banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Apr 2008, 14:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
V@nja je napisao:
Citiraj:
Конкретна цифра за Бања Луку је 30.000 абортуса годишње.

Damaskine .. odakle ti ovaj podatak ?

Причао сам са једним колегом који је медицинар, на Паприковцу су уведена посебна дежурства за абортусе
(буквално једну операциону салу сада остављају за то), и само у тој сали се обави око двадесетак абортуса дневно
(да не набрајам све приватне клинике које су вршиле абортусе).
Све у свему, да је та цифра и три пута мања, опет остаје страховита цифра на јако мали број становника РС (око милион и по).
У сву ту причу је бесмислено гурати некакве религиозне узлете, морал, идеологију итд.,
овдје се ради о општој сексуалној некултури, да не кажем примитивизму и дивљаштву нашег односа према животу уопште.

Нико овдје није рекао да дјевојке требају да остављају факултете и подижу десетеро дјеце;
скретање са поенте овдје дјелује као чист одбрамбени механизам, поента је на сесуалној култури
и на крају крајева личној одговорности за властите поступке, ако правиш дијете (што секс суштнски јесте)
откуд онда да је трудноћа нуспојава и изненеђење, слично као кад градске оце "изненади снијег" у децембру.

Рачуница је једноставна: ако већ схваташ мушко-женске односе као спорт и забаву а нећеш потомство - користи контрацепцију;
много је лакше него себе доводити у позицију да извршаваш убиство над властитим потомством које је настало као поседица "рекреације"... :roll:

...А о зрелости и одговорности овом приликом нећемо ни да говоримо....

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 14:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
ajkula je napisao:
Mene samo interesuje, koliko vas je u braku a koliko prica 'nako?! :roll:

To ajkulo uopste bitno nije. Ja sam iscrpljena od citanja komentara gdje se sve svodi na tome koliko ko u cemu uziva, koliko je kome lijepo... Lijepo crkva kaze da je grijeh i abortus i razvod i tome . Nije bitno to koliko ja imam godina niti da li sam udata, niti da li sam ikad bila u nekoj takvoj situaciji. Bitno je to koliko je ko svjestan ozbiljnosi trudnoce i bracne zajednice. Upravljas svojim zivotom onako kako ti hoces, ali stvar je u tome koliko je to ispravno.

,,Sve mi je dato ali sve ne iskoristi. Sve mi je dato ali sve ne izgradjuje.''

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka

Damaskin je napisao:
поента је на сесуалној култури
и на крају крајева личној одговорности за властите поступке, ако правиш дијете (што секс суштнски јесте)
откуд онда да је трудноћа нуспојава и изненеђење,

Upravo tako.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 14:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Причао сам са једним колегом који је медицинар, на Паприковцу су уведена посебна дежурства за абортусе
(буквално једну операциону салу сада остављају за то), и само у тој сали се обави око двадесетак абортуса дневно

Kakva posebna dezurstva samo za abortuse? 20 abortusa dnevno? Daj molim te ..

Cifra od 30 000 abortusa ne samo da je prenaduvana nego, kao sto neko lijepo rece, i nemoguca.

Al' dobro .. necemo praviti novu temu od toga .. interesovalo me samo kako si dosao do tog podatka.

Pozdrav!

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Harvester je napisao:
XIX century je napisao:
Pa mora papa tako govoriti kad mu diriguju političari. I inače zvanična Crkva. Zašto je njima statistika važna, tj natalitet, a ne prosperitet? Zašto im je važniji kvantitet života nego kvalitet? Odgovor je jednostavan : više ljudi = više GLASAČA i VOJNIKA političarima i više VJERNIKA ( čitaj: donatora Crkve ). Ma to su fore stare nekoliko hiljada godina. Ne nasjedajte.

Čuo sam za razne teorije zavjere, ali ova je vrhunac genijalnosti :lol:

Bolje bi ti bilo da si čitao komparativnu sociologiju i istoriju, nego što si slušao teorije zavjere i podvlačio citate u Bibliji. A i bogatije lično životno iskustvo nije loše za imati, onako pride.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Acrobatico je napisao:
Prostom racunicom se dodje do podatka da se prema tom broju ( 30 000 ) dnevno izvrsi oko 82 abortusa u BL. Nisam bas ubijedjen u ove cifre.

Vala baš, to je poprimilo razmjere masakra. Mislim, djeco, kad se ovakvi ozbiljni statistički podaci i precizne cifre iznose u javnost, nije loše navesti izvor, šta vi mislite?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 15:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Muska strana, na ovoj temi, vuce ka tome "zene su neodgovorne, debilne, okrutne, ubilacki nastrojene..da su pametne one bi koristile pilule". A zenska strana se brani. Elem, a sta je sa muskom odgovornoscu? Sta je sa "nema sanse sa kondomom da se sexam, nije to taj osjecaj" ?? A sigurna sam, dakle sigurna da bi polovina ovih moralno-odgovorno-savjesnih muskaraca pricalo sasvim drugu pricu da mogu oni ostati u drugom stanju. Ili da nekom od vas ostane djevojka trudna, da li bi stajali 1/1 iza djeteta i nje? Ili bi nagulili noseni vjetrom i eventualno jednom godisnje cestitali prinovi rodjendan?? No dobro...

I koliko vas, moralista, zivi po "rijecima i pravilima crkve" ?? Dobro, odoh ja u off. Pored toliko kontracepcivnih sredstava, stvarno treba biti pehista da se "nesto desi". Ali odgovornost nije samo na zeni, nego i na muskarcu.

I daj malo smanjite tu brojku abortusa...i to rekla-kazala. Ispade da u Banjaluci svaka zena uradi abortus. Mislim...ono...veze.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
XIX century je napisao:
Harvester je napisao:
XIX century je napisao:
Pa mora papa tako govoriti kad mu diriguju političari. I inače zvanična Crkva. Zašto je njima statistika važna, tj natalitet, a ne prosperitet? Zašto im je važniji kvantitet života nego kvalitet? Odgovor je jednostavan : više ljudi = više GLASAČA i VOJNIKA političarima i više VJERNIKA ( čitaj: donatora Crkve ). Ma to su fore stare nekoliko hiljada godina. Ne nasjedajte.

Čuo sam za razne teorije zavjere, ali ova je vrhunac genijalnosti :lol:

Bolje bi ti bilo da si čitao komparativnu sociologiju i istoriju, nego što si slušao teorije zavjere i podvlačio citate u Bibliji. A i bogatije lično životno iskustvo nije loše za imati, onako pride.

Sorry, ali tvoj "I'm so better than you" stav je prilično neopravdan tvojim postovima. Lijepo bi bilo kad bi za promjenu, umjesto da na ličnoj bazi napadaš ljude koje ne poznaješ, rekla i nešto pametno o samoj temi. Ako nije previše za očekivati?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Muska strana, na ovoj temi, vuce ka tome "zene su neodgovorne, debilne, okrutne, ubilacki nastrojene..da su pametne one bi koristile pilule".

Ovo naravno ni izbliza nije tačno, samo što nekolicina ljudi (tj. žena) na ovom topiku neprekidno drnda po svojoj priči ne obraćajući uopšte pažnju šta ostali govore i svu ovu priču vide potpuno crno-bijelo, kao nekakav muškarci vs. žene duel, što je potpuno promašena poenta. Ovde postoje najmanje dvije osobe ženskog pola koje su vrlo lijepo i pametno pisale.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 16:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Mona Lisa...

Nisi shvatila moj post. Prema nasoj, hriscanskoj, religiji, abortus, pa i razvod jesu grijesi. Tako si i ti napisala.

Bez uvrede, ne znam jesi li vjernik ili ne, ali ja ne dozvoljavam da mi crkva odredjuje pravila ponasanja i zivota. Mi smo svetovna drzava. Drugo, u ime te iste crkve cinjeni su i danas se cine monstruozni zlocini. Trece, pripadnici te crkve, cast izuzecima, ne mogu da sluze za primjer mladima jer se i sami ne ponasaju po pravilima koja drugim namecu... itd.
Mogu da ti nabrojim 2 miliona primjera za gore navedeno ...

U svakom slucaju, navike i obicaji su razliciti, zakonske regulative u razlicitim drzavama se ne poklapaju, ljudi se ne vaspitavaju na isti nacin, postoji nesto sto se zove tradicija ... dakle, poimanje grijeha je vrlo karakteristicno od osobe do osobe, od kulture do kulture.

Pozzzz... :wink:

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Harvester, ne ne nikako nije tacno....samo odabrani pisu ono sto je 1/1 tacno.... :roll: O kakvom ti duelu pises? Ja govorim generalno, vecina, ovo - ono...a co'eka...Ali eto ako ce biti po tvom tacnije neka bude "jedna i druga strana".

Uostalom...abortus je individualna stvar svake zene.

Elem, zar papa ne zabranjuje i kontracepciju??

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 16:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Kakva tema.....Razvod i abortus jesu grijesi, al grijeh je i misliti lose o drugim ljudima tako da....Kome je nuzno, ja ga podrzavam....

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 18:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2008, 02:36
Damaskin je napisao:
V@nja je napisao:
Citiraj:
Конкретна цифра за Бања Луку је 30.000 абортуса годишње.

Damaskine .. odakle ti ovaj podatak ?

(да не набрајам све приватне клинике које су вршиле абортусе).
Све у свему, да је та цифра и три пута мања, опет остаје страховита цифра на јако мали број становника РС (око милион и по).
У сву ту причу је бесмислено гурати некакве религиозне узлете, морал, идеологију итд.,
овдје се ради о општој сексуалној некултури, да не кажем примитивизму и дивљаштву нашег односа према животу уопште.

Нико овдје није рекао да дјевојке требају да остављају факултете и подижу десетеро дјеце;
скретање са поенте овдје дјелује као чист одбрамбени механизам, поента је на сесуалној култури
откуд онда да је трудноћа нуспојава и изненеђење, слично као кад градске оце "изненади снијег" у децембру.

Рачуница је једноставна: ако већ схваташ мушко-женске односе као спорт и забаву а нећеш потомство - користи контрацепцију;
много је лакше него себе доводити у позицију да извршаваш убиство над властитим потомством које је настало као поседица "рекреације"... :roll:

...А о зрелости и одговорности овом приликом нећемо ни да говоримо....

Skoro slusam muza moje drugarice koji tvrdoglavo izjavljuje da samo ped... koriste kondome i da se HIV dobije od tamo nekih crnkinja :). Pored hvalisanja o sexu bez kondoma, cesto istice kako je on rodjeni Banjalucanin...(sto i jeste nazalost).

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Helena je napisao:
Elem, zar papa ne zabranjuje i kontracepciju??

Papa indeed zabranjuje kontracepciju i crkva generalno? Cudno malo zar ne. Evo u momentu mi prodje kroz glavu ona "teorija" od IX Century. Nego u vezi ovoga, jasno je da svako sam treba odluciti neke stvari u glavi a ne da mu neko sa strane nesto stalno pakuje. Kada danas sutra pocnu govoriti protiv recimo interneta, sta cemo onda??
Nego treba stvarno diskusiju vratiti na zdravorazumske a ne religijske osnove.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 21:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mala.garava je napisao:

Skoro slusam muza moje drugarice koji tvrdoglavo izjavljuje da samo ped... koriste kondome i da se HIV dobije od tamo nekih crnkinja :).
Pored hvalisanja o sexu bez kondoma, cesto istice kako je on rodjeni Banjalucanin...(sto i jeste nazalost).

Ај кен билив иц чру!!!
Па колико година он има? Тринаест?

Кад ово видим није ми ни чудо што гинеколози, уролози и инфектолози имају пуне руке посла у БЛ...Катастрофа дизастерије... :-?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 21:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Skoro slusam muza moje drugarice koji tvrdoglavo izjavljuje da samo ped... koriste kondome i da se HIV dobije od tamo nekih crnkinja

Najobicniji glupander ..

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka

Acrobatico je napisao:
Mona Lisa...

Nisi shvatila moj post. Prema nasoj, hriscanskoj, religiji, abortus, pa i razvod jesu grijesi. Tako si i ti napisala.

Bez uvrede, ne znam jesi li vjernik ili ne, ali ja ne dozvoljavam da mi crkva odredjuje pravila ponasanja i zivota. Mi smo svetovna drzava. Drugo, u ime te iste crkve cinjeni su i danas se cine monstruozni zlocini. Trece, pripadnici te crkve, cast izuzecima, ne mogu da sluze za primjer mladima jer se i sami ne ponasaju po pravilima koja drugim namecu... itd.
Mogu da ti nabrojim 2 miliona primjera za gore navedeno ...

U svakom slucaju, navike i obicaji su razliciti, zakonske regulative u razlicitim drzavama se ne poklapaju, ljudi se ne vaspitavaju na isti nacin, postoji nesto sto se zove tradicija ... dakle, poimanje grijeha je vrlo karakteristicno od osobe do osobe, od kulture do kulture.

Pozzzz... :wink:

Tu si u pravu, ako crkvu gledas kao instituciju. Ali ako se crkveni sluzbenici ne pridrzavaju religijskih normi, zar je to opravdanje jednom pojedincu da se i on ne pridrzava? Nznm... Zato i kazem da je svijet odavno krenuo u pogresnom smijeru, sad je to malo tesko popraviti.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Prije je crkva služila za prikupljanje širih narodnih masa... Sad ne služi ni tome... Ljudi su postali svjesniji i sve je manje vjernika... Ubijeđena sam da je Vatikan prije 100 god bio 10 puta moćniji... Sad je Italija puna ateista...

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka

Mislim da to kod nas nije bas kao u katolickoj crkvi. Sad kad spomenes na katolicku crkvu prva asocijacija je otprilike ona slika iz DaVinchijevog koda :roll: . Malo se previse rasipaju, za jednu crkvu, rekla bih. Bolje da to viska novca uloze u nesto korisno i humano. Ali to je vec druga tema.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 16:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Није ми јасно што сви кад говоре "црква" мисле искључиво на Ватикан?
Неко неупућен ће помислити да је тако и код нас.

Па није ваљда да боље познајемо Ватиканску теологију и историју од сопствене?
Уосталом Православна Црква има у многим стварима другачије ставове од Ватикана
(и то баш по питањима брака и брачних проблематика)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]