..."Enigma Broz (4)
Uloga Ivana Krajačića
Ovih dana izašla je iz štampe knjiga „Enigma Broz" s podnaslovom „Ko ste Vi druže predsedniče", autora dr Aleksandra Matunovića, čoveka koji je četiri godine bio njegov lični lekar. Ovo je drugo dopunjeno izdanje istog naslova koje je autor značajno proširio i u kojem se nalazi, po svemu sudeći, odgovor na pitanje ko je ustvari bio Josip Broz višedecinijski vladalac države i partije u Jugoslaviji. „Glas" će u nekoliko nastavaka preneti zanimljive delove ove izuzetne knjige.
Jedan od najvećih neprijatelja Sovjetskog Saveza bila je Kraljevina Jugoslavija, zbog čega su NKVD, kasnije KGB i Kominterna, nastojali svim silama da je razbiju preko Komunističke partije Jugoslavije, ali im je to slabo polazilo za rukom. Tito je trebalo da bude glavni izvršilac te zamisli, ali sticajem okolnosti i igrom sudbine, desilo se nešto sasvim suprotno. Tito je bio onaj koji je reintegrisao Jugoslaviju. Kao Hrvat, to nikada ne bi učinio, što najbolje pokazuje slučaj Hebranga i Bakarića.
Logično se postavlja pitanje - ako je Tito stranac, zašto je reintegrisao Jugoslaviju i sanjao o balkanskoj konfederaciji?
Sigurno ne iz jugoslovenskog patriotizma i altruizma, već iz ličnih interesa i pobuda. Da bi bio vođa, on je morao imati državu kojom će vladati. Što veća država, tim veći i vođa. Potvrda mišljenja o Titovim liderskim ambicijama koje su išle do lidera svetskog formata je - nesvrstana politika Jugoslavije.
Moje sumnje u autentičnost Titove ličnosti, za vreme mog boravka kod njega u svojstvu ličnog lekara, u poverenju sam izneo nekim ličnostima koje su ga dobro poznavale i koje su moje sumnje na direktan ili indirektan način potvrdile. Prilikom Titove posete Kumrovcu, odmah posle rata, njegovi najbliži ga nisu prepoznali. Govorili su da to nije njihov Jože, ili se on toliko izmenio da ga nisu mogli prepoznati, tvrde neki borci Pratećeg bataljona.
Šef kabineta Aleksandra Rankovića, Milutin Šuković, ispričao mi je kako je jednog dana, dok je on razgovarao sa Rankovićem, u kabinet nenajavljen upao LJubodrag Đurić i s vrata rekao: "Leko, siguran sam da Tito nije ona osoba za koju se predstavlja". Ranković, kao da je nešto znao, pokazao je glavom na Šukovića i Đurića, i rekao: "O tome ćemo drugi put razgovarati".
Rodoljubu Čolakoviću otvoreno sam rekao: "Vama je Tito oprostio izjašnjavanje za Rezoluciju IB-a. Mora da ste ga mnogo zadužili ili mu znate neke velike tajne koje ste na papir stavili i držite ih kao adut". On me je začuđeno pogledao i filozofski odgovorio: "Svaki čovek je tajna. Tito je tajna i to velika tajna, ali je najbolje za ovu zemlju da to i ostane".
Titov odnos sa Stevom Krajačićem zahteva posebnu studiju i posebno objašnjenje. Stekao sam utisak da se Tito plašio Steve Krajačića, zbog čega mu je sve dozvoljavao i sve opraštao. Tito je znao da je Krajačić bio oficir NKVD-a i do kraja života oficir KGB-a. Za vreme Rezolucije IB-a, Krajačić je dobio zadatak da Tita likvidira.
Tito je znao da je Krajačić zakleti antijugosloven, boljševik, nepopravljivi kominternovac, proustaški orijentisan Hrvat i veliki srbomrzac. Isto tako, znao je da je Krajačić u mnogo čemu negativna ličnost.
Sama njegova pojava i njegov izgled u čoveku su izazivali osećaj odbojnosti prema njemu. I pored svega toga, Krajačić je u svako doba mogao nenajavljen doći kod Tita i reći mu sve što drugi nisu smeli da mu kažu. U posebnim odnosima Tito je bio i sa Josipom Kopiničem, poznatim sovjetskim obaveštajcem i agentom Kominterne. Jovanka, znajući za takav njihov odnos, često je igrala na kartu Steve Krajačića i od njega tražila uslugu kada je htela da od Tita nešto iznudi.
Ovakav odnos između Tita i Krajačića mogao bi se objasniti jedino sledećim: Josif Franje Broz - mašinbravar i austrijski kaplar, verovatno je poginuo ili streljan u Rusiji. NKVD je njime identifikovao svog odabranog agenta koga su zajedno sa Pelagijom Belusovom, oficirom NKVD-a, uputili u Hrvatsku, odnosno Jugoslaviju.
Stevo Krajačić - oficir NKVD-a i kasnije KGB-a, u tome je igrao glavnu ulogu. On je Tita uveo u porodicu Broz kao njihovog sina Jožu, što mu nije bilo teško, jer se mlad čovek u liku brzo menja, a Brozovi Josipa nisu videli dugi niz godina.
Karakteristično je i to da se posle povratka iz Rusije Josip - odnosno Tito, vrlo kratko vreme zadržao u Kumrovcu. Otišao je u Veliko Trojstvo gde je nastavio da živi.
I pored vrlo verovatnih i ubedljivih indicija, kao i logičnih pretpostavki, ja sam svestan da nisam dobio, odnosno da nisam došao do sigurnog odgovora na pitanje - ko ste vi, druže predsedniče?
Ono što je nepobitna činjenica, to je da sam upoznao deo njegove ličnosti koji je nepoznat i osvetlio deo ličnosti koji je bio nedovoljno poznat.
Slažem se s mišljenjem Čolakovića da je Tito tajna, ali se ne slažem da treba da ostane tajna i sve ovo pišem, između ostalog, u tom cilju.
Nadam se da će jednog dana biti dobijen tačan odgovor na pitanje: ko ste vi, druže predsedniče, odnosno, ko ste vi, Josipe Broze Tito?
Piše: dr Aleksandar Matunović
Sutra: Sumnje grupe penzionera
Tajna jedne tašne
Tito je imao jednu malu akt-tašnu, čini mi se od zmijske kože. Tašnu je uvek nosio sa sobom. Sadržaj tašne, pored ključa, bio je obezbeđen i malim katancem.
U dva navrata - prilikom ulaska u njegove prostorije, zatekao sam ga da pretura po tašni. U oba slučaja leđima je bio okrenut vratima, a tašna mu je bila u krilu. Kada bih ja ušao u prostoriju, tašnu je brzo zatvarao i delovao kao čovek koji je zatečen u nedozvoljenoj radnji.
Po tome sam znao da se u tašni nalaze neke za njega značajne stvari.
Posle Titove smrti, kod članova komisije za sređivanje Titove zaostavštine, interesovao sam se šta su pronašli u toj tašni. Jedan od članova komisije, ađutant Zvonko Kostić, rekao mi je da su u tašni pronašli, pored nešto zlatnog nakita, umrlicu Davorjanke - Zdenke Paunović, od 1. maja 1945. godine, izvod iz matične knjige venčanih sa Jovankom Budisavljević, 1952. godine, sliku Pelagije Belousove i kopiju izveštaja austrougarskog Ministarstva rata, s jeseni 1915. godine, u kojoj se nalazi spisak poginulih austrijskih oficira, podoficira i vojnika u vreme bitke u Galiciji. U spisku se nalazi ime kaplara Josifa Franje Broza.
Nađeni izveštaj ide u prilog iznetoj sumnji, odnosno mišljenju da Tito nije Josip Franje Broz iz Kumrovca, već da se iza toga imena skriva druga ličnost..."
|