banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 20:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 16:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Sep 2006, 23:30
Sephirot je napisao:
skljoco-hh je napisao:
bosanski jezik su oduvijek cinila samo dva dijalekta , ikavica i ijekavica stim da se ikavicom koristio daleko veci broj Bosanaca !

ako ti tako kazes... mada ja do sada nisam sreo ni jednog bosanca da se koristi ikavicom, osim tebe doduse

skljoco-hh je napisao:
srpski jezik cini samo jedan dijalekt i to ekavica

sa ovim se ne slazem, ja pricam ijekavicu i smatram se srbinom koliko se ti smatras bosancem

"Sephirot"
ako ti tako kazes... mada ja do sada nisam sreo ni jednog bosanca da se koristi ikavicom, osim tebe doduse
---
skljoco,

ja kao sto mozes primjetiti pokusavam da ponovo govorim narjecjem kojim je govori moji didovi , nane , ebe ... ali sa slabim uspjehom . trudim se pa koliko uspijem uspijem ...

--------------------------------
" Sephirot "
sa ovim se ne slazem, ja pricam ijekavicu i smatram se srbinom koliko se ti smatras bosancem[/

---
skljoco,

u pravu si milion posto ali me nisi najbolje razumio ,
ja sam rekao ovo,
otkad je Bosne odnosno BiH i srba u njoj oni su uvik govorili ijekavicom a nikad ekavicom !
a da su i Bosanci pravoslavci u velikom broju govorili ( ma govore mnogi i danas ) bosanski sa ikavicom .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 16:59 
Pripravnik
Pripravnik

nerevar je napisao:
skljoco-hh je napisao:
srpski jezik cini samo jedan dijalekt i to ekavica

ja je napisao:
bošnjački narod čini samo jedna individua i to škljoco

skljoco-hh je napisao:
ja sam gospodin , gospodin skljoco !

a ja sam bond, james bond! :glasses5:

pa ni u 'ajebanciji nemeRes prevaliti preko usana

quote="ja"]bošnjački narod čini samo jedna individua i to škljoco[/quote

da nisam individua "bosnjackog" vec Bosanskohercegovackog , Bosanskog Naroda, Naroda drzave Bosne i Hercegovine !

:sad5:

" a ja sam bond, james bond! :"

Drug , james bond ?

:evilbat:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 00:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Moli se "gospodin" škljoco da pronađe smisao u sopstvenim riječima

skljoco-hh je napisao:
otkad je Bosne odnosno BiH i srba u njoj oni su uvik govorili ijekavicom a nikad ekavicom

skljoco-hh je napisao:
Bosanci poznaju i govore skoro pa svim poznatim jezicima u svijetu

skljoco-hh je napisao:
srpskim jezikom u BiH nikad nisu govorili ni srbi a kamo li Bosanci pravoslavci ili Bosanci neke druge religije

skljoco-hh je napisao:
pripadnik nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine tj. Bosanac
mogao je pisati pismom kojim hoce , moze pisati i moci ce pisati pismom kojim hoce ,
mogao je govoriti narjecjem , dijalektom ,jezikom kojim je htio

:roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 00:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=24598

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 00:26 
Pripravnik
Pripravnik

Nitro je napisao:
Moli se "gospodin" škljoco da pronađe smisao u sopstvenim riječima

skljoco-hh je napisao:
otkad je Bosne odnosno BiH i srba u njoj oni su uvik govorili ijekavicom a nikad ekavicom

skljoco-hh je napisao:
Bosanci poznaju i govore skoro pa svim poznatim jezicima u svijetu

skljoco-hh je napisao:
srpskim jezikom u BiH nikad nisu govorili ni srbi a kamo li Bosanci pravoslavci ili Bosanci neke druge religije

skljoco-hh je napisao:
pripadnik nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine tj. Bosanac
mogao je pisati pismom kojim hoce , moze pisati i moci ce pisati pismom kojim hoce ,
mogao je govoriti narjecjem , dijalektom ,jezikom kojim je htio

:roll:

moji postovi namjenjeni su studentima, profesorima , doktorima , akademskim gradjanima ... pa te u potpunosti razumim sto ti nerazumis mene !

:scratch:

nisam ja pokojni branko copic !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 00:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
skljoco-hh je napisao:
moji postovi namjenjeni su studentima, profesorima , doktorima , akademskim gradjanima ... pa te u potpunosti razumim sto ti nerazumis mene !

haha pa nikad akademskim građanima nije bilo lako razumeti priprost narod :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2006, 21:25 
Pripravnik
Pripravnik

nerevar je napisao:
skljoco-hh je napisao:

haha pa nikad akademskim građanima nije bilo lako razumeti priprost narod :lol:

saucesnik u zlocinu je ravan zlocincu ,

iz tebe sija mrznja prema svemu sto nije srpsko a pogotovo prema svemu sta je Bosanskohercegovacko
pa cu ja uzeti stvari u svoje Bosanskoh ruke te te od sada pa u buduce ignorisati.

sory,

nismo isti nivo !

:dark1:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2006, 21:43 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 18 Jan 2006, 15:25
pilot babo je napisao:

:sad1: :confused3: :^o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2006, 12:46 
Pripravnik
Pripravnik

dodjosmo do kraja ,
ekavicom na ovome forumu "govore" srbi iz srbije i poneki srbin iz Bosne i Hercegovine koji se vratio u otadzbinu .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2006, 15:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Meni kao Srbinu iz Bosne takodje nije jasno zasto neki banjalucani pricaju ekavski ... takodje pozanajem dosta ljudi koji poslije pola sata provedenih u drustvu sa neikm iz srbij pocinju da pricaju ekavski ... ne razumije ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2006, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Astor_Piazzolla je napisao:
Meni kao Srbinu iz Bosne takodje nije jasno zasto neki banjalucani pricaju ekavski ... takodje pozanajem dosta ljudi koji poslije pola sata provedenih u drustvu sa neikm iz srbij pocinju da pricaju ekavski ... ne razumije ...

Razmisli malo bolje.mozda jednoga dana skontas :D

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2006, 23:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Nov 2006, 16:44
Meni se cini da tu postoje tri skupine ljudi koji upotrebljavaju ekavicu na podrucju BL:
1. Oni koji su iz Srbije, odnosno govornog podrucja gdje je ekavica normala...
2. Oni koji iz svojih nacionalistickih ideala misle da ce tako biti veci Srbi nego sto jesu...
3. Oni koji jednostavno u kontaktu sa drugima koji govore ekavicu automatski predju i sami (privremeno) na ekavicu, sto je u stvari jedna normalna "spletka" u nasem mozgu koja nam omogucava jasniju komunikaciju. Ja npr. kada govorim sa svojom suprugom koja je porijeklom iz Hercegovine, promijenim naglasak na hercegovacki bez da sam svjestan toga... a da ironija bude veca, ona takodje promijeni svoj naglasak na bosanski/banjalucki.

Hmmm mozda bi se mi u stvari trebali "pregledati"... sto bi Pejakovic rekao... "Nisam ni znao da mi je zivot ovako jadan"... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 07:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Da se podsjetimo; srpski jezik je ekavica i ijekavica, a pismo i ćirilica i latinica.
Nekada davno kada sam chatovala preko mobilnog telefona koristila sam ekavicu iz praktičnih razloga. Dva glagola, dvije imenice, tri priloške odredbe na ekavici - uštedi se po 6-8 slovnih mjesta. :lol:

Meni uopšte ne smeta ekavica na forumu, kao ni ostala narječja, čak to i ne primjećujem jer valjda gledam smisao teksta a ne način na koji je pisan post.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 08:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2006, 21:38
botulin je napisao:
Meni se cini da tu postoje tri skupine ljudi koji upotrebljavaju ekavicu na podrucju BL:
1. Oni koji su iz Srbije, odnosno govornog podrucja gdje je ekavica normala...
2. Oni koji iz svojih nacionalistickih ideala misle da ce tako biti veci Srbi nego sto jesu...
3. Oni koji jednostavno u kontaktu sa drugima koji govore ekavicu automatski predju i sami (privremeno) na ekavicu, sto je u stvari jedna normalna "spletka" u nasem mozgu koja nam omogucava jasniju komunikaciju. Ja npr. kada govorim sa svojom suprugom koja je porijeklom iz Hercegovine, promijenim naglasak na hercegovacki bez da sam svjestan toga... a da ironija bude veca, ona takodje promijeni svoj naglasak na bosanski/banjalucki.

Hmmm mozda bi se mi u stvari trebali "pregledati"... sto bi Pejakovic rekao... "Nisam ni znao da mi je zivot ovako jadan"... :cry:

Mislim da si ti jedini "botulin" napisao ono sto je ocito,ali nekima je do zezanja i prepucavanja.Ali tema je "odkud ekavica,"pa zar je vazno kako i kojim dijalektom neki nas sugradjanin se koristi vazno je da se mozemo sporazumjevati,kako bi bilo da pricamo njemacki ili engleski.Pa i ovi jezici imaju svoje dialekta i niko se ne buni u grdu u kojem ja zivim ima ih na stotine pa svi njemci se razumiju i sve je OK.

Isto tako ti SKLJOCO pricaj kako si i do sada i nemoj se paliti na svaku.... :scatter: :scatter: :scatter: :scatter:

nek' tebi tako BUDE!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 20:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Jun 2006, 17:53
Astor_Piazzolla je napisao:

Nerazumujes zato sto si nepismen.Znas li ti glupane uopste sta znaci ekavica,ZNAS LI DA NE POSTOJI BOSANSKI JEZIK.Obrazuje se

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2006, 01:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Citiraj:
Nerazumujes zato sto si nepismen.Znas li ti glupane uopste sta znaci ekavica,ZNAS LI DA NE POSTOJI BOSANSKI JEZIK.Obrazuje se

Vidi ko mu kaže da je nepismen...
Zar Vader još nije zaključao ovu sumanutu temu? Mora da je bolestan, pa ne dolazi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2006, 11:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2006, 09:49
Uopste nisam primjetila da ovdje vlada ekavica. :-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]