banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 18:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Sep 2010, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
skitnica je napisao:
pa znas kako
ja imam nesto malo iskustva "tamo", a mnogo "ovdje"
ti...ne znam koliko imas iskustva "ovdje"
ovo naglasavam zato sto je bitno da postoji taj uporedni momenat
generalno gledano, uzevsi u obzir tvoje iskustvo, moje iskustvo i iskustva jos nekih ljudi koje poznajem, namece mi se sljedeci zakljucak:
kapitalisticki sistem trzisne ekonomije je sam po sebi bolestan, zasnovan na demoratskim nacelima lobiranja, preporuka....ljudi su stalno u nekom paranoicnom grcu, u trci, u frci, te, u tom smislu, nigdje nije superiska stanje, s tim da je taj sistem "tamo" puno razradjeniji i osmisljeniji, institucije bolje funkcionisu i sposobni ljudi imaju vise izgleda za to da ce njihov rad i njihove sposobnosti biti (uopste) potrebne pa tako i vrednovane

Ovo zadnje poređenje baš i nije na mjestu. Na Zapadu se nepotizam i korupcija manje osjete, jer je nezaposlenost neuporedivo manja nego kod nas, svako dobije svoj dio kolača, pa se ljudi manje bune.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 18:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
skitnica je napisao:
nece :)
mi odrastamo na "ko ce kome, ako nece svom svome"
kod nas se ljudi, uprkos ispoljavanju negodovanja, u sustini masovno dive onome ko je u mogucnosti da to uradi, cak mu zavide na tome, i nastoje svim silama i sami to sebi omoguciti

Jesi li ti taj potpis stavila samo zato da izgledaš pametno ili ti to nešto znači?

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ma ne vidim oko cega se sporite. Evo za nekoliko godina ce se moci slobodno ici, pa ako se nista ne promijeni, oni kojima se svidja neka ostanu i uzivaju blagodeti balkana, oni kojima se ne svidja neka odu i uzivaju blagodeti zapada, i svi zadovoljni :)
Tesko je razgraniciti prednosti i nedostatke i jednog i drugog, svugdje ima dobrih i losih stvari. Da li neko voli vise zapad ili balkan zavisi uglavnom da li je osoba vise sklona materijalizmu ili idealizmu sto govori posebno otvorena tema. Najbolje je drzati balans. Raditi na zapadu, a trositi na balkanu :lol:
Mislim da smo/ste previse ozbiljno shvatili ovu temu :P

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
jellyfish je napisao:
Najbolje je drzati balans. Raditi na zapadu, a trositi na balkanu :lol:

Hell yeah :D Pridržavaću se ovoga koliko mogu :D

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 18:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Koliko sam skontao ponta teme nije otići ili ostati,nego treba li nama zapad ili ne?Šta nam zapad nudi i donosi ovde,ne šta nam nudi tamo.....

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 18:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Popokatepetl je napisao:
Ovo zadnje poređenje baš i nije na mjestu.

koje zadnje poredjenje?
mislis to da institucije bolje funkcionisu i da su bolje organizovani...ti mislis da nisu?

Popokatepetl je napisao:
Na Zapadu se nepotizam i korupcija manje osjete, jer je nezaposlenost neuporedivo manja nego kod nas, svako dobije svoj dio kolača, pa se ljudi manje bune.

upravo u tom smislu je ovo i napisano:
skitnica je napisao:
kapitalisticki sistem trzisne ekonomije je sam po sebi bolestan, zasnovan na demoratskim nacelima lobiranja, preporuka....

skitnica je napisao:
sposobni ljudi imaju vise izgleda za to da ce njihov rad i njihove sposobnosti biti (uopste) potrebne pa tako i vrednovane

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
_zoka je napisao:
treba li nama zapad ili ne?Šta nam zapad nudi i donosi ovde,.....

Donosi nam ulaganja, svjez kapital, EU zakone tako da ne mogu politicari raditi sta hoce kao sad, slobodu kretanja, vojnu stabilnost, nepovratnu pomoc koju daje svim novim clanicama EU, nove tehnologije,itd.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 19:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Jesi li ti taj potpis stavila samo zato da izgledaš pametno ili ti to nešto znači?

sikter!

_zoka je napisao:
Koliko sam skontao ponta teme nije otići ili ostati,nego treba li nama zapad ili ne?Šta nam zapad nudi i donosi ovde,ne šta nam nudi tamo.....

sto se tice toga da li nama treba zapad ovdje, zakljucak bi trebalo izvuci na osnovu sljedeceg:
-ovih 20-tak godina im sluzimo kao poligon za razne prljave poslove
-ulozene su, zvanicno, neke silne pare, milijarde miliona hiljada miliona necega u nas
-odrzavaju stabilnom valutu i pomalo nas zaista doniraju da imamo i ovo malo crkavice
-ne otvaraju proizvodnju, ne rade stvarna ulaganja ovdje
-nemamo "konje" za trku na okrutnom zapadnom trzistu, niti ima ikakvih naznaka napretka na tom polju

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 19:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
_zoka je napisao:
treba li nama zapad ili ne?Šta nam zapad nudi i donosi ovde,.....

Donosi nam ulaganja, svjez kapital, EU zakone tako da ne mogu politicari raditi sta hoce kao sad, slobodu kretanja, vojnu stabilnost, nepovratnu pomoc koju daje svim novim clanicama EU, nove tehnologije,itd.

za ova ulaganja nisam bas sigurna, u svakom slucaju, bice krajnje eksploatatorska, ako ih uopste bude
jedino cemu se zaista radujem na tom spisku su nove tehnologije i sloboda kretanja (i zakonima, mozda)
sve ostalo je pod velikik znakom pitanja ne samo u odnosu na nas nego i samo po svojoj sustini

pitanje je zapravo:
hocemo li mi kapitalizam? hocemo li mi trzisnu privredu? ako da, onda pristanimo da nas Zapad "vodi za rucicu"
ako ne, otkacimo integracije sa Zapadom! sta je alternativa? u kom smjeru da mijenjamo drustveno uredjenje i privredne principe? da uvedemo neki drugi, novi tip društvenog uredjenja, sa humanijim principima i visokim stepenom socijalne sigurnosti? da suzimo privredni promet sa Zapadom (i tako maltene samo uvozimo) i podstaknemo domacu proizvodnju i saradnju sa nekim drugim dijelovima svijeta?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 20:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
skitnica je napisao:
da uvedemo neki drugi, novi tip društvenog uredjenja, sa humanijim principima i visokim stepenom socijalne sigurnosti? da suzimo privredni promet sa Zapadom (i tako maltene samo uvozimo) i podstaknemo domacu proizvodnju i saradnju sa nekim drugim dijelovima svijeta?

Tako nešto. Sa naglaskom na što veću nezavisnost od bilo koga, a pogotovo od zapada. Znači ne okretanje istoku kao aternativi, već prije svega okretanje samima sebi, a saradnja sa drugima samo na humanim osnovama, i onoliko koliko je neophodno.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

i ja sam za to
ali ne vidim naznaka toga niti sam sama pokretac toga
na koji bi nacin to islo?
osnovati stranku i uci u trku s ostalima za vlast?
ili pak raditi vaniinstitucionalno, vansistemski, u vidu neke tihe revolucije?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 20:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Tiha voda brijege roni...
Ili kao što TBF rekoše: "Heroji, ne trebaju nam puške ni pištolji, samo čisto srce, i ničeg se ne boj!

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 20:44 
Administrator
Korisnikov avatar

Mene stvarno muči to što na političkoj sceni ne vidim nikoga sa novom i ispravnom idejom.Najradije bih se sam počeo bavit politikom ali znam da to ne ide tako....Sad su svi političari neki dr.mr.prof......nešto.........ja nisam.Opet mislim da čak i ovim pisanjem mjenjamo stvari.Mrvicu po mrvicu.Možda nekome konačno dođe iz dupeta u glavu.Ovde ima pametnih ljudi koji su već sada visoko školovani ili su na putu da to budu.Neko će se valjda i politike prihvatiti.Ako se barem ponekad sjeti ovoga što mi pišemo ovde i pokuša da postupa barem malo u skladu sa tim biće super.Nije sve ovo uzalud.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 21:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Ovo zadnje poređenje baš i nije na mjestu.

koje zadnje poredjenje?
mislis to da institucije bolje funkcionisu i da su bolje organizovani...ti mislis da nisu?

Popokatepetl je napisao:
Na Zapadu se nepotizam i korupcija manje osjete, jer je nezaposlenost neuporedivo manja nego kod nas, svako dobije svoj dio kolača, pa se ljudi manje bune.

upravo u tom smislu je ovo i napisano:
skitnica je napisao:
kapitalisticki sistem trzisne ekonomije je sam po sebi bolestan, zasnovan na demoratskim nacelima lobiranja, preporuka....

skitnica je napisao:
sposobni ljudi imaju vise izgleda za to da ce njihov rad i njihove sposobnosti biti (uopste) potrebne pa tako i vrednovane

Ne, mislio sam na cijeli post. Organizacija institucija na Zapadu je mnogo bolja, u to ne sumnjam. Htio sam samo reći da je poenta čitavog posta promašena, jer nam govori da je Zapad bolji samo zbog "kvantiteta", a ne "kvaliteta". Tj, nije nešto mnogo bolji, u smislu nekog sistema vrijednosti, jeino što su mogućnosti (izbora) veće. To je inače jedna od stvari koja mi se sviđa u vezi sa Zapadom.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Ma ne vidim oko cega se sporite. Evo za nekoliko godina ce se moci slobodno ici, pa ako se nista ne promijeni, oni kojima se svidja neka ostanu i uzivaju blagodeti balkana, oni kojima se ne svidja neka odu i uzivaju blagodeti zapada, i svi zadovoljni :)
Tesko je razgraniciti prednosti i nedostatke i jednog i drugog, svugdje ima dobrih i losih stvari. Da li neko voli vise zapad ili balkan zavisi uglavnom da li je osoba vise sklona materijalizmu ili idealizmu sto govori posebno otvorena tema. Najbolje je drzati balans. Raditi na zapadu, a trositi na balkanu :lol:
Mislim da smo/ste previse ozbiljno shvatili ovu temu :P

U suštini se slažem sa tobom, osim u dijelu da skloniji materijalizmu teže Zapadu, a idealizmu Balkanu (ili čemu već). Ništa mi nismo manje ogrezli u materijalizam od ljudi sa Zapada, s tim što smatram da je naš materijalizam mnogo iskvareniji.

Mislim da, recimo u SAD, ima mnogo više idealista nego ovdje. Jedan od preduslova za zdrav idealizam je i stabilna i (relativno) bogata država. Zato nije ni čudno što je u našim uslovima, vrhunac idealizma najčešće onaj "Srbija do Tokija" ili "dar al islam Bosna".

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 21:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Popokatepetl
zao mi je sto si to shvatio kao poentu posta

ono sto je fakt je da se oni bolje snalaze u miljeu kapitalistickog drustvenog uredjenja sa slobodnim trzistem kao zvanicnim principom
organizovaniji su, institucionalno sredjeniji u svemu tome

hocemo li i mi to? ili cemo u to sve odbaciti i zapoceti neku drugu drustveno-ekonomsku pricu?

sto se tice sistema vrijednosti, i o tome bi se dalo raspravljati
recimo,
pomaci koji su u zadnje vrijeme napravljeni u smislu postovanja prava invalida (pristupini trotoari, parking mjesta, posebni liftovi....) su napravljeni u okviru implementacije nekih "njihovih" zakona

ako govorimo o fundamentalnim ljudskim vrijednostima, ne promovise ih narocito ni nas ni njihov sistem, jer su u sustini isti, zasnovani na primitivnom materijalizmu

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 23:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E, *ebemu miša, meni ovaj dio

Citiraj:
kapitalisticki sistem trzisne ekonomije je sam po sebi bolestan, zasnovan na demoratskim nacelima lobiranja, preporuka....ljudi su stalno u nekom paranoicnom grcu, u trci, u frci, te, u tom smislu, nigdje nije superiska stanje, s tim da je taj sistem "tamo" puno razradjeniji i osmisljeniji, institucije bolje funkcionisu i sposobni ljudi imaju vise izgleda za to da ce njihov rad i njihove sposobnosti biti (uopste) potrebne pa tako i vrednovane

znači upravo to: "ne radi se o tome da li je neko bolji ili gori, jer sranja poput nepotizma i korupcije imamo i tamo i vamo, već da oni taj kapitalizam furaju već sto godina, bolje su organizovani, bogatiji i stabilniji, što doprinosi da običan, mali čovjek manje osjeća posljedice dotičnih sranja."

Što će reći da se slažem sa mišljenjem da je obični čovjek svuda isti: želi da ga se pusti da na miru živi, ne zanima ga pokoravanje drugih zemalja i naroda, želi malo sigurnosti i neradni vikend. Ali se slažem i sa mišljenjem da vlade zemalja koje nazivamo "zapadnim" uopšte nisu bezazlene ni naivne poput njihovih građana.

Ja se jedino uzdam u činjenicu da smo mali i beznačajni, te da će nas nakon nekog vremena, nakon što kupe šta ima da se kupi, pustiti na miru, da uzgajamo ovce i šijemo im patike.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Nisam pratio od pocetka, vec zadnjih deset strana, ali ne mogu dokuciti, da li je tema da li se na zapadnu bolje zivi, ili koliko nas zapad "jebe u zdrav mozak". Jedni govore jedno, drugi drugo...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 18:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Izmesalo se, poenta je bila je*anje od strane zapada, ali nekim cudom izmesase se te dve teme :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 09:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Gay parada u Srbiji uvjet za ulazak u EU
EUROPSKA komisija poručila je srpskim vlastima da će pažljivo pratiti održavanje Parade ponosa i upozorila da će se eventualni propusti u osiguranju sudionika te manifestacije negativno odraziti na proces eurointegracija Srbije. Naime, kako saznaje Press, EU je državnom vrhu Srbije stavio do znanja da bi u slučaju incidenata u Beogradu 10. listopada kandidatura Srbije mogla biti usporena ili čak stopirana na neodređeno vrijeme.

Sugovornik Pressa iz vlade Srbije potvrdio je te informacije, a kako je kazao, održavanje Povorke ponosa sigurno će biti ocijenjeno u izvještaju Europske komisije, čije se objavljivanje očekuje 10. studenog. I ministar policije Ivica Dačić priznaje da se održavanje Parade ponosa može odraziti na put Srbije u EU. "U svakom izvještaju EK i u razgovoru s njenim predstavnicima u Beogradu, održavanje parade je jedna od tema. Tako će biti i u sljedećem izvještaju koji se očekuje u studenom", kazao je Dačić.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/gay- ... 14688.aspx

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]