banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Jul 2025, 08:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Holokaust
PostPoslato: 30 Jan 2013, 17:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Mislim da zbivanja u Ruandi imaju sve odlike holokausta, program, institucije i raspolozenje u narodu, a tek metode, africke ustase, naoruzane macetama, sjekiricama, maljevima idu od naselja do naselja, a jadni Tutsi bleje kao ovce oko svojih koliba nesvjesni sta ih ceka, i tako u 4 mjeseca milion ljudi.

Svijet se nije mjesao, za mene, opet je krv na njima.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2013, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Visoki egipatski zvaničnik Fati Šibab-Edim tvrdi da nacisti nisu ubijali Jevreje u Drugom svetskom ratu, već da se šest miliona njih preselilo u Ameriku.
http://www.vestinet.rs/u-fokusu/visoki- ... lili-u-sad

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2013, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
:lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2013, 19:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
svaka mu je na mjestu :D
Slika

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2013, 19:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Je li ovo tema "Slika sve govori"?

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2013, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
alkibijad je napisao:
Visoki egipatski zvaničnik Fati Šibab-Edim tvrdi da nacisti nisu ubijali Jevreje u Drugom svetskom ratu, već da se šest miliona njih preselilo u Ameriku.

Ovo bi možda i bilo smiješno da nije u pitanju zemlja gdje je "Protokoli sionskih mudraca" nacionalni bestseller.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2013, 22:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
NenadV je napisao:
Jedino je šteta što jedna nije pala negdje i na Njemačku. Ako je neko tada bio zaslužio a bombu to su Švabe.

U bombardovanjima Njemacke od strane saveznika poginulo je oko 500.000 civila, pa se danas niko ne snebiva zbog toga niti se naveliko raspravlja o moralnoj opravdanosti tih bombardovanja. Da su bacili A-bombu na Berlin i pobili recimo jos 100.000 ljudi, bilo bi zustrih debata o svrsishodnosti, kao da je prethodno ubistvo 500.000 civila bilo svrsishodno. Moralna dilema koja se namece u vezi sa A-bombom je stepen razaranja i primjenjene brutalnosti, ali u sustini nema velike razlike izmedju A-bombe i bacanja hiljada zapaljivih bombi na Dresden.
Konstantno ubijanje i unistavanje je toliko brutalizovalo ondasnjeg covjeka da je nemoguce o tom vremenu suditi mirnodopskim mjerilima, dovoljno je pogledati retoriku i ponasanje na Balkanu tokom 90-ih godina da bi se razumijela razlika.
Kao sto rekoh ja sam protiv atomske, ali znajuci dosta toga o tome sta su Japanci radili tokom i prije WWII, moje sazaljenje se drzi u granicama. Ne vjerujem da bi neko neizazvan bacio bombu na civile, ali bombe na Hiroshimu i Nagasaki su bile rezultat ne samo hladne kalkulacije, nego i zelje za osvetom i kaznjavanjem Japanaca, osjecanja koja u neku ruku i mogu razumijeti. Neko je spomenuo embargo koji su Amerikanci nametnuli Japanu, toboze provocirajuci rat na Pacifiku. Da li su Amerikanci krivi za ono sto su Japanci radili u Kini i sve ostale brutalnosti koje su pocinili u jugoistocnoj Aziji?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2013, 01:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristove ovo si tako lijepo rekao, a što se tiče razaranje Njemačke ono se sigurno može preračunati u Hirošime.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2013, 01:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Hristov je napisao:
alkibijad je napisao:

Ovo bi možda i bilo smiješno da nije u pitanju zemlja gdje je "Protokoli sionskih mudraca" nacionalni bestseller.

Srbija?

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2013, 08:35 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 17 Avg 2009, 07:33
šta da vam kažem
države poput japanja i njemačke kad su počinjale rat morale su računati i na žrtve na svojoj strani

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 22:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Razumijem te o čemu pričaš ali ne znam šta hoćeš da kažeš.Da se kod nas rat mogao izbjeći?

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2013, 17:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Rasprava o Hitleru i pozadini WWII je prebačena na istoriju....

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2014, 00:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kolika je odgovornost Mađarske za holokaust?
Mađarska je 2014. proglasila Godinom holokausta. Namera je bila da se tako suprotstavi tvrdnjama da nije odlučna u borbi protiv antisemitizma. Međutim, jevrejska zajednica preti da neće učestovati na manifestacijama.

Povod za Godinu holokausta je sedamdeseta godišnjica početka genocida nad Jevrejima u Mađarskoj: od marta 1944. do januara 1945. deportovano je i u nemačkim logorima smrti ubijeno skoro 600.000 Jevreja. Zajedno sa jevrejskim zajednicama Mađarske i uz učešće izraelske države, tokom godine je planirano mnogo manifestacija.

Jedna od najstarijih sinagoga u Budimpešti
Gest Orbanove vlade pozitivno je iznenadio mnoge mađarske Jevreje, ali su istovremeno mnogi ipak ostali skeptični. Ovi drugi su izgleda bili u pravu. Jer, još na samom početku Godine sećanja na holokaust, Šandor Šakalji, direktor vladinog Instituta za istoriju "Veritas", relativizovao je učešće Mađarske u holokaustu. U intervjuu mađarskoj novinskoj agenciji MTI, on je rekao da su Jevreji u Mađarskoj imali "značajne gubitke" tek posle nemačke okupacije zemlje, 19. marta 1944. Prethodne deportacije Jevreja je nazvao „akcijama policije prema strancima“, navodeći da većina tada deportovanih Jevreja nije imala mađarski pasoš.

Kontraverzni spomenik
Najveću kontraverzu je ipak izazvao planirani spomenik nemačke okupacije Mađarske,19. marta 1944. Predviđeno je da stoji na centralnom Trgu slobode u Budimpešti: orao, simbol nemačkog rajha, obrušio se na arhanđela Gavrila, koji simbolizuje Mađarsku. Izričito se kaže da je spomenik posvećen "svim žrtvama", u periodu od marta 1944 do kraja rata, u aprilu 1945. Stav vlade je, a to piše i u preambuli ustava iz 2012. da je suverenitet Mađarske prestao da važi 19. marta 1944. Između redova, to znači da je Mađarska država samo delimično ili uopšte nije odgovorna za holokaust nad mađarskim Jevrejima.
Mađarske jevrejske zajednice i brojne jevrejske organizacije protestovale su protiv spomenika. Andraš Hajsler, predsednik federacije jevrejskih zajednica „Mažihiš“, izjavio je u utorak (21.01) u Budimpešti, da ako vlada ne odustane od inauguracije spomenika i ako šef "Veritas"-a ne podnese ostavku, „Mažihiš“ neće učestovati u Godini sećanja na holokaust.
"Grubo i tendenciozno falsifikovanje istorije"
Portparol vladajuće stranke Fideš, nazvao je debatu o spomenku "histerijom". Mađarski premijer Viktor Orban je branio spomenik. U pismu predsedniku Mažihiša je napisao da ima onih koji bi hteli da manifestaciju povodom sećanja na holokaust politički iskoriste, ali će se takvim pokušajima odlučno suprotstaviti.

Muzej holokausta u Budimpešti
I brojni istaknuti mađarski istoričari protestuju protiv spomenika, uključujući i Krištiana Ungvarija: "Ovaj spomenik je grubo i tendenciozno falsifikovanje istorije", kaže Ungvari. "Mađarska je bila formalno okupirana, ali je ostala važan saveznik Nemačke." Budimpeštanski istoričar takođe ističe kako su mađarske vlasti deportovale Jevreje: više nego ažurno i po strožijim kriterijumima od Nemaca. Da su se držali nemačkih uputstva, oko 200.000 mađarskih Jevreja nije moralo da bude deportovano, kaže Ungvari.

Sve samo predizborna kampanja?
Još prošle godine je došlo kontroverzi oko obima mađarske odgovornosti za holokaust, a u vezi sa predloženim Memorijalnim centrom u bivšoj železničkoj stanici u Budimpešti, pod nazivom "Kuća sudbina". Koncept je napravila istoričarka Marija Šmit, direktorka "Kuće terora" u Budimpešti, koja ima reputaciju da smanjuje odgovornost režima Mikloša Hortija za holokaust. Jevrejske zajednice i organizacije joj prebacuju da se u "Kući sudbine" , koja pre svega podseća na ubijanje jevrejske dece, preveliki naglasak stavlja na pojednačne spasioce mađarskih Jevreja. "Mnogo više energije je investirano za istrebljenje jevreja nego za njihovo spasavanje", kaže izraelski ambasador u Budimpešti, Ilan Mor.

Sećanje na holkoauast na obali Dunava u Budimpešti
Nove kontraverze na početku godine posvećene holokaustu, Ungvari je nazvao "korisnim predizbornim aktivnostima " za vladajuće stranku Fideš. "Ta stranka svu kritiku predstavlja kao neprijateljske napade inostranstva na mađarski suverenitet. I kod velikog dela njenog biračkog tela, krajnje desno orijentisanog, to pada na plodno tlo ", kaže istoričar Ungvari.
Autro: Keno Fersek
Odg. urednica: Dijana Roščić

http://www.dw.de/kolika-je-odgovornost- ... a-17386141

Ako je Mađarska bila okupirana tokom 2SR, onda za komadanje Kraljevine Jugoslavije moramo tražiti novu riječ.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2014, 03:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Citiraj:
U Londonu je u 110. godini umrla Alis Herc-Somer, najstarija osoba koja je preživjela holokaust i poznati pijanista.
O njenom životu snimljen je dokumentarni film, koji je Američka filmska akademija ove godine nominovala za Oskara.
Njena posvećenost klaviru i sinu održali su je tokom dvogodišnjeg zatočeništva u nacističkom logoru Terezin.
Ona je umrla danas u bolnici u Londonu, nakon što je primljena u petak, 21. februara, rekla je njena snaha Ženevjev Somer.
Herc-Somereva, njen muž i sin prebačeni su iz Praga 1943. godine u koncentracioni logor Terezin u kome je logorašima bilo dozvoljeno da organizuju koncerte.
Oko 140.000 Jevreja prebačeno je u Terezin, a 33.430 je tamo umrlo ili ubijeno. Oko 80.000 prebačeno je u Aušvic i druge logore smrti, gdje je većina pobijena.
Herc-Somerova i njen sin Stefan u maloj su grupi sretnika od manje od 20.000 ljudi koji su oslobođeni dolaskom sovjetskih trupa u maju 1945. godine, dok su njena majka i otac ubijeni.
(MONDO/ Srna)

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/globus/pre ... z2uCVjGk00

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]