nearly one-fifth of the population of Europe.

It can be found in most present-day European populations, with greatest density in Bosnia and Herzegovina, Croatia, Sweden, Norway, and Sardinia (Italy).

The haplogroup is almost non-existent outside of Europe, suggesting that it arose in Europe.

Estimates of the age of Haplogroup I suggest that it arose prior to the Last Glacial Maximum. It may have been confined to refugia around the Black Sea and in the Balkans during the last Ice Age, and then spread northward during the recolonization of northern Europe following the retreat of the glaciers.

Time of origin 25,000-30,000 years BP
Place of origin Europe or Asia Minor
Ancestor IJ
Descendants I1, I2
Defining mutations M170, M258, P19, P38, P212, U179
Highest frequencies Bosnian Croats 73%, Bosniaks 48%, Croats 45-49%, Swedes 44%, Sardinians 42.3%, Bosnian Serbs 40.7% , Norwegians 40.3%, Germans 38%, Denmark 36%, Icelanders 33%, Finns 29%, Serbia 27%, Macedonia 25%, Netherlands 25%, England +20%, Romania +20%, Bulgaria +20%

Slika

Citiraj:
Crveno, plavo bijela trobojka je zastava Srba u BiH tj. zastava Republike Srpske. Zastava Srbije je drugačija.

Samo ti. Meni ne smeta.

Na ostatak tvojih ( prevashodno ) frustracija, nemam ti sta reci. Ne mogu te natjerati da se osjecas Bosancem iako to jesi genetski - razlikujemo se prvenstveno po religiji. Ti takodje ne mozes Bosancima oteti nacionalni identitet, niti Bosni mozes zanijekati autohtonost. Bosanci su Evropljani, Slaveni, bijelci, slobodni ( nazalost strijelci ).

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 23:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35

Bosanci su genetski Juzno-Slaveni. Genetskom kompozicijom su najslicniji bosanskim Hrvatima, zatim Hrvatima, onda Svedjanima, Sardincima, pa bosanskim Srbima, pa Njemcima, Dancima, Islandjanima, Fincima, itd.

Чекај зар босански Срби и Хрвати нису Босанци или си погрешно написала, умјесто Босанци Бошњаци. Друго, јел ти стварно вјерујеш у ово да сте сличнији Швеђанима (плавим момцима и дјевојкама) него Србима? Треће на основу ког размјештаја становништва је рађена ова карта, из које године? Зар ницмо из Хисторије/Историје/Повијести учили да су Швеђани и Исланђани германи, Финци угро-фински народ(потомци Хуна), а ми балканци Словени???

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 23:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:

Bosanci su genetski Juzno-Slaveni. Genetskom kompozicijom su najslicniji bosanskim Hrvatima, zatim Hrvatima, onda Svedjanima, Sardincima, pa bosanskim Srbima, pa Njemcima, Dancima, Islandjanima, Fincima, itd.

Чекај зар босански Срби и Хрвати нису Босанци или си погрешно написала, умјесто Босанци Бошњаци.

A kako se zovu Srbi iz Srbije ? Jel' Srbijanci ili nije ? :roll:

Citiraj:
Друго, јел ти стварно вјерујеш у ово да сте сличнији Швеђанима (плавим момцима и дјевојкама) него Србима?

Ti ne poznajes Bosance ponajbolje. Prirodno plavih porodica ( i plavookih i plavokosih ) imas masu. Kompletna polovina moje porodice je i plavooka i plavokosa npr.

Citiraj:
Треће на основу ког размјештаја становништва је рађена ова карта, из које године? Зар ницмо из Хисторије/Историје/Повијести учили да су Швеђани и Исланђани германи, Финци угро-фински народ(потомци Хуна), а ми балканци Словени???

Ako se vratis na istoriju Bosne vidjeces da su sva ta plemena prosla Bosnom.

Genetske studije evropskih naroda su radjene uglavnom u periodu izmedju 2000-2008/9.

Nesto mozes naci ovdje.

https://genographic.nationalgeographic. ... atlas.html

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 131 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]