banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 23:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 21:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Pa ne znamo da iskoristimo sto imamo to je tacno...

Zasto stranac mora da dodje ovde i otkupi fabriku..za jeftine pare?? Zasto??
PA mi smo blesavi sami sebe upropastavamo upravo takvim misjenjima nema ovde zivota hajmo prodati pa nek stranci rade...oni ce razviti...
Mislim strasno je to...
Ezan: ne znam odakle si ali ako si zivio na ovim prostorima svjestan si da imamo potencijal solidan tj. bar smo imali..da ne nabrajam sada to djeca uce iz prirode i drustva jos:) , druga je stvar sto je privreda u kolapsu,sto je dosta fabrika devastirano i radnici nezadovoljni za to je kriva visa politika, i to je kljucni problem...

Opet kazem dovesti prave ljude i uvesti drzavu prava i zakona ..to je jos moguce...spreciti odliv mozgova sto se cesto cuje u javnosti i razvice se..
A kada ce se to desiti? PA zavisi od nas, od pojedinaca, od nivoa svijesti, od politike svakako...nema nsita od toga sto se sjedi skrstenih ruku i konstatuje kako je sve u propasti i akko nikad nece biti bolje.

Evo recimo zasto se stimulise uvoz stranih proizvoda i gusi se domaca proizvodnja..?? Pa to je strasno sto se desava ..gusi se i ovo malo privrede...
To je recimo pitanje na nivou politike , to nazalost i cesto prolazi zbog korupcije ali ima i onih koji to nedozvoljavaju.
To je jedan od kljucnih problema...treba stimulisati domacu prozivodnjuu...omoguciti seljaku da jeftino kupi sve sto mu treba da sije usjeve na svojoj zemlji a ne uvoziti holadski ili njemacki kukuruz pa praviti hranu za stoku po jeftinijoj cijeni i gusiti naseg prozivodjaca..naprimjer.
Ma cudo smo mi od naroda...to je tacno...i sto mozemo sebi da olaksamo mi otezamo a ne treba nam to..
KAzme potencijal imamo...strucnjake imamo..ali treba nam ostar zakon i red !!

Vrh

Tema posta: Re: PLAN
PostPoslato: 07 Jun 2002, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
Gdje sam ja pominjao novo rođenje? Ništa što sam rekao nema nikakve veze sa tim pa mi nije jasno zašto si to pomislio.

Spominjao si stvari kao "to sto su vas ucili ne valja, slusajte vi mene i pokusajte da razmisljate kako ja kazem. Mislim da je to nedvosmisleno napisano u jednoj tvojoj recenici, ako bude potrebno past-acu je. Kako ti mislis promjeniti neciji nacin razmisljanja ?
To sam preveo kao "ponovno rodjenje"

Vader je napisao:
Nisi shvatio.
Tražio si od Rosy plan za popravljanje situacije. Ja sam napisao neko svoje mišljenje o tome i rekao da to može zaživiti samo ako se većina promijeni...

Naravno da sam shvatio
Ali opet ponavljam sve to sto ti pises je u domenu velike teorije i iz tvojih misli i izjava se vidi zelja i zalaganje ali od toga nema niko od nas nista. Nista konkretno nisi napisao.
Postavljas uslove "da bi se to ostvarilo , trebalo bi da bude to,to, to i to"
A kako doci do tako necega, to ostavljas drugima da rijese.
Nisi napisao ama bas nista konkretno, nikakvu drustvenu akciju koja je vidljiva okom obicnog posmatraca, nikakav rezultat promjene na bolje.
U ovoj drzavi ima puno demagoga i filozofa (ah gdje ih nema) koji uvijek traze neke nemoguce uslove cisto da nikad ne bi do kraja sproveli svoje planove. Kazem hocu da te vidim da radis nesto u ovom gradu, da se vidi i cuje tvoja drustvena aktivnost i onda cu poceti da vjerujem da mozes nesto da ucinis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Rosy:"Mislim puno se toga radi dobrog za narod, ima super programa, samo to vrlo cesto ne dodje u javnost...zasto?? pa politicke igre.."
Heh,drago mi je ovo cuti. Slika

Nemam nista protiv tebe(cak naprotiv :wink: ),ali opet moram prokomentarisati neke tvoje navode. Slika

Rosy:"Opet kazem ostajem pri svom stavu..ko misli da mu ej negdje bolje nek ide...i nek ne kontaminira ovu sredinu rijeciima ovde je bezveze, nema zivota, neme srece, itd.."
Zar treba da zivimo u srednjem vijeku i ne smijemo reci da se Zemlja vrti oko Sunca,jer bi tom istinom kontaminirali sredinu?
Ja,bas zato sto volim ovaj grad,zelim da sto realnije sagledam situaciju,a ne da lazem samu sebe da je ovdje najbolje ( Slika ) i da za sve ruzno kazem da bas tako treba i da je bas tako idealno,jer to sto cu se ja praviti da je sve ruzicasto nece donijeti nikakva dobra.Ako zatvorim oci da ne vidim neke stvari,one ce i dalje biti tu,ja cu znati da su one tu,samo sto ih necu "vidjeti".Kada priznamo sebi sve greske,valjda logican korak koji slijedi je pokusati ispraviti te greske.Kada se pravimo da problema nema,necemo ih ni pokusavati ispraviti,jer "pobogu,pa oni ne postoje,sve je super".

Rosy:"...i sto je najvaznije treba uvijek biti realan i u skladu sa svojim mogucnostima, ne patiti za kojekakvim zivotom iz filma ili sl."
Da,treba biti realan,a ne zavaravati se da je sve super.
Koliko vidim ovdje niko ne pati za kojekakvim zivotom iz filma,vec za sasvim normalnim (obicnim) zivotom u kome ce moci da svojim radom zadovolje svoje osnovne egzistencijalne i prirodne potrebe.Niko nije rekao da je otisao (ili da bi otisao) jer ga tamo ceka dvorac iz bajke kao mjesto stanovanja,a kraljevski tron kao "radno mjesto",vec da bi mogli da si priuste zivot van roditeljske kuce,formiranje porodice,mogucnost da hrane sebe i svoju djecu (a ne da razmisljaju kako stvoriti sutra dorucak na stolu "ni od cega")...

Rosy:"Zdravlje,na prvo mjesto, ljubav na drugo, rad na trece, i mir naravno i izgradices sebi uslove i sta ti vise treba...?? "
OK,zdravlje imam hvala Bogu (Vader sada cvjeta :wink: - sala ),ljubav je tu ( Slika),mir je (mozda privremeni,ali je mir,ko zna sta ce sutra biti na brdovitom Balkanu),a rad,heh,pa od rada ne moze da se zivi ( :( ) u tome i jeste problem,a kamoli da se izgrade uslovi za zivot (samostalan i dostojan covjeka).

Toliko od mene za ovaj put. :D

Poslednji put menjao ventilator dana 07 Jun 2002, 22:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 21:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
od 9-17 uz 1 sat pauze je meni lično užasno radno vrijeme i ja to sebi ne bih poželio ni u najgorem košmaru!
Od 8-15 je meni dosta bolje.

5 x 7 = 35 sati. Znaci da moras da radis i subotu da bi ostvario sedmicni turnus od 40-44 radna sata.
ako dnevno radis 8 sati ne moras da radis subotom.
Ne ustajes prije pijetlova (neki ljudima treba da ustanu i 2 sata prije pocetka radnog vremena da bi stigli na vrijeme) i ne dolazis kuci umoran ko pasce.

ali ok, tebi se ne svidja, ostatku civilizacije odgovara, stvar ukusa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 22:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Meni je i jedno i drugo radno vrijeme zadovoljavajuce ako cu biti adekvatno placena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 23:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Htio bih malo da rezimiram. Necu nikoga citirati, vec na osnovu svega procitanog navesti neke svoje zakljucke. Mislim da smo stvarno dosta rekli i dovoljno zasli u detalje

Svi smo manje-vise svjesni da je ovde loshe a da je tamo bolje trenutno.
E sad ono oko cega se sporimo to je da li ovde moze da bude bolje uskoro ili ne. Da ce biti bolje - bice, samo je pitanje kad. Ko moze da ceka a ko ne.
Zakljucujem takodje da ljudi koji vjeruju da se ovde moze popraviti stanje i da se to moze lako i brzo postici, da su to ljudi koji jos nisu osjetili one zivotne probleme i koji su o tim problemima samo razmisljali i citali. Osjetili mislim, da su zivjeli sami, da su i dalje vodjeni nekom velikom nadom i nekim idealizmom. Mislim da im manjka iskustva, a ne razmisljanja. Bas iskustva. Ljudi koji su ostali sami i koji su sami donosili vazne odluke svog zivota su dosta realniji.
Mislim da je to razlog takvog razmisljanja.
Nisam nasao bas prave rijeci da opisem situaciju, ali nadam se da ste me razumijeli

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2002, 03:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Trudio sam se da pazljivo procitam vase odgovore. Smatram da je ovo jedan od najboljih tema na ovom kompletnom forumu. Ali, nemojte se ljutiti sto sam malo preskakao pisanja o duhovnosti, jer ipak je tema bila otici li ne.
Na zalost, sve male drzave i drzavice ne mogu kreirati sami politiku, uvek tu stoji neko iznad njih da ih "cuska", "gurka", "udara po glavi". Sve je to mnogo vece i od mene, i od vas, nekim stvarima ne mozete da odlucujete iako bi to zeleli.
Otici ili ostati...to je vecita dilema nasih ljudi preko 100 godina, i bice jos dugo, jer na zalost ja ne vidim poboljsanja u nasim krajevima.
To je vetrovit Balkan, ratne tenzije su uvek tu... :( .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2002, 11:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

misk0 je napisao:
Zakljucujem takodje da ljudi koji vjeruju da se ovde moze popraviti stanje i da se to moze lako i brzo postici, da su to ljudi koji jos nisu osjetili one zivotne probleme i koji su o tim problemima samo razmisljali i citali. Osjetili mislim, da su zivjeli sami, da su i dalje vodjeni nekom velikom nadom i nekim idealizmom. Mislim da im manjka iskustva, a ne razmisljanja. Bas iskustva. Ljudi koji su ostali sami i koji su sami donosili vazne odluke svog zivota su dosta realniji.

miskO:
Hm a ti imas to zivotno iskutvo jel?????
Zivio si sam,organziovao znaci aposlutno sve, smjestaj, hrana,rasporedjivao novac na sve troskove, placao obaveze????
.....ma dajj...

Pricas o necemu sto ni sam nisi osjetio..opet kazem zelim ti srecu i uspjeces i ako toliko zelis otidji negdje ali nemoj previse da se zanosis...
......ma pricacemo o tome uzivo uostalom:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2002, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy..
Zadnjih 6 godina radim i zaradjujem i sve svoje troskove ja placam i finansiram. Zivim kod staraca, ali od tad nisam od njih ni marke uzeo.
Znam sta znaci raditi 8 i vishe sati dnevno i to 6 dana u sedmici. Znam
sta znaci imati i sta znaci nemati. Sta mogu i sta ne mogu, ne stanjam
stojim na zemlji sa obe noge. Ne sanjam o tome da ce mi biti bolje nakon
2-5-10 godina vec gledam kako da to ucinim.
Znam koliko ljudi ovde cijene moj rad a koliko ne. I na osnovu koliko
ga cijene toliko ga i placaju. Koliko sam za tih 6 godina radio i proveo
sati ispred monitora da sam placen kako spada sad vjerovatno ne bi
razmisljao da idem odavde.

uglavnom ... to je to :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2002, 10:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Juče sam pronašao, iako to nisam tražio, potvrdu za svoj stav koji sam iznio da sav narod (svi pojedinci) utiču na dobru ili lošu sudbinu svog naroda:

"Zaista Allah (Bog) neće izmijeniti ništa u sudbini jednog naroda dok se taj narod ne izmijeni u svojoj biti." (Kur'an)

Odgovornost je na svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2002, 14:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
Evo da i ja nesto kazem u vezi ove teme:otici ili ostati.Znam mnogi ce reci lako je tebi pricati ili sta se nevratis kada tako mislis ali...
Da jednoga dana i ja sam dosao na tu "spasonosnu"ideju da odem vani i poceo "kopati"kako da to uradim i bde da odem i nakon nekoga vremena i nemogucnosti da odem na Novi Zeland ili u Australiju dokopao sam se Kanade o kojoj usput govoreci nisam imao pojma osim nekih uopstenih stvari,npr.da je jako velika,da je jako hladno i da se Englezi i Francuzi ovde stalno svadjaju,da i da su sredili tako indijance da ih i nema bas jako puno.
Nisam znao da ce me ubijati tolika nostalgija,da ce biti tesko otici kuci na godisnji jer avionske karte za cetveroclanu porodicu kostaju malo bogatstvo,da je toliko drugacije od Evrope i da vrijeme aklimatizacije traje i do 5 godina a nadasve nisam znao da domace stanovnistvo toliko mrzi emigrante i to bez obzira na boju koze i religiju.
Da sam sve to znao iskreno govoreci nikada nebi dosao ovamo.Hajde sto se radi dnevno od 9 do 14 casova,rade oni radimo i mi ali sto sve to nije vrijedno dusevne boli a ni lova nije bas prevelika.
Ostati dole,mislim na podrucju BiH,je ipak velika kocka i stalno kuburenje sa neimastinom sa jedne strane i sa lopovlukom sa druge strane.Da ima ta Bosna/bez obzira dali se radi o RS ili o federaciji velike potencijale,nemoze svaka drzava da bude industrijski razvijena ali bi mi mogli da hranimo jos puno,puno naroda,da spomenem samo,Lijevce polje,Posavinu,Semberiju,Popovo polje,itd.A o sumarstvu i stocarstvu da i ne govorim,ali,da uvijek ima ono ali,politika i nadasve korupcija i lopovluk koce sve to a promjene se desavaju strasno polako.
I za kraj samo da kazem nije ovde toliko dobro koliko je dole/BiH/lose.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2002, 14:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jack je napisao:
Svakodnevnica je pracena stresnim situacijama, permanentom neispavanoscu, u sustini se stalno trci za vremenom!

Ja sam na početku ove teme rekao da oni tamo u "razvijenim" zemljama žive i rade dosta nezdravo a to nisam rekao jer sam to izmislio već zato što sam o tome čuo i čitao a evo i svježih informacija

Trećina radnika u EU pati od stresa
Svaki treći radnik u Evropskoj Uniji pati od stresa, objavila je Evropska agencija za sigurnost i zaštitu zdravlja u Evropskom parlamentu. Stres je drugi po redu zdravstveni problem čiji je uzrok radno mesto, odmah iza bolova u krstima, od kojeg u EU pati 41,2 milion ljudi. Ovaj problem godišnje uzrokuje gubitak nekoliko miliona radnih dana, a košta EU najmanje 20 milijardi evra. Ovo istraživanje takođe je pokazalo da 50 do 60% od svih izgubljenih radnih dana otpada na stres. Najčešći uzroci stresa na radnom mestu su nedostatak sigurnosti zbog posla, premorenost, monotonija, vremenski limit, velika brzina odvijanja procesa rada, itd. Stres na radnom mestu može imati različite posledice za zdravlje: srčani udari, rak, bolesti mišića i želuca, mučnina i depresija, nesreća na radu ili čak samoubistvo. Prema procenama stres je uzrok 16% srčanih bolesti kod muškaraca i 22% kod žena.

A vjerujem da će biti i gore...mnogo gore

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2002, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Stres na radnom mjestu je prisutan i ovdje,samo sto to niko ne istrazuje.
Ili ti mozda mislis da nije stres kada znas da 'vrh firme' krade i sakom i kapom,a radnici rade po 6 mjeseci bez plata?Kad radis,a plate mozda nece biti ili ce u najboljem slucaju biti sa kasnjenjem od vise mjeseci u iznosu od stotinjak maraka koji nisu dovoljni ni da se plati pola rezijskih troskova,a gdje je hrana za cijeli mjesec (da i ne govorimo o tome)?Mislis da nije stres kada muz i zena rade,plata nema ili su minorne,pa dodju umorni s posla,djeca gladna,a oni im nemaju sta dati da jedu?
U vrijeme kad se fabrike prodaju za bijedne pare ko zna kome,zar mislis da nasi radnici ne dozivljavaju stres jer nisu sigurni da li ce sutra imati i taj bijedno placen posao (jer bolje ista nego nista)?
Sto se tice radnih mjesta kod privatnika,mislis da nije stresno sto radis kao crnac za bjedne pare,bez socijalnog osiguranja,bez radnog staza,bez osnovnih prava (kao npr. otkazni rok i sl.)?
Mislis da nije stresno razmisljati kako radis kod privatnika do 30-ih godina zivota,a sta onda?

U svakom slucaju sav stres se lakse podnosi sa punim stomakom,nego polupraznim ili praznim.Da ne govorim da oni uzmu TAMO bolovanje zbog stresa,a kad radis kod privatnika nemas ni trudnicko bolovanje (jer nisi prijavljen i nemas nikakva prava) vec dobijes otkaz,a o slobodnim danima zbog stresa da i ne pricam (vjerovatno bi ti gazda preporucio da umjesto bolovanja uzmes "pansion" preko Vrbasa i to na duze vrijeme).

Citat:"Penzioneri umiru od gladi,vojska nema sta da jede, policija je na ivici egzistencije,zdravstveni radnici strajkuju i to opravdano,prosvjetni radnici jos rade i moram da kazem licno sam zadivljen sto uopste uce nasu djecu."

6-7 godina nakon rata veliki je broj onih koji zive na ivici egzistencije,fabrike propadaju,radnici gladuju,politicari kradu na sve strane i rasprodaju drustvenu imovinu kao da im je djedovina,doslo je do legalizacije kriminala,privatizovanje drzavne imovine se vrsi na sumnjiv nacin,a procjena vrijednosti iste je kriminal ocit i ludom i slijepom,zdravstvena zastita nam je takva da nam je bolje ne razboljeti se...

Stres,ma mi ovdje od svih vecih problema nemamo kad misliti na stres!A da je prisutan - jeste!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2002, 18:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

doei je napisao:
Svaka cast svim mojim NE-istomisljenicima, ali u BL (RS, B&H) buducnosti NEMAAAAAAAAAAAAA!

Ja sam neistomišljenik i kažem - apsolutno se ne slažem :D
Možda je jedino tu pod kapom nebeskom i ima, bar na neko vrijeme...

Budućnost je onakva kakvu izgradimo, mi, svi pojedinci, a ne samo političari jer oni rade uvijek po volji naroda (iako ovo mnogi ne mogu shvatiti), šta narod želi to im političari daju.

Citiraj:
Mislim kad biste sproveli anketu da bi se 90% ljudi slozilo samnom!

I više od 90% ali znaš šta - to je nebitno :)

Više od 90% ljudi je nekad vjerovalo da je Zemlja ravna ploča ili nešto drugo što nije tačno a neistomišljenike proglašavali ludim, spaljivali ih, a slali bi ih i "preko Vrbasa" da je "preko Vrbasa" tada postojalo pa šta bi...ispade smiješna stvar: oni koji su bili u manjini na kraju ispadoše pametni a onih "preko 90%" glupi :D :D ;)

A ovakvih primjera je jako jako mnogo u istoriji a kažu da je istorija učiteljica mudrosti. Pa uči li ko?

Citiraj:
Onih 10% bili bi oni koji zive "in nature - in the middle of nowhere" (prevod: "u prirodi - u zemlji nedodjiji"), oni koji gaje lazne nade ("celavi se vuku za kosu!" ), one koji "vladaju" (neznam cime) i naravno oni "preko Vrbasa" (No comment!)

Ja sam u ovoj zadnjoj kategoriji i drago mi je. Danas je dobro biti u manjini. Da sam u većini zapitao bih se gdje sam pogriješio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2002, 18:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

ventilator je napisao:
Citat:"Penzioneri umiru od gladi,vojska nema sta da jede, policija je na ivici egzistencije,zdravstveni radnici strajkuju i to opravdano,prosvjetni radnici jos rade i moram da kazem licno sam zadivljen sto uopste uce nasu djecu."

6-7 godina nakon rata veliki je broj onih koji zive na ivici egzistencije,fabrike propadaju,radnici gladuju,politicari kradu na sve strane i rasprodaju drustvenu imovinu kao da im je djedovina,doslo je do legalizacije kriminala,privatizovanje drzavne imovine se vrsi na sumnjiv nacin,a procjena vrijednosti iste je kriminal ocit i ludom i slijepom,zdravstvena zastita nam je takva da nam je bolje ne razboljeti se...

Lijepo opisano stanje.

Smatram da smo svi krivi, i političari ali i narod u ogromnoj mjeri. Prekjuče sam razgovarao sa jednom osobom o ovom stanju i ta osoba mi je rekla da postoji samo jedan jedini način da se stanje popravi, samo jedan, i da je stanje loše samo zbog toga što se ta stvar nije do sada već uradila i biće sve lošije dok se to ne uradi bez obzira kakvi političari dolazili na vlast i bez obzira što će se na neke druge načine pokušati popraviti stanje. Ta jedna stvar je u rukama političara ali pitanje je koji sve razlozi "zadržavaju" izvršenje toga. Vjerujem da narod ovakav kakav je ima dobar procenat "zasluge" u tom "zadržavanju".

Citiraj:
Stres,ma mi ovdje od svih vecih problema nemamo kad misliti na stres!A da je prisutan - jeste!

Poenta onog posta o stresu nije bila da stresa ovde nema (naravno da ga ima, po zaslugama) već da ga na zapadu ima, i to sve više, i da na zapadu nije bolje nego ovde. Oni imaju još malo para ali izgleda da je alterntiva ili otići tamo gdje ima para i stresa pa da se tim parama liječiti od stresa ili ostati ovde sa stresom bez para. Je li takva alternativa? Zar se ne vidi ništa bolje od toga? Znači bolje je krvariti ali imati zavoje nego krvariti bez zavoja. Ali šta kad se ostane bez zavoja? Šta kad sad zapad ostane bez zavoja a to će se desiti vrlo brzo? To i oni vide, ja eto malo u saradnji sa drugima pratim stanje na zapadu i opšti zaključak je da zapad - puca. To su davno rekli proroci i jasno je k'o dan ali sad to može vidjeti i svako drugi ko samo prati stanje u svijetu. Mislio sam da možda otvorim temu isključivo o ovome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2002, 21:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Jedini motiv koji ljude tjera u inostranstvo je zedj za materijalnim, e sada u kom obimu, to je zavisno od osobe do osobe.
Na zapadu moze d auspije samo onaj ko ima nekakav papir.... zavrsenu skolu, odgovarajucu kvalifikaciju, ko je vrijedan, svestran i zna jezik, i andasve ko ima poznanstvo da ga neko "pogura" takoreci....
Tek tada imas priliku da radis i zaradjujes, da mozes sebi da priiustis mnoge stvari koje to ovde ne mozes, putovanja, auto, kuca i sl.
Tu je i drugi aspekt, ona dusevna praznina koju bar z amene ne bih mogla da nadoknadi niakva materijalana stvar!!!

Tacno je da je ovde stanje tesko, ali bice jos gore upravo sto mnogi razmisljaju upravo kako da odu odavde, ne zele da ucine nesto na sebi, potrude se, jer nema nista od konstatacija tipa, sve je grozno, l lose, nema plata, nema penzija...
To jeste zalosno! Ja sam svjesna da ja ne mogu kao pojedninac da promijenim globalnu situaciju(jos uvijek nisam nabavila carobni stapic), ali mogu da radim na sebi, da se trudim, da ulazem u sebe,d a se borim,i ucinim na necemu sto ce mozda koristiti i drustvu jednog dana.
Nista ne pada sa nema, niti zivot u inostranstvu ti moze da omoguci da za 1-2 god zivis u nekoj extra super poziciji....
Naravno da je tesko onima koji sjede, i cekaju, da se nesto desi,naravno da ne mogu svi da budu na super radnim mjestima, da imaju visoke titule, ali uvijek je tako bilo, kolki znas, koliko si zavrsio toliko vrijedis.
Druga stvar je sto mnogi precjenjuju sebe, ali treba pogledati situaciju u sirem podrucju, koliko zaradjuju npr. profesori univerziteta itd itd.

Ja opet podvacim protiv razvijenih zemalja i odlaska negdje i nekog usavrsavanja nemam nisat protiv..cak naprotiv mislim sve naj naj, jer covjek da bi nesto znao da radi mora da se usavrsi, pokupi znannje od onih koji znaju vise,i da ga upotrijebi na pravi nacin, da se vrati ovamo, da pomogne i sebi a i drugima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2002, 23:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Rosy je napisao:
Tacno je da je ovde stanje tesko, ali bice jos gore upravo sto mnogi razmisljaju upravo kako da odu odavde, ne zele da ucine nesto na sebi.
To jeste zalosno!

Ako se ovako nastavi biće još gore. I da, to jeste žalosno.

Zamisli čovjeka u pećini koji je tu zaglavio, ne može da izađe, i jako je gladan a ima konzervu koju ne može da otvori jer nema apsolutno nikavog predmeta kojim bi je otvorio ali ima otvarač za konzervu koji je negdje u uglu pećine i on za njega zna ali neće da ga iskoristi (!) ili zna za otvarač ali ne zna kako da ga iskoriti (!) i ni ne pokušava da skonta kako se sa njim služi (!!) ili zna sve to ali se boji da će se povrijediti ako se bude služio ključem (!). Umjesto svega toga iz gladnog očajanja pokušava da otvori konzervu prstima i zubima i samo se raskrvari (pogorša si situaciju) ali nikako ne uspijeva da otvori konzervu. A otvarač za konzervu mu stoji tik do ruke - neiskorišten, uz pomoć koga bi u par navrata otvorio konzervu.

Gladni (i glupi) nesretnik - prvenstveno političari ali i narod RS
otvaranje konzerve - uspostavljanje istinskog, trajnog, opšteg poboljašanja situacije u RS sa tendencijom stalnog i neprekidnog poboljšava
ključ za otvaranja - neki ljudi u BL

Citiraj:
Ja sam svjesna da ja ne mogu kao pojedninac da promijenim globalnu situaciju... ali mogu da radim na sebi

Upravo ćeš time što radiš na sebi uticati na globalnu situaciju. Ako radiš pozitivno na sebi time ćeš dati određeni pozitivni potencijal koji utiče na opšte stanje u društvu. Svi mi, svi pojedinci, svojim duhovnim stanjem utičemo na opšte stanje u državi. Znam da nekima ovo zvuči ludo jer im nije jasno na kojim se principima ovakve stvari zasnivaju. U Bibliji na jednom mjestu Otac Nebeski za grad Sodomu koji je htio uništiti kaže "ako nađem deset pravednika u gradu sačuvaću čitav grad". E tako je i Banjaluka imala svojih "deset pravednika" zbog kojih je bila jedini veći grad u Bosni koji nije bio zahvaćen ratom i jedini veći grad koji NATO nije bombardovao. I to ne zaslugom političara ni nečeg sličnog već zaslugom malog broja duhovnih ljudi iz Banjaluke.

Svaljivanje krivice na političare i kukanje samo pogoršava situaciju.

Citiraj:
koliko si zavrsio toliko vrijedis

Ček, ček, misliš "koliko si škole završio toliko vrijediš"?
To možda važi u vrlo maloj mjeri ali u suštini se ne slažem. Završena škola nije mjerilo ljudske vrijednosti mada danas mnogi tako posmatraju stvari. Smatra se i da bogati više vrijede od siromašnih što "razvijeni" sistemi poput kapitalizma javno pokazuju time što ti npr. za liječenje trebaju velike pare, posebno ako je u pitanju teška bolest, što siromašni ne mogu da plate. Time pokazuju da bogati vrijede više od siromašnih. I onda se usude reći kako je kapitalizam napredniji i bolji od komunizma u kome su svi bili jednaki i svi su mogli ravnopravno da se liječe o trošku države. I gle čuda, opet je država (SFRJ) bila bogata.

Ne, završena škola, novac, status u društvu nisu mjerila čovjekove istinske vrijednosti.

"Čovjek gleda što je na očima, a Bog gleda na srce." (Biblija)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 03:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Vader je napisao:
doei je napisao:
Svaka cast svim mojim NE-istomisljenicima, ali u BL (RS, B&H) buducnosti NEMAAAAAAAAAAAAA!

Ja sam neistomišljenik i kažem - apsolutno se ne slažem :D
Možda je jedino tu pod kapom nebeskom i ima, bar na neko vrijeme...

Budućnost je onakva kakvu izgradimo, mi, svi pojedinci, a ne samo političari jer oni rade uvijek po volji naroda (iako ovo mnogi ne mogu shvatiti), šta narod želi to im političari daju.

Problem je u tome sto ti drugi kroji buducnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 08:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Smatram da smo svi krivi

Slobodno se osjecaj krivim i nemoj govoriti u ime vecine jer kako sam kazes "da si u manjini"

Vader je napisao:
Prekjuče sam razgovarao sa jednom osobom o ovom stanju i ta osoba mi je rekla da postoji samo jedan jedini način da se stanje popravi, samo jedan,

Eto jedna osoba zna kako a nece to da uradi, ili ne moze , ili ....
:) Svi prosvjetljeni, svi znaju, a stanje ide samo na gore .

Vader je napisao:
Oni imaju još malo para ali izgleda da je alterntiva ili otići tamo gdje ima para i stresa pa da se tim parama liječiti od stresa ili ostati ovde sa stresom bez para. Je li takva alternativa? Zar se ne vidi ništa bolje od toga? Znači bolje je krvariti ali imati zavoje nego krvariti bez zavoja. Ali šta kad se ostane bez zavoja?

Odlicno poredjenje samo ja ne vidim u cemu se ti dvoumis ?
Ajd da prevedmo to : sa zavojima ces duze da zivis.. u tome je
razlika, a sad ako ti zelis da iskrvaris na cesti kao pregazen pas
to je opet stvar licne odluke,

Vader je napisao:
To i oni vide, ja eto malo u saradnji sa drugima pratim stanje na zapadu i opšti zaključak je da zapad - puca. To su davno rekli proroci i jasno je k'o dan ali sad to može vidjeti i svako drugi ko samo prati stanje u svijetu.

Naravno, mogli bi i politicari da uzmu prorcke knjige i citaju malo, ne bi li sta napravili, ali posto oni ne slusaju ama bas nikoga, tesko ..

A mozda imaju licne "vraceve" .. ko zna :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 08:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:
Jedini motiv koji ljude tjera u inostranstvo je zedj za materijalnim,

nisi u pravu, a posto "doei" je sve objasnio
tamo imas vrlo precizne razloge zbog cega i kako
tamo se ne spominje materijalizam vec mnogo drugih i vaznijih faktora
e sada u kom obimu, to je zavisno od osobe do osobe.

Rosy je napisao:
Na zapadu moze d auspije samo onaj ko ima nekakav papir....

Na zapadu uspijeva ko zeli ...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]