banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 00:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 09:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Vrlo je zanimljivo ono što su prenijeli blue, FLASH i kefalo.

FLASH je napisao:
irački ogranak AlQaide pod vodstvom Abu Musaba Al-Zarqavija...vidjevši u tome "početak urušavanja Amerike"

Ja bih se složio sa ovim.

kefalo je napisao:
da se ne bi vise prepucavali ovde i isli u offtopic ja vise necu da odgovaram na tvoje postove,,, koji samo provociraju i bez ikakvih su cinjenica i vjerujem da ovde citaocima i ucesnicima foruma nemaju neki znacaj...

Podržavam ovaj prijedlog, i pozivam druge da se tako ponašaju.
Ovde ima par izlijeta u offtopic i to sa prepucavanjem i tenzijama pa poručujem da odmah prestanete sa tim. Može se ovde sasvim lijepo pisati o samoj temi, bez natezanja i varnica.

DeadOne je napisao:
Ne prihvatam nista vezano za religiju kao argumente jer nisam vjernik, i ne podnosim neke stvari koje dolaze uz religiju

Pošteno, usvajam tvoje mišljenje.
Ali znaj da isto tako ima onih koji ne prihvataju mišljenja koja isključuju duhovni pogled na svijet i dešavanja na njemu, jer ne mogu, ne vide smisao u tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 10:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

05.09.2005.
Katrina: Pomoć sa svih strana
U Luizijani, Misisipiju i Alabami šesti dan traje evakuacija stanovništva ugroženog posle naleta uragana Katrina. Ministar zdravlja SAD Majkl Livit izjavio je danas da je u naletu uragana i od njegovih posledica poginulo na hiljade ljudi, ali nije mogao da pruži preciznije podatke. Zvaničnici u Nju Orleansu su saopštili da su do sada evakuisane na hiljade ljudi, ali na stotine ljudi i dalje luta ulicama grada u potrazi za hranom i čistom vodom. Vašington je prvi put zatražio pomoć sveta, potvrdili su Evropska unija i državni sekretar SAD Kondoliza Rajs. Traže se ćebad, kompleti za prvu pomoć, voda i hrana. "Videli smo narod SAD kako velikodušno pomaže drugima širom sveta, tokom njihovih nesreća, poput nedavnog cunamija. Danas vidimo sličnu saosećajnu reakciju međunarodne zajednice kao odgovor na Katrinu", kaže Kondoliza Rajs. Pomoć su do sada obećali Nemačka, Francuska, Australija, Indija, Kina, Šri Lanka, Avganistan, pa i Kuba i Venecuela.

Vlasti su u Nju Orleansu jedan od autobuskih hangara pretvorili u privremen zatvor, koji se vrlo brzo puni. Međutim, policajci ne mogu da izađu na kraj s kriminalom. Prema nekim izveštajima, proteklih dana je oko 200 policajaca napustilo posao, a dva su izvršila samoubistvo.

Građani postavljaju pitanje kako SAD mogu da brinu o drugim zemljama u svetu, a ne mogu da vode računa o svojim građanima u zemlji. Gradonačelnik Nju Orleansa Rej Nagin nezadovoljan je ponašanjem Bele kuće. "Jednostavno, reakcija nije bila dobra. Nama je bila potrebna pomoć. Mislim da se nacija razbudila oko tog pitanja, a građani zahtevaju da nešto bude učinjeno", kaže on.

"Glasine"

Maja Milićević je s porodicom pre sedam dana otputovala iz Nju Orleansa i trenutno se nalaze u jednom motelu u Memfisu.

"Mislim da je ovo najduži period neizvesnosti koji sam doživela. Nemamo pouzdane infiormacije, čujemo razne glasine. Čuli smo da je kraj u kojem je naša kuća ostao relativno suv, ali znaćemo tek kada to sami vidimo", kaže ona.

Vatikan šalje pomoć

Papa Benedikt XVI je saopštio da je od vatikanske centralne dobrotvorne organizacije Kor Unum tražio da koordinira pomoć rimokatolika žrtvama Katrine. "Svi smo patili proteklih dana zbog katastrofe koju je izazvao uragan u SAD, naročito u Nju Orleansu", rekao je papa, prenosi Beta.

Papa se pomolio i za stotine Iračana prošle nedelje poginulih u Bagdadu. (B92)

05.09.2005.
Opet riječ o tisućama
Počinje skupljanje leševa u New Orleansu, policajci se odlučuju na samoubojstva
Vlasti u New Orleansu preusmjeravaju svoje napore sa spašavanja preživjelih od haranja uragana Katrina na prikupljanje leševa poginulih kojih bi, kako kažu, moglo biti više tisuća. Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin kaže da stres proteklih dana uzima danak među vatrogascima i policajcima: najmanje dvojica su počinila samoubojstvo. U pojačanim mjerama održavanja reda, policija je ubila najmanje četiri naoružane osobe koje su zapucale na vojne inžinjerce koji popravljaju proboje na nasipima oko grada. Američki predsjednik George W. Bush priznao je u svom tjednom radijskom obraćanju naciji da su rezultati akcije pružanja pomoći nezadovoljavajući, a obećao je i brzu i nebirokratsku pomoć. Više od milijun ljudi u tri savezne države ostalo je bez ičega, samo je u New Orleansu uništeno više od 350 tisuća kuća, ispumpavanje vode iz grada trajat će tri mjeseca, a prema prvim procjenama osiguravajućih društava ukupne štete već sada premašuju 100 milijardi dolara. Izbjeglice iz Kongresnog centra tvrde da je samo u toj zgradi pohranjeno 22 tijela odraslih i djece, ubijenih u nasilju i anarhiji proteklih dana, ali vojska koja čuva centar odbila je to potvrditi zabranivši pristup novinarima. Na stadionu Superdome poginulo je više od sto ljudi.

a ovo zadnje

Izbjeglice iz Kongresnog centra tvrde da je samo u toj zgradi pohranjeno 22 tijela odraslih i djece, ubijenih u nasilju i anarhiji proteklih dana, ali vojska koja čuva centar odbila je to potvrditi zabranivši pristup novinarima

liči na pokušaj zataškavanja kao onaj vezan za veliki zemljotres u San Francisku o čemu je ovde pisao kefalo.
A zataškavanja će nesumljivo biti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 10:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

FLASH je ovde prenio zanimljivu vijest, ja takvu još nisam pronašao, ali je vrlo zanimljiva, i svakako stravična.

Trupla i nesnosan smrad preplavili New Orleans
U NEW ORLEANSU vladaju kaos i anarhija, a ni približno se ne zna kada će se evakuirati tisuće preostalih stanovnika koji su potpuno isrpljeni. Trupla stradalih se nalaze na svakom koraku te predstavljaju veliku opasnost za širenje bolesti.
Uz evakuaciju stanovnika iz grada, počelo je uklanjanje mrtvih tijela, koja se broje na tisuće. Neka tijela su još skrivena u domovima, neka plutaju po razrušenom gradu, a neka leže napuštena na autocestama. Samo se u mrtvačnici u zatvoru St. Gabriel nalazi oko dvije tisuće tijela.
Gradom se širi nesnosan smrad, a zdravstveni djelatnici upozoravaju da bi na zaraženom području mogle izbiti bolesti poput kolere i malarije. Opasnost su i aligatori, morski psi i zmije otrovnice koji su ušli u grad.

Neki stihovi iz proroka Starog Zavjeta:

Neće se u njemu živjeti niti će se ko naseliti od koljena do koljena...Nego će počivati ondje divlje zvijeri, i kuće će njihove biti pune velikih zmija, i ondje će nastavati sove, i aveti će skakati onuda. (prorok Izaija 13,21)

I mrtva će tjelesa naroda ovoga biti hrana pticama nebeskim i zvijerju zemaljskom, i neće biti nikoga da ih plaši. (prorok Jeremija 7,33)

Ljutom će smrću pomrijeti, neće biti oplakani niti će se pogrepsti, biće gnoj po zemlji, i od mača i od gladi izginuće, i mrtva će tjelesa njihova biti hrana pticama nebeskim i zvijerima zemaljskim. (prorok Jeremija 16,4)

Kad pustim na vas glad i ljute zvijeri, koje će ti djecu izjesti; i kad pomor i krv prođu kroza te, i kad pustim mač na te. Ja Bog rekoh. (prorok Ezekiel 5,17)

Sine čovječji, ako mi koja zemlja zgriješi učinivši nevjeru, i ja dignem ruku svoju na nju i slomim joj potporu u hljebu, i pustim na nju glad i istrijebim u njoj ljude i stoku, ako bi u njoj bila ova tri čovjeka: Noje, Danilo i Jov, oni će pravdom svojom izbaviti duše svoje, govori Bog. Ako pustim ljute zvijeri u zemlju, te pomore ljude, i ona opusti da niko ne može prolaziti od zvijerja; ako bi u njoj bila ta tri čovjeka, tako ja živ bio, govori Bog, neće izbaviti sinova ni kćeri, nego će se sami izbaviti, a zemlja će opustjeti. (prorok Ezekiel 14, 13-16)

Taki će biti veseli grad, koji sjedi bez brige, koji govori u srcu svom: ja sam, i osim mene nema drugoga. Kako opustje! posta loža zvijerju! Ko god prođe mimo nj zviždaće i mahati rukom. (prorok Sofonija 2,15)

Vezano za stih

Neće se u njemu živjeti niti će se ko naseliti od koljena do koljena...

Neko je na ovde prenio analize stručnjaka da se Nju Orleans ne isplati renovirati, jer mu je inače nekim analizama predviđeno da ne bi opstao više od 100 godina, valjda zbog terena na kom sa nalazi.

I ko bi rekao da će toliki ljudi u USA umirati od gladi, a to se desilo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 10:58 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
New Orleans sakuplja i broji mrtve

RAZORENI New Orleans u ponedjeljak je počeo prikupljati i brojiti svoje mrtve kojih bi moglo biti na tisuće nakon što je prije tjedan dana taj grad poharao snažni uragan Katrina i izazvao poplavu neviđenih razmjera u toj zemlji, izvještavaju svjetske novinske agencije.

Mrtva tijela bit će dopremljena u St. Gabriel, mali gradić na obali Mississipija, izabran za smještaj središnje mrtvačnice u kojoj će medicinski timovi vršiti identifikacije tijela poginulih.

Unatoč sve većem broju trupala koja se pronalaze iz sata u sat diljem poplavljenog New Orleansa, ne gubi se nada da bi moglo biti još preživjelih.

Spasilačke ekipe u čamcima i helikopterima još uvijek pronalaze ljude na krovovima kuća i u zgradama i policija je priopćila da dnevno prima 1.000 i više poziva u pomoć jer su zbog poplave mnogi ljudi i dalje zarobljeni u svojim domovima i potkrovljima.

Evakuacije helikopterima se nastavljaju. Jedan civilni helikopter srušio se nedaleko od mosta Danziger, ali su dva čovjeka koja su bila u helikopteru prošla samo s posjekotinama, rekao je jedan dužnosnik ureda za izvanredne situacije.

Vlasti polako preuzimaju kontrolu nad New Orleansom nakon nekoliko dana obilježenih ubojstvima, silovanjima i pljačkama koji su užasnuli Ameriku i cijeli svijet.

Međutim, policija je u u noći na ponedjeljaku pucala na osam ljudi, ubivši pritom petoricu ili šestoricu, nakon što su napadači otvorili vatru na skupinu građevinara koji su prelazili most kako bi napravili popravke.

Prema prvim službenim podacima, vlasti su potvrdile broj od 59 mrtvih na području New Orleansa, dok je u Mississipiju potvrđeno već znatno više od 100 poginulih.

Inženjerci američke vojske izjavili su da napreduju u ispumpavanju vode u gradu, ali smatraju da će im trebati 80 dana ili više da završe posao i uklone svu vodu iz grada.

Izraelska medicinska ekipa otputovat će kasnije u ponedjeljak u SAD kako bi pomogla nastradalima u uraganu Katrina, javio je vojni radio.

Premijer Ariel Sharon izjavio je da će Izrael učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao svojoj saveznici.

Kubanski predsjednik Fidel Castro okupio je oko 1.500 liječnika u nedjelju u nadi da će uvjeriti SAD da im dopusti da liječe žrtve uragana.

Castro je rekao da SAD nisu odgovorile na njegovu ponudu da pošalje liječnike i 26 tona medicinskih potrepština na pogođena područja.

Tajlandski je kralj pak ponudio pomoć u riži.

"Kralj Bhumibol Adulyadej zabrinut je zbog situacije u New Orleansu i nedostatka hrane i stoga želi pomoći slanjem riže kao humanitarne pomoći", rekao je ministar vanjskih poslova Kantathi Suphamongkhon.

Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra rekao je u ponedjeljak da je Tajland također ponudio slanje 100 liječnika i medicinskih sestara u New Orleans.

Bangladeš i Kuvajt ponudili su pomoć u novcu. Bangladeš milijun dolara, a Kuvajt 500 milijuna dolara.

Američki predsjednik George Bush u ponedjeljak će drugi put u samo nekoliko dana posjetiti područje pogođeno katastrofom.

Izbjeglice iz New Orleansa prebačene su u susjedne države, najveći dio njih u Teksas. Samo u Houstonu se procjenjuje da ih je prihvaćeno više od 100 tisuća.

Razmjeri prirodne katastrofe su užasni, kazao je ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff. Samo je u New Orleansu potpuno uništeno više od 350 tisuća kuća.

Više od milijun ljudi u tri savezne države, Louisiani, Missisipiju i Alabami, ostalo je bez krova nad glavom. Ukupne štete još se ne mogu sagledati, ali prema procjenama osiguravajućih zavoda već sada premašuju 100 milijardi dolara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 11:16 
amerika spala na to da im drugi shalju pomoc....

Svaka cast Fidelu Kastru.... :)

Josh malo pa ce biti na Tv-u:

Pozivom na broj XXXX donirate pomoc unesrecenim zrtvama uragana katrina u New Orleansu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 11:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
evo josh vjesti! posebno mi je zanimljiv dio sa kubom! ;) pozdrav za fidela ako ovo cita :D :D :D :D

TJEDAN dana nakon što je razorni uragan Katrina poharao grad New Orleans vlasti su preuzele kontrolu nad gradom kojim je nekoliko dana vladalo bezvlađe i kaos.
Lokalni dnevnik The Times-Picayune u novom, izvanrednom, broju je kritizirao savezne vlasti zbog spore i loše reakcije na udara uragana, a uredništvo lista tražilo je da svi čelnici saveznog ureda za hitne situacije budu otpušteni, osobito direktor Michael Brown.
Uredništvo dnevnika "obrušilo" se na političare koji su sporo reagirali, a kritika nije ostao pošteđen ni gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin kojega kritiziraju uglavnom građani koji su u gradu izgubili najbližu rodbinu i članove obitelji.
Razoreni je grad u ponedjeljak počeo prikupljati i brojiti svoje mrtve kojih bi moglo biti na tisuće.

Mrtva tijela bit će dopremljena u St. Gabriel, mali gradić na obali Mississipija, izabran za smještaj središnje mrtvačnice u kojoj će medicinski timovi vršiti identifikacije tijela poginulih.
Unatoč sve većem broju trupala koja se pronalaze iz sata u sat diljem poplavljenog New Orleansa, ne gubi se nada da bi moglo biti još preživjelih.
Spasilačke ekipe u čamcima i helikopterima još uvijek pronalaze ljude na krovovima kuća i u zgradama i policija je priopćila da dnevno prima 1.000 i više poziva u pomoć jer su zbog poplave mnogi ljudi i dalje zarobljeni u svojim domovima i potkrovljima.

Evakuacije helikopterima se nastavljaju. Jedan civilni helikopter srušio se nedaleko od mosta Danziger, ali su dva čovjeka koja su bila u helikopteru prošla samo s posjekotinama, rekao je jedan dužnosnik ureda za izvanredne situacije.

Vlasti polako preuzimaju kontrolu nad New Orleansom nakon nekoliko dana obilježenih ubojstvima, silovanjima i pljačkama koji su užasnuli Ameriku i cijeli svijet.

Međutim, policija je u u noći na ponedjeljaku pucala na osam ljudi, ubivši pritom petoricu ili šestoricu, nakon što su napadači otvorili vatru na skupinu građevinara koji su prelazili most kako bi napravili popravke.

Prema prvim službenim podacima, vlasti su potvrdile broj od 59 mrtvih na području New Orleansa, dok je u Mississipiju potvrđeno već znatno više od 100 poginulih.

Inženjerci američke vojske izjavili su da napreduju u ispumpavanju vode u gradu, ali smatraju da će im trebati 80 dana ili više da završe posao i uklone svu vodu iz grada.

Izraelska medicinska ekipa otputovat će kasnije u ponedjeljak u SAD kako bi pomogla nastradalima u uraganu Katrina, javio je vojni radio.

Premijer Ariel Sharon izjavio je da će Izrael učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao svojoj saveznici.

Kubanski predsjednik Fidel Castro okupio je oko 1.500 liječnika u nedjelju u nadi da će uvjeriti SAD da im dopusti da liječe žrtve uragana.

Castro je rekao da SAD nisu odgovorile na njegovu ponudu da pošalje liječnike i 26 tona medicinskih potrepština na pogođena područja.

Tajlandski je kralj pak ponudio pomoć u riži.

"Kralj Bhumibol Adulyadej zabrinut je zbog situacije u New Orleansu i nedostatka hrane i stoga želi pomoći slanjem riže kao humanitarne pomoći" - rekao je ministar vanjskih poslova Kantathi Suphamongkhon.

Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra rekao je u ponedjeljak da je Tajland također ponudio slanje 100 liječnika i medicinskih sestara u New Orleans.

Bangladeš i Kuvajt ponudili su pomoć u novcu. Bangladeš milijun dolara, a Kuvajt 500 milijuna dolara.

Američki predsjednik George Bush u ponedjeljak će drugi put u samo nekoliko dana posjetiti područje pogođeno katastrofom.

Izbjeglice iz New Orleansa prebačene su u susjedne države, najveći dio njih u Teksas. Samo u Houstonu se procjenjuje da ih je prihvaćeno više od 100 tisuća.

Razmjeri prirodne katastrofe su užasni, kazao je ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff. Samo je u New Orleansu potpuno uništeno više od 350 tisuća kuća.
Više od milijun ljudi u tri savezne države, Louisiani, Missisipiju i Alabami, ostalo je bez krova nad glavom. Ukupne štete još se ne mogu sagledati, ali prema procjenama osiguravajućih zavoda već sada premašuju 100 milijardi dolara.

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 12:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
kakav fles jebote

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 12:11 
kefalo je napisao:
evo josh vjesti! posebno mi je zanimljiv dio sa kubom! ;) pozdrav za fidela ako ovo cita :D :D :D :D

Pozdrav za fidela i od mene....
A glupi amerikanci (vlada) odbijaju pomoc...shta ponos uradi od covjeka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 12:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Mar 2005, 06:27
Po ulicama će njegovim pripasivati kostret, na krovovima njegovim i na ulicama njegovim sve će ridati suze lijući. (Isaija 15,3)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 14:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

kefalo, FLASH je prije tebe postavi istu vijest. Nije problem što si je slučajno ponovo postavio ali je bolje da pazimo da ne postavljamo potpuno iste vijesti više puta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 16:39 
Početnik
Početnik

Bostech2000 je napisao:
"
Da si malo upucen znao bi da je USA zemlja koja najvise pomaze ljudima u svijetu,mogo puta prodje nepozaeno..eto i meni su pomogli,dosao sam da zivim u USA ,dobio drzavljanstvo i mogu da radim i zivim kao svi ostali.

Da, pogotovo kad su pomagali prije pedesetak godina Hirosimi i Nagasakiju!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 17:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Da nisu bacili atosmku onda bi ratovali na zemlji dan i noc protiv Japanaca a izracunali su da bi vise ljudi poginulo na taj nacin nego da bace atomsku.....Malo se upoznaj sa tim dogadjajima.

Mene zanima sto vi volite toliko RATNE ZLOCINCE?

Karadzica,Milosevica i Fidel Kastra.

Navijate da propadne Amerika da bi na vlast dosli ko???

Kina i Rusija?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sam si rekao koliko mislis o americi, da te citiram:
Citiraj:
Navijate da propadne Amerika da bi na vlast dosli ko???

jel ti mislis da treba neka od drzava na planeti da ima vlast nad drugima???

sta su oni izracunali? sta su oni izracunali??? nisu oni nista izracunali vec su oni htjeli da na nekom drugom isprobaju svoje novo super oruzje! oni da su nesto racunali bacili bi jednu a ne dve bombe!

p.s.
kad se otvara taj forum politika da postavim temu, Zasto mrzim ameriku i amerikance!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 18:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

e da nisam josh ovo rekao! sinko za 5 godina ce amerika da pita kineze jel mogu da idu na wc.

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 18:36 
Početnik
Početnik

Slazem se u potpunosti sa tobom Kefalo!

Bostech, dolar ti je zatvorio oci!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 18:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Bacali su dok Japanci nisu potpisali predaju..jednostavno...koliko god je zalosno toliko je logicno da bi jos ljudi poginulo.

Kinezi su jos siromasna nacija,nemogu ni mali Tajvan da stave pod kontrolu.....Eto ti usput primjer kakvi su Kinezi na primjeru Tajvana koji nece da bude pod Kinoma a Kina prijeti da ce sravniti Tajvan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 18:56 
Početnik
Početnik

Analiza američke agencije za strateška istraživanja "Statfor"

Katrina ostavila ekonomsku pustoš

Ostin - Uragan Katrina odneo je više hiljada života u gradovima u Meksičkom zalivu, a pustoš koju je ostavio u Nju Orleansu mogla bi da ima velike i dugoročne posledice po američku ekonomiju i geopolitiku, ocenjuje se u izveštaju teksaške agencija za strateška istraživanja "Statfor".

Iznoseći opširno istorijat Nju Orleansa i važnost koju ta luka ima za ekonomiju SAD od postanka države, "Stratfor" u analizi naglašava da ne postoji alternativa ponovnoj izgradnji tog grada, jer bi odustajanje od obnove, zbog eventualnog novog uragana, bilo isto razorno.

Luke južne Luizijane (POSL) i Nju Orleans, koje su gotovo potpuno uništene u naletu uragana, važne su i danas koliko su uvek bile u istoriji, budući da je POSL najveća luka u SAD i peta u svetu, navodi se u izveštaju.

Preko te luke godišnje se izveze više od 52 miliona tona robe, od čega polovina otpada na poljoprivredne kulture, ali isto tako, preko nje se u poljoprivredna područja u unutrašnjosti zemlje, slivom Misisipija, doprema ne samo nafta već i hemikalije, veštačko đubrivo, ugalj.

Lučki kompleks Nju Orleansa najjednostavnije se može zamisliti ako se predstavi da velika količina poljoprivrednih dobara iz nje ide ka ostatku sveta, lanac svetske prehrambene industrije kreće iz te luke, a iz nje korene vuče i industrijalizacija celog kontinenta.

Ako su, međutim, sva ta postrojenje potpuno uništena, promeniće se ne samo cena poljoprivrednih proizvoda, već će morati da se preoblikuje i sama struktura svetske ekonomije, ocenjuje se u izveštaju i navodi da iz te luke rekom idu pošiljke čelika za automobilsku industriju SAD, a kukuruz i soja odlaze na svetsko tržište.

Ceo američki transportni sistem zasnovan je na pretpostavci da se roba uvozi i izvozi rečnim transportom, jer je najjeftniji, i to slivom i kanalima Misisipija koji se kod Nju Orleansa uliva u more.

Izvor:Beta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 19:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bostech
da si malo ucio istoriju u toj americi, a kao sto svi predpostavljamo nisi... znao bi kako je nastala amerika, ko ju je otkrio i ono sto je najvaznije ko ju je ispocetka naseljavao.
to su bili okorjeli kriminalci koji nisu imali buducnosti u evropi, cak su bili organizovani prevozi za kriminalce u novi svijet, divlji zapad!
znas li ti da su amerikanci istrijebili jednu cijelu kulturu? indijance, jel vas uce o tome?
znas li koliko su godina tlacili crnce? znas li da i dan danas postoje rasisti i problem rasizma u americi.
znas li koji je razlog ratovanja u vijetnamu?
koji je razlog ratovanja u afganistanu, iraku?
da li je bilo potrebno da se bace atomske na japan?
kad o svemu tome dobro razmislis i sve saberes i oduzmes a takodje kad pogledas malo oko sebe, malcice zatvoris oci da te ne zaslijepljuju svijetlece reklame ulica i pogledas u mrak vidjet ces pravu sliku amerike!

aj zivio ti meni!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 19:14 
DELETED

Poslednji put menjao DELETED dana 05 Sep 2005, 19:20, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 19:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vrlo je zanimljivo ovo što si iznio Murcielago, udarilo ih je tamo gdje će mnogo da ih boli, i dugororčno, ne samo po pitanju žrtava. A zanimljivo je i da će u nekoj mjeri biti uzdrmana i svjetska ekonomija. To samo potvrđuje neke stvari koje znam a koje će sve više dolaziti do izražaja.

Bostech2000 je napisao:
Bacali su dok Japanci nisu potpisali predaju.. jednostavno...

Žalosno je koliko si amerikanizovan, a kao takav ne možeš pravilno rasuđivati i razmišljati.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]