banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 11:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: SFRJ
PostPoslato: 17 Nov 2011, 14:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
ratni profiteri su vjerujem ekstra zadovoljni, oni i njihovi podrepasi u vidu placenih medija te raznih muljatora koji su kupilio firme za male pare.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
nista narod nije dobio. osim grobova, bolesti i nezadovoljstva.
dakle, rat nije bio radi naroda nego radi pojedinaca.
i trecih sila koje su imale korist.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
ozna je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:
Možda, ali bi Jugoslaviju okupirala Crvena Armija (i ostala u njoj) do kraja hladnog rata. Što znači da bi opet komunisti bili na vlasti.
Nikakav argument, šta bi bilo kad bi bilo.

nije problem sto su komunisti bili na vlasti vec sto su stvorili avnojevske granice i socijalisticke republike hrvatsku i bosnu,ap kosovo koje su sad drzave iz kojih je protjerano srpsko stanovnistvo,SFRJ je mogla biti unitarna drzava

Kraljevina je bila unitarna država (zacrtano) ali već uspostavljanjem banovina se vidjelo da neće ići dobro.

Tzv. avnojevske granice su uglavnom prihvaćene stare granice (između Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Austro-Ugarske monarhije, gdje je i BiH bila u okviru granica koje su bile nepromijenjene u dužem vremenskom kontinuitetu, u okviru Otomanske imperije). Jedino se može postaviri pitanje granice između Slovenije i Hrvatske koja ima svoje sive zone.

Federacija je bila JEDINO rješenje koje je moglo da postoji u tom istorijskom trenutku. Znam da će neko reći "pa zašto se onda raspala, ako je već bila tako dobra", ali 1988-91. niko nije uspio da ponudi neko (za sve) prihvatljivo rješenje o reformi društvenog, ekonomskog i političkog sistema. Još je uvijek (i nakon 20 godina) sve to svježe i trebaće nam dobra vremenska distanca dok se ne iskristališe odgovor. Do tada nam vrijedi živjeti u ovim državicama i sjećati se.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 15:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
STRATOKASTEL je napisao:
Federacija je bila JEDINO rješenje koje je moglo da postoji u tom istorijskom trenutku. Znam da će neko reći "pa zašto se onda raspala, ako je već bila tako dobra", ali 1988-91. niko nije uspio da ponudi neko (za sve) prihvatljivo rješenje o reformi društvenog, ekonomskog i političkog sistema. Još je uvijek (i nakon 20 godina) sve to svježe i trebaće nam dobra vremenska distanca dok se ne iskristališe odgovor. Do tada nam vrijedi živjeti u ovim državicama i sjećati se.

Nije jer je su se probudili uspavani duhovi koji su vidjeli svoju sansu za stvaranje nacionalnih drzava a u tom trenutku nije bilo sile koja ih je mogla primiriti. Te struje su uvijek postojale ali su bile obuzdavane.
A metoda je bila klasicna zavadi pa vladaj.
Osim toga, Jugoslavija je bila jedna od komunisticih drzava u Evropi koju je trebalo rasturiti bar u smislu politickog sistema. A posto je nas taj politicki sistem odrzavao decenijama unazad, doslo je do selfdistruction-a...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Federalno uređenje je zacrtano još tokom rata (pogledaj zasjedanja AVNOJA, baš kao protuteža nacionalo-separatističkom (kod hrvatskih nacionalista) i velikodržavno-hegemonističkom konceptu (kod srpskih nacionalista). Jedini način oko kojeg se mogao postići konsenzus, iako je bio nametnut odozgo.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Hertzog je napisao:
Pa je li iko izasao zadovoljan iz SFRJ... Cini mi se da nije

pa svi su zadovoljni osim Srba, svi su dobili svoje države na guzove, ni krivi ni dužni, u SFRJ nisu unijeli ništa, jedino su Srbi unijeli državnost i državotvornost, a izašli bez države rascjepkani i totalno uništeni.
Jebe se Janeze, dobili što nikad nisu imali i za šta nikada nisu ginuli, Bosna isto tako, oni koji su ginuli ispušili, šta reći za Bugare oko vardara i šiptare, jedini koji su se borili za državu, koji su je krvlju stekli i jedini koji su u SFRJ unijeli državnost na kraju su ostali bez države.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 15:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Janezi jedini ne kukaju, bar ne toliko kao ostali narodi ili nismo toliko medijski u kontaktu sa njima... Kukali su svi dok su bili u SFRJ, kukaju i sada kada se raspala, to je tako kod nas

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 15:39 
Veteran
Veteran

old fashion men je napisao:
Hertzog je napisao:
Pa je li iko izasao zadovoljan iz SFRJ... Cini mi se da nije

pa svi su zadovoljni osim Srba, svi su dobili svoje države na guzove, ni krivi ni dužni, u SFRJ nisu unijeli ništa, jedino su Srbi unijeli državnost i državotvornost, a izašli bez države rascjepkani i totalno uništeni.

To je tacno, ali tome je krivo iskljucivo srpska politika i niko drugi.
Nije Srbija usla u tu zajednicu i ustupila svoju drzavotvornost iz humantarnih uvjerenja.
Ja jesam Srbin, ali treba biti realan. Svako je vidio svoj interes u tome...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 15:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Samo da mi je znati koji je bio interes Srba u nastanku SFRJ :?

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 15:54 
Veteran
Veteran

Govorio sam o formiranju iz 1918.
Sfrj je vec neki drugi splet istorijskih okolnosti.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 16:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa i kraljevina SHS nije nista bolji primer, ali recimo da su to bili prvi macici, pa zar nismo iz toga naucili da od ujedinjenja balkanskih naroda nema nista... Posle dva balkanska i dva svetska rata ti opet pravis istu gresku i mislis da ce te obozavati u toj zajednici... Kako nece, ludi smo jedni za drugima i sada ces za 20+ godina opet morati u narodno oslobodilacki rat na podrucju bih

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 16:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ja mislim da će opet istu grešku napraviti.
Već sada govore i federalizaciji EU. I meni izgleda kao realno da se u nekoj budućnosti formira konfederacija država JI Evrope. Forsirati regione pojedinih država, a nadležnosti država smanjivati... i eto ti nove Yu samo u drugom pakovanju. Srbi bi prvi potrčali da uđu u to samo kada bi neko spomenuo kako bi Bg mogao biti centar te regije...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 17:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Hertzog je napisao:
Janezi jedini ne kukaju, bar ne toliko kao ostali narodi ili nismo toliko medijski u kontaktu sa njima... Kukali su svi dok su bili u SFRJ, kukaju i sada kada se raspala, to je tako kod nas

Griješiš! Najviše su nostalgični za SFRJ pa onda Istrani, čak i smatraju da su prevareni ulaskom u EU! Nikad oni nisu loše živjeli da se razumijemo, i u bivšoj Jugi su odudarali od ostalih po svemu.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 17:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa dobro, uvek su bili posebna kategorija, a verujem da su od zemalja bivse juge najbolje prosli i prolaze :)

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 23:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OshH1KKjFLo[/youtube]

nek vide ova djeca kakva smo sila bili... i kako danas nemamo nista.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 23:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

evo jos malo:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UmITq1hbH-k[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 23:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Dobro cicak, nemoraš pretjerivati. Kad je tehnika u pitanju uvijek smo kasnili i za državama članicama nato-a i za državama koje su se oslanjale na sssr. Pred sam raspad države malo smo se trgnuli, prvenstveno zahvaljujući stranom kapitalu (Irak, Iran, Kuvajt) koji su ulagali u razvoj projekata da bi dobili gotov proizvod. Da nije bilo raspada onim tempom bi možda tek sad ušli u korak sa ostalima.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zipo je napisao:
Dobro cicak, nemoraš pretjerivati. Kad je tehnika u pitanju uvijek smo kasnili i za državama članicama nato-a i za državama koje su se oslanjale na sssr. Pred sam raspad države malo smo se trgnuli, prvenstveno zahvaljujući stranom kapitalu (Irak, Iran, Kuvajt) koji su ulagali u razvoj projekata da bi dobili gotov proizvod. Da nije bilo raspada onim tempom bi možda tek sad ušli u korak sa ostalima.

ja samo hocu da kazem gdje smo sad? imamo li mi sad uopce ijedan avion? bar kanader ili za prskanje vinove loze?

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 00:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
cicak je napisao:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OshH1KKjFLo[/youtube]

nek vide ova djeca kakva smo sila bili... i kako danas nemamo nista.

I sve iskoristili protiv sopstvenog naroda.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 00:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
I sve iskoristili protiv sopstvenog naroda.

kako ko... nazalost.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]