banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1031 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 52  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Novi rat u BiH?
PostPoslato: 07 Nov 2013, 20:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Za rat spremno 370.000 ljudi!
BiH se nalazi pred raspadom jer se ponovo kreće putem koji vodi u eskalaciju nasilja, a možda i u novi rat! Naime, čak 370.000 državljana ove zemlje u ovom trenutku je spremno da se lati oružja i započne novi krvavi sukob iako se društvo još ni izbliza nije oporavilo ni od prethodnog četvorogodišnjeg rata.

NAJNEPOVOLJNIJE MESTO ZA ŽIVOT U EVROPI BiH
Da ovakva procena nije bez osnova, svedoči sasvim ozbiljno i studiozno istraživanje sarajevske kancelarije UN čiji rezultati pokazuju da Bosni i Hercegovini i dalje preti ozbiljna opasnost od izbijanja novih sukoba! Brojni analitičari u regionu, ali i svetu, ocenili su da su ovakvi rezultati istraživanja svojevrsno priznanje međunarodne krovne organizacije da BiH ovakva kakva je definitivno odbrojava svoje poslednje dane.
Navodeći da se podaci iz tajnog izveštaja UN koji su procurili u javnost poklapaju sa istraživanjima brojnih uglednih i nezavisnih analitičara koji su dejtonskoj BiH prognozirali "još par godina života", sagovornici Pressa RS ističu da nikog ne bi trebalo da zavaraju podaci o naizgled malom procentu građana koji su, sudeći prema ovom izveštaju, spremni da ponovo uzmu oružje u ruke.
Druga dimenzija
Analitičar Međunarodne krizne grupe u BiH Srećko Latal, koji je za naš list priznao da je učestvovao u izradi dokumenta koji je izazvao veliko interesovanje javnosti, smatra da broj onih koji veruju da će u BiH doći do novih sukoba, ali i ispitanih građana koji su poručili da su spremni da ponovo idu u rat, predstavlja jasnu opomenu u kojem pravcu se kreće zemlja.
- Pre svega, mislim da se digla prevelika fama oko izveštaja koji su UN radile za potrebe izrade novog strateškog plana za BiH. Ovde se ne radi o nekakvom tajnom izveštaju koji je trebalo da bude strogo čuvan. Ovaj dokument bi u svakom slučaju bio javno objavljen najkasnije za dva do tri meseca - kaže Latal.
Dodajući da je relativno mali procenat ispitanih koji su u anonimnoj anketi UN priznali da bi sutra ponovo uzeli oružje u ruke najobičnija fatamorgana, Latal upozorava da se ipak radi o brojci od 370.000 državljana BiH koji su otvoreno poručili da su spremni za rat!

- Podaci o 13,5 odsto Bošnjaka koji bi u slučaju da dođe do pretnje celovitosti BiH bili spremni da uzmu oružje u ruke, možda bi nekoga, na prvi pogled, mogli da zavaraju i pokažu sliku kako se radi o minornoj grupi. Međutim, ako uzmete u obzir da se radi o 370.000 ljudi, onda sve dobija potpuno drugu dimenziju - ističe Latal.
Zidovi još deblji

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić tvrdi da se BiH već duže nalazi u "fazi raspada" i da je međunarodnoj zajednici sve jasnije da BiH, ovakva kakva jeste, ne može da opstane.
- Ako su UN napisale ovakav pesimističan izveštaj, onda je jasno da morate biti vrlo oprezni. Ne radi se o tome da su zvaničnici svetske organizacije otkrili toplu vodu, jer je svakome u BiH jasno da su zidovi među tamošnjim narodima, skoro dve decenije posle rata, postali još deblji nego što su bili početkom devedesetih godina prošlog veka. Prema tome, lako je zaključiti da se pred BiH nalazi neizvesna budućnost i da nijedan scenario ne treba isključiti, pa čak ni mogućnost izbijanja novih etničkih sukoba koji će dovesti do konačne disolucije zemlje - poručuje Janjić.
Sociolog Slobodan Nagradić takođe ocenjuje da podaci izneti u istraživanju UN predstavljaju jasan signal za uzbunu. On između ostalog tvrdi i to da "nijedan ozbiljan sociolog u regiji ne može da kaže da u BiH neće izbiti novi rat".
- Osnovni problem je što u BiH nisu rešeni uzroci koji su doveli do poslednjeg rata. Dejtonskim sporazumom samo su zamrznute stare etničke mržnje, gotovo na isti način kako je te probleme pod tepih gurala bivša Jugoslavija. Da bi rat počeo, nije potrebno da ga podržava većina nekog naroda. Istorija je pokazala da je postojanje samo pet do šest procenata ratobornih dovoljno za haos! Pre izbijanja ratova iz devedesetih godina, u Jugoslaviji takođe nije postojala većina spremna na krvoproliće, pa smo videli kako se sve završilo - upozorava i Nagradić.
Beda pogoduje radikalizmu

On ocenjuje da se među onima koji su spremni da ponovo ratuju većinom nalaze mladi i nezaposleni ljudi, ali i oni koji pripadaju radikalnim ideološkim i verskim pokretima.
- Teška ekonomska situacija pogoduje radikalizmu svake vrste. U situaciji gde skoro dve trećine stanovništva živi na rubu najcrnjeg siromaštva, nije iznenađujuće da ogroman broj ljudi za svoje muke optužuje "one druge", koji se na drugačiji način mole bogu i koji pripadaju drugoj naciji - zaključuje Nagradić.

RISI: Neizvesna budućnost i Srbije i RS

Eksperti Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) ocenili su da će se BiH u sadašnjem obliku neizbežno raspasti na Republiku Srpsku i Federaciju BiH, čim oslabi zapadno prisustvo na Balkanu! Viši naučni saradnik RISI-ja Nikita Bondarjev istakao je da Federaciji BiH preti opasnost da se pretvori u "čisto muslimansku", dok će se, prema njegovim rečima, Republika Srpska "ili ujediniti sa Srbijom ili nestati"!
- Kao i kod kosovskih Srba, i Srbi iz BiH nemaju budućnost ako budu odvojeni od glavnog korpusa srpskog naroda. S druge strane, ni Srbija nema budućnosti bez Republike Srpske i Srba na Kosovu - istakao je Bondarjev.
Boris Knežević

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/s ... judi!.html

Je li tako da ovo istraživanje ništa ne mora da znači?

U svakoj državi sigurno ima ratoborno raspoloženog življa?

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 20:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Je l' tih 370k muslimana komplet ŠveCka?

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 20:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
@diogen i obrisani postovi mu :D : Smanji dozivljaj, post ti je obrisan zbog psovanja.

Ne vjerujem da bi mogao izbiti novi rat na nacionalnoj osnovi, mozda jedino na ekonomskoj. Ljudima je muka od politike i politicara, radije bi se sa njima dohvatili nego sa nekim druge nacionalnosti.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 20:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sirotinja nosi pusku. Nikada to nemoj zaboraviti.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 20:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jasno, ali je svima toliko muka od faca sa TV-a da nisam sigurna koliko bi njih neko slusao po pitanju huskanja u novi ratni sukob.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 21:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
A.J.V.A.R. je napisao:
Ne vjerujem da bi mogao izbiti novi rat na nacionalnoj osnovi, mozda jedino na ekonomskoj. Ljudima je muka od politike i politicara, radije bi se sa njima dohvatili nego sa nekim druge nacionalnosti.

Рат на националној основи и избије што је економија у qрцу. Недавно би тако а економија је у још горем qрцу него што је тад била.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 21:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A.J.V.A.R. je napisao:
Jasno, ali je svima toliko muka od faca sa TV-a da nisam sigurna koliko bi njih neko slusao po pitanju huskanja u novi ratni sukob.

А колико их је прошли пут "слушало"? Потребна је врло мала група да се ствари отму контроли. Нажалост.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
A.J.V.A.R. je napisao:

А колико их је прошли пут "слушало"? Потребна је врло мала група да се ствари отму контроли. Нажалост.

Vjerujem da smo bar nesto naucili iz prethodnog rata, a to je da nam novi ne treba.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 21:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2012, 18:46
jel se ovđe prijavljuje za ratne dragovoljce i dobrovoljce da se i ja upišem? valjda je zbog toga ispisano 30-tak stranica.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
naucili nesto ili ne bice rata....ne moze nerijeseno......a kad do toga dodje neko sina neko vola....niko te ni ne pita hoces ili neces....kome je obraz guzica utekne kome nije podveze opanke i ide....u nekom momentu postane nebitno i zasto i zbog cega i ko je prvi poceo.......

diogene.....sjasi rodjeni.....ko da si napisao ne znam sta nego poruke zena u crnom potkrepljene oralnim i analnim sexom.....

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 21:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A.J.V.A.R. je napisao:
sinip je napisao:
A.J.V.A.R. je napisao:

Vjerujem da smo bar nesto naucili iz prethodnog rata, a to je da nam novi ne treba.

Јесмо, кад треба да се нагули преко гране. :) Иначе, мени није требао ни прошли.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 22:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Ma dajte ljudi,bice rata.vi to il ne vidite,ili ne zelite da vidite,al sve vodi ka tome da se istorija ponovi. Sauron je opet okupio vojsku, a prica se i o pogranicnim konfliktima s onim utvarama. Pitanje je vremena kad ce se prstena docepati...dosta price, dograbimo se oruzija i zapjevajmo oj Mordoru zemljo pusta,nazgul kralju #%@$ te u usta

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2013, 22:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nece biti rata jer brojke ne stimaju. Fali. Mnogo fali.

Btw. po ovoj Kriznoj grupi smo do sada vec trebali zaratiti jedno pet sest puta u zadnjih deset godina. I pri tom napasti Japan. Minimum.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2013, 00:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
Ma kakav crni rat :S narodu je dosta rata .. Ako iko ima mozga nece ni pomisliti na to a kamoli uzeti pusku. Djete koje ide u 5 osnovne moze skontati da rat nece nista donjeti .. I koja bi to budala isla ginuti za neku drzavu koja se ne moze stvoriti :S

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2013, 01:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Rat jos uvijek traje sa onog zesceg spusten je samo na nizi nivo.
Dejton je samo samo prekid ratni operacija izmedju zaraceni strana i nista vise.

Nema pobjednika nema porazenog, pretvaraj se kao da nista nije bilo i plus tome pretvaraja se da ne znas sa se pretvaras?

Ponavljam se ali nema veze..
Ovo ovdje u BiH je nesto kao jedinstven primjer u svijetu. Nigdje ama bas nigdje u istoriji se ovo nije desilo ili ovako nesto trajalo. Ako neko zna nesto slicno, molio bi da da primjer nikad mu to necu zaboravit, stvarno bez sarkazma ovo mislim.

O ratu nece odlucivat niko u BiH to i mala djeca znaju.

Kakav narod, kakve bajke....ko je narod kad sta pito, jer jos neko ima tih iluzija...kao nece narod, dosa mu je i slicno. To nikad nigdje nije bio faktor, volja naroda.

Pa nikad narod nije zelio rat niti se rat vodio zbog naroda, jel neko zna da je negdje u svijetu raspisan referedum sa pitanjem ocemo u rat pa da se narod izjasnjavao?

Nikad nije bilo pa nece ni ovdje.

Sta god radili cinili i pravili sve strane u BiH, ama bas sta god. Ono sto ce se desit sa BiH vise se ne odlucuje odje.... proso voz davno.

Znaci pitanje treba preformulisat sa : Oce li rata bit ili ne” na “Ocete nas opet nagu..t i kad?

I naravno, cekat novog Gavrila...

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2013, 04:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Aktivisti i aktivistkinje Inicijative "Jer me se tiče" su u noći sa petka na subotu postavili spomen-ploče žrtvama ratnih zločina u Bugojnu, Foči i Konjicu.

U akciji su učestvovali mladi ljudi iz svih krajeva BiH, a navedeni gradovi su odabrani kako bi se skrenula pažnja javnosti na pravo žrtava ratnih zločina na dostojno obilježavanje stradanja.

"Postavljanjem spomen ploča želimo odati iskrenu počast svim civilnim i žrtvama ratnih zločina, te još jednom podsjetiti da je negiranje zločina u BiH neprihvatljivo i anticivilizacijsko. Na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini provodi se plansko i sistematsko negiranje zločina nad 'drugima'. Prava žrtava se negiraju, o činjenicama u vezi sa za zločinima se ne govori, ako su zločine počinili 'naši', a žrtve iz sopstvenog naroda se politiziraju i koriste kao moneta za prebijanje talova među vladajućim partijama. Postavljanje ovih memorijala je podsjećanje nacionalističkim elitama da njihov pokušaj eutanaziranja savjesti građana, a posebno mladih, i stvaranja kolektivne amnezije neće proći, te da nas ima dovoljno koji ćemo se sjećati, opominjati i zahtijevati isključivo zakonski utemeljen i human pristup pravima žrtvama, te zaštitu njihovog i dostojanstva njihovih porodica. Danas su to Bugojno, Konjic i Foča, a sutra cijela BiH", saopšteno je iz Inicijative "Jer me se tiče".

"Jer me se tiče" je aktivistička inicijativa koju ne finansiraju donatori ili bilo koje druge interesne skupine, te nema stalan izvor prihoda izuzev dobrovoljnih narodnih priloga.
https://www.facebook.com/jermesetice?fref=ts
(AbrašMEDIA)

Slika
Slika

Zanimljiva akcija, naravno ove ploče su uklonjene odlukom opštinskih vlasti u sva tri mjesta.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2013, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
S obzirom da nam je natalitet svima u qrcu ne znam ko bi ratovao! Bajke u režiji tzv. "stručnjaka"! Jedino može doći do sukoba izludjelog naroda na sve tri strane i punih kao brod političara!

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2013, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
krol2 je napisao:
...kome je obraz guzica utekne kome nije podveze opanke i ide....

Bolje ziv kukavica nego mrtav junak. A nesto ne znam da bi iko normalan gurao djecu u rat samo zbog obraza.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2013, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
ajkula je napisao:
krol2 je napisao:

Bolje ziv kukavica nego mrtav junak. A nesto ne znam da bi iko normalan gurao djecu u rat samo zbog obraza.

Bi tudju. Ja znam pun k.. internet ratnika koji jedva cekaju "drugo poluvrijeme" i ne propustaju ni jednu priliku da to stave na Fb i sl :angryfire:
Ja moga ne bi dao ni za cijeli Balkan, a kamo li pishanu Bosnu

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2013, 15:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
ERROR je napisao:
ajkula je napisao:
krol2 je napisao:

Bi tudju. Ja znam pun k.. internet ratnika koji jedva cekaju "drugo poluvrijeme" i ne propustaju ni jednu priliku da to stave na Fb i sl :angryfire:
Ja moga ne bi dao ni za cijeli Balkan, a kamo li pishanu Bosnu

Error to tako ne ide, nista nisi naucio.
Malo koji otac kaze dao sam sina, vec uzeo mi ga rat.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1031 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 52  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]