Citiraj:
Kazes da nam je jednako, a otisao si, trazeci bolji studijski program, bolje obrazovanje. Nema smisla, osim ako ne smatras da se kvalitet zivota mjeri 'zajebancijom' i 'dobrim druzenjem' koje zapadnjaci, kao sto tvrdite, nemaju. Bez uvrede, ne napadam tebe licno, samo mislim da iz prevelike zelje da ovde kod nas bude dobro, razmisljas malo nerealno
Da se razumijemo .. ne smatram ja da vani cvjetaju ruze i da je svakom ko ode odavde bolje nego onom koji ostane. To je glupost. Medjutim, govoriti da je jednom pravniku, doktoru ili ekonomisti jednako dobro kao njihovim pandamima na zapadu, nema smisla.
Ја сам отишао (додуше на некој полудобровољној основи...) да бих се вратио. Могао сам и ја да отворим новчаник и упишем нешто приватно и ћао другари али ипак сам себе не бих схватио озбиљно са таквом дипломом а о неком запослењу и да не причамо. Контам ипак боље овако мало се и помучити али ће се то на дуже стазе исплатити.
Уопште не гајим апсолутно никакву илузију да бих након завршетка студија остао овде. Нема шансе.
Радије кући, мања плата али бар си са својим народом.
Мислим да људи који су код нас запослени у банкарству, економији и сличним секторима уоште није лоше ако се узме у обзир целовита ситуација. Наравно да не могу да се пореде са овима на запада али ипак да им је лоше и није.
Међутим има једна ствар коју сам потпуно заборавио. Када кажем боље, треба гледати и где. Нпр. Београд, Нови Сад и Бања Лука то су неки центри који одскачу од остатка.
Реално југ Србије где су плате од 8000 до 12000 динара је ужас и мислим да би већина одатле бежала (ово можемо да поредимо и са нашом унутрашњости типа Хан Пијесак, Фоча и сл.).
Citiraj:
Nema smisla, osim ako ne smatras da se kvalitet zivota mjeri 'zajebancijom' i 'dobrim druzenjem' koje zapadnjaci, kao sto tvrdite, nemaju.
Не мерим тако али реално ако се све сабере то изгледа овако.
Код нас: Углавном се нема ништа претерано али бар људи нису гладни чак већина има и понеки луксуз (значи мобилни је већ стандард а млади већином већ имају комп и сл.).
Постоји и та нека "елита" која баш има. Има сигурно и тешке сиротиње али где тога нема.
Е сад кад на то додамо наш менталитет који у принципу не тражи много и није захтеван + то да се ипак живи свој на своме онда то и није тако лоше.
Вани: Програмиран начин живота, рад и ред, времена за одмор скоро да и нема или га има онолико колико је потребно чисто да не би дошло до замора материјала (тј. људи).
Већина наших ту већсе добро одродила од отаџбине, национална свет нула бодова, обичаји и култура исто тако нула бодова, подигли су се разни кредити за кола, станове и слично, итд... итд. Они једноставно не уживају у животу већ читав живот рмбаче за нека екстра надркана кола која су узели на кредит или да направе кућу у отаџбини која онда стоји празна а све то да би као нешто доказали. Мислим ти гастоси кад дођу ја кад чујем те приче и какве се ту шарене лаже врте то је за повраћање.
Ипак мора се рећи да је наш крај (БЛ регија) доста и зависна од гастарбајтера јер доносе новац, троше што доприноси томе да постоји циркулација новца преко потребна за економију. Сад ова криза је погодила и њих па се то трошење смањило опасно што се једноставно осети у БЛ тренутно (или свим тим околним местима Прњавор, Приједор, итд.).
Тако кад се све то сабере дођемо на оно тешко с њима али тешко и без њих.